Družinski vzpon do zdravilnega izvira in planinskega doma pri Gospodični

1

V osrčju Gorjancev, nekje na pol poti iz Gabrja na Trdinov vrh leži svojevrsten zaklad. Tam izvira studenčnica, ki ima pomlajevalno moč. Da je temu res tako, priča grajska gospoda iz bližnjega Mehovskega gradu.

Omenjene besede je na papir dal in v bajko zapisal priznani slovenski pisatelj in veliki ljubitelj Gorjancev in podgorskih goric Janez Trdina. vir: Koča pri Gospodični 

Izvir Gospodične (foto: koča pri Gospodični)

Vzpon do izvira Gospodične je izredno priljubljen, saj lahko do njega dostopamo iz različnih smeri, nedaleč od izvira pa se nahaja priljubljena planinska koča pri Gospodični z domačo hrano in preprostimi igrali. Izlet lahko podaljšate naprej do Trdinovega vrha.

Od koče pri Gospodični se lahko odpravimo na raziskovanje Gorjancev

Primeren čas obiska: vsi letni časi.

Primerno za vreme:  priporočamo obisk v suhem, vendar vas tudi bolj mokro vreme ne odvrne od pohoda, saj pot ni zahtevna.

Priporočen čas obiska: 3 – 4 ure; pot do vrha cca 1 ura in 15 minut.

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Zahtevnost: Pot ni zahtevna, večino čas vodi po gozdu.

Primerno za vozičkarje: NE.

Primerno za psa: da, vendar naj bodo na povodcu.

Pot do izhodišča: po Dolenjski avtocesti se peljete do izvoza za Novego Mesto ali Otočec in se zapeljemo v vas Velike Brusnice, nato sledimo cesti proti vasi Gabrje. V centru vasi Gabrje (takoj za gostilno) pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Šumeči potok (ime ulice).

Parkirišče: Na koncu ulice Šumeči potok bomo opazili večje parkirišče in ob njem kažipote za Gorjance.

Dostop do koče pri Gospodični je možen iz različnih koncev

Pot: S konca parkirišča nadaljujemo po desni cesti v smeri Gorjancev. Že po nekaj korakih pa ima cesta naslednje križišče, nadaljujemo levo po zgornji cesti, ki postaja vse slabša in nas čez travnik pripelje v gozd. Cesta, ki se je med tem že spremenila v kolovoz se začne vzpenjati. Med vzponom pa ima kolovoz kar nekaj razpotij, zato pazljivo sledimo markacijam, ki nas varno peljejo navzgor. Kolovoz se nato počasi spremeni v peš pot, ki nas nekoliko višje pelje čez razgleden travnik s katerega se nam ob lepi vidljivosti odpre razgled proti Kamniškim in Savinjskim Alpam. Pot se nato za krajši čas bolj vzpne in nas preko mostu pelje čez manjši potoček. Sledi le še nekaj deset korakov hoje in pot nas pripelje do studenca Gospodična. Tu nadaljujemo desno po poti, ki nas po nekaj zložnih stopnicah pripelje do planinskega doma. (vir: Hribi.net )

Hrana: Koča pri Gospodični 

Koča pri gospodični
Zimski pogled iz koče pri Gospodični (foto: koča pri Gospodični)

POBRSKAJ PO NOVI ZBIRKI KAMZMULCEM IZLETNIŠKIH KARTIC KARTIC!

Vse fotografije so last Koče pri Gospodični, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.