Družinski vikend v Hamburgu, Nemčija

2
Hamburg nudi čudovit vikend ali tedenski pobeg za celo družino. Mesto bogato z muzeji in umetnostjo, zelenimi parki, čudovitimi modernimi in zgodovinskimi stavbami ter prepleteno z rečnimi kanali in dnevnim utripom kolesarjev je primerno za obisk v kateremkoli letnem času, vendar imajo nekatere aktivnosti še poseben čar ravno spomladi ali poleti.

Destinacija: Hamburg, Nemčija

Zakaj ravno Hamburg?

Ker je prestolnica:

 • ki je otrokom prijazna,
 • ki je polna muzejev in kulture, zanimive tako staršem kot tudi otrokom,
 • ki ima zelo dobro urejen javni prevoz in družinam prijazno infrastrukturo (odlično za odkrivanje s kolesom),
 • ki ima veliko zelenih površin in parkov,
 • ki ima nešteto aktivnosti, primernih za otroke,
 • ki je dovolj majhna, da jo lahko že zelo lepo raziščete v enem podaljšanem vikendu.
Hamburg skriva polno presenečenj in doživetij za celo družino

Pot do destinacije:

Ker živimo v nemškem Kölnu, nam je Hamburg zelo priročna destinacija za 3 urni roadtrip z avtom. Imate pa vi možnost:

 • leta z letalsko družbo Eurowings iz Zagreba ali Celovca
 • Hamburg združite v roadtrip počitniško doživetje in si na poti do njega ogledate še marsikaj zanimivega (Salzburg, Bavarsko itd)

Čas potovanja: junij 2020, julij 2022

Dnevi na potovanju: podaljšan vikend, 2 nočitvi

Starost otrok: 8 let, 2 leti, ob ponovnem obisku 10 let in 4 leta

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme:

Mi smo imeli prvi vikend junija prekrasen sončni vikend s prijetnimi (skoraj poletnimi) temperaturami. Vsekakor je pred odhodom smiselno preveriti vremensko napoved – Hamburg je le toliko na severu, da znajo biti na primer poletni meseci zelo vroči, lahko pa vas pričaka le 15 stopinj, dež in veter. Oblačila po principu “čebule” se zato odlično obnesejo. Namesto dežnika raje pripravite nepremočljivo vetrovko s kapuco, ki vas ščiti pred morebitnim dežjem in vetrom.

Prevoz po mestu

Center Hamburga ter glavne znamenitosti so vse dovolj na kupu, da ga lahko prekolesarite ali uporabljate le javni prevoz. Avtomobila res ne potrebujete. Za družinsko raziskovanje mestnega jedra in parkov priporočamo seveda sprehod, najem mestnega kolesa ali pa uporabljate odlično mrežo javnega prometa (mestni avtobusi, metroji in vodni taxiji).

Lahko se odločite za nakup kartice Hamburg Card, ki velja od enega do petih dni in vam poleg brezplačnega javnega prevoza omogoča še popuste pri vstopninah v muzeje in druge znamenitosti ter mnoge druge ugodnosti.

Najlepše je mesto raziskovati s kolesom (Hamburg z otroki)

Izposoja koles: mi smo si kolesa izposodili kar v našem hotelu (10eur na dan, 20eur kolo z otroško košaro spredaj), nudi pa Hamburg tudi razvejan sistem ugodne izposoje koles StadtRAD.

Namestitev

Če Hamburg obiščete prvič, vam priporočamo hotel v predelu Hafencity, saj imate tako večino mestnih znamenitosti dovolj blizu, da se do njih sprehodite, za tiste malce bolj oddaljene (Elbstrand ali severni del centra) pa izberete kolo.

Mi smo si izbrali hotel 25hours Hafencity, lociran v srcu Hafencity, ki ima poleg odlične lokacije za odkrivanje mesta tudi lep pogled na pristanišče, noro lepo ureditev v kombinaciji industrijskega dizajna in romantike ter v duhu pomorstva.

Hotel 25hours Hafencity

Za družine lepo poskrbijo z majhnimi dodatki, ki pa naredijo razliko:

 • vsak otrok dobi plišasto ninico za spomin (ki je kar naenkrat postala najljubša naši hčerki:)),
 • izposojajo znane rumene palerine (v primeru dežja), kolesa, električni mini avto ter poganjalca,
 • večere si starejši mulci krajšajo s fliperjem v eni lepše urejenih hotelskih chill-out sobah,
 • v hotelski sobi vas čaka torba za mestno pohajanje (made in Hamburg), brezplačni mini bar ter Nespresso aparat za jutranjo kavico,
 • mene in starejšega mulca pa je navdušil tudi osvetljeni globus.

Mi smo vzeli dve povezani dvoposteljni sobi v pritličju z zunanjo teraso, kar je naš mini dopust naredil še bolj udoben (predvsem nama staršema, da sva se zvečer lahko umaknila na zasluženo stekleniško ikoničnega piva Astra). V sklopu nočitve smo imeli tudi odličen zajtrk (ki je bil tokrat postrežen za mizo, normalno je na voljo bogat samopostrežni bife).

Več o hotelu si preberite v članku KZM ocenjuje: 25hours Hamburg Hafencity.

Hotel 25hours Hafencity je družinam prijazen in na top lokaciji za družinsko raziskovanje Hamburga

V kolikor iščete ugodnejšo možnost, svetujemo, da si poiščete namestitev na obrobju mesta, do centra pa boste hitro prišli s kolesom ali javnim prevozom.

Tovrstno nastanitev smo poiskali ob ponovnem obisku julija 2022, in sicer smo bivali v avtodomu v kampu KNAUS Campingplatz Hamburg. Kamp je čist, urejen, a brez večjih presežkov. Je pa OK za bivanje in ima dobro povezavo do centra mesta (sprva avtobus, nato metro).

Top 7 doživetij za otroke v Hamburgu, ki jih ne izpustite v 3 dneh

1. Obisk muzejev, primernih za celo družino

V Hamburgu si z otroki obvezno oglejte enega izmed mulcem prijaznih muzejev, kjer se bodo otroci zabavali, poleg tega pa se bodo vmes še kaj novega naučili. Oba spodnja muzeja sta bila našemu mulcu TOP doživetje Hamburga.

 • Maritimes Museum – mednarodni pomorski muzej

Muzej se nahaja v najstarejši skladišni stavbi (Kaispercher B) in skozi 9 nadstropij predstavlja bogato zgodovino pomorstva. V muzeju se nahaja več kot 40.000 modelov ladij, Križarka Queen Mary 2, ki je zgrajena iz 1mio lego kock ter bogata zbirka uniform, orožja, slik, fotografij in še marsikaj.

Muzej bo pozornost vaših otrok ohranjal tudi z iskanjem skritih sporočil ter reševanjem ugank. Na blagajni vas bo čakala zloženka!

Na koncu ogleda pa obvezno posedite še v lokalu pred muzejem Catch of the day, ki nudi poleg dobrega menija tudi super razgled na rečni kanal ter veliko ploščad za igro.

Trajanje: 3-4 ure

Spletna stran: www.imm-hamburg.de

Vstopnina: družinska vstopnica (2 odrasla in do 4 otroci) 27eur. Za več možnosti kliknite tukaj.

Maritimes Museum Hamburg
Slikanje pred vhodom v Maritimes Museum Hamburg
Maritimes Museum Hamburg
Queen Mary 2 iz 1mio lego kock, Maritimes Museum Hamburg
Maritimes Museum Hamburg
V muzeju bodo otroci spoznali tudi ostale poučne zgodbe iz pomorstva, Maritimes Museum Hamburg
Ter reševali uganke na posebno označenih mestih (mornar), Maritimes Museum Hamburg
Na koncu pa zasluženo uživajte v razgledu iz lokala Catch of the day, Maritimes Museum Hamburg
 • Miniatur Wunderland – največji model železnice na svetu

Muzej se ponaša s titulo “najbolj obiskan muzej v Nemčiji” in bo vsekakor navdušil vse generacije. Miniaturni svet v muzeju se gradi že od leta 2000 in predstavlja glavne znamenitosti osrednje Nemčije, Švice, Italije, Skandinavije, Avstrije, ZDA in drugih držav. Največjo pozornost naših mulcev je pritegnilo letališče Kuffingen, kjer boste občudovali letala med vzletom, pristankom, celoten živahen utrip letališke infrastrukture ter tudi posebne trenutke, kot npr. kako gasijo letalo med požarom! Navdušeno pa sta opazovala tudi vse premikajoče vlake, v muzeju imajo namreč največji model železnice na svetu (več kot 15.400m prog!). V muzeju pa ne mirujejo, temveč že naprej gradijo nove države ter zanimivosti za vse nas.

Trajanje: 3-4 ure

Spletna stran: www.miniatur-wunderland.com

Vstopnina: otroci do 1m brezplačno; otroci do 16 let 12,5eur; odrasli 20eur

Miniatur Wunderland (Hamburg z otroki)
Najbolj slavni prizor v Miniatur Wunderland – par v polju 5000 sončnic
Letališče, kjer lahko otroci gledajo pristanke in vzlete kar 52 letal, Miniatur Wunderland
Muzej ima največji model železnice na svetu, Miniatur Wunderland
Križarka Aida med plutjem, čisto spodaj pa Greta Thunberg med demonstracijo na ledu, Miniatur Wunderland
Čudovito delo v muzeju Miniatur Wunderland (Hamburg z otroki)

Drugi muzeji, primerni za otroke: Cap San Diego Hamburg (muzejska ladja), Rickmer Rickmers (muzejska ladja), Automuseum Prototyp, Zoological Museum, Chocoversum Cholocate Museum, Planetarium Hamburg

2. Potepanje po Hafencity

Od vseh obiskanih predelov, smo se tu počutili najbolj domače. Hafencity se nahaja na območju nekdanjega pristanišča in je odlična mešanica moderne arhitekture in zgodovinskih stavb. Tukaj najdete tudi glavne muzeje (Miniatur Wunderland, Maritimes Museum), parke z igrišči, odlične restavracije, butične trgovine ter sloviti predel skladišč Speicherstadt, zgrajenih med leti 1883 in 1927, ki se je uvrstilo tudi na seznam UNESCO dediščine. Velja za največje območje skladišč na svetu.

Največja atrakcija pa je zagotovo slovita filharmonično koncertna dvorana Elbphilharmonie. Zgrajena je na vrhu starega skladišča, novi moderni del pa ponazarja valove, jadra, ledeno goro in kristal. Je najvišja stavba v Hamburgu (108m) in četudi se ne morete udeležiti katerega od koncertov (karte so izjemno drage), pa se lahko povzpnete na njeno ploščad (2eur), ki nudi 360stopinj razgled na mesto. Več informacij tukaj.

Znamenita Elbphilharmonie
Znamenita Elbphilharmonie
Hafencity – kombinacija moderne arhitekture in zgodovinskih stavb (Hamburg z otroki)
Sprehod po Hafencity (Hamburg z otroki)
Sprehod po Hafencity (Hamburg z otroki)
Razstava “letališča sveta” v Hafencity (Hamburg z otroki)
Speicherstadt (Hamburg z otroki)

3. Raziskovanje mestnega centra s kolesom

Hamburg je v lepem vremenu najlepše raziskovati s kolesom. Razdalje so majhne, utrinki na poti pa prelepi. Parki, lepe zgodovinske stavbe, jezero Alstersee sredi centra, lokali in restavracije ob kanalih, mostovi, živahen utrip mesta. Za vse predšolske otroke priporočamo, da najamete praktičen kolo s košaro, kjer starši posadite svojega mulca v leseno košaro pred vami in varno raziskujete mesto.

Hamburg je kolesarjem zelo prijazno mesto in tudi za najmlajše je poskrbljeno:)

Nekaj znamenitosti, ki jih ne smete izpustiti:

 • Rathaus – mestna hiša, kjer se nahaja tudi sedež hamburškega parlamenta. Spodnja etaža je odprta za javnost.
 • St. Michaelis – ena pomembnejših cerkva v Nemčiji iz obdobja baroka. Na razgledno ploščad se lahko tudi povzpnete.
 • St. Nikolai Memorial v gotskem stilu.
 • Jezero Alstersee sredi centra mesta, ki se deli na Binnenalster (lokali in primerno za ogledovanje račk z otroki) in Außenalster (kjer boste občudovali jadrnice). Okoli jezera se lahko tudi sprehodite ali zapeljete s kolesom.
 • Mestni park Planten un Blomen, kjer si lahko ogledate največji japonski vrt v Evropi, botanični vrt, se sprehodite v senci dreves, otroke pa na koncu razveselite z obiskom super igrišča:)

Hamburg je eno bolj zelenih evropskih prestolnic (ima kar 72% zelenih površin). Žal v času našega obiska ni bilo dovolj časa za ogled večih parkov, dobili pa smo priporočilo za slednje parke in igrišča: Altona Volkspark, Winterhude Stadtpark, Grasbrookpark, Baakenhafen.

