Družinski zimski oddih na rajskih Maldivih

0

Veliko nas, ob misli na bele peščene plaže, azurno morje, pravljične lagune, dneve brez oblačka, prijetne temperature in brezskrbno poležavanje v senci palmovih listov, pomisli na oddih na enemu izmed rajskih atolov na Maldivih. Obljubili smo si, da jih enkrat obiščemo, in smo jih – konec novembra 2015.

Destinacija: Otok Herathera (Canareef resort), Maldivi

Čas potovanja: november 2015

Časovna razlika: +4 ure

Dnevi na potovanju: 12 dni

Starost otroka: 3 leta

Raj za: potapljače in snorklarje, ljubitelje tropskega podnebja, azurnega morja in lepih plaž; za vse, ki bi se radi oddahnili od napornega tempa in sprostili prav vsako mišico in možgansko celico.

Primerno za: otroke od 1+ leta naprej (za dojenčke bi znalo biti prevroče).

Vreme: tropsko, temperature se gibljejo med 30°C in 35°C podnevi ter ne padejo pod 20°C ponoči.

Priporočen čas obiska:  december – april  (v ostalih terminih se vam lahko zgodi, da cel dan dežuje, ker otok zajamejo močni, več dnevni monsuni.

Let:

 • do destinacije

Benetke – Istanbul (Turkish arilines): 2.30 ure (cca. 2 uri čakanja na naslednji let)

Istanbul – Male (Turkish arilines): 8 ur (prevzem prtljage)

Male – Otok Gan (Air Mauritius): 1.5 ur panoramskega leta (letalske karte je za nas organiziralo osebje iz resorta)

 • pot domov

Čas letov zelo podoben kot na poti do destinacije.

Namestitev – premium bungalov tik ob morju v Canareef resort.

Budget:

 • 450 EUR/ letalska vozovnica do Maleja, glavno mesto Maldivov
 • 300 EUR/ letalska vozovnica do otoka Gan
 • 160 EUR/ dan za najem bungalova in dnevno prehrano tričlansko družino (zajtrk, večerja, prigrizki, pijača)

Spodaj si preberite predloge, kako počitnice na Maldivih narediti finančno dostopnejše.

Informacije pomembne za potovanje:

 • Valuta:  na otoku (-ih) najraje vidijo, da plačate s kreditno kartico; denarna valuta, v katerih lahko plačujete so dolarji.
 • Bankomati: na otokih ni bankomatov, tako da denar dvignite na letališču v mestu Male.
 • Prenočišča: Spanje na otokih je skoraj povsod možno samo v resortih (ponudbe posamičnih prenočišč pri lokalcih je zelo malo).
 • Trgovin na otokih navadno ni, zato stvari kot so pleničke, mleko v prahu, kreme itd. prinesite seboj.
 • Večji kosi prtljage: v primeru, da se na izbrani Maldivski otok iz glavnega mesta Male morate pripeljati z letalom, vedite, da na ta manjša letala ne morete shraniti večjih kosov športne opreme (srf itd.) oz. se o tem prej pozanimajte. Cene izposoje športne opreme kot so kajti, srfi itd. so na otokih precej visoke.
 • Zdravje: s seboj vzemite zaščito proti komarjem in tudi pripomočke za lajšanje komarjih pikov. Na posamičnih otokih ni lekarn (v resortih imajo navadno svojega zdravnika v primeru kakšnih težav – prej se pozanimajte). Za popolno zdravstveno zaščito vam priporočamo, da si preberete članek Potovalna lekarna. Večjih zdravstvenih nevarnosti ni.
 • Alkohol: Maldivi so muslimanska država, zato je pitje alkohola na javnih mestih prepovedano. V resortih je alkohol na voljo.
 • Ne pozabite na masko, snorkel in visok faktor kreme za sončenje. 🙂
Maldive lahko lepo dopolnite tudi s potovanjem na Šrilanko! Potovanje organizira agencija Kompas –> KLIK

 

Par zanimivosti, ki jih niste vedeli o Maldivih?

Republika Maldivi so otočje, katerega sestavlja okoli 1.200 majhnih, rajskih atolov v Indijskem oceanu (južno od Indije).  V svetu poznana kot »sončna stran življenja« je najnižja, najbolj razpršena in najbolj položna država na svetu (najvišja točka Maldivov je 2.4 metrov nadmorske višine), 99 % države zavzema morska voda, povprečna temperatura pa je 30°C čez vse leto.

razglednica
Razglednica s Herathera otoka, Maldivi

Že dejstvo, da smo lahko preživeli nekaj dni na tem rajskem otoku in se kopali v azurnem morju ter se sproščali pod palmami je bilo vsem več kot dovolj. Vseeno pa želim izpostaviti 5 TOP utrinkov našega potovanja.

Top 5 oddiha na Maldivih (otok Herathera)

1. Potepanje po otoku Herathera

Otok Herathera je skrajno južni otok Maldivov in leži eno stopinjo pod ekvatorjem.  Ob prihodu nas je razveselilo dejstvo, da je otok eden izmed daljših. Resort se ni raztezal po celotnem otoku, zato je bilo na njem kar nekaj kotičkov še neokrnjene narave in divjih plaž, na katerih smo snorklali in piknikirali.

Druga zanimivost tega otoka je, da je z mostom povezan z otokom Meedhoo; z mestecem, v katerem živi 1.400 prebivalcev. Otok je tako eden redkih, ki ponuja možnost spoznavanja lokalne kulture in druženja z lokalci. Prednost tega je, da v mestecu najdete bolj ali manj založene trgovine z dostopnejšimi cenami pijače in hrane kot v resortih.

IMG_0725
Raziskovanje otoka in njegovih rajskih plaž, Maldivi
sprehod po plaži
Največji peskovnik z najbolj mehko mivko, Maldivi
raziskovanje otoka
Raziskovanje otoka, Maldivi

Minus otoka Herathera je, da je skrajno južni otok Maldivov (od Maleja do otoka je 1.5 ure vožnje z letalom), kar podaljša in podraži potovanje.

2. Plavanje z manto in podvodni ogled potopljenega angleškega tankerja iz 2. svetovne vojne

Maldivi so znani po njihovem čudovitem koralnem eko-sistemu in relativno dostopnem podvodnem svetu. In najlepše je, da zaradi izredno čiste vode, že par metrov od obale lahko med koralami srečaš morskega konjička, klovne in številne druge pisane ribe ter zanimive morske prebivalce. Za to doživetje potrebuješ le masko, snorkel, majico za vodo in kremo za sončenje.

Imeli pa smo srečo, da se je le 40 min vožnje z ladjico od otoka nahajal svetovno znani koralni greben Banana Reef, eden izmed najlepših krajev za potapljanje in snorklanje na svetu. Ko se poženeš v vodo, se ob prvem pogledu pod gladino, med čudovitimi koralami in njenimi prebivalci, počutiš kot da si sredi National Geographic dokumentarnega filma.

Moj mož je imel celo srečo, da si je na enem izmed potapljaških izletov lahko od blizu ogledal Manto Ray, kraljico tukajšnjega podvodnega sveta, zaradi katere številni potapljači pridejo na Maldive.

DCIM100GOPROG0870224.
Snorklanje med koralami polnimi življenja, nedaleč od obale, Maldivi

Tukaj si za predstavo, kaj vse lahko vidite na Banana Reef-u, ogledate filmček objavljen na You Tube (filmček ni naše avtorsko delo).

3. Izlet na sosednji otok Meedhoo in spoznavanje lokalne kulture

Čar otoka Herathera je tudi v tem, da omogoča dostop do mesta na otoku Meedhoo in tako spoznavanje lokalne kulture – vsega skupaj potrebujete do mesta le 20 minut hoje. Mi smo imeli srečo, da nas je v mestu pobaral gospod, ki nas je z veseljem s svojim avtomobilom zapeljal na ogled otoka.

Je bilo pa mesto ravno ob našem obisku otoka dokaj poplavljeno (par dni zapored smo imeli močne nočne tropske monsune, ki so trajali celo noč – čez dan pa niti kapljice), ampak vseeno smo doživeli vsaj malo lokalne kulture in dobili vpogled v način življenja domačinov.

poplave 2
Poplavljeno mestece, Maldivi
igrišče otok
Igra na edinem (zapuščenem) otroškem igrišču, Maldivi

 

4. Bungalov s pogledom na azurno morje

Naša družina načeloma ni ljubiteljica prenočevanja v velikih resortih ali hotelskih kompleksih. Na Maldivih pa lastniki resortov že dobro poznajo želje obiskovalcev in ti s celotno infrastrukturo prenočišč in posaditvijo tropskih rastlin pričarajo občutek, da si na otoku skoraj sam.

Na otoku Herathera ne ponujajo bungalovov na vodi (za katere se tako ali tako ne bi odločili, saj je manj sence in večna skrb, da nam mulc ne bi padel v vodo), ponujajo pa intimne bungalove tik ob morju. Okoli bungalova so zasajene palme in tropsko rastje tako, da nudijo popolno intimnost.

Dodatna prednost našega izbranega resorta je bila tudi v njihovem osebju. Predvsem so bili všeč našemu mulcu, saj so ga vozniki buggyja z veseljem vzeli k sebi za volan, oskrbovalci so mu nosili sveže kokose, čuvaji ob bazenu pa z njim igrali ping pong.

V resortu je tudi igralnica za otroke, kjer organizirajo brezplačno varstvo otrok.

hisica
V ozadju naš bugalov ob vodi, Maldivi
IMG_0761
Razgled iz bungalova, Maldivi
bazen
Bazen obdan s čudovitimi palmami, Maldivi
IMG_0722
Kokos drive-in, Maldivi

 

5. Spoznavanje in opazovanje živali ter spanje pod milijoni zvezdami

Naš mulc, ki ni bil ne snorklar ne potapljač, ni bil nič prikrajšan za spoznavanje in opazovanje živali na otoku.

Najbolj všeč mu je bilo hranjenje rib s  pomola – namreč, če si vztrajal dovolj časa, je mimo tebe priplaval tudi manjši morski pes. Neznansko se je razveselil vsakič, ko je videl netopirja (»fruit bat«) leteti nad nami, ali pa ko je po plaži tekal za raki.

Na tem rajskem otoku boste na račun prišli tudi vsi ljubitelji opazovanja zvezd – ob dobri vidljivosti bo nad vami namreč milijone zvezd in zaželeli si boste lahko kar nekaj želja ob padajočih utrinkih. Iz tega razloga smo kar nekaj večerov zaspali na ležalnikih, na plaži pred našim bungalovom.

raki_2
Iščemo rake, Maldivi
IMG_0767
Vsakodnevno hranjenje rib na pomolu, Maldivi

 

Nekaj nasvetov, kako si počitnice na Maldivih narediti bolj cenovno dostopne?

 • Če se da, se vi prilagodite datumu odhoda, tako boste lažje našli cenejše letalske vstopnice in cenejše prenočišče. Namreč, če ste z datumom prilagodljivi, lahko najdete ugodne ponudbe za prenočišča, tudi do 75 % ceneje.
 • Prenočišče rezervirajte skupaj s hrano, kajti hrana na otoku je draga.
 • Preverite, če so na spletni strani Airbnb možnosti za najem prenočišč pri lokalcih.
 • Rezervirajte si prenočišče na enem od otokov, ki je bližje glavnemu mestu Male in se lahko nanj odpravite z ladjo (letalski prevoz je dražji tudi do 300 EUR na osebo).
soncni zahod
Sončni zahod, Maldivi

V primeru, da se odpravljate na rajski otok, pa še zmeraj iščete ideje kam – si preberite tudi Barbados – 11 razlogov, za obisk tega karibskega bisera in Prvo družinsko popotovanje v Indoneziji: Bali, Gili Islands, Lombok.  Pred potovanjem pa si ne pozabite prebrati tudi e- knjigo »65 praktičnih nasvetov za udobno potovanje z mulci«.

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust na Maldivih na portalu Z LETALOM NA POTI. 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.