Družinski pohod na Paški Kozjak

0

Pogorje Paški Kozjak leži med rekama Pako in Hudinjo, v Mestni občini Velenje.  Precej poraščeno hribovje nudi mnogo lepo označenih poti, ki so primerne za krajše izlete z otroki in predvsem pobeg v naravo in mir.

Glavni vrhovi Paškega Kozjaka, dobrih 10 km dolgega, ozkega in zelo strmega apnenčastega pogorja, so znano razgledišče Špik – 1109 m, najvišji vrh Basališče – 1272 m in najvišji vrh Dobrne Štrukljev vrh 1227 m.

Lokacija: Paški Kozjak, Štajerska

Vrh: Basališče (1272 mnv); Špik (1108 mnv)

Basališče je najvišja točka Paškega Kozjaka, drugi najvišji vrh pa je Špik, kateri je v primerjavi z Basališčem bolj izrazit in nudi tudi lepši razgled. Oba vrhova sta primerna za izlete z otroki. Lahko se podate na vsak vrh posebej ali pa ju združite, saj je za oba vrhova možna ista izhodiščna točka, koča na Paškem Kozjaku.

Priporočen čas obiska: v vseh letnih časih, tudi v snegu

CSC_2738
Pohodni izlet je primeren tudi pozimi, Paški Kozjak

 

Čas vzpona:

  • Basališče- odvisno od izbrane poti. Od Bio kmetije Magu do vrha je 1h, od Vitanja do vrha je 2,5h, od Doma na Paškem Kozjaku do vrha pa 2 h. Podrobnejši opis poti si poglejte na hribi.net
  • Špik- od doma na Paškem Kozjaku do vrha je 30min hoje. Podrobnejši opis poti si poglejte na hribi.net

Raj za: ljubitelje narave, športa in miru

Primerno za otroke: vse starosti, dojenčke v nosilkah, kengurujčkih ter male otroke v nahrbtnikih

Popoldanski sprehod na Špik

Špik je zaradi svojega enostavnega in kratkega dostopa primeren za sprehod v naravo z otroci tudi samo v popoldanskem času. Z vrha Špika je čudovit razgled na Mozirske planine, Raduho, Peco, Uršljo goro in Savinjske Alpe. Malo pod Špikom se nahajata najvišje ležeča farna cerkev v Šaleški dolini, cerkev sv. Jošta iz leta 1884 (1063 m) ter dom na Paškem Kozjaku, ki ga upravlja PD Velenje

Lepo označena pot vodi od doma na Paškem Kozjaku kratek čas po cesti, nato pa po kolovozu, ki ni pretirano strm in je primeren za hojo tudi za manjše otroke. Nekje na polovici poti proti vrhu je cerkev Svetega Jošta in pa šola, kjer so tudi igrala in tako možnost za krajši postanek ter igro. Kdor bi želel od doma na Paškem Kozjaku do cerkve z vozičkom, je to možno okoli po cesti, kar pot podaljša za približno 10 minut. Do samega vrha pa z vozičkom ni možno.

DSC_2733
Pogled iz Špika na Uršljo goro
DSC_2740
Pogled iz Špika na Uršljo goro
DSC_2745
Pogled s Špika proti Zasavskem hribovju
1
Z mulci na vrhu Špika, v ozadju Uršlja gora
DSC_2715
Med potjo proti vrhu Špika pri cerkvi

 

Pohodni izlet na Basališče

Do vrha Basališča je v primerjavi s Špikom nekoliko dlje. Poti so večinoma lepo urejene po gozdu, ki pa nudi sicer nekaj manj razgleda v primerjavi s Špikom. Kljub temu je lepo preživljanje prostega časa z otroci v neokrnjeni naravi, kjer boste zagotovo imeli mir in ne boste srečevali veliko pohodnikov. Na vrhu Basališča, kjer razgled zakrivajo mogočna listnata drevesa, je klopca za počitek.

DSC_1105
S Suzi na vrhu Basališča
DSC_1091
Klopca za počitek na vrhu Basališča
DSC_1087
Pot na Basališče vodi večino časa po gozdu

 

Dodatna ideja za izlet v Občini Velenje je tudi obisk Šaleških jezer

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.