Družinski vikend roadtrip z Grgo (Balkan Campers) po Sloveniji

0
Utrinek s potovanja v Goriških Brdih

Za naš roadtrip po Sloveniji je bilo v prvi vrsti zaslužno posebno vabilo na piknik, ki se je odvijal v Solkanu. Ker smo imeli v načrtu družinsko udeležbo z dojenčkom in petletnikom, smo iskali idejo, kje v bližini dogodka bi najlažje vsi štirje prespali.

Zaradi rednih Italjanskih gostov v tej regiji so cene prenočišč višje kot smo vajeni in po spletu okoliščin se nam je samo nekaj dni pred dogodkom ponudila priložnost, da vikend preživimo z Grgo – najstarejšim članom družine Balkan campers. Priložnost smo z največjim veseljem zgrabili za volan in se podali na edinstveno družinsko vikend avanturo.

Priložnost, da preživimo z Grgo smo sprejeli z odprtimi rokami (Balkan Campers)
Priložnost, da vikend preživimo z Grgo smo sprejeli z odprtimi rokami (Balkan Campers)

Čas obiska: maj 2018

Starost otroka: 8 mesecev in 5,5 let

Primeren letni čas obiska: vsi letni časi, razen zime. Če boste šli z majhnimi otroki, je predvsem pomembno, da temperatura ponoči ne pade prenizko. Pri Balkan Campers vam v tem primeru priskrbijo manjši kalorifer.

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski in šolarji

Raj za: ljubitelje počasne, panoramske vožnje in stran poti. Posebej bodo uživali (Jugo)nostalgiki in ljubitelji retro avtomobilov. Priporočamo tudi vsem tistim, ki vam sprememba plana ne povzroča nepotrebnega stresa in vsem tistim, ki ste se vsaj za en vikend pripravljeni prepustiti preprostemu nomadskemu načinu življanja. 

Priprave na pot z Balkan Campers
Priprave na pot z Balkan Campers

Komu priporočamo najem Balkan Campers:

 • vsem, ki bi radi otrokom pokazali kako smo na počitnice potovali včasih,
 • (Jugo)nostalgikom,
 • vsem tistim, ki jim je blizu spanje z mulci in prtljago v šotoru ali podobno majhnem prostoru,
 • vsem, ki vam je jasno, da tokrat prtljage ne boste pospravili v omaro,
 • ljubiteljem stranskih cest in počasne vožnje, saj vožnja s starejšimi Balkan campers po avtocesti ni dovoljena (s T4 in Touranom je vožnja po avtocesti dovoljena),
 • tistim, ki ne dajo veliko na urnik, saj se boste morali vsake toliko ustaviti, da se bo starodobnik spočil in nadihal,
 • tistim, ki jim je dovolj, da prevozijo 250 kilometrov na dan, saj imajo pri starejših Balkan Campers omejitev dnevnih kilometrov (T4 in Touran nimata omejitve dnevnih kilometrov).
Če obožujete nenačrtovane postanke, je Balkan Campers idealen za vas
Če obožujete nenačrtovane postanke, je Balkan Campers idealen za vas

Komu odsvetujemo najem Balkan Campers:

 • ljubiteljem hitre vožnje,
 • perfekcionistom in ljubiteljem udobja,
 • ljudem, ki jim izredni dogodki povzročijo stres,
 • tistim, ki težko preživijo 2 urni naliv v majhnem pristoru z družino 😉
 • alergikom in asmatikom, saj so v kombiju stari sedeži in blazine, ki jim lahko povzročijo morebitne nevšečnosti. Sama imam lažjo obliko alergije na pršice in sem vikend preživela brez problema.
Grga ima prostoren prtljažnik, vendar ga zvečer podrete v ležišče, zato ne pretiravajte s pakiranjem
Grga ima prostoren prtljažnik, vendar ga zvečer podrete v ležišče, zato ne pretiravajte s pakiranjem

Naša pot z Grgo – Balkan Campers

Tržič – Bohinjska Bistrica – Soriška planina – Petrovo Brdo – Tolmin – Tolminska korita – GO Skate park Nova Gorica – Solkan – Most na Soči – Cerkno – Železniki – Škofja Loka – Tržič

Naša pot z Grgo, Balkan Campers
Naša pot z Grgo, Balkan Campers

Od Tržiča do Tolmina

Grgo smo v petek popoldne prevzeli v Tržiču. Žiga nam je razložil vse posebnosti in pravila glede vožnje. Večkrat je začel stavek v angleščini, saj je večina njihovih gostov tujcev. Okrog 18:00 smo se podali na pot proti Tolminu, saj je bila moja želja, da prvo noč prespimo v bližini reke Soče. Prvo pravilo Balkan Campers je, da vožnja po avtocesti ni dovoljena, zato je bila pred nami pot “čez drn in strm”.

Veselje ob vožnji čez drn in strn (Balkan Campers)
Veselje ob vožnji čez drn in strn (Balkan Campers)

Google je rekel, da se do Tolmina odpravimo čez Kropo, Žiga pa nam je strmino in ovinke, ki vodijo čez Kropo odsvetoval in nas usmeril na Bohinjsko Bistrico. Od tam naprej smo se v počasnem Grginem ritmu povzpeli do Soriške planine, se spustili do Sorce, od kjer nas je do Petrovega Brda vodil obvoz. Če bi vedeli, da bomo naredili tak ovinek, bi se do Petrovega Brda odpravili čez Škofjo Loko, saj je bila za Grgo pot čez Soriško planino kar zahtevna.

Vožnja z Balkan Campers po stranskih poteh Slovenije
Vožnja z Balkan Campers po stranskih poteh Slovenije

30 kilometrov dolga vožnja po Baški Grapi je slikovita, saj zagotovo velja za eno manj obljudenih v Sloveniji, kar pa zagotovo ne velja za motoriste. Ves čas se vozite ob reki Bača, ki se izliva v Idrijco, ta pa v Sočo. Mi smo se med vožnjo zabavali ob slikovitih imenih vasic (Hudajužna). Ker se je bližala noč, smo začeli preračunavat alternativne za nočitev in v ožjem izboru je bil Camp Koritnica, ki pa smo ga tokrat izpustili in se pogumno odpravili naprej proti Tolminu, saj je naš najmlajši član celo pot prespal, tako da smo brez postanka po slabih treh urah vožnje prispeli do gostišča Labrca, kjer smo želeli samo nekaj “malega” pojesti, nato pa se odpravit do Kampa Gabrje. Pozna ura, vrhunsko otroško igrišče in idiličen parking tik ob Soči pa so botrovali, da smo prespali kar tam. Kljub opozorilu, da naslednji dan tam potek moto shod in da moramo odriniti pred 11h uro.

Odlično (otroško) igrišče pri gostišču Labrca, Tolmin
Odlično (otroško) igrišče pri gostišču Labrca, Tolmin
Idilično kampiranje tik ob Soči Balkan Campers)
Idilično kampiranje tik ob Soči (Balkan Campers)

Nočitev v kampu Labrca, Tolmin

Na Labrci namreč nudijo tudi možnost kampiranja tik ob reki Soči. Ne pričakujte glamping, saj so sanitarije in tuši del Gostišča, prav tako ni možnosti priklopa na elektriko. Nas v danih okoliščinah to ni preveč motilo. Grgo smo prestavili na raven teren in pripravili ležišča za spanje. Tik za tem je pričelo deževati. Od vsega navdušenja nad novim okoljem (beri retro zavese) in triurnem spancu čez Baško Grapo je še največ težav s spanjem imel naš najmlajši član. Dejstvo, da smo na koncu vsi štirje spali na spodnji postelji, pa zaslužno, da smo praktično ujeli sončni vzhod in prebujanje reke Soče. Vsaka stvar je za nekaj dobra 😉

Najlepši razgled iz kamperja na prebujanje narave (Balkan Campers)
Najlepši razgled iz kamperja na prebujanje narave (Balkan Campers)
Zajtrk z razgledom Balkan Campers)
Zajtrk z razgledom (Balkan Campers)

Kljub neidilični noči, pa je bilo jutro in zajtrk s pogledom na Sočo neprecenljiv. Dojenček se je plazil po travi, starejši pa je gradil peščeni grad in se zabaval z iskanjem primernega orodja.

Ob Soči res ne rabite posebnih igrač Balkan Campers)
Ob Soči res ne rabite posebnih igrač (Balkan Campers)

Grga je odlično založen z osnovnimi pripomočki za pripravo jajčk na oko, kakava (Benko vas pričaka kar tam) in dišeče turške kave. Dejansko je posode in pribora dovolj za pripravo preprostega obroka. Da pa ne boste lačni in žejni pa poskrbi ekipa Balkan Campers, ki vam v znak gostoljubja v camperju pusti slavne piškote Domačica, Benko in dve klasični slovenski pivi (Laško in Union), za kar smo jim seveda še posebej hvaležni 🙂

Grga je dobro založen s posodo za pripravo preprostih obrokov Balkan Campers)
Grga je dobro založen s posodo za pripravo preprostih obrokov (Balkan Campers)
V Grgi boste z lahkoto spekli jajčka
V Grgi boste z lahkoto spekli jajčka
Kuhanje jutranje kave v Balkan Camperju
Kuhanje jutranje kave v Balkan Camperju

Tolminska korita, Nova gorica in Solkanski most

Po obilnem zajtrku, igri ob vodi ter polnjenju telefona na WC-ju, si je vsak član družine izbral eno aktivnost, ki smo jo želeli opraviti pred piknikom. Najprej smo se na mojo željo odpravili na ogled Tolminskih korit. Več o tem si lahko preberete v članku Ideja za poletni družinski izlet: Tolminska korita.

Sotočje Tolminke in Zadlaščice, Tolminska korita
Sotočje Tolminke in Zadlaščice, Tolminska korita
Panoramska vožnja ob Soči Balkan Campers)
Panoramska vožnja ob Soči Balkan Campers)

Od tam smo se mimo Mosta na Soči odpeljali do Nove Gorice, saj je bil naslednji na spisku želja obisk Skate parka v Novi Gorici. Ta del je bil namenjen našemu starejšemu mulcu, saj se že nekaj časa govori, da je ta skate park eden boljših v Sloveniji. In po njegovo je res tako.

GOskatepark Nova Gorica
GO Skatepark Nova Gorica
Vsak član družine si je izbral po eno aktivnost na našem road tripu z Balkan Campers
Vsak član družine si je izbral po eno aktivnost na našem road tripu z Balkan Campers

Sledilo je kosilo na željo našega dojenčka v odlični Ošteriji Žogica, ki se nahaja v bližini Solkanskega mostu. Tam je bilo tudi izhodišče za MTB izlet našega najstarejšega člana posadke, ki se je z ekipo odpravil na par spustov iz Svete Gore (kolo so mu dobri ljudje dostavili iz Ljubljane). Dan smo zaključili na odličnem pikniku in prespali v bližini prizorišča. Ker smo prenočili na zasebnem zamljišču, bomo lokacijo zadržali zase.

Krajša pešpot od Oštarije Žogica do Solkanskega mostu
Krajša pešpot od Oštarije Žogica do Solkanskega mostu
Popoldanski sprehod in razgled na Solkanski most
Popoldanski sprehod in razgled na Solkanski most

Most na Soči, Dolina Idrijce, Cerkno in Železniki

Naslednji dan smo se odpravili do Mosta na Soči, kjer smo ob Soči zopet našli primeren prostor za dopoldansko pitje kave in se tokrat celo okopali v (mrzli) Soči.

Kopanje pri Mostu na Soči (Balkan Campers)
Kopanje pri Mostu na Soči (Balkan Campers)
Grga se ob reki Soča odlično počuti
Grga se ob reki Soča odlično počuti

Okrog 12:00 smo se odpravili proti Cerknem. Pot nas je vodila čez še eno idilično dolino – reke Idrijce. Cilj je bilo kosilo pri Želincu, po katerem so se nam cedile sline še od našega zadnjega obiska. Več o tem si lahko preberete v članku Družinski vikend oddih na prelepem CerkljanskemŽal so se tudi tokrat naši plani podrli, saj sta tokrat zaspala oba mulca in vsi vemo, da v tem primeru rajši pelješ še kak kilometer naprej. V našem primeru je to pomenilo do Železnikov 🙂

Razgled iz Balkan camperja na reko Idrijco
Razgled iz Balkan camperja na reko Idrijco

Ko smo se peljali mimo Cerknega nam jo je zagodla navigacija oz. odsotnost le te. Zaradi slabe baterije je crknil telefon, tako da smo bili primorani slediti tablam. In ker sta od Cerknega do Škofje Loke dve možni poti, smo seveda izbrali tisto, ki je delovala krajša, ampak je bila nažalost tudi strmejša in počasnejša. Pot nas je tako vodila čez Davčo, namesto čez Gorenjo vas. Na tej poti si lahko med drugim ogledate Bolnico Franja ali pa se tik pred tem ustavite v gostišču Gačnk, kjer imajo ooogromna igrala.

Grga in v ozadju Škofjeloško hribovje (Balkan Campers)
Grga in v ozadju Škofjeloško hribovje (Balkan Campers)

Naš Grga je z zadnjimi močmi prilezel do vrha prelaza. Tam smo ga oskrbeli z vodo in naredili daljši postanek, tako da je zmogel tudi pot navzdol. Davča drugače velja za najbolj raztegnjeno vas v Sloveniji, hiše so raztresene na zračni razdalji 10 km. Do Železnikov se namreč vozite po novi, a ozki cesti tik ob reki Davščici. Pot skozi Selško dolino je tudi tukaj zanimiva, vendar jo za Grgo odsvetujemo.

Postanek za kosilo v Železnikih (Balkan Campers)
Postanek za kosilo v Železnikih (Balkan Campers)

Naše popotovanje se je končalo še z vožnjo skozi Škofjo Loko, Kranj in do Tržiča. Žal nam je bilo, da nismo popotovanja podaljšali še za kak dan in se ustavili v kateri od manj znanih dolin (Baška Grapa, dolina reke Idrijce, Selška dolina), saj so manj znani slovenski kraji izredno zanimivi, še posebej, če jih opazuješ iz počasnega kombija.

Nekaj naših nasvetov, če se z družino odpravljate na podoben roadtrip

Preden rezervirate Balkan Camper:

 • Se pozanimajte ali ima izbrano vozilo trotočkovni pas, da boste lahko pripeli otroške stolčke. Grga ima na zadnji klopi en trotočkovni pas, tako da sva z dojenčkom sedela zadaj, starejši sin pa je bil pripet v svoj sedež na sovoznikovem sedežu.
Starejši mulc je imel svoje mesto na sovoznikovem sedežu Balkan Campers)
Starejši mulc je imel svoje mesto na sovoznikovem sedežu (Balkan Campers)
Ne pozabite, da potrebujete za otroške avtosedeže tritočkovni varnostni pas Balkan Campers)
Ne pozabite, da potrebujete za otroške avtosedeže tritočkovni varnostni pas (Balkan Campers)
 • Grga je bil v našem primeru čisto dovolj za 2 odrasla in dva majhna otroka. Če želite več udobja ali imate večje otroke jih pokličite in z veseljem vam bodo svetovali.
 • Ko boste izbirali primeren Balkan Camper za vas, razmislite o možnosti s pop up streho, saj ima Grga s svojo fiksno streho manj prostora za zgornjo posteljo.

Če želite preživeti nepozaben roadtrip z Balkan Campers 10% ceneje, izkoristite našo posebno kodo za popust. Kliknite tukaj in sporočite, da ste za Grgo izvedeli na naši spletni strani. Geslo je  “Kamzmulcem” 🙂

Pred odhodom z Balkan Camper:

 • Spakirajte čim manj, saj v kamperju ni veliko prostora.
 • Za prijetnejše spanje spakirajte rjuhe (mi smo imeli 2 rjuhi 140×200), za pokrit pa bodo najbolj praktične spalke. Ne pozabite na vzglavnike.
Prebujanje v Grgi z razgledom na Sočo
Prebujanje v Grgi z razgledom na Sočo
 • Razmislite katere obroke lahko pripravite v najkrajšem možnem času. Mi smo vzeli s sabo jajčka, kruh in nekja nostalgičnih izdelkov (Zdenka sir, Cedevita, potica). Kosila in večerje nismo kuhali, saj smo jedli zunaj oz. na pikniku. Če bi, bi verjetno vzeli kaj že skuhanega od doma in pa kakšne testenine.
Turška kava, potica in razgled na Sočo balkan Campers)
Turška kava, potica in razgled na Sočo (Balkan Campers)
 • Če je možno, pot začnite dopoldne. Mi smo namreč štartali v petek popoldne in tako v Tolmin prispeli tik pred nočjo, ko je bil že čas za spanje. Otroka sta bila po treh urah v avtu ravno prav spočita za divjanje in ne za spanje.
Večerni prihod v Tolmin
Večerni prihod v Tolmin
 • Če imate na voljo samo vikend, si izberite manjšo slovensko pokrajino in uživajte v postankih in razgledih. Ker je bil cilj popotovanja udeležba na pikniku, smo imeli točno določen cilj. Z Grgo in njemu podobnim se je najbolje prepustiti toku dogodkov 😉
 • Imejte okvirni rezervni načrt v primeru dežja. Mi smo spakirali družabni igri Enko in Človek ne jezi se. V primeru dežja, bi poiskali kamp ali turistično kmetijo, kjer je možno vedriti v skupnih prostorih.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali pišete v komentar. Ekipa Balkan Campers nam je Grgo posodila brezplačno, vendar v nobenem delu tega članka niso vplivali na vsebino.