Družinski roadtrip po Nemčiji: Legoland – Köln – Augsburg

0

Nemčija se vsako leto najde na spisku Kamzmulcem potovanj- ali kot podaljšan vikend izlet v katerega od tematskih in zabaviščnih parkov, kot prehodna država, ko se podajamo na sever Evrope ali pa kot ciljna počitniška destinacija. Navsezadnje je bila tudi naš dom 5 let in nas nanjo vežejo še toliko bolj močne vezi.

Letošnje leto smo se za prvomajske počitnice odločili za združitev večih točk interesa: malo zabave za otroke v Legolandu, igranje turistov v našem drugem domu- Kölnu ter raziskovanje še nam nepoznanega mesteca Augsburg na poti nazaj domov.

Legoland- Köln – Augsburg, prvomajske počitnice 2023

Čas potovanja: 26. 4. – 2. 5. 2023

Starost otrok: (skoraj) 5 let in 11 let

Primerno za otroke: malčke, predšolske, šolarje

Pot do destinacije: potovali smo z avtom. Za potovanje po Nemčiji je to daleč najboljši način prevoza, razen, če si ciljno želite ogledati le mesta in najdete do tja dobro letalsko ali vlak povezavo. Naša končna destinacija je bil Köln, na poti do tja ter nazaj v domovino pa smo naredili postanek z 1 nočitvijo v vsako smer. Na naši poti smo naredili okoli 2.100 km.

Namestitev:

  • V Legolandu smo 1 noč prenočili v tamkajšnjem resortu Legoland Feriendorf, kjer najdete več vrst prenočišč: kamp, lesene sode, tematske mobilne hišice (egipčanska, Ninjago, rally…) ter tematska hotela (Lego grad in Pirati). Mi smo bili  nastanjeni v lesenih sodih Campingfässer. Ogrevani sodi vam nudijo res posebno izkušnjo prenočevanja. Sodi so opremljeni z lego modeli, škatlo lego kock za igro in nudijo prostor za 4 osebe. Imajo spalni del, ki je dvignjen ter manjši dnevni prostor, ki se lahko preuredi v spalnico. Pred vsako bivalno enoto je tudi zunanji prostor z mizo in stoli, urejene in čiste sanitarije pa se nahajajo v bližnjih sanitarnih objektih v sklopu kampa.
Spanje v lesenih sodih Campingfässer, Legoland Nemčija
Ninjago tematske hišice, Legoland
  • V Kölnu smo spali pri prijateljih.
  • V Augsburgu smo se ustavili na povratku v Sloveniji (zopet nekje na polovici poti) ter prenočili v Ringhotel Alpenhof, ki ga zelo priporočamo. Družinam prijazen, z odlično restavracijo, bazenom ter lahko dostopen centru mesta Augsburg. Je tudi alternativa spanju v Legolandu, saj je od njega oddaljen le dobrih 30min vožnje.
Ringhotel Alpenhof, Augsburg

Roadtrip po Nemčiji po dnevih

1. dan: Iz Ljubljane smo štartali ob 7h zjutraj in v Legoland prispeli ob cca 14h. Žal se na nemških avtocestah skoraj ne morete izogniti gneči na kakšnem odseku in tako se vožnja, ki naj bi trajala cca 5ur lahko hitro raztegne na 7 ur. A vseeno je bilo 4 ure zabave in dogodivščin v Legolandu dovolj za ogrevanje, saj smo vedeli, da nas naslednji dan čaka še vsaj 5 ur veselja :). Dobra večerja pred spanjem v Lego gradu, norenje po igriščih v Legoland vasi dokler sonce ni zašlo, potem pa z največjim veseljem skok v tople postelje v lesenih sodih.

Zabaviščni park Legoland vsebuje 11 tematskih sklopov, kjer najdemo 68 atrakcij in kjer se bohoti preko 57 milijonov Lego kock.
Miniland, Legoland
DSC_1033
Pogled na Miniland, Legoland
Najboljši vlak Maximus Wing Coaster, Legoland
Nora domišljijska bitja z Lego kock ter Maximus Wing Coaster vlak v ozadju, Mythica
Večerja in igrala v Lego Gradu, Legoland

2. dan: zajtrk v postelji, serviran v Lego škatli, jutranja ura igranja na igriščih, ob 10h pa smo bili prvi obiskovalci Legolanda. Vreme je bilo odlično, gužva kljub številnim Slovencem ne prevelika, tako da smo v 5 urah res veliko izkusili in se vsi 4 noro zabavali. Ker nas je do Kolna čakalo še 5 ur vožnje, smo Legoland zapustili okoli 15 ure.

Zajtrk v postelji, Legoland Feriendorf
Jutranja ura igranja, Legoland
Potem pa samo še zabava!
DSC_1044
Pri tej vožnji s čolnom se lahko zmočite!

Vse informacije in naša doživetja Legolanda, najdete v članku “Kam z mulci med počitnicami? V Legoland!

3- 5. dan: odkrivanje lepot in znamenitosti Kölna

Köln je veliko več kot veličastna katedrala in (znane) pivnice. Sama sem v bližini tega mesta živela 5 let in z mulcema odkrila prenekatero doživetje, ki ga ponuja. In čeprav je Köln eno večjih in gosteje naseljenih mest v Nemčiji, se v njem skriva nešteto zelenih površin in parkov, dnevnih postajališč za družine in posameznike, ki se zatečejo v zelene oaze sredine velemesta. Če načrtujete družinsko potovanje v (ali skozi) Köln in vas zanima kaj lahko počnete v Kölnu z otroki, potem berite dalje :).

1. Kölnska katedrala

Ko izstopite iz glavne postaje, se nad vami dvigajo grobi zvoniki Kölnske katedrale, ki se veličastno dvigajo v nebo. To je najbolj obiskana znamenitost Nemčije, ki pritegne povprečno 20.000 ljudi na dan.

Čudovita Kölnska katedrala
Kölnska katedrala

Katedrala, ki je visoka 157 metrov, je trenutno najvišja cerkev z dvema zvonikoma na svetu in največja gotska cerkev v severni Evropi. Zato ni presenetljivo, da dominantno stoji sredi Kölna, ki ima po svetovnih vojnah na žalost le še malo visokih zgradb, s katerimi bi katedrala lahko tekmovala.

Na vrh stolpa se lahko tudi povzpnete, vsekakor pa si oglejte njeno čudovito notranjost. Informacije o obisku katedrale najdete tukaj.

2. Hohenzollern Bridge

Nasproti katedrale se čez reko Ren razteza veličasten Hohenzollernov most, obtežen s tisoči ljubezenskih ključavnic. Od železniških tirov in ceste je ločena pešpot, po kateri se lahko sprehodite in preverite vse ključavnice, ki so jih pustili zaljubljenci, ki so vrgli ključ v Ren, da bi dokazali svojo večno zavezanost drug drugemu.

Hohenzollern Bridge, Köln
Hohenzollern Bridge, Köln

3. Z vlakcem Bimmelbahn do Zoo Köln

Razdalje med glavnimi znamenitostmi mesta niso velike, a vseeno je pametno v dan vključiti tudi kakšen turistični prevoz, da se noge otrok in nas spočijejo :).

Odličen način za krožno vožnjo po mestu je vlakec Bimmelbahn, ki nudi 3 različne proge: Schoko-Express (vozi med januarjem in novembrom), Zoo-Express (vozi med aprilom in oktobrom.) ali Christmas Market-Express (vozi november in december). Pričetek vožnje je neposredno pri Kölnski katedrali.

Z vlakcem Bimmelbahn Zoo-Express do Zoo Köln

4. Kölnski živalski vrt

Obstoj živalskega vrta sega v leto 1860 in velja za enega najstarejših hkrati pa tudi najmodernejših živalskih vrtov v Nemčiji, nam osebno pa najlepši živalski vrt do sedaj. Dom več kot 500 vrstam živali, z vseh kontinentov in oceanov; njihova domovanja pa so urejena v zgradbah, ki segajo tudi v 19. Stoletje. Nikakor ne izpustite bogatega akvarija in terarija, ki sta v sklopu živalskega vrta. Več informacij kaj vse lahko vidite in počnete v živalskem vrtu, pa si preberite v članku Kölnski živalski vrt.

IMG_3731
V Zoo lahko vidite tudi nilske konje, nosoroga, gorilo, krokodile in veliko slonjo družino

5. Botanični vrt – Flora

V neposredni bližini Kölner ZOO leži zelo lep botanični vrt Kölner Flora, star preko 150 let in dom preko 10.000 vrstam eksotičnih rastlin. Otroci in starši bodo navdušeni nad skrbno negovanimi tropskimi rastlinjaki, urejenimi potmi po parku, za malico pa priporočamo obisk piknik- kavarnice Dank Augusta v osrednji palači parka ali pa si prinesite piknik košaro kar s seboj in si pripravite malico pod eno od krošenj dreves.

Kölner Flora
Kölner Flora, in piknik lokal Dank Augusta

Botanični vrt je velik in če ga obiščete v lepem dnevu, se hitro zalotite, da se sprehajate že 4 ure (ja, tudi z mulcem). Park je najlepši od pomladi do jeseni, ko je vse v razcvetu. Otrokom nikakor ne bo dolgčas, če pa vas le malo zanima flora, boste navdušeni.

Kölner Flora, april 2023

6. S Kölner Seilbahn (gondolo) v Rheinpark

Ko končate z ogledom Zoo in botaničnega vrta, ne spreglejte postaje mestne gondole Kölner Seibahn, ki vas popelje krožno čez Ren v Rheinpark in vam nudi čudovito ptičjo perspektivo mesta. Na gondolo lahko vstopite z dveh strani- s strani ZOO ali Rheinparka. Gondola obratuje le med 1.4. do 31.10.

Ptičja perspektiva mesta s Kölner Seibahn

Ko na “nepravi” strani Rena izstopite iz gondole, vstopite v čudovit park Rheinpark. Park je precej velik in če se temeljito lotite vseh dejavnosti, ki jih ponuja, lahko v njem preživite celo dopoldne ali popoldne.

  • V parku vas čaka res odlično igrišče za vse starosti otrok.
  • Sprehajališče ob Renu, s pogledom na Kölnsko katedralo. Čez vikende boste videli veliko otrok s poganjalčki, kolesi in skiroji. Zahodi sonca na promenadi so zelo lepi.
  • Lahko se spustite tudi do obale Rena ter opazujete transportne ladje.
  • Vstopite na vlakec, ki pelje krožno pot okoli parka.
  • V parku boste videli veliko družin, predvsem ob vikendih, ki s seboj prinesejo žar za enkratno uporabo ter si tako pripravijo sobotno kosilo. Peka na žaru je dovoljena.
IMG_1274
Ob lepem dnevu je v parku vedno živahno, Rheinpark
IMG_3674
Sprehajališče ob Renu, Rheinpark
IMG_1642
Opazovanje sončnega zahoda za znamenito katedralo, Rheinpark

7. Čokoladni muzej

V Muzeju čokolade spoznajte 5000 letno zgodovino kakava, vse od Aztekov do danes. Otroci pa bodo zagotovo najbolj uživali v gledanju procesa izdelave čokolade, dekoriranja in na koncu seveda tudi okušanja. Naredite si lahko celo svojo čokoladico! Poučno, slastno in zabavno!

Poučno, Čokoladni muzej
Slastno, Čokoladni muzej
Zabavno, Čokoladni muzej Lindt
Pogled na čokoladni muzej (levo) in pogled z njegove terase na Rhein promenado

8. Ogled mesta z ladjico 

Nekaj kar nikoli nismo naredili, ko smo živeli v Nemčiji a smo si vedno želeli. Ogled mesta z ladjico :). Panoramska vožnja se prične in konča v središču starega mestnega jedra. Med enournim križarjenjem boste mesto ob Renu doživeli iz povsem drugačne perspektive. Medtem ko boste uživali v čudovitem razgledu na mesto, boste tudi izvedeli veliko dejstev o Kölnu, njegovih posebnostih in prebivalcih.

Panoramska enourna vožnja po Renu
Panoramska enourna vožnja po Renu
Panoramska enourna vožnja po Renu

9. Fischmarkt

Ko zaključite s panormasko vožnjo, pa se sprehodite do znamenitega Fischmarkt. Ribja tržnica v starem mestnem jedru Kölna je prostor, ki še vedno daje določen vtis »starih časov«.  Tu se tre restvaracij s pogledom na Ren, turisti in lokalci sedijo ob reki in pijejo nemško pivo, otroci pa se igrajo z vodo pri vodnjaku. Živahen utrip! Najdite svoj prostor in si privoščite znameniti Flammkuchen.

Živahni utrip v predelu Fischmarkt
Igre s pogledom na Ren
Flammkuchen

6- 7.dan: obisk mesta Augsburg, enega najstarejših mest v Nemčiji.

V času druge svetovne vojne je bil stari del mesta Augsburg skoraj v celoti uničen, a so bile vse zgradbe obnovljene in dajejo danes mestnemu jedru slikovito podobo. Predvsem lep je pogled na mestno hišo in tamkajšnji glavni trg.

  • Ker smo s Kolna vozili dobrih 5 ur do Augsburga, smo v mesto prispeli v njegovih zadnjih vzdihljajih. Sprehodili smo se skozi mestno jedro in doživeli lep utrip zaključka na njegovi tržnici, kjer smo si nakupili sveže in usho sadje ter spili pijačo v res luštnem lokalu.
Popoldanski Augsburg, mestna hiša in glavni trg
Večerni Augsburg, mestna hiša in glavni trg
Sprehod po mestu, Augsburg
Pisani utrip tržnice, Augsburg
  • Po dobrem spancu in obilnem zajtrku v hotelu Ringhotel Alpenhof smo si zjutraj ogledali njihov živalski vrt. Najbolj smo bili navdušeni nad mladičem nosoroga, puščavsko lisico in res lepim terarijem. Nekaj kar ne vidiš v vsakem ZOO. Poleg različnih vrst živali, ki jih tam lahko vidimo, bodo za otroško zabavo poskrbela tudi raznolika igrala.
Nadvse smo uživali nad vragolijami mladiča nosoroga, Augsburg ZOO
Čudovit terarij, Augsburg ZOO
Puščavska lisica, Augsburg ZOO
Čudovita nova igrala, Augsburg ZOO

Na listi, kaj bi si želeli ogledati v Augsburg je ostalo še kar nekaj ostalih zanimivosti (Fuggerei, Puppenmuseum), a je čas v ZOO tako hitro mineval, da smo se morali že odpraviti na pot proti Ljubljani. A v Augsbug se bomo vsekakor še vrnili, saj je dobro izhodišče za izlet v Legoland, ki se nahaja zgolj dobrih 30 minut stran. Ponovni obisk le tega pa nam tudi ne gine :).

Zbrani so vtisi našega raziskovanja Nemčije. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.