Rathaus – mestna hiša, ki ima več sob kot Buckinghamska palača:)
St. Michaelis – evangeličanska cerkev v baročnem stilu
St. Nikolai Memorial
Binnenalstersee in fontana v ozadju (Hamburg z otroki)
S kolesom v mestni park Planten un Blomen (Hamburg z otroki)
Planten un Blomen (Hamburg z otroki)
Igrišče v Planten un Blomen (Hamburg z otroki)
Mini piknik v senci, medtem ko mulc uživa na igrišču, Planten un Blomen
Utrinki za najmlajše, Planten un Blomen

 

4. Sprehod po pristanišču

Še eno doživetje je sprehod po pristanišču, kjer vas čaka kar nekaj zanimivosti Hamburga:

 • Ogled muzejskih ladij Cap San Diego in Rickmer Rickmers, kateri si lahko tudi ogledate, na San Diego pa tudi prespite.
 • Landungsbrücken, največji plavajoči pomol v pristanišču je danes promenada ob reki Elbe za jutranje ali večerne sprehode, s čudovitimi razgledi na mesto ter z veliko lokali in trgovinami s spominčki. Pomol je tudi pomembna izhodiščna točka za železniški, avtobusni in trajektni prevoz.
 • Elbtunnel, 426m dolg podvodni dvocevni tunel, zgrajen že leta 1911, ki povezuje center Hamburga s pristaniščem na drugi strani rekel Elbe. Skozi predor se lahko sprehodite peš, zapeljete s kolesom, ob nekaterih urah pa je odprt tudi za motorni promet. Že vožnja z originalnim dvigalom v tunel je posebno doživetje!
 • Ribja tržnica (Fischmarkt) je obvezen postanek, če ste v mestu, predvsem v zgodnjih jutranjih urah pravijo, da je utrip res nekaj posebnega. Tu se že preko 300let odvija trgovanje z ribami in drugimi dobrinami. Žal je bila v času našega obiska še zaprta, jo vsekakor obiščemo ob naslednji priložnosti.
 • Lokal Brücke10, kjer si morate obvezno privoščiti tradicionalne ribje sendvičke in jih poplakniti z znanim hamburškim pivom Astra (nam je bil najbolj všeč klasični okus z ocvrto belo ribo – Backfish).
Muzejska ladja Cap San Diego (Hamburg z otroki)
Muzejska ladja Rickmer Rickmers (Hamburg z otroki)
Tudi druge ladje bodo kradle pozornost otrok (Hamburg z otroki)
Del največjega plavajočega pomola Landungsbruecke v Hamburgu
Landungsbruecke v Hamburgu
Elbtunnel, ki povezuje centralni Hamburg s pristaniščem na drugi strani reke Elbe
Del ribje tržnice, Fischauktionshalle, kjer si ob nedeljah lahko privoščite zajtrk (Hamburg z otroki)
Bruecke10 in ribji sendvički (z Astra pivom:))

5. Hafenfahrt – z ladjo po največjem nemškem pristanišču

Še eno doživetje, ki je v Hamburgu kar “must”, je vožnja z ladjo po največjem nemškem kontejnerskem pristanišču (ter tretjem največjem v Evropi). Pristanišče je eno bolj razvitih v Evropi in tudi za naprej že razvijajo posodobitve, ki bodo v skladu z večanjem tovornih ladij. Mi smo imeli na naši vožnji srečo, da smo videli tudi kako ladje tovorijo, na terminalu za križarke pa sta bili zasidrani kar dve Aida križarki (ki seveda zaradi trenutnih razmer ne plujeta).

Večina organiziranih ladij odide iz Landungsbrücke, na voljo pa imate 1 urno vožnjo ali 2 urno vožnjo. Za družine z manjšimi otroki priporočamo le 1 urno, saj je ob sončnem dnevu, ko je najlepše, na zgornji panoramski palubi tudi najbolj vroče. Če je voda dovolj visoka, se lahko namesto po pristanišču peljete tudi po mestnih kanalih. 2 urna vožnja pa kombinira oboje (le ob plimi).

Pristanišče od blizu (Hamburg z otroki)

Na večji ladji tudi postrežejo s pijačo in z manjšimi prigrizki, tekom vožnje pa vam povejo tudi najbolj zanimive zgodbe in informacije Hamburga.

Mi smo naš enourni izlet vzeli pri ponudniku Rainer Abicht, karte lahko kupite na spletu ali direktno na Landungsbrücke. Druga možnost (neorganizirana) je vožnja z vodnim taksijem ali trajektom HVV Fähre. Seveda to možnost koristijo vsi domačini:)

Po pristanišču (Hamburg z otroki)
Pristanišče Hamburg
Največja tovorna ladja v tistem trenutku v pristanišču (Hamburg z otroki)
Vojaška ladja (Hamburg z otroki)
In kar dve križarki Aida (Hamburg z otroki)
Z ladje so tudi najlepši razgledi na Hafencity in mesto (Hamburg z otroki)
Z ladjo se lahko zapeljete tudi po mestnih kanalih (Hamburg z otroki)

6. Na mestno plažo Elbstrand

Hamburg ima ob Elbi kar nekaj lepih urejenih peščenih plaž. Do prve, najbližje, Elbstrand pridete lahko tudi s kolesom (in seveda z vodnim taksijem, trajektom ali avtom). To plažo smo si izbrali tudi zaradi znanega lokala Strandperle, ki je direktno na plaži. Imejte pa s seboj tudi prigrizek in tekočino (pri mulcih je to vedno obvezna oprema)

Elbstrand (Hamburg z otroki)
Elbstrand in pogled na tretje največje kontejnersko pristanišče v Evropi
Strandperle lokal na Elbstrand (Hamburg z otroki)

7. Hamburg ZOO

Živalski vrt v Hamburgu je lep, prostoren in zelo urejen, v njem pa bo zagotovo uživala celotna družina.

Trajanje: vsaj pol dneva

Spletna stran: https://hagenbeck.de/de/

Vstopnina: družinska vstopnica 75 eur, podatek za ločene vstopnice je tukaj.

Že ob vstopu v ZOO vas pozdravijo res širni travniki in urejene poti, tako da človek nima občutka, da se sprehaja med samimi kletkami. Med živalmi nikar ne izpustite arktičnega dela, kjer se sprehodite po podvodnih hodnikih in lahko opazujete tjulnje, pingvine, polarne medvede,… pa tudi dela z velikimi mačkami.

Mulci bodo prav gotovo uživali tudi na otroških igralih, prav tako je v ZOOju več restavracij in kavarn.

V kolikor bi želeli podaljšati druženje z živalmi, je ob ZOOju tudi akvarij (ločena vstopnica, a popust na obe hkrati), ki si ga mi zaradi časovne stiske žal nismo uspeli ogledati.

Za konec še nekaj zanimivih dejstev o Hamburgu

 • 4.5mio ljudi je obiskalo slovito, novo zgrajeno opero Elbphilharmonie v prvem letu od otvoritve.
 • 1.3mio ljudi obišče letno najbolj obiskani nemški muzej Miniatur Wunderland
 • Pristanišče v Hamburgu je največje v Nemčiji in tretje največje v Evropi; vsako ladjo, ki pripluje ali odpluje iz pristanišča prav posebno pozdravijo.
 • Ima več kot 120 muzejev in gledališč.
 • Ima več kot 2500 mostov (več kot London, Amsterdam in Benetke skupaj).
 • Ima največji sadni nasad (imenovan Altes Land) v Evropi.
 • Ima največji japonski vrt v Evropi.
 • The Beatles so svojo slavno pot pričeli prav v tem mestu.

Mesto smo odkrivali skupaj s Katjo in njeno družino, prijateljico in dobro poznavalko Nemčije, ki piše super blog Places and notes. V kolikor boste obiskali Hamburg, priporočam v branje njen prispevek, če se pa odpravljate kamorkoli po svetu ali le raziskujete Slovenijo, pa le pobrskajte po blogu, kjer se skriva veliko zanimivih potopisov.

Raziskovanje je še lepše s prijatelji (Katja iz Placesandnotes.com)

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.