Družinsko doživetje Mitskega parka pri Rodiku

0
Prva točka Litverjevega kroga: Na jezeru

Mitski park Rodik leži na delu lepe in posebne pokrajine, kjer se stikata Kras in Brkini. Malo naprej od Kozine, v vasi Rodik, vam bodo v Centru za obiskovalce odkrili skrivnosti mitske pokrajine, od tam pa se lahko na odkrivanje (ne)vidne mitske krajine odpravite peš ali s kolesom.

Mitski svet lahko raziščete sami, s pomočjo mobilne aplikacije (v času našega obiska je bila na voljo samo za Android, vendar je nismo pogrešali) ali z zemljevidom, ki ga prejmete v Centru za obiskovalce. Pot je zelo dobro označena, tako da boste po našem mnenju pohod zmogli tudi brez pripomočkov. S predhodno najavo v centru pa je možno raziskovanje v družbi izkušenega lokalnega vodnika. V vsakem primeru priporočamo, da si za uvod ogledate Center za obiskovalce, kjer bodo vas in otroke popeljali v skrivnosti (ne)vidnega sveta.

Poti v Mitskem parku Rodik so dobro označene

Od Centra za obiskovalce se lahko odpravite po dveh poteh: po gozdu po zgornjem Lintverjevem krogu po flišnem brkinskem grebenu ali pa po spodnjem Babinem krogu na trdih kraških tleh na apnenčastem delu, kjer se krasno pelje tudi s kolesom. Mi smo tokrat šli po Lintverjem krogu, se pa naslednjič oglasimo s kolesi in raziščemo še spodnji del.

Primeren čas obiska: vsi letni čas.

Primerno za vreme: Primerno za vse vremenske pogoje. Idealen je seveda ob suhem in sončnem vremenu, vendar glede na lokacijo ocenjujemo, da je pot lepo prehodna tudi v primeru dežja, saj večino časa hodite po gozdnem kolovozu.

Priporočen čas obiska: približno 3- 4 ure za obisk Centra za obiskovalce + Lintverjev krog. Če se boste odpravili še po Babini poti s kolesi, računajte še najmanj 2 uri.

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Primerno za vozičke: Lintverjev krog ni primeren, saj je pot ponekod preozka in preveč razgibana. Babin krog pa je primren za terenske vozičke, saj je pot bolj ravna.

Pot ni zahtevam, vendar ni primerna za vozičke

Zahtevnost: Pot je dobro označena. Lintverjev krog se rahlo vzpenja, spušča, ampak je pot večinoma široka in nasploh nezahtevna. Babina pot je ravninska, ampak nekoliko daljša.

Primerno za psa: da, vendar naj bodo na povodcu.

Pot do izhodišča: Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu za Kozino in sledimo oznakam za Rodik. Ko boste prečkali železniško progo, vozite naravnosti in sredi vasi boste zagledali Vaški dom, v isti stavbi pa je tudi Center za obiskovalce mitskega parka.

Parkirišče: Parkiršče pri Vaškem domu oz. Centru za obiskovalce Mitski park Rodik

Parkirate pri Vaškem domu v Rodiku, kjer je tudi center za obiskovalce
Center za obiskovalce Rodik

Obisk centra za obiskovalce Mitski park Rodik

Naš obisk smo začeli s predstavitvijo mitske krajine v Centru za obiskovalce v Rodiku, ki ga toplo priporočamo, saj je v njem zelo lepo in na interaktiven način razloženo ozadje nastanka parka in mitov. To je za otroke in odrasle najboljši uvod, da se prepustimo (včasih nevidnemu) mitskemu svetu in da se pripravimo na opazovanje skrivnostne narave z drugačnimi očmi.

Spletna stran: https://www.visitkras.info/lintverjeva-pot

Odpiralni čas: Mitski park je odprt celo leto, razen 25. 12. in 1.1., glede na letni čas in dan v letu pa imajo različne ure obratovanja. Več o delovnem času si preberite na povezavi.

V mitski krajini je namreč materializirano ljudsko ustno izročilo, s katerim so si ljudje osmišljali svoj prostor in vlogo v svetu. V teh izročilih se odražajo nekdanje doživljanje sveta, razlage izvorov sebe in svoje skupnosti, nastanek sveta, življenjskega okolja, živih bitij, življenja in smrti. V Centru za obiskovalce vas bodo prek treh delov, skozi interaktivne elemente in mitske zgodbe najboljše vpeljali v mitski svet. Več pa ne povemo, da ne razkrijemo kakšne skrivnosti preveč ;).

Lahko pa povemo, da smo se v centru za obiskovalce zadržali kar dobro uro in da majhen prostor ponuja izjemno zanimive reči. Vsak prostorček je izjemno dobro izkoriščen in predlagamo, da ne zamudite obiska stranišča. 🙂

Uvod v mitsko pokrajino, Rodik
Kako si razlagamo svet? Center za obiskovalce, Rodik
Interaktivna razstava v Centru za obiskovalce, kot uvod v razmislek o tem kako gledamo svet
Center za obiskovalce, Mitski park Rodik
Center za obiskovalce, Mitski park Rodik
Center za obiskovalce, Mitski park Rodik

Z otroki po Lintverjevi poti, Mitski park Rodik

Pot je dolga približno 6 kilometrov, za kar smo z vsemi zgodbicami potrebovali priblžno 2,5 uri. Začeli smo pri Centru za obiskovalce, se sprehodili po poti oznak, ki označujejo Lintverjevo pot. Skozi vas so nas vodile sive table, ki nakazujejo smer poti z rdečo barvo, v gozdu pa vas usmerjajo leseni stebrički.

Oznake za Litverjev krog v vasi Rodik
Sledite oznakam za Mitski park na sivih tablah in lesenih stebričkih

Oznake v vasi so nas usmerile na hrib in kmalu smo prišli do gozda, še dobrih 500m in lesena oznaka vas usmeri desno. Pot se rahlo vzpenja po gozdni poti, med čudovitimi bukvami, kjer po slišanem v centru za obiskovalce prebivajo mnoga pravljična bitja. Po dobrih 15 minutah vas table usmerijo levo in zagledali boste kamnito oznako, ki predstavlja prvo točko na poti.

Lesen stebriček vas usmeri desno (Mitski park)
Skrivnostni bukov gozd v Mitskem parku Rodik

Sledite zemljevidu in oznakam rdeče in sive barve. Kamniti označevalec vas bo opozoril na novo točko in ko stopite čez kamniti prag vstopite v mitski svet.

Mi smo nestrpno pričakovali prvo točko in glede na zemljevid, ki ga dobite v centru, pričakovali da se nahaja na desni strani. Vendar naj vas pomiri naše spoznanje, da so čisto vse točke zelo dobro označene, tako da le sledite lesenim oznakam.

Vhod do prve točke Na jezeru, Mitski park Rodik
Prva točka Litverjevega kroga: Na jezeru

Prva točka se imenuje Na jezeru. Ko prečite prehod v mitski svet se pred vami razprostre majhno jezerce, katerega vodostaj je odvisen od predhodnega deževja. Na prvi postojanki pa vas pričaka tudi kip Lintverna.

Ob vsaki točki boste našli nabiralnik, v katerem so listi z zgodbo v več jezikih. Ob našem obisku sta na dveh točkah manjkala lista v slovenščini, tako da smo si pomagali z angleščino. Prve zgodbe seveda ne bomo razkrili, je pa seveda povezana s prebivalcem jezera.

Na vsaki točki Mitskega parka vas pričaka nabiralnik z zgodbo

Druga točka na naši poti je bila Ajdovščina, ki je tudi najvišji vrh na poti. Prav tako se druga točka razprostira po enem najlepše ohranjenih arheoloških najdišč v Sloveniji, ki je tudi domovanje velikanov Ajdov.

Druga točka Litverjeve poti – Ajdovščina
Ostanki obzidja Ajdovščine, Litverjev krog
Skrivnostna drevesa na Litverjevi poti, Mitski park Rodik

Po prebrani zgodbici in raziskovanju vseh vhodov v Ajdovščino smo se spustili po drugi strani hriba navzdol. Oznaka vas usmerjajo ves čas, dokler ne pridete do makadamske ceste. Tam so nas puščice usmerile desno proti tretji točki, to je Njivica.

Če od tam nadaljujete naprej, lahko dosežete dodatni dve točki Križen drev in Pod Lisičino in si pot podaljšate za 3 km oz. za tja in nazaj za cca 1h.

Tretje točka linterjeve poti – Njivice

Mi smo se odpravili nazaj, proti četrti točki, ki jo predstavlja Kobilja glava. Na tej točki boste poleg zanimiv skulptur in zgodbice našli tudi več štorov, ki so idealni za postanek in malico.

Četrta točka – Kobilja glava je primerna za postanek, saj so tam priročni hlodi za počitek

Zadnja točka krožne poti, Robida, leži na mini vzpetinici, ki jo bodo zmogli že malčki. Na njej pa skrivnostna kača in njena zgodba.

Prehod v mistki svet in mini vzpon do 5. točke – Robida
Kača in njena zgodba na Robidi, Litverjev krog

Od tu greste samo še navzdol, nazaj proti vasi. Za lačne priporočajo domačijo Linč, ki je na glavnem trgu, je pa v vasi še nekaj gostišč pa tudi prenočišča.

Nazaj v prelepo vas Rodik

Babine poti žal tokrat nismo obiskali, saj nam je zmanjkalo časa. Se bomo pa naslednjič vsekako ustavili s kolesi, saj naj bi za krožno pot potrebovali približno 1 uro, vodi pa po vaških kolovozih.

Prispevek je nastal na pobudo Občine Hrpelje Kozina. Za več informacij o izletu pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar.