Družinski vikend v Prlekiji

1

Če želite oddih preživeti v regiji, kjer boste imeli zeleni odklop z zadostno dozo miru, vrsto aktivnosti za otroke, kjer je doma dobra kulinarika ter iskreno gostoljubje, se odločite za Prlekijo.

Lokacija: Prlekija (Ljutomer ter okoliški kraji)

Čas obiska: september 2021

Priporočen čas obiska: Prlekija (in celotno Pomurje) je primerna za obisk skozi vse leto, najlepša doživetja pa so zagotovo med pomladjoi in jesenjo. Za odkrivanje le te si vzemite vsaj vikend, če pa ste bližje tej regiji, pa je tudi že en dan dovolj.

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za vreme: za doživetje kulinarike in obisk kulturnih znamenitosti je obisk primeren v kateremkoli letnem času in vremenu, seveda pa je najlpše ob sončnih dnevih. Ste vedeli, da ima Prlekija največ sončnih dni v letu?

Namestitev:

Ranč Jureš se nahaja v središču idilične vasice Babinci, v središču Prlekije. Več kot 200 let stara kmečka hiša, ki je danes last družine Jureš, je bila nekoč domačija vplivne prleške družine Sagaj. S pomočjo močne volje, veliko mere kreativnosti, ljubezni ter s pridnimi rokami so jo obnovili in spremenili v ranč, kjer gostom nudijo 2 rustikalno opremljena apartmaja in drevesno hišico.

Rustikalno opremljeni apartmaji na Ranču Jureš
Drevesna hišica, Ranč Jureš
Piknik košarica dobrot za zajtrk, Ranč Jureš

V toplejših dneh bodo otroci skakali po prostorni travnati površini pred hišo, se igrali v “igralnici” v skednju, se okopali v zunanjem bazenu, najbolj veseli bodo pa njihovih ljutomerskih kasačev, ki se čez dan pasejo pred domačijo. V primeru slabega vremena pa je znotraj objekta na voljo skupni prostor za druženje z namiznim nogometom, pikadom in biljardom. In čudoviti intimni welness Na dvorišču, ki je na voljo za najem tudi zunanjim gostom.

Ranč Jureš, Babinci
Zunanji skedenj, kjer se skrivajo raznolike igre za otroke, Ranč Jureš
Mulci bodo lahko božali njihove plemenite ljutomerske kasače, Ranč Jureš

Mi smo se pri njih resnično počutili kot doma. Našo KZM oceno si preberite tukaj.

Kaj doživeti z mulci v Prlekiji

1. Obisk mesta Ljutomer ter njegovih doživetij

Pri obisku Prlekije vsekakor priporočamo obisk mesta Ljutomer, ki ima zelo zanimivo mestno jedro, sestavljeno iz 4 trgov: Stari, Miklošičev, Glavni in Babičev.

Miklošičev trg, Ljutomer

Vsaj pol dneva je vredno nameniti ogledu mestnega muzeja z zgodovino Pomurja, ki vključuje tudi del o Karolu Grossmanu, pionirju slovenskega filma. V neposredni bližini muzeja je tudi Turistična zadruga Prlekija – trgovina z lokalnimi ponudniki, kjer bo zagotovo našel vsak zase kakšen dober kulinarični priboljšek.

Osrednji trg v Ljutomeru.
Mestni muzej
Trgovina z lokalnimi ponudniki.

Za sproščeno raziskovanje mesta in njegovih znamenitosti priporočamo učno pot “S Tinkom po Ljutomeru”. Za lažje sledenje v TIC Ljutomer prejmete istoimensko knjižico, ki skozi zgodbico o konjičku Tinku in čebelici Špeli popelje obiskovalca skozi vse znamenitosti.

Knjižica S Tinkom po Ljutomeru

V bližini centra se nahaja tudi Lončarstvo Žuman, ki poleg ogleda in prodaje lončenih izdelkov omogoča tudi prikaz lončarstva in delavnice za otroke.

Delavnica lončarstva, Ljutomer

Prlekija pa velja tudi za zibelko kasaškega športa v Sloveniji. Leta 1974 so bile v Ljutomeru prve konjske dirke na Slovenskem, kasaško društvo Ljutomer pa je 2. najstarejši kasaški klub v Evropi (takoj za Dunajem). Bogata zgodovina ljutomerskega kasača je zbrana v muzeju Ljutomerski kasač, ki je umeščen v sklop dirkališča in hlevov ljutomerskega hipodroma.

Skozi mestni park do hipdroma, Ljutomer
Muzej Ljutomerski kasač, Ljutomer
Obvezna slikica, kjer se tudi konča Tinkova učna pot
Ljutomerski kasač na hipodromu, Ljutomer

2. Park doživetij Križevci

Zelo prijetno vas bo presenetil Park doživetij Križevci pri Ljutomeru, park, ki temelji na celostni obravnavi gozda kot prostora mehke oblike za rekreacijo, sproščanje in učenje o gozdnem ekosistemu. Na dinamičnih tematskih poligonih, prirejenih za manjše in večje mulce, smo v objemu pomirjajoče narave z mulci uživali več kot tri ure, pa še bi lahko ostali. Kaj vse lahko počnete v parku si preberite v tem članku.

Park doživetij Križevci
Park doživetij Križevci
Park doživetij Križevci
Čutna pot, Park doživetij Križevci

3. Gostilna Zorko, Križevci

Ko boste z otroki porabili energijo v Parku Križevci, se le ustavite tudi v sosednji Gostilni Zorko. Odlična kulinarika, iskreno gostoljubje, pa še ljutomerske kasače imajo pri hiši, kar bo razveselilo vsakega mulca:)

Gostilna Zorko, Križevci

4. Panormaska vožnja skozi Jeruzalem ter vinska pokušina

Nedaleč stran od Ljutomera se nahaja vinorodno območje Jeruzalem, ki mu je dobro nameniti vsaj pol dneva. Gre za značilno pokrajino hribčkov, poraslih s trtami, kar omogoča krasne pohode in čudovite razglede na vse smeri. V Jeruzalemu tudi priporočamo ogled cerkvice in poslušanje razlage o nastanku Jeruzalema ter najbolj znanega vina za to območje – šipona. Predlagamo, da ogled zaključite v eni izmed gostiln ali kleti v bližini – mi smo bili v gostišču Brenholc ter v vinariji Puklavec.

Cerkev Žalostne Matere Božje, Jeruzalem
Podoba žalostne Matere Božje stoji na glavnem oltarju- prinesli naj bi jo romarji iz Jeruzalema v 13. stoletju
Jeruzalemske terase, Puklavec vinoteka

5. Popoldansko kopanje v Terme Banovci

Ko ste v Prlekiji, vsekakor skočite za nekaj ur v Terme Banovci. Banovski termalni vrelec je dediščina nekdanjega Panonskega morja. Voda, bogata s fluoridom, privre na dan iz globine 1700 m, in pripomore k dobremu počutju.

V zadnjem letu so jih tudi lepo obnovili, še nekaj dela pa je pred njimi. V notranjih bazenih boste našli tudi novi mini bazen za najmlajše, najlepše pa je v zunanjih bazenih, kjer ima termalna voda res prijetnih 36 -38 stopinj ter veliko vodnih masažnih kotičkov.

Če boste terme obiskali v poletnih mesecih, pa bodo otroci seveda uživali na zunanjih toboganih 🙂

Zunanji otroški bazen ter tobogani, Terme Banovci
Zunanji bazeni s toplo termalno vodo, Terme Banovci
Zunanji bazeni s številnimi masažnimi kotički, Terme Banovci
Novi notranji otroški bazen, Terme Banovci
Prenovljeni notranji bazeni, Terme Banovci 

Dodatne ideje za izlet v okolici – Pomurje:

Pomurje ponuja ogromno za vsakogar. Razdalje so majhne, aktivnosti pa tako raznolike ter primerne za vse vrste družin kot tudi za vse starosti. Preberite si naš članek Vikend izlet v Pomurju, kjer smo v zadnjih letih zbrale že več kot 20 idej.

Expano park, Murska sobota
Mini golf Radenci

Zgoraj opisane informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.