Družinski vikend oddih na Ravnah na Koroškem

2

Sobotno jutro malo drugače. Dedek, babica, vnuk, njegov prijatelj in kužika. Veseli in polni pričakovanj smo se odpeljali proti deželi Kralja Matjaža na Koroško, natančneje na Ravne na Koroškem.

Ravne na Koroškem so že desetletja znano športno središče Koroške. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je železarna z načrtnimi vlaganji v športni standard zagotovila temelje za gradnjo sodobnega športnega centra, ki se danes ponaša z zaokroženo ponudbo tako za domače športnike kot za širšo športno javnost in skozi vse leto nudi široko paleto dejavnosti. Za aktivno preživljanje prostega časa (kot tudi za priprave vrhunskih športnikov) je na enem mestu v obsegu 500 metrov na razpolago vsa potrebna športna in ostala infrastruktura.

Lokacija: Ravne na Koroškem z okoliškimi zaselki in visokogorskimi kmetijami

Čas obiska: junij 2019

Priporočen čas obiska: najmanj vikend (2 nočitvi), v kolikor niste iz teh krajev. Še bolje pa krajše počitnice za raziskovanje lepot in uživanje v naravi ter preživljanje aktivnega družinskega dopusta.

Primerno za otroke: vseh starosti. Naša mulca sta stara 6 in 7 let, s polno energije za vsa igrala, uživanje na bazenu in na kmetijah z živalmi.

Namestitev: Športni center Ravne, Mladinski hotel Punkl, ki je prvi mladinski hotel, zasnovan v skladu z naravnimi in bioklimatskimi posebnostmi okolice. Je v celoti zgrajen iz lesa. V času našega obiska je v njem bivalo kar nekaj tujih gostov, predvsem mladih pa tudi družin z malimi otroki, saj okolica ponuja veliko športnih aktivnosti. Hotel je tudi kužkom prijazen.

Punkl mladinski hotel, Ravne na Koroškem
Zajtrk v Punklu

 


Ne spreglejte: ? KOLESARSKI KAMP VIDA PERŠAKA! ?

Med 27. in 29. julijem 2020 te vabimo na Kolesarski kamp Vida Peršaka.
Preveri pester in zanimiv program ter ne zamudi odlične športne poletne priložnosti! ?Champ Vid Persak ti obljublja, da ti ne bo žal! ?

Se vidimo konec julija na Ravnah! ?

Ponudba in prijave na spletni strani Visit Ravne.


Aktivnosti za mulce v okolici Raven na Koroškem

1. Sprehod po mestu

Ravne na Koroškem so mesto železarjev, še danes jim ta industrijska dejavnost daje krila. V urbanem okolju Raven smo si ogledali nekaj jeklenih skulptur “Formaviva kiparjev” iz večih držav.

Sprehod po Ravnah na Koroškem, v ozadju Forma Viva

Mesto prav tako diha s športom in rekreacijo in na voljo je zelo dobro razvij sistem izposoje koles.

Picikl točka, pred zimskim kopališčem

V neposredni bližini hotela je zelo velik park, Grajski park, z mogočnimi drevesi, nekaj od teh tudi eksotičnih. Celoten park je zasajen povsem naravno in vzbuja občutek sproščenosti. V parku so številne sprehajalne poti, s klopmi za oddih in malico. V vročih poletnih dneh, vam bodo krošnje mogočnih dreves tudi nudile prijetno senco. Naša mulca so najbolj pritegnila nešteta igrala po športnem parku in pa seveda letni bazen s tobogani. V parku je tudi grad- zadnji lastniki so bili grofje Thurni, prav tako je park središče za letno kulturno dogajanje na prostem.

Igrala, Ravne na Koroškem
Igrala, Ravne na Koroškem
V Grajskem parku, Ravne na Koroškem

2. Obisk kmetije Ploder

Kmetija Ploder se nahaja na poti v Šentanel, sredi neokrnjene narave. Je hiša s tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod. Ocenjena je s tremi jabolki (od štirih) in je zaščitena. Doma pridelajo večino hrane, ki jo tudi ponudijo gostom. Naša mulca sta spet uživala na igralih, z domačimi živalmi in seveda on dobri ter zdravi domači koroški hrani. Kmetija nudi tudi prenočišča za družine z otroki.

Igrala na kmetiji Ploder
Kmetija Ploder
Kmetija Ploder

3. Raziskovanje koroškega podeželja po cesti “mošta” do kmetije Dvornik

Naš cilj je bil visokogorska ekološka kmetija Dvornik, kjer se je odvijal resničnostni šov “Ljubezen na seniku”. S kmetije je čudovit razgled na Peco, Obrše in Limbuško polje. Mlada gospodarja sta nas zelo lepo sprejela, nam povedala njuno zgodbo, rezultat pa je zgledna kmetija, ki ponuja veliko lepega za oči in dobrega za želodec. Fanta so spet prepričala igrala njune 6 letne hčerke, smučarkse skakalke. Z zanimanjem pa sta si ogledovala tudi kmečki muzej, ki hrani dragoceno koroško etnološko dediščino ter nazorno prikazuje življenje kmetov ter orodja, s katerimi so obdelovali polja in pospravljali pridelek. Pogostili so nas tudi z odlično domačo pijačo ter sladkimi dobrotami. Za domo si tudi lahko kupite doma pridelano ekološko moko, testenine ter razne domače pijače. Za obisk kemtije se je potrebno predhodno najaviti.

Igrala na kmetiji Dvornik
Degustacija in nakup ekoloških izdelkov na kmetiji Dvornik
Kmečki muzej, kmetija Dvornik
mečki muzej, kmetija Dvornik

Obe kmetiji se nahajata v turistični vasi Šentanel, ki slovi po prijaznih ljudeh, sončni legi in lepih razgledih. V vasi se poleti vrsti veliko prireditev. 

Pod Šentanelom je tudi kmetija Povh, kjer je še 150 let star delujoči mlin, v katerem vam pripravijo pokušino kulinaričnih posebnosti, veliko lesenih skulptur ter potok, kjer boste našli svoj raj za oddih v senci. Žal je bil mlin ob našem obisku zaprt, je pa že v njegovi okolici tako lepo, da je vredno postanka. Potrebna je predhodna najava.

Sprehod okoli kmetije Povh

4. Obisk zunanjega bazena s tobogani

Na Ravnah na Koroškem imajo sodoben pokriti bazen s 4 savnami in fitnesom. V poletnem času pa je odprt zunanji bazen s toboganom in še en mlajši, za najmanjše mulce. Obisk le tega je seveda obvezen postanek. Vse za boljši spanec otrok in miren večer nas starejših:)

Zimski bazen, Ravne na Koroškem
Igrala pred kopališčem, Ravne na Koroškem
Zunanje kopališče, Ravne na Koroškem

5. Doživetje z alpakami v pristni in neokrnjeni naravi

Za konec vikend oddiha res enkratno doživetje za vse, ki se s temi živalmi še niste srečali v naravi. Vodenje alpak na pašni prostor, kjer vas čaka piknik s čudovitim razgledom.

Z alpakami na piknik s čudovitimi razgledi, Koroška
Z alpakami na piknik s čudovitimi razgledi, Koroška

Na kmetiji Novak imajo 3 južnoameriške kamele – alpake. So mirne, ljubke, čredne živali, poznane po svoji volni. Ob našem prihodu so bile ravnokar postrižene, le ena se je še “bahala” s svojo pričesko na glavi. Najprej so bile malo plašne in se upirale našemu skupnemu sprehodu s povodcem, kmalu pa smo postali pravi prijatelji. Šli smo skupaj do lepe razgledne točke nad kmetijo, kjer so nas na mizi že čakale domače dobrote, v lično pripravljeni košari. Otroka sta neizmerno uživala, z nami pa je bila tudi mlada kozica, ki je povsem udomačeno sobivala z alpakami. Alpake boste lahko tudi hranili s sadjem in negovali.

Na piknik prostoru nas je čakala košara polna dobrot (Doživetje z alpakami)
Dobrote s piknik košare (Doživetje z alpakami)
Piknik z razgledom (Doživetje z alpakami)
Čupavka
Ku Ku
Z nami je bila tudi mlada kozica

Na kmetiji Novak imajo tudi ponija po imenu Miško, mucke z mladiči, kozo z mladičkom, krave, perjad ter posebne vrste kokoši. Dva velika psa (ob obisku sta v pesjaku) čuvata domačijo.

Mici maci:)
Domače živali na kmetiji Novak
Domače živali na kmetiji Novak
Domače živali na kmetiji Novak

Trajanje doživetja: celotno naše doživetje je trajalo dobri 2 uri.

Lokacija: Ravne na Koroškem

Več informacij: na njihovi FB strani. Potrebna je predhodna najava.

6. Dodatne aktivnosti za vso družino v bližini Raven na Koroškem

  • gorsko kolesarjenje: Bike Park Poseka v športnem centru Ravne
  • obisk grada Ravne (Streiteben) – Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika
  • Prežihova bajta – spominski muzej Prežihovega Voranca
  • Muzej železarstva (Štauharija) na Ravnah
  • tematske poti v bližini: S punklom po Formi vivi, Malgajeva pot, Fužinarska pot, Mladinska pot Ravne na Koroškem, Vorančeva pot, Cesta mošta
  • pohodniške poti, tudi lažjih za mlajše otroke (Olševa in Potočka Zijalka, Sveti Primož nad Muto, Peca, Uršlja gora)
  • avanture v podzemlje Pece – s kolesom, kajakom ali vlakom
  • plezanje
  • jahanje
  • pozimi smučanje in tek na smučeh

V okolici je še veliko možnosti za izlete. Za odkrivanje lepot Koroške si je potrebno vzeti čas. Lepo jo je spoznavati z vnuki, če le imamo to možnost. Nam je bilo skupno doživetje v veliko veselje.

Če vas zanima odkrivanje Koroške po meri oz. izlet na Koroško – Mežiško dolino, se obrnite direktno na timi@zkstm.si (031 648 088). Z veseljem vam bodo pripravili izlete po vaših željah.

Ravne na Koroškem smo obiskali na povabilo Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem. Doživetje pa sta za nas napisala babica in dedek enega od naših mulcev. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si