Družinski pohod ter domače kosilo na sv. Jakobu nad Preddvorom

0

Sveti Jakob je še ena tistih klasik, kjer se med vzponom vsi lepo nadihate in razmigate, na koncu pa uživate v domači hrani s čudovitim razgledom. Pohod, ki je namenjen vsakomur, tudi najmlajšim in na poti boste zagotovo srečali veliko družin.

Cerkev Svetega Jakoba nad Preddvorom stoji na grebenu pod Potoško goro in ob planinski koči na sv. Jakobu. Najzgodnejši zapisi o cerkvi segajo že v 15. stoletje, za časa turških vpadov so se k njej zatekali okoliški prebivalci. Cerkev je bila skozi čas večkrat obnovljena, sedanji oltar pa je bil izdelan leta 1886. V njeni bližini so našli tudi arheološke ostaline iz pozne rimske dobe.

Najzgodnejši zapisi o cerkvi sv. Jakoba segajo že v 15. stoletje

Poleg cerkve stoji planinski dom, na mestu nekdanje mežnarije, zgrajen pa je bil na pobudo delavcev istoimenske tovarne. Koča je bila zgrajena v slogu stare gorenjske kmečke hiše leta 1988 in se zelo lepo zliva s svojo okolico, za pohodnike pa je zelo pomembno, da nudi odlično domačo hrano, ki res tekne po uri pohoda.

Izpred cerkve se odpira lep razgled na Kranjsko polje in Julijske Alpe. Prav tako je lep razgled s planinskega doma, od koder se lepo vidi na Gorenjsko ravnino in jezero Črnava.

Cerkev sv. Jakoba ter poleg njega planinski dom
Lepi razgledi, kljub nejasnemu vremenu (feruar 2024)
Razgled s planinskega doma, sv. Jakob nad Preddvorom
  • Primeren čas obiska: vsi letni časi
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja
  • Priporočen čas obiska: od 3 ur naprej
  • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno.
  • Zahtevnost: Lahka pohodna pot, ki je speljana večinoma po gozdu. Mestoma je nekoliko strmejša, z veliko korenin. Lažja možnost je po gozdni cesti, ki pelje od parkirišča do vrha. Samostojno je primerna za otroke, ki so sposobni hoditi vsaj 1 uro v kosu. Primerna pohodna obutev!
  • Čas vzpona: za vzpon boste v zmernem tempu potrebovali okoli 1 ure in 15 minut (povratek cca 55 min).
  • Primerno za otroški voziček: dober športni voziček po gozdni cesti
  • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka.

Pot do izhodišča: Z avtoceste Ljubljana – Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj – vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.  (vir: hribi.net)

GPS koordinate (izhodišče): 46.30612, 14.43205

Proti izhodišču in prvi pozdrav cerkve sv. Jakoba
Izhodišče je Dom starejših občanov Preddvor

Pot do cerkve sv. Jakoba nad Preddvorom

Do koče sv. Jakoba, ki se nahaja na 961 mnv vodi kar nekaj poti, najbolj priljubljena pa je iz vasi Potoče (pri Preddvoru, 520 mnv)- Potoče – Sveti Jakob (75 min). Do vrha vodi tudi lepo urejena makadamska cesta, tako da se na vrh pride tudi s kolesom.

Po parkirišču imate dve možnosti:

  • Lahko se takoj odpravite v gozd– pot se prične ob vhodu na dvorišče doma starostnikov, kjer vas bo usmerila tabla “Senčnica in razgledišče Josipine Turnograjske”. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
  • Ali pa se po makadamski cesti pričnete bolj položno vzpenjati.
Mi smo izbrali pot skozi gozd
In si ogledali tudi senčnico in razgledišče Josipine Turnograjske, sv. Jakob nad Preddvorom
Oznake pri senčnici in razgledišču Josipine Turnograjske

Z vrha sledi kratek spust po gozdni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se še kratek čas lahkotno spuščamo. Kmalu dosežemo drugo širšo cesto (cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in ki obide Senčnico Josipine Turnograjske), katero prečkamo rahlo proti levi, kjer ob vstopu v gozd opazimo rdeče planinske smerne table.

Nadaljujemo v smeri razvalin Novega gradu ter pešpoti proti sv. Jakobu in Potoški gori. Pot naprej se zmerno vzpenja po gozdnati dolini, nato pa se kmalu razcepi na dva dela. Nadaljujemo desno v smeri sv. Jakoba, Potoške gore in Javorovega vrha. Markirana pot, ki se občasno strmeje vzpne v nadaljevanju nekajkrat preči gozdno cesto, ki vodi proti sv. Jakobu, a so poti zelo dobro markirane in vas bodo vsekakor pripeljale do vrha (vir: hribi.net).

sv. Jakob nad Preddvorom
Na poti boste srečali veliko družin, sv. Jakob nad Preddvorom
Čudovita gozdna pot, sv. Jakob nad Preddvorom
Teloh nas je pogosto pozdravljal

Na koncu vas čaka bolj strm vzpon (lahko pa izberete tudi lažjo gozdno cesto), kjer boste kmalu zagledali cerkev svetega Jakoba, ki je tudi cilj vašega potepa.

Midve z mulko sva izbrali za zadnji del bolj strm vzpon skozi gozd
Njej je bila cela zabava skakanje po koreninah
Nagradili so naju tudi lepo razgledi
Fanta pa sta izbrala gozdno pot, ki nudi lep pogled na cerkev sv. Jakoba
Pot na sv. Jakob ponuja tudi nekaj plezalnih površin 🙂

Hrana

Na sv. Jakobu imate 2 možnosti za dobro hrano. Prva kot omenjena je Planinski dom sv. Jakob, ki stoji poleg cerkve, tik pod planinskim domom pa se nahaja tudi planinska koča Pri Franciju, kjer se prav tako odpira lep razgled proti Julijskim Alpam.

Francijeva koča, sv. Jakob nad Preddvorom
Odlična domača hrana v Planinskem domu sv. Jakob

Možnosti za dodaten izlet:

Jezero Črnava, Preddvor
Jezero Črnava in pogled na cerkvico sv. Lovrenca v ozadju

Zbrani so naši vtisi in doživetja z lepega izleta. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime