Družinski pohod po čudovite razglede na Boč

0

Boč je eden izmed zadnjih vrhov v Karavankah, preden se začne neskončno dolga Panonska nižina. Na vrhu Boča se dviga 20 metrov visok razgledni stolp, iz katerega se razprostira lep razgled po večjem delu vzhodne Slovenije.

Vrh je zaradi lahkega dostopa, čudovitega razgleda in vmesne koče z igrali več kot odlična točka za rajanje z mulci v naravi.

Planinski dom na Boču z vrhom v ozadju, april 2022

Vrh: Boč (978 mnm)

Lokacija: Karavanke

Primerno za: mulce vseh starosti, za predšolske otroke priporočamo, da se raje odpravite na izlet od Koče Velikonočnica do Planinske koče na Boču (ali obratna smer), s šolskimi pa od Planinske koče na Boču do vrha. Nikakor pa ne izpustite krajšega ovinka do Klopce ljubezni, kjer vas čakajo čudoviti razgledi.

Polja čemaža (april 2022)

Priporočen čas obiska: zaradi enostavnega dostopa je pohod primeren v vseh letnih časih. Tudi pozimi so poti običajno lepo shojene. Spomladi pa boste seveda uživali v pravi cvetoči pravljici. Ne pozabite na vrečko, da si naberete svež čemaž:)

Čas vzpona:

  • od Planiske koče na Boču do vrha je približno 45 min – 1 h. Iz doline do vrha je cca 1,5 h – 2 h. Preberite več o izhodišču na hribi.net.
  • če si želite krajšega izleta, priporočamo krog: Planinski dom na Boču – Klopca Ljubezni – Koča Velikonočnica – Planiski dom na Boču. To vam bo vzelo cca. 2uri časa. Pot se lahko naredi tudi v obratni smeri, odvisno s katere strani boste prišli do Boča (mi smo s strani Šmarje pri Jelšah in smo pričeli pot pri Koči Velikonočnica).
DSC_0692
Pogled proti vrhu Boča, poletje
Pogled proti vrhu Boča, zgodnja pomlad

Način vzpona:

  • Možno se je za avtom pripeljati do Planinske koče po lepo urejeni asfaltirani, vendar nekoliko ozki cesti.
  • Vzpon do vrha je možen od koče ali iz doline po lepo označenih in urejenih gozdnih poteh.
  • Priporočamo tudi vzpon s kolesom (krožna pot po Boču) ali pa tek s športnim vozičkom do koče.
Pot od Koče Velikonočnica do Planinske koče na Boču
DSC_0691
Ena izmed mnogih pohodnih poti proti vrhu Boča
DSC_0661
Boč je primerna destinacija tudi za športne starše

Raj za: ljubitelje narave in čudovitih razgledov

Priporočljivo za starše: Predno se z otroki odravite v gore, si preberite tudi članek “13 stvari, ki jih ne smete pozabiti, ko se z otroki odpravljate v hribe.

Boč

Na videz precej strma gora v Krajinskem parku, Boč, leži nedaleč od Slovenske Bistrice, imamo pa občutek, da jo vidimo kako ponosno stoji skoraj kjerkoli smo v vzhodni Sloveniji 🙂 Zaradi enostavnega dostopa ter lepega razgleda je gora zelo obiskana. Na glavnem vrhu že od leta 1962 nudi čudovite razglede 20 metrov visok razgledni stolp. V bližini njega pa se nahaja televizijski stolp, ki je viden daleč naokoli. Okoli televizijskega stolpa je zagrajeno, saj gre za zaprto vojaško območje. Pod vrhom na travnatih pobočjih leži Planinski dom na Boču, v bližini pa je tudi cerkev sv. Miklavža.

DSC_0034
Razgled iz vrha Boča
DSC_0672
Razgledi z Boča
DSC_0666
Razgled iz vrha Boča- televizijski stolp
CSC_2565
Boč je primeren za izlet z otroki v vseh letnih časih- razgledni stolp

Planinski dom na Boču

V Planinskem domu na Boču bodo za vas in vaše mulce pripravili odličen obrok. Kapaciteta kar 100 sedežev sprejme tudi večje skupine obiskovalcev. Planinski dom nudi prenočišča in sicer v sobah ter skupnih ležiščih, skupaj 62 ležišč. Travnata pobočja obdana z gozdom so kot nalašč za razposajeno tekanje in igro za vaše mulce. Krajinski park Boč bo na vaših mulcih nedvomno pustil pozitiven vtis, saj nudi mnogo možnosti za rajanja v neokrnjeni naravi.

DSC_0243
Pogled na kočo na Boču
Cerkev sv. Miklavža, ki stoji pri Planinskem domu na Boču

Klopca Ljubezni

Čudovite klopce, z izrezljanim srcem, so se najprej pojavile na Boču – Dreveniški gori, Donački gori in Vogarju, sedaj pa se veselo slikamo na njih širom cele Slovenije.

Najlepše pri klopcah je to, da dostop do njih ponudi čudovito popotovanje skozi bogate gozdove Slovenije, razgled pa poplača sleherni korak v klanec.

Za pravo pot do klopce povprašajte v Planisnkem domu in nikakor ne zaupajte Google maps:) Sama pot do klopce po pravilni poti traja cca 30min otroške hoje od Planinskega doma.

Klopca ljubezni na Boču

Prelepe velikonočnice

Na Boču lahko svoje mulce poučite o izredno redki rastlinski vrsti, velikonočnici. Rastišče velikonočnice je zaščiteno z leseno ograjo, a kljub temu lahko te lepe majhne cvetove opazujete vsako leto v mesecu aprilu. Cvetenje velikonočnice privede kar celo romanje planincev, saj si mnogi želijo videti cvetove te redke travniške cvetlice. Od Planinskega doma na Boču do rastišča je par minut hoje. Rastišče je vidno označeno z kamnitim kipom cvetova velikonočnice.

Rastišče velikonočnice, Boč
Rastišče velikonočnice, Boč
DSC_2554
Redka velikonočnica odlično uspeva na travnatih pobočjih Boča

Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.