Družinski pohodni izlet – na Babo in Ostri vrh

0

Baba in Ostri vrh sta dva lepa vrhova, ki se strmo vzpenjata nad Zgornjo Rečico. Kljub temu, da nekaj dreves zakriva razglede, je moč  videti znane vrhove kot so Mrzlico, Gozdnik, Šmohor, Kopitnik in še ostale bližnje in manj znane vrhove. Pohodniški izlet je primeren tudi za družine z otroki.

Vrh: Baba (789 mnv) in Ostri vrh (855 mnv)

Lokacija: Zasavsko hribovje

Priporočen čas obiska: v vseh letnih časih, le pozimi v snegu odsvetujemo

Čas vzpona: do Babe cca 45 minut, od Babe do Ostrega vrha cca 35 min, skupaj na eno stran: 1h, 20 min. Preberite več o izhodišču na hribi.net.

Raj za: ljubitelje narave, športa in miru

Primerno za otroke: vse starosti, dojenčke v nosilkah, kengurujčkih ter male otroke v nahrbtnikih

Priporočljivo za starše: Predno se z otroki odravite v gore, si preberite tudi članek “13 stvari, ki jih ne smete pozabiti, ko se z otroki odpravljate v hribe.

Z otroki na oba vrhova

Oba vrhova sta precej neznana, vendar sta lahko za družine odličen pobeg v neokrnjeno naravo. Nedvomno boste ob tem uživali tako vi kot vaši otroci. Mir, narava, čas drug za drugega, razgled in lahko tudi igra in piknik na izhodišču.

DSC_1304
Vrh Baba

 

Če imate starši dovolj kondicije, priporočam obisk kar obeh vrhov. Pot po večinoma listnatem gozdu je zelo lepa in dobro označena. Proti vrhu Babe je nekaj urejenih stopničk ter jeklenice za varovanje. Kar pa še zdaleč ne pomeni, da je nevarno. Previdnost pa seveda nikoli ni odveč. Na obeh vrhovih je urejena klopca, kjer si lahko vzamete čas za počitek, hranjenje, tudi previjanje, če je to potrebno. Ni pa ravno dovolj prostora, da bi majhni otroci lahko sami hodili naokoli, saj je pobočje preveč strmo. Za to je dovolj možnosti na znanem izhodišču, kjer je Barbara rov.

DSC_1289
Lepo urejena pot na Babo
DSC_1270
Stopničke proti vrhu Babe
DSC_1302
Na vrhu Babe
DSC_1281
Cvetenje teloha v spomladanskih mesecih

 

Čez Babo na Ostri vrh

Izhodišče je na prevalu Zavrate, kjer je tudi znan Barbara rov. Pot je dobro označena in sprva vodi mimo brunarice »pri knapu pod Babo«, se nadaljuje po zložnem kolovozu ter nato po lepo uhojeni poti, ki se vse strmeje vzpenja proti vrhu Babe. Iz vrha Babe pot poteka po lepem grebenu, kateri se najprej nekaj metrov spusti ter se nato vzpne proti Ostremu vrhu.

DSC_1267
Grebenska pot proti Ostremu vrhu
CSC_1326
Končni cilj: Ostri vrh
DSC_1305
Pogled na sosednje vrhove

 

Barbara Rov

Ob izhodišču se nahaja znan Barbara rov. Gre za opuščen rov, ki je del rudnika Huda jama pri Laškem. Poznan je predvsem po tragični zgodbi. Leta 2009 so v njem odkrili množično grobišče. Rov so zaprli že leta 1942, leta 1945 po končani drugi svetovni vojni pa so v rovu pobili in zakopali večje število nemških kolaboracionistov.

DSC_1339
Pred Barbara rovom
Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.