Družinski vikend v Lipici

0

Lipica je zagotovo kraj, ki ga vsak Slovenec ponosno omeni tujim prijateljem, a le malokrat sam zaide tja na dnevni ali vikend izlet. Tudi sami smo bili zadnje tam skoraj 13 let nazaj, a od tedaj se je Lipica prelevila v pravi biser in ponos Slovenije in s prve roke priporočamo ne le dnevni obisk, temveč kar vikend izlet.

Lokacija: Lipica

Čas obiska: september 2022

Priporočen čas obiska: Lipica je primerna za obisk skozi vse leto, najlepša doživetja pa so zagotovo med pomladjo in jesenjo. Za doživetje Lipice je dovolj seveda že en sam dan, če pa si želite doživetje v tempu, ki ga narekujejo otroci in brez hitenja uživati v lepotah lipicancev ter sprehodih po posestvu, pa si vzemite vsaj 2 dni.

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za vreme: suho vreme bo najbolj primerno za ogled, sončni dnevi so pa prava idila.

Namestitev: bivali smo v prenovljenem hotelu Maestoso, ki vas bo zagotovo očaral s svojo zgodbo – bele lipiške ograje, postelje na senu in drsna vrata, ki jih najdemo v hlevih, zaokrožijo nepozabno doživetje Lipice. Njihove poslikave hotelskih sten pa kar kličejo po fotografijah in vas popeljejo med lipicance. Našo oceno Hotela Maestoso si preberite tukaj.

Prenovljeni hotel Maestoso, Lipica
Poslikave sten so nas navdušile, Hotel Maestoso
Čudovite sobe Hotela Maestoso

Kaj doživeti z mulci v Lipici?

Že sam vstop na posest, ki obsega kar 311 ha je dih jemajoč- dolg drevored z značilno belo ograjo, kateremu pogled ne vidi konca. Dan v Lipici pa je poln doživetij, ki bo navdušil celo družino.

Koda ZMULCEM20 do konca oktobra zagotavlja 20% popust na hotelske nastanitve, vstopnico za v Kobilarno Lipico, ogled Predstave ali Treninga lipiške jahalne šole ter vožnje s kočijo.

Poimenovanji Lipica in lipicanec sta povezani z zgodbo o lipi, drevesu, ki ga na Krasu pogosto srečamo. Izročilo pravi, da je bil v sredini 14. stoletja na območju sedanje kobilarne priljubljen vinotoč, imenovan “pri lipici”. Ta “mala lipa” naj bi dala ime tudi takratni nasledbini (vir: Lipica)

1. Ogled Kobilarne Lipica

V Parku Lipica se nahaja Kobilarna lipica, ki je bila ustanovljena davnega leta 1580 in je znana po edinstvenih pogojih za vzrejo svetovno znanih konjev – lipicancev. Je tudi najstarejša nepretrgoma delujoča ustanova za načrtno rejo konj na svetu. Po ustanovitvi kobilarne so takratnega kraškega konja, ki je slovel po svoji okretnosti, vztrajnosti in dolgi življenski dobi križali s španskimi, italijanskimi in arabskimi konji. Pasma lipicanec, kot jo poznamo danes, se je oblikovala šele kasneje. Dolgoletna tradicija vzrejanja konj je impresivna in videti od blizu te bele lepotce je res nekaj posebnega.

Kobilarna Lipica

Najprej predlagamo, da se sprehodite med hlevi in občudujete okoli 300 lipicancev, med katerimi vsako leto najdemo tudi okoli 30 žrebičkov, ki se rodijo črne barve in šele kasneje, v odrasli dobi dobijo prepoznavno belo barvo.

Velbanca- najstarejši in najpomembnejši hlev v Lipici z značilnim obokanim “velbastim” stropom se nahaja v zgodovinskem jedru Lipice
Ogled Jubilejnega hleva, Kobilarna Lipica
Stik z lipicanci v Jubilejnsem hlevu, Kobilarna Lipica

Otroci se bodo radi zadrževali pri hlevih na Borjači, ki so že od nastanka namenjeni kobilam in žrebetom. Konji bodo kmalu prišli do vas in bili navdušeni na nežnim dotikanjem.

Hlevi na Borjači, Kobilarna Lipica
Hlevi na Borjači, Kobilarna Lipica

Pri ogledu Kobilarne Lipica ne izpustite tudi:

  • ogleda Muzeja Lipikum
  • ogleda Muzeja kočij
  • ogleda Galerije Avgusta Černigoja
  • ogleda Grajskih vrtov
  • sprehoda po mogočnih drevoredih
  • ter seveda vstopite v trgovinico s spominki 🙂
Ogled muzeja Lipikum, Kobilarna Lipica
Ogled muzeja Lipikum, Kobilarna Lipica
Ogleda Galerije Avgusta Černigoja, Kobilarna Lipica
Sprehod po grajskih vrtovih, Kobilarna Lipica
Marmontov drevored, Kobilarna Lipica

Več o Kobilarni Lipica ter vstopnini si preberite tukaj. Priporočamo vodeni ogled, saj boste tako izvedeli marsikaj zanimivega.

2. Ogled predstave Lipiške jahalne šole

Posebno doživetje je predstava Lipiške jahalne šole, kjer boste uživali v skladnosti in eleganci lipicancev, ob spremljavi klasične glasbe. Lipiški jahalni mojstri bodo v predstavi prikazali vse elemente, ki odlikujejo lipiško šolo jahanja. Kot zanimivost – lipicanci šele pri 10 letih prepričljivo izvajajo najbolj zahtevne dresurne elemente, kot so capriole, levade, velika kvadirilja in drugi, predvsem pa so le ti plod dolgoletnega dela in zaupanja med jahačem in konjem.

