Družinski vikend v Berlinu, Nemčija

0

Berlin resda v zadnjih letih slovi po norem nočnem življenju, hip sceni, kreativno-umetniškem vzdušju, muzejih, zgodovini, multikulturnosti in v svoje univerze privablja študente iz celega sveta, a je kljub temu presenetljivo družinam prijazna prestolnica. Poleg parkov, javnih vodnih igrišč, muzejev za otroke, živalskega vrta in še česa, najdete v Berlinu ogromno restavracij in kavarn s kotički za igranje. Obstajajo celo posebne kavarne za družine, slednje najdete pod imenom “kindercafes”. Berlin smo obiskali že večkrat in vedno odkrijemo kaj novega, ker je res ogromno zanimivih kotičkov. Sicer bi za doživetje mesta priporočili 3-5 dni, a je glavne znamenitosti vseeno možno obiskati tudi le v času vikend obiska.

DSC_8783
Nekaj modernega (velika kocka), nekaj historičnega (stare stavbe v ozadju) in nekaj, kar je bilo staro in bo kmalu novo, Berlin

 

Destinacija: Berlin, Nemčija

Pot do destinacije:

Do Berlina je iz Ljubljane okrog 1000 km in prav zaradi tega je najbolj udobno potovati kar z letalom. Iz nekaterih bližnjih letališč, med drugim tudi iz Zagreba, so ugodne direktne povezave, lahko pa se na pot podate tudi z vlakom.

Čas potovanja: Maj 2015

Dnevi na potovanju: podaljšan vikend

Starost otrok: 3 leta

Primerno za otroke: otroke vseh starosti

????????????????
Berlin je primeren za otroke vseh starosti (vir: Kompas)

 

Vreme:

Vsekakor je pred odhodom smiselno preveriti vremensko napoved – Berlin je le toliko bolj na severu, da znajo biti na primer poletni meseci zelo vroči, lahko pa vas pričaka le 15 stopinj, dež in veter. Oblačila po principu “čebule” se zato odlično obnesejo. Namesto dežnika raje pripravite nepremočljivo vetrovko s kapuco, ki vas ščiti pred morebitnim dežjem in vetrom.

Namestitev:  

Berlin je ogromen in pravzaprav nima enega samega centra, kjer bi bilo vse “na kupu”. Zato lahko izbirate med različnimi mestnimi predeli, vsekakor pa se splača poiskati prenočišče v neposredni bližini metro postaje. Kot v vseh ostalih evropskih prestolnicah je tudi tukaj na voljo cela vrsta takšnih in drugačnih prenočišč, za družine se po našem mnenju dobro obnesejo stanovanja preko AirBnb ali hoteli, po možnosti s parkiriščem in v bližini katerega izmed mestnih parkov.

Javni prevoz:

Odlična mreža javnega prometa omogoča hitre premike iz enega konca mesta na drugega. Mi sprehajanje združimo z vožnjami z metrojem, enkrat pa smo se po mestu zapeljali tudi z “hop on hop off” avtobusom. Lahko se odločite za nakup kartice Berlin Welcome Card, ki velja od dva do šest dni in vam poleg prevoza z U-Bahn, S-Bahn in mestnim avtobusom omogoča še ugodne popuste pri vstopninah v muzeje. Dvodnevna karta stane 20€, otroci mlajši od 6 let potujejo brezplačno, tisti med 6 in 14 let pa po znižani ceni.

DSC_8914
Dober način ogleda Berlina so organizirani turstični avtobusi
DSC_3483
V Berlinu je z javnim prevozom zelo enostavno

 

Budget: 

V principu so cene v restavracijah, kavarnah in trgovinah kar primerljive s slovenskimi, morda boste odšteli kak evro več, če se usedete v taksi ai pa si privoščite koktejl v kakšnem izmed bolj ekskluzivnih lokalov.

Zakaj ravno Berlin? Ker je prestolnica:

 • ki je nam v Nemčiji najbližja
 • polna zgodovine, muzejev in kulture, zanimive tako staršem kot tudi otrokom
 • ki ima zelo dobro urejen javni prevoz in družinam prijazno infrastrukturo
 • pravi kulinarični raj
 • ki ima najstarejši živalski vrt v Nemčiji
DSC_8793
Povsod nekdo poje, igra ali na kak drugi način izvaja umetnost, Berlin
DSC_8988
Povsod nekdo poje, igra ali na kak drugi način izvaja umetnost, Berlin

 

TOP 5 AKTIVNOSTI ZA OTROKE V BERLINU

1. Obisk glavnih znamenitosti

Nekatere otroke zgodovina zanima bolj, spet druge manj, nekateri pa so enostavno še premajhni, da bi jo razumeli – kakorkoli že, v Berlinu se ji boste težko izognili, saj je pomemben del mesta in zdi se, da mesto svoje preteklosti ne skriva – prav nasprotno, kaže jo na vsakem koraku. Glede na izkušnje z našim mulcem so historični kraji, spomeniki, itd. na svoj način zanimivi tudi otrokom. V Berlinu morate vsekakor obiskati naslednje točke: berlinski zid, parlament Reichstag, brandenburška vrata, promenado Pod lipami (Unter den Linden), katerega izmed muzejev na muzejskem otoku, televizijski stolp na Alexandrovem trgu, spomenik žrtvam nacističnega nasilja, katedralo in številne cerkve, steber zmage, Checkpoint Charlie pa še kaj. Z malo iznajdljivosti in dobro predhodno organizacijo lahko vse naštete točke obiščete tudi če nimate časa na pretek.

DSC_3462
Checkpoint Charlie, Berlin
DSC_3468
Checkpoint Charlie, Berlin
berlin-potsdam-20152
Protestantska cerkev Kaiser Wilhelm Memorial Church, Berlin
Collages6
Holocaust Memorial, Berlin
IMG_0548
Brandenburška vrata so še danes prizorišče pomembnih historičnih dogodkov in simbol za mir, Berlin

 

DSC_8921
Odkar se je nemški parlament preselil iz Bonna v Berlin, je Reichstag postal prava tursitična atrakcija

 

2. Vožnja z ladjo po reki Spree 

Kot že rečeno je mesto zelo veliko, turistične atrakcije se nahajajo na različnih koncih, otroci pa se znajo hitro utruditi ali pa enostavno naveličati hoje. Če imate srečo z lepim vremenom si ravno zato v takšnem primeru prav paše spočiti noge med vožnjo po reki Spree. Obstaja res veliko različnih ponudnikov (vsaka družba ima svoje pomole) in krajših oziroma daljših poti, izstopite lahko seveda kje drugje kot vstopite, spotoma pa si ogledate mesto še z malo drugačnega zornega kota.

reka spree
Vožnja po reki Spree, Berlin (vir: Kompas)

 

3. Berlinski zid in East Side Gallery

Leta 1961 zgrajeni berlinski zid, ki je nekoč mesto delil na kapitalistični zahodni in komunistični vzhodni del, je danes verjetno najbolj prepoznaven znak Berlina. Ko so ga leta 1989 ob združitvi obeh Nemčij začeli rušiti se je veselil ves svet, ostanki zidu, ki jih lahko vidite na različnih koncih mesta, nas še dandanes vidno spominjajo na zgodovinske dogodke.

Na 1,3 km doglem odseku berlinskega zidu so leta 1990 umetniki z različnih koncev sveta s poslikavami zidu ustvarili ta enkraten spomenik svobodi, t.i. East Side Gallery, ki je ena največjih svetovnih galerij na prostem in s tem ena najbolj znanih turističnih atrakcij v mestu. Sprehod ob zidu od začetka do konca galerije staršem postreže z zanimivo kulturno-zgodovinsko izkušnjo, otroci pa bodo zagotovo uživali v interpretiraju pisanih slikarij.

DSC_8960
Berlinski zid
berlin
Eastside Gallery, Berlin

 

4. Muzeji za otroke

V Berlinu je ogromno zanimivih zgodovinskih muzejev in umetnostnih galerij, ki so sicer za nas starše izjemno zanimivi, marsikateri otrok pa se med tovrstnim obiskom hitro začne dolgočasiti. Odlična predprirava na obiske muzejev, ko bodo malo starejši pa je obisk prav posebnih muzejev, namenjenim bolj otrokom kot odraslim. In teh je v tukaj kar nekaj! Med najbolj zanimive spadajo Science Center Spectrum (hiša experimentoe in fenomenov), muzej Aliceee, Labyrinth, otroška galerija v muzeju Bode, Waldmuseum (gozdni muzej), Legoland Discovery Centre, miniaturni svet Loxx in muzej MACHmit.

berlin-20131
Ogled muzejev, primernih za otroke, Berlin
DSC_8856
Slikanju z berlinskim medvedom ne uidete:)

 

5. Berlinski živalski vrt in Tiergarten park

Najstarejši in najbolj znan živalski vrt v Nemčiji je eden najboj obiskanih v Evropi je dom okrog 1400 različnim živalskim vrstam, daleč najbolj znan prebivalec pa še vedno ostaja polarni medvedek Knut. V čudovitem največjem mestnem parku Tiergarten, na robu katerega se nahajajo znamenita brandenburška vrata, so številne sprehajalne poti, jezera in kavarne – na topel poletni dan si tule lahko priredite krasen piknik. Poleg živalskega vrta vas v parku čaka še akvarij in z obiskom obeh lahko zlahka preživite en cel dan. V živalskem vrtu si lahko ogledate tudi dnevna hranjenja živali in se udeležite kakšnega posebnega dogodka – program se splača predhodno preveriti na internetu.

AdobeStock_71840249_small
Živalski vrt v Berlinu (vir: Kompas)

 

POMEMBNO ZA STARŠE

 • Namestitev – v Berlinu je veliko namestitev različnih cenovnih razredov. Za družine priporočamo najem stanovanja z manjšo kuhinjo ali pa hotelski studio.
 • Otroška oprema – v restavracijah, lokalih in hotelih je otroška oprema ponavadi vedno na voljo, v nekaterih trgovinah se najdejo tudi previjalnice.
 • Aktivnosti za otroke – v velikih mestih kot je Berlin se vedno najde kakšen zelen mestni park z otroškimi igrišči, obiščete lahko živalski vrt, kakšen muzej, se peljete z ladjo in še kaj. Za prav posebno izkušnjo greste z dojenčki in malčki lahko celo v čisto pravi “baby kino”, v Babylon Mitte, kjer je v dvorani prostor za vozičke in glasnost prilagojena našim najmlajšim.
 • Aktivnosti za odrasle (ob mulcih) – Poleg muzejev, zgodovinskih znamenitosti in galerij so tu še različni glasbeni in kulturni dogodki, ekskluzivne restavracije in tako naprej – Berlin živi podnevi in ponoči! V prednovoletnem času je v Berlinu tudi veliko božičnih sejmov, ki se jih splača obiskati.
 • Hrana – izbirate lahko med neštetimi mednarodnimi restavracijami in poskusite kaj novega ali pa se držite bolj tradicionalnih nemških specialitet. Med slednjimi morate poskusiti znamenito klobasico curry wurst. Pekarne in manjše trgovinice so na vsakem koraku, tako da je enostavno sproti kupiti prigrizke.
berlin-2013
Currywurst je na vsakem vogalu in zdi se, kot da je zaščitni znak mesta, Berlin

 

 • Javni prevoz – javna prevozna sredstva so za otroke mlajše od 6 let brezplačna, po mestu se je najlažje z enega konca na drugega premikati z metroji, peš ali pa s kolesom.
 • Vstopnine – Otroci mlajši od 6 let imajo po večini prost stop v muzeje in galerije, Za 29€ lahko kupite t.i. Pass Berlin, ki velja 3 dni, z njim pa lahko obiščete kar okrog 40 muzejev. Cela vrsta manjših muzejev je tudi brez vstopnine, sicer pa so skoraj povsod na voljo tudi družinske karte.
DSC_8770-001
Berlin z otroki

 

Mi se imamo v Berlinu vedno super in nam nikoli ni dolgčas. Obiskali smo ga že v vseh letnih časih, najbolj pa nam je tam všeč spomladi ;). Če obisk Berlina podaljšate za par dni priporočam dnevni izlet v Potsdam, če potujete z avtom lahko otroke za dan ali dva peljete v le eno uro oddaljeni vodni paradiž Tropical islands. V Berlin zagotovo kmalu spet obiščemo, pa vi?

Katja je avtorica angleško-slovenskega družinskega popotniškega bloga „finding Malokoko“, ki trenutno s 5-letnim sinom živi v severni Nemčiji. Njuna doživetja lahko spremljate na strani www.findingmalokoko.com in ji sledite na FB  ali Instagramu, kjer objavlja prečudovite fotografije. Za več informacij, nam pišite v komentar ali na info@kamzmulcem.si.