Družinski pohod na Boč

0

Boč je eden izmed zadnjih vrhov v Karavankah, preden se začne neskončno dolga Panonska nižina. Na vrhu Boča se dviga 20 metrov visok razgledni stolp, iz katerega se razprostira lep razgled po večjem delu vzhodne Slovenije. Vrh je zaradi lahkega dostopa, čudovitega razgleda in vmesne koče z igrali več kot odlična točka za rajanje z mulci v naravi. 

Vrh: Boč (978 mnm)

Lokacija: Karavanke

Primerno za: mulce vseh starosti

Priporočen čas obiska: zaradi enostavnega dostopa je pohod primeren v vseh letnih časih. Tudi pozimi so poti običajno lepo shojene.

Čas vzpona: od koče do vrha je približno 45 min – 1 h. Iz doline do vrha je cca 1,5 h – 2 h. Preberite več o izhodišču na hribi.net.

DSC_0692
Pogled proti vrhu Boča

 

Način vzpona:

  • Možno se je za avtom pripeljati do koče po lepo urejeni asfaltirani, vendar nekoliko ozki cesti.
  • Vzpon do vrha je možen od koče ali iz doline po lepo označenih in urejenih gozdnih poteh.
  • Priporočamo tudi vzpon s kolesom (krožna pot po Boču) ali pa tek s športnim vozičkom do koče.
DSC_0691
Ena izmed mnogih pohodnih poti proti vrhu Boča
DSC_0661
Boč je primerna destinacija tudi za športne starše

 

Raj za: ljubitelje narave in miru.

Priporočljivo za starše: Predno se z otroki odravite v gore, si preberite tudi članek “13 stvari, ki jih ne smete pozabiti, ko se z otroki odpravljate v hribe.

Štajerski Triglav

Boč mnogi imenujejo tudi Štajerski Triglav. Na videz precej strma gora v Krajinskem parku, Boč, leži nedaleč od Slovenske Bistrice. Zaradi enostavnega dostopa ter lepega razgleda je gora zelo obiskana. Na glavnem vrhu že od leta 1962 nudi čudovite razglede 20 metrov visok razgledni stolp. V bližini njega pa se nahaja televizijski stolp, ki je viden daleč naokoli. Okoli televizijskega stolpa je zagrajeno, saj gre za zaprto vojaško območje. Pod vrhom na travnatih pobočjih leži Planinski dom na Boču, v bližini pa je tudi cerkev sv. Miklavža.

DSC_0034
Razgled iz vrha Boča
DSC_0672
Razgledi z Boča
DSC_0666
Razgled iz vrha Boča- televizijski stolp
DSC_0689
Razgledni stolp, Boč z otroki
CSC_2565
Boč je primeren za izlet z otroki v vseh letnih časih- razgledni stolp

 

Planinski dom na Boču

V Planinskem domu na Boču bodo za vas in vaše mulce pripravili odličen obrok. Kapaciteta kar 100 sedežev sprejme tudi večje skupine obiskovalcev. Planinski dom nudi prenočišča in sicer v sobah ter skupnih ležiščih, skupaj 62 ležišč. Pred Planinskim domom so za mulce na voljo tudi igrala. Vse se nahaja v osrčju neokrnjene narave. Travnata pobočja obdana z gozdom so kot nalašč za razposajeno tekanje in igro za vaše mulce. Krajinski park Boč bo na vaših mulcih nedvomno pustil pozitiven vtis, saj nudi mnogo možnosti za rajanja v neokrnjeni naravi.

DSC_0243
Pogled na kočo na Boču
20170530_151919
Preprosta a odlična igrala pri koči, Boč

 

Prelepe velikonočnice

Na Boču lahko svoje mulce poučite o izredno redki rastlinski vrsti, velikonočnici. Rastišče velikonočnice je zaščiteno z leseno ograjo, a kljub temu lahko te lepe majhne cvetove opazujete vsako leto v mesecu aprilu. Cvetenje velikonočnice privede kar celo romanje planincev, saj si mnogi želijo videti cvetove te redke travniške cvetlice. Od Planinskega doma na Boču do rastišča je par minut hoje. Rastišče je vidno označeno z kamnitim kipom cvetova velikonočnice.

DSC_2554
Redka velikonočnica odlično uspeva na travnatih pobočjih Boča

 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.