Predstava Lipiške jahalne šole, Kobilarna Lipica
Predstava Lipiške jahalne šole, Kobilarna Lipica

Več o Kobilarni Lipica ter vstopnini si preberite tukaj.

3. Jutranji spust konj na pašo

Vsako jutro lipicanci zdrvijo v svobodo na njihove prostrane pašnike. Nepozabno doživetje, tako za starše kot otroke. V kolikor prespite v Hotelu Maestoso, pa je to doživetje še s časovnega vidika bolj sproščeno in ga zagotovo ne boste zamudili:)

Ker smo jutranji dir le posneli, imamo le prihod s paše kot foto utrinek (ki je veliko bolj umirjen :)).

Povratek konj s paše, Kobilarna Lipica

5. Vožnja s kočijo

V Lipici so se s kočijami vozili kralji in kraljice, visoki gostje in tuji diplomati. Danes je to čarobno doživetje na razpolago prav vsem, kočijaži pa bodo med vožnjo z vami radi delili kakšno posebnost lipiškega posestva. Sami smo se podali na krajšo vožnjo s kočijo po tamkajšnjih drevoredih in bili nad celotnim doživetjem zelo navdušeni.

Vožnja s kočijo, Kobilarna Lipica
Vožnja s kočijo, Kobilarna Lipica
Vožnja s kočijo, Kobilarna Lipica

V Lipici se lahko popeljete v kočiji za 5 ali 7 oseb, posebno doživetje pa je vožnja z vprego štirih lipicanskih konj. Več o cenah si preberite tukaj. 

6. Posebne delavnice, ki jih organizirajo v Lipici

Spoznaj lipicanca skozi poučno delavnico Stik s konjem. Lipiški jahači vam bodo predstavili vse kar ste si želeli vedeti o konjih. Med drugim boste spoznali zakaj imajo konji kopita, kako deluje njihova prebava in še več.

Delavnica Stik s konjem, Kobilarna Lipica

Poučna delavnica s poniji za najmlajše je bila najljubša za naši mulki, poleg ogleda hlevov in božanja lipicancev. Jahač vam bo predstavil ponije in otroci bodo lahko vstopili v ogrado ter ponije božali in krtačili. Poučna delavnica je tudi odlična priložnost za tiste otroke, ki imajo strah pred konji.

Poniji v Kobilarna Lipica
Poniji v Kobilarna Lipica
Poučna delavnica s poniji, Kobilarna Lipica

7. Piknik s košaro kraških dobrot na posestvu Lipica

V Lipici si seveda vzemite odmor, tudi za kulinarično doživetje – na voljo so kar 4 možnosti! Mi smo se pa še dodatno odločili za posebno doživetje – Piknik v prelepi kulisi Lipice. Košarico kraških dobrot lahko naročite v restavraciji Gratia vsaj pol ure pred prevzemom. S piknik košarico lahko vstopite v Kobilarno in si priredite piknik.

Piknik s košarico kraških dobrot, Kobilarna Lipica

8. Čudoviti sprehodi okoli posestva Lipica ter igra na igrišču

Že pred samim vstopom v Kobilarno lahko zavijete levo ter se podate na sprehod okoli posestva Lipica. V času sprehoda boste zagotovo videli Lipicance na paši, po povratku pa se ustavite tudi na njihovem igrišču.

Igrišče s klopmi za piknik, Kobilarna Lipica

10. Spanje “med lipicanci” v čudovitem Hotelu Maestoso

Lipica je seveda lahko enodnevni izlet, a iskreno povemo, da je dalo spanje v Hotelu Maestoso še tisto dodatno zvezdico na celotno doživetje. Prekrasni sončni zahodi z balkona, vrhunsko opremljen hotel, ki resnično lepo sobiva s samo Lipico, odlična kulinarika od jutra do večera ter svoboda prilagajanja tempa za spoznavanje Lipice je bila zmagovita kombinacija vikenda! Preberite si našo oceno tukaj.

Spanje med lipicanci si bosta mulki za vedno zapomnili, Hotel Maestoso Lipica

11. Ostala doživetja Lipice

Čeprav smo bili v Lipici dva dneva, vsega še vedno nismo mogli doživeti, tako da pridemo zagotovo zopet kmalu nazaj:) Še nekaj idej, kako aktivno preživeti čas v Lipici:

  • Disc Golf – igra podobna tradicionalnemu golfu, le da namesto udarjanja žogice v luknjo, mečemo leteči disk v posebej oblikovano kovinsko košaro.
  • Mini Golf
  • najem e-koles in odkrivanje Krasa
  • posebni dogodki – v času našega obiska se je odvijal tudi Dan Kobilarne Lipica, ki je postregel res s številnimi dogodki in delavnicami za otroke. Dogodek se odvija vsako leto, tako da priporočamo obisk Kobilarne tudi v tem času.
Dan Kobilarne Lipica, 11.9. 2022

12. Izleti v okolici

Lipica pa je tudi odlična iztočnica za odkrivanje Krasa:

Koda ZMULCEM20 do konca oktobra zagotavlja 20% popust na hotelske nastanitve, vstopnico za v Kobilarno Lipico, ogled Predstave ali Treninga lipiške jahalne šole ter vožnje s kočijo.

Opisane so dogodivščine, ki smo jih doživeli ob družinskem obisku Lipice. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime