Družinski pohodni izlet – vzpon na Peco

1

Koroška gora privablja ljubitelje pohodništva iz vseh koncev Slovenije in tudi tujine. Zaradi enostavnega dostopa do nepopisno lepih razgledov pa je primerna tudi za male otroke. Goro Peco je milijone let obdajal ocean Tetis. V mogočnem sobivanju oceana in veličastne gore so še danes vidni fosili, kateri se lahko najdejo na pobočjih Pece.

DSC_1206
Peca z dojenčki

 

Vrh: Peca (2125 mnv) – Kordeževa glava (najbolj vzhodni dvatisočak v Sloveniji)

Lokacija: Koroška, Karavanke

Priporočen čas obiska: pozno spomladi, poleti ter zgodaj jeseni

Čas vzpona: najkrajši čas je cca 45 min do koče ter 1,5 h do vrha.

Raj za: ljubitelje neokrnjene narave, športa, miru

Primerno za otroke: vse starosti, dojenčke v športnih vozičkih, dojenčki v nosilkah, kengurujčkih, otroke v nahrbtnikih

Primerno za pse: ja

Pomembno za starše:

DSC_1179
Peca je primeren vzpon prav za vsakogar
Dostop primeren z otroki

Poti na vrhove Pece je veliko. Najbolj obiskan je njen najvišji vrh, Kordeževa glava. Predvsem zato, ker je najvišji in ker glavni poti proti vrhu potekata iz slovenske kot avstrijske strani mimo koč. Na vrhu gore je meja med Slovenijo in Avstrijo.

Iz Slovenske strani je možen dostop z avtom iz Mežice ali Črne do predela imenovanega Jakobe. Gre za parkirišče, od koder naprej ni dovoljeno z avtom (cesta prevozna le z terenskimi vozili in dovoljena za oskrbnika koče). Od tam je do koče približno 45 minut hoje po slabši gozdni cesti.

Od koče do vrha pa še nadaljnje ura in pol po lepo označeni, enostavni in lepo razgledni poti. Pot vodi najprej skozi gozd, nato pa preide v predel z borovci in lepimi razgledi. Med potjo je tudi klopca, kjer si lahko spočijete. Do koče je možno dostopati tudi s športnim vozičkom.

DSC_1203
Po lepo označeni in enostavni poti proti vrhu Pece
DSC_0032
Na vrhu najvišje točke na Peci- na Kordeževi glavi
DSC_1192
Na Peco se lahko odpravite že z najmlajšimi
Legenda o Kralju Matjažu

Če se odpravite z otroki na Peco, jim ne pozabite prej povedati legende o Kralju Matjažu- tako bo pot še bolj zanimiva:)

“Legenda o kralju Matjažu govori o kralju, kateri je vladal slovenskim deželam. Bil je prijazen, pogumen človek, ki je ljubil svoje ljudstvo. Ljudske pripovedke omenjajo tudi njegovo ljubezen Alenčico, katero je turška vojska ugrabila. Kralj Matjaž jo je rešil iz ujetništva. Če ne bi bilo vojn, bi kralj Matjaž in njegova Alenčica lahko srečno živela. Ker pa zaradi nenehnih bojev to ni bilo mogoče, se je kralj Matjaž, ko so ga napadli številni premočni sovražniki, umaknili pod goro Peco. Gora se je odprla in ga skupaj s svojimi junaki skrila. Kralj Matjaž je zaspal za kamnito mizo v votlini, kjer spi še danes. Legenda pravi, da se bo prebudil, ko se mu bo brada devet krat ovila okoli mize. Takrat bo skupaj s svojo vojsko prišel iz votline pod Peco ter ljudstvu prinesel mir v svet.”

DSC_0097
Vhod v votlino Kralja Matjaža

 

Peca je gora, ki navdušuje tako zaradi svoje zgodovine, legende, lepih razgledov ter tudi njene notranjosti. Podzemlje Pece, katerega ogled je možen peš, z vlakcem, s kolesi ali pa s kajaki je prav tako ogleda vreden.

DSC_0034
Pogled s Pece proti Raduhi
DSC_0005
Pogled s Pece proti Uršlji gori in Pohorju

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.