Družinski pohod na goro Oljko in Brezovec

1

Ob vožnji po avtocesti iz Ljubljane proti Štajerski se nam v smeri proti Logarski dolini razprostira lep razgled na vrh, katerega krasi cerkev z dvema turnoma. Vrh imenovan Gora Oljka ter vrhovi v njeni okolici so lahko odlična točka za izlet z mulci.

Vrhova: Gora Oljka (733 mnv), Brezovec (617 mnv)

Lokacija: Kamniško Savinjske Alpe

Izhodišče: preberite si na hribi.net

Priporočen čas obiska: vsi letni časi

Primerno za: mulce vseh starosti. Na Goro Oljko je možno peš, vozičkom, lahko pa se tudi pripeljete z avtom. Na vrh Brezovec je možno samo peš.

Čas vzpona: maksimalno 1 ura

Raj za: ljubitelje narave in miru.

Priporočljivo za starše: Predno se z otroki odravite v gore, si preberite tudi članek “13 stvari, ki jih ne smete pozabiti, ko se z otroki odpravljate v hribe.

Brezovec z otroki

Pot, ki vodi iz Dobriča, pelje preko vrha Brezovec proti Gori Oljki. Pot je speljana po listnatem gozdu, dobro označena in primerna za vse starosti mulcev, tudi tiste najmlajše v nosilkah. Na vrhu Brezovca je vpisna skrinjica z vpisno knjigo ter žigom. Zaradi gostega gozda tudi na samem vrhu ni razgleda na okolico. Je pa predvsem v poletnih mesecih zelo prijetno v senci mogočnih listnatih dreves. Takšna osvežitev ter stik z neokrnjeno naravo bo zelo prijala tudi vašim mulcem.

DSC_0720
Na vrhu Brezovca
CAM03991
Premagovanje naravnih ovir proti vrhu
CAM03972
Vzpon po listnatem gozdu na vrh Brezovec bo prijal celi družini

 

Iz Brezovca na Goro Oljko

Iz vrha Brezovca na Goro Oljko boste z mulci potrebovali približno pol ure hoje. Vmes si lahko privoščite počitek na klopci na razpotju, kjer se iz leve priključi druga označena pot. Na tem mestu leži tudi kapelica. Pot dalje proti Gori Oljki ponovno poteka po listnatem gozdu ter najprej doseže drugo kapelico ter kmalu za tem znano cerkev ter Planinski dom na Gori Oljki.

CAM03973
Počitek na poti, Brezovec in Gora Oljka

 

Gora Oljka

Na vrhu hriba stoji mogočna cerkev svetega Križa z dvema turnoma. Zgrajena je bila v sredini 18. stoletja. Zaradi svoje zanimive lege je postala zelo obiskana med pohodniki in izletniki. Pod cerkvijo se nahaja planinski dom, kjer se pohodniki lahko okrepčimo ob pijači in jedači. Mulci bodo lahko tekali ter se igrali na zelenih površinah pred domom. Dom je odprt vsak dan, razen ob ponedeljkih. V jedilnici nudi kapacitete do 150 obiskovalcev ter tudi 48 ležišč (24 v sobah in 24 na skupnih ležiščih). Iz vrha Gore Oljke se razprostira lep razgled na Zasavsko hribovje, Paški Kozjak, del Pohorja ter na vzhodni del Karavank in Kamniško Savinjske Alpe.

DSC_0731
Na Gori Oljki
1
Na Gori Oljki
DSC_0733
Planinski dom na Gori Oljki
CAM03997
Pogled na Velenje, Brezovec in Gora Oljka

 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.