Družinsko kolesarjenje po rtu Kamenjaku in okolici

0

Južno Istro, predvsem Pulo ter okoliška Medulin in Premanturo smo do sedaj poznali večinoma kot poletno destinacijo, kamor smo se vsako leto – predvsem v začetku ali na koncu sezone – radi vračali. Zadnja leta pa smo, predvsem zaradi mulcev, sezono podaljšali še na mesece, ki niso klasično kopalni, hkrati pa dodali še kakšno aktivnost. Kot dvema aktivnima staršema dveh še bolj aktivnih mulcev nam pač ni nikoli prav dolgčas :).

Tako smo se tokrat odločili, da bomo s  seboj vzeli kar kolesa. V planu je bil predvsem rt Kamenjak, kjer smo želeli avto zamenjati z okolju prijaznejšim prevoznim sredstvom, vsaj dokler nam to še omogočajo (še ne prav poletne) temperature. Ker pa je kolesarjenje trenutni hit naše družine, smo z veseljem kolesarsko obdelali tudi večji del Medulina.

Kolesarjenje po urejenih poteh v kampu Arena v Medulinu
  • Primeren čas obiska: vse leto, a upoštevajte, da zna biti kolesarjenje sredi dneva v poletnih mesecih kar naporno za starše in tudi majhne otroke.
  • Primerno za vreme: Vse razen dežja. Prvomajski prazniki so kar idealni za takšne podvige, saj sonce še ni premočno.
  • Priporočen čas obiska: od 1 ure do celega dneva. Odvisno, če skombinirate s piknikom na plaži, kopanjem v poletnih mesecih,…
  • Primerno za otroke: vseh starosti. Samostojno do konca rta otroci od cca 6,7 let naprej. Do prve plaže pa vsi, tudi začetniki.
  • Primerno za psa: da, a v poletnih mesecih zaradi vročine pazite tudi nanj.
  • Omejitve v času COVID-19: Veljajo splošne omejitve ob vstopu na Hrvaško in ob vrnitvi v Slovenijo. Več tukaj. Na prostem omejitev ni, priporočena je higiena in ohranjanje razdalje.
  • Parkiranje: Vhodov na rt Kamenjak je več. Mi ponavadi izberemo tistega, ki ne vodi čez vas Premantura (takoj ob prihod v Premanturo sledimo smerokazom na desno) in parkiramo avto na parkirišču pred vstopom v naravni rezervat (44°47’50.9″N 13°54’23.1″E ). Na ta način se izognemo tudi plačilu dnevne vstopnice, ki znaša 80 HRK na avtomobil/dan. Omenjeno parkirišče je priročno, če ste s kolesom, manj pa, če v poletnih mesecih tovorite s seboj tudi vso kopalno in drugo opremo za cel dan, saj je do prve plaže potrebno kar nekaj hoje.

Top 3 stvari kolesarjenja na rtu Kamenjak

1. Lepe kolesarske poti

Rt Kamenjak je prepreden z makadamskimi potmi, ki o nekatere v malenkost boljšem, nekatere v malenkost slabšem stanju. S tega vidika več kot priporočamo gorska kolesa, a preverjeno gre tudi s cestnimi, le več previdnosti je treba. Ne glede na stanje cestne podlage, pa je en poseben občutek svobode, ko se po naravnem rezervatu ne voziš z avtomobilom, ampak kolesariš. In to, še posebej v zgodnjih dopoldanskih urah, brez gneče. To, da so zalivi en za drugim na dosegu roke, še doda svoje k celotnemu čaru.

Zalivi in morje na dosegu roke

2. Razgledi in narava

Spomladi, ko je še vedno dovolj vlage, je na Kamenjaku tudi preverjeno krasna narava. Ker gre za naravni rezervat, rastlin ni dovoljeno trgati, boste pa lahko uživali v več kot 600 različnih vrstah pa tudi številnih živalskih vrstah (med drugim več kot 50 različnih vrst metuljev). Vse to v kombinaciji s krasnimi razgledi na vse strani. Definitivno recept za res lepo preživet dan.

Krasni razgledi na vse strani
Razgledni stolp pri Safari baru, z daljnogledom, ki je navdušil mulca.

3. Osvežitev na dosegu roke

V kolikor se na kolesarjenje podajate pozno pomladi, poleti ali v zgodnje jesenskem času, Kamenjak s svojimi krasnimi zalivi ponuja tudi odlično osvežitev po kolesarjenju. Četudi je bilo morje v času našega obiska (ob sicer precej toplem dnevu) še prehladno za skok vanj, zalivi ponujajo tudi možnost postanka s piknikom (a pozor pri upoštevanju predpisov, saj je kurjenje ognja dovoljeno samo na za to označenih mestih).

Pozno aprilske temperature in hladno morje še niso dovoljevali skoka v vodo.

Druge možnosti za kolesarske izlete

Ker smo bili nastanjeni v Medulinu, ki smo ga ponavadi raziskovali peš, s poganjalčkom ali skirojem, smo tokratno prisotnost koles izkoristili še za (krajši) kolesarski potep. Ker ne maramo vožnje po prometnih cestah, priporočamo za družinski kolesarski izlet (tudi popolnih začetnikov) predvsem dvoje: ob Medulinski rivi do konca kampa Arena ali na polotok Vižula. Izhodišče za oboje je plačljivo parkirišče (44°49’06.4″N 13°56’00.8″E) Oba izleta postrežeta z lepo kolesarsko potjo, naravo, razgledi, možnostjo za (kopalni) postanek in osvežitev, Vižula pa tudi z več otroškimi igrišči.

Polotok Vižula z makadamskimi potmi in krasno naravo
3 mini otroška igrišča bodo razveselila najmlajše raziskovalce.
Kolesarske poti v kampu Arena v Medulinu
Priložnost za postanek z obveznim sladoledom
Sploh v pozno pomladnem ali zgodnje jesenskem času glavna medulinska plaža ponuja tudi možnost osvežitve. Poleti je za nas malenkost preveč nagnetena.

Zbrani so vtisi, ki smo jih doživeli ob naši kolesarski izkušnji. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

 

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime