Družinski roadtrip po Grčiji s strešnim šotorom

1
Kristalno čisto morje, mesteca polna zgodovine in odlična kulinarika nas je že večkrat prepričala, da smo se na počitnice odpravili v Grčijo.

Tokrat je bil naš cilj roadtrip po Peloponezu. Navodila za pot smo “kopirali” po odličnem in informacij polnem članku naše Ive 3 tedenski roadtrip do Peloponeza, Grčija; kdaj, kam in kako. Oni so se na podobno popotovanje pred dvemi leti odpravili z avtodomom. Članek tudi po tem času in po Covid situaciji še vedno vsebuje točne in iz prve roke preverjene informacije. Vsekakor ga priporočamo, če se odpravljate v tiste konce. Mi smo se, za razliko od njih, na našo avanturo odpravili s strešnim šotorom. Zaradi številnih vprašanj in navdušenja nad tovrstnim načinom potovanja, smo se odločili, da podrobneje zapišemo naše vtise.

Naš avto s strešnim šotorom, v ozadju čudovita Meteora

Naj za uvod omenim, da se naša družina ne šteje med overland popotnike. Vendar pa na roadtripih dobro delujemo, radi kampiramo in prilagodljivo potujemo z vso živo (športno) opremo. Odločitev za najem strešnega šotora je prišla bolj ali manj spontano, ko smo konec pomladi načrtovali našo Grško avanturo in sklepčno ugotovili, da se na pot ne želimo odpravit z avtodomom, bi pa vseeno bili pripravljeni najeti manjši potovalni kombi (camper van). Naključje je hotelo, da smo srečali znance s kombijem, ki so na njem imeli strešni šotor. Pred tem smo strešne šotore več ali manj videvali na terenskih vozilih. Ker z veseljem potujemo z našim osebnim avtomobilom (Peugeot Traveller), saj ima dovolj velik prtljažnik za vse naše igrače, smo s šotorom na strehi rešili še zadnji “problem” – to je spanje. Ko smo ugotovili, da je šotor možno najet pri Matsport v Ljubljani, pa so nas od roadtripa po Grčiji ločili le še morebitni Covid ukrepi.

Naša splanica na strehi. Potovanje s strešnim šotorom po Grčiji

Destinacija: končna in glavna destinacija Peloponez. Več Peloponezu, si preberite v 3 tedenski roadtrip do Peloponeza, Grčija – kdaj, kam in kako

Booking.com

Čas potovanja: julij 2021

Dnevi na potovanju: 17 dni

Starost otroka: 2 otroka – 4 in 9 let

Pot do destinacije: 

 • Skozi Hrvaško, Srbijo (prvo noč smo prespali na jugu, v Vranju), Makedonijo do Grčije.
 • Obisk Meteore in premik do Peloponeza.
 • Prva postaja na Peloponezu je bilo mestece Napflion, kjer smo okusili naše prvo divje kampiranje. Nato smo dva dni preživeli na otočku Elafonisos, ki ga nekateri imenujejo tudi grški Maldivi. Na poti do srednjega prsta Mani smo si ogledali še mestece Monemvasio in prespali na divje pri mestecu Gytheo.
 • Naslednji dan smo se podali na ogled srednjega prsta, ki nas je najbolj navdušil. Priporočamo ogled mesteca Vathia, postanek za kopanje v Porto Kagio (odsvetujemo kosilo!) in kosilo v mestecu Gerolimenas. Obiskati smo želeli tudi slavne jame Diros, ki pa so zaradi obnove zaprte. Spanje na popolni plažici v bližini pa so nam žal preprečili policisti, ki so nas prijazno opomnili, da tam spanje ni dovoljeno.
Popoln sončni zahod in žalostno spoznanje, da tudi v Grčiji ni povsod dovoljeno divje kampiranje.
 • Nekaj z vetrom obarvanih dni smo preživeli na Gialovi, od koder smo delali dnevne izlete (Navarino, Pilos, slapovi Polilimnio, Methoni).
 • Domov smo se vračali prek Korinta, do okolice Katerinija in se naslednje jutro odpravili prek Makedonije do Beograda, kjer smo preživeli še eno noč v hotelu, saj so PZAji zunaj mesta, mi pa smo želeli doživeti utrip mestnega središča. Avto smo zaradi višine morali parkirati na zunanjem parkirišču s 24/7 varovanjem. Sledil je povratek v Slovenijo.

Prednosti strešnega šotora, kot jih vidimo mi

1. Strešni šotor se hitro sestavi in pospravi

Najeli smo strešni šotor Thule model Tepui Explorer Kukenam 3 Haze Gray. Ta šotor se res hitro postavi in tudi pospravi. Prvo samostojno sestavljanje je trajalo približno 10 minut, po nekaj poizkusih, pa se je mož izuril na dobre 3 minute. Prednost pred navadnim šotorom je tudi ta, da je v šotoru že blazina, tako da rjuha, vzglavniki in odeje oz. v našem primeru lahke spalne vreče ostanejo notri, tudi ko ga zložite. Posporavljanje lahko zahteva kakšno minuto več, saj je treba čez njega dati tudi zaščitno ponjavo. Vendar lahko iz prve roke potrdimo da je pospravljanje neprimerno hitrješe od slavne Quechue 2 seconds 😉

Strešni šotor je hitro postavljen in pospravljen (roadtrip po Peloponezu)
V notranjosti strešnega šotora je že 10cm debela blazina, primerna za spanje.

2. Strešni šotor je primeren za roadtripe

Strešni šotor je idealen za roadtripe, saj si z njim zelo mobilen. Primeren je za večino osebnih avtomobilov (pred najemom se vseeno pozanimajte kaj je primerno za vaš model), vse kar potrebujete so strešni nosilci, ki pa si jih po potrebi prav tako lahko izposodite pri Matsport. Model Thule tehta 60 kilogramov in praktično ne vpliva na vožnjo, vsaj kar zadeva hitrost potovanja in porabo goriva.

S strešnim šotorom se lahko ustavite tako na PZAjih, v kampih kot na divje. Vranje, Srbija

Na našem roadtripu smo spali tako na PZAju, v kampu kot tudi “na divje” na plažah. Za hotel smo se odločili samo v Beogradu, saj je bilo edino privatno parkišišče primerno za avtodome, ki smo ga našli v centru, zasedeno. Zato smo avto parkirali na odprtem 24/7 varovanem parkirišču. V pokrito garažno hišo z njim nismo mogli, saj je naš avto visok 190 cm, omejitev pa je bila 200cm. Naš avto skupaj s šotorom doseže višino cca 240cm, kar je bilo preveč za pokrite garaže v centru Beograda. Za običajne osebne avtomobile, višina v garažnih hišah ne bo predstavljala problema.

Tako izgleda strešni šotor iz ptičje perspektive

3. Strešni šotor ne vpliva na dodatne stroške cestnin in trajektov

Strešni šotor na vaši strehi ne vpliva na stroške trajekta ali cestnine. Tisti, ki ste se po celinski Grčiji vozili po avtocestah veste, da so cestnine res drage in da jih je res veliko. S strešnim šotorom smo obdržali našo kategorijo osebnega avtomobila in tako, v primerjavi z avtodomom, prihranili pri cestninah. Tudi trajekt na Elafonisos ni bil zaradi višine nič dražji. Ta razlika v stroških se v primerjavi z avtodomom pozna predvsem na daljših vožnjah s trajektom.

Prednost strešnega šotora je tudi ta, da ne vpliva na stroške vožnje, kot so cestnine in trajekti. (Pot na Elafonisos)

4. Spalnica na strehi = več prostora v prtljažniku 🙂

Kar nekaj časa smo se spogledovali z možnostjo “predelave” našega avta v “vikend campervan”, pa nam ob dveh otrokih in vseh športnih hobijih to nikoli ni uspelo. Ker ima naš avto sam po sebi dovolj velik prtljažnik, v katerega lahko nabašemo kar nekaj športne in kamping opreme in ker je bila tokrat “splanica” na strehi, je v prtljažniku ostalo dovolj prostora za ostalo prtljago.

Če imate spalnico na strehi, vam v prtljažniku ostane več prostora

Od kamping opreme smo imeli s sabo mizo, štiri stole, mini ležalnik, vrhunski Webrov plinski žar, električno hladilno torbo in mini kuhalnik. Osnovno posodo, krožnike in pribor smo imeli shranjene v priročnem plastičnem zaboju. Prav tako smo v plastične zaboje shranili obleke. Večji del prtljažnika je zasedla športna oprema: napihljiv SUP in windsurf oprema (1 deska, 3 jadra, 1 lok + vsi dodatki, ki so bili v posebnem zaboju – poznavalci boste vedeli, da je to kar nekaj opreme ;)), obvezno pa tudi maske, plavutke, bodyboard in še kakšna malenkost bi se našla.

Naša kuhinja na poti 😉

5. Možnost najema strešnega šotora

Prednost vidimo tudi v tem, da je šotor, predeno se odločite za morebiten nakup, možno najeti. Šotor si lahko pri Matsport v Črnučah v Ljubljani izposodite za vikend, teden ali za dva tedna. Sem pa prepričana, da je možen dogovor tudi za vse vmes ;). Navadno je prevzem v petek do 16h v Črnučah, vračilo očiščenega šotora pa v ponedeljek do 16 ure.

Prve inštrukcije o rokovanju s strešnim šotorom pri Matsportu

Ob prevzemu vam bodo pokazali kako se sestavi in zloži. Montaža je pri njih hitra, saj za namestitev uporabijo kar viličarja. Šotor, kot sem že omenila, tehta 60 kg, tako da sta drugače pri namestitvi verjetno potrebni dve osebi.

Pri Matsportu vam šotor namestijo kar z viličarjem 🙂
Mi smo šotor pred vračilom posesali z ročnim sesalcem, prebrisali blazino in stene. Očistili zunanjost (okna, streho …), ter se še posebej skrbno lotili zaščitne prevleke, na kateri se je nabralo kar nekaj cestnega mrčesa.
Najbolj umazan del šotora po našem roadtripu je bila zaščitna prevleka 🙂

V razmislek preden se odločite za (najem) strešnega šotora

 • Za najem smo imeli na voljo šotor za 3 osebe (dimenzije ležišča so  244 x 142 cm), ki je bil v skrajnih primerih dovolj velik za vse 4. Manko enega ležišča smo nadoknadili s spanjem v viseči mreži, na ležalniku, s seboj pa smo imeli tudi mini šotor, ki bi ga po potrebi lahko postavili v kampu. Na koncu za to ni bilo potrebe. Ob morebitnem nakupu pa bomo razmislili o možnosti za 4 osebe.
 • Če se odpravite na roadtrip z osebnim avtomobilom in strešnim šotorom boste v primerjavi z avtodomom vsekakor deležni manjšega udobja. Prednost avtodoma je že v hladilniku in WC-ju. Še posebej, če spite “na divje”. V kampih odsotnosti tega “luksuza” nismo niti opazili 😉
 • Če ste navajeni dodatno opremo voziti na strehi, to v primeru strešnega šotora odpade.
Kampiranje s strešnim šotorom v kampu na otočku Elafonisos, Grčija
Primerjava strešnega šotora in dopustovanja z običajnim družinskim šotorom 
Že do zdaj smo za počitnice radi kampirali, tako da nam je ta način počitnikovanja res blizu. V primerjavi z našim družinskim šotorom za 4 osebe iz Dechatlona so razlike naslednje:
Prednosti: 
 • Možnost spanja na “divje”, hkrati pa je spanje možno tudi na PZAjih.
 • Bistveno hitrejše postavljanje in pospravljanje.
 • Bolj primerno za roadtripe, kjer se več premikaš in spiš vedno v drugem kraju.
Romantika divjega kampiranja ima vsekakor svoje prednosti (Peloponez, Grčija)
Slabosti v primerjavi z navadnim šotorom:
 • Če si na enem mestu, moraš za dnevne “premike” vsakič podreti šotor na strehi.
 • Spanje na strehi zna biti zaradi višine manj primerno za dojenčke in malčke, ki se ponoči veliko zbujajo.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz s svojo družino. Za več informacij o počitnicah nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si