Družinski pohod do Martuljških slapov in brunarice pri Ingotu

2

Spomini na otroške počitnice v Gozdu Martuljek so nas tokrat popeljali na čudovit razgiban izlet do Martuljških slapov, ki smo ga sklenili pri Brunarici pri Ingotu. Dobre tri ure trajajoč pohod po Triglavskem narodnem parku je poln lepih razgledov za mulce in starše.

Delno krožna pot nas je vodila skozi gozdno učno pot Rute, mimo prvega martuljškega slapu po zahtevnejši poti. Namesto drugega slapu (tega obiščemo naslednjič) pa smo se okrepčali v Brunarici pri Ingotu na planšariji Jasenje, se sprehodili do kapelice Marije snežne in se do Gozda Martuljek vrnili po manj zahtevni gozdni poti.

Primeren čas obiska: kadarkoli, ko ni poledenelo ali zasneženo.

Primerno za vreme: priporočamo obisk v suhem vremenu, saj zna biti pot spolzka.

Priporočen čas obiska: 3 – 4 ure

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Zahtevnost: Pot ni prav strma, tudi predolga ni, vendar je na določenih mestih spolzka ali pa slabo zavarovana, zato pazite na mlajše mulce, še posebej, če boste šli mimo prvega slapu. Kljub temu, da pot ni dolga, boste z otroki do brunarice pri Ingotu zagotovo hodili vsaj 1 uro uri, zato jo priporočamo vsem samostojnim pohodnikom, ki prehodijo več kot uro samostojne hoje. Za vse ostale priporočamo nosilko. Pohodna obutev je obvezna.

Pot je na določenih mestih nezavarovana, zato pazite najmlajše mulce (Martuljški Slapovi)

Primerno za vozičkarje: NE

Primerno za psa: vsekakor, vendar naj bodo na povodcu. Še posebej pri planšariji, saj imajo poleg živine tudi domačega psa.

Pot do izhodišča: Avtocesto zapustimo na izvozu za Kranjsko goro, in se peljemo do Gozda Martuljek. Ko prečkamo most čez Savo je naravnost pred nami parkirišče.

Parkirišče: Na parkirišču lahko pustite svoje vozilo. GPS: 46.482399, 13.838009 Parkirišče je majhno in hitro zasedeno, zato smo parkirali na parkirišču pri kampu v Gozdu Martuljek. To parkirišče je v sezoni plačljivo.

Plačljivo parkirišče v gozdu Martuljek.

7 razlogov za družinski izlet do Martuljških slapov

1. Gozdna učna pot Rute

Na parkirišču zavijemo proti kolesarski stezi, v smer Kranjske gore. Med vikendi je zelo prometna, zato pazimo na mulce in kolesarje. Že po nekaj 100 metrih pa zavijemo levo, na učno pot Rute.

Gozdna učna pot Rute, Gozd Martuljek

Na Gozdni učni poti Rute vas bodo informativne table opomnile na mnoga zanimiva drevesa, grmičevje in rože.

Na gozdni učni poti Rute najdete mnoge zanimive rastline (Gozd Martuljek)
Čudovita gozdna pot po učni poti Rute, Gozd Martuljek

2. Prvi Martuljški slap

Kmalu nas pot pripelje do Martuljščice in umetno narejenega slapu. Tam nas pot usmeri levo čez most, kjer se zares začne pot do Martuljških slapov.

Če želite do Planšarije po manj nevarni poti, zavijte desno in se proti Brunarici pri Ingotu odpravite po urejeni gozdni poti. Na tej poti žal ne boste videli prvega slapu, razen če boste vmes naredili ovinek navzdol do slapu.

Pri prvem “nepravem” slapu zavijemo levo čez most
Tam nas pričaka tabla za Martuljške slapove

Pot je na določenih mestih nezavarovana, kamnita in spolzka, zato pazite najmlajše mulce. Pot se mestoma strmo vzpenja in je lahko spolzka, zato res previdno!

Pot je lahka, vendar pazite na male mulce (Martuljški slapovi)
Pot do Martuljških slapov je na določenih mestih spolzka
In zelo razgibana… (Martuljški slapovi)
Razgibana pot do prvega Martuljškega slapu
Razgled iz mostu na…

Po kakšnih 20 minutah od vznožja pridemo do mostu, iz katerega je krasen razled na prvi Martuljški slap. Če se povzpnemo še malo višje, pridemo do druge razgledne točke na kateri je klopca, iz katere lahko uživamo v pogledu na slap.

Čudovit prvi Martuljški slap
Čudovita narava na poti do prvega Martuljškega slapu
Previdno tudi malo starejši mulci in odrasli (Martuljški slapovi)

Po dobrih 10ih minutah se pot priključi gozdni poti, ki nas krožno usmeri nazaj v dolino ali pa naprej, do drugega Martuljškega slapu. Pot je od tu naprej bolj ali manj položna, ob poti pa je tudi potoček s pitno vodo.

Ko se pot združi z drugo potjo, ki poteka po gozdni vlaki je zopet položna in varna za mulce (Martuljški slapovi)

3. Planšarija v Jasenjah

Po dobrih 15ih mnutah bomo z mulcem prispeli do naslednjega velikega odcepa. Desno pot pelje do drugega Martuljškega slapu, ki je oddaljen dobrih 40 minut, levo pa nas tabla usmeri proti Planšariji v Jasenjah in Brunarici pri Ingotu. Na planšariji v poletni sezoni pasejo krave, iz travnika pa je čudvit pogled na mogočni Špik.

Kravice na Planšariji v Jasenjah, zadaj mogočni Špik

4. Brunarica pri Ingotu

Planšarija je znana po Brunarici pri Ingotu kjer kuhajo jedi zunaj v kotlu in so znani po odličnih enoločnicah in domačih zavitkih. Brunarica je večinoma odprta čez vikende, zato pred odhodom preverite delovni čas.

Koča pri Ingotu, v ozadju pašniki
Domača obara in žganci pri Ingotu
Pri Ingotu bodo mulci hitro sklenili kakšno prijateljstvo

5. Finžgarjeva kapelica in spomenik ponesrečenim planincem

Par 100 metrov naprej od koče se tik ob Martuljščici nahajata dva kulturna spomenika: kapela Marije Snežne in spomenik ponesrečenim planincem. Preden pridete do njiju pa ne spreglejte mogočne mame lipe s sedmimi hčerami.

Kapelica Marije snežne in spomenik ponesrečenim planincem

6. Drugi Martuljški slap

Od tam naprej se lahko odpravite do drugega Martuljškega slapu, ki smo ga mi tokrat zaradi utrujenih mulcev morali izpustiti. Če ste drugi slap obiskali z mulci, svoje izkušnje napišite v komentar.

Desno nas tabla usmeri do drugega Martuljškega slapu, levo pa do Brunarice pri Ingotu

7. Martuljščica

Ves čas pohoda vas bo spremlja čudovita Martuljščica, ki je predvsem v spodnjem delu poleti primerna tudi za hitro osvežitev oziroma za tiste manj pogumne zelo primerna, da se ob njej spočijete po dolgem pohodu.

Za še več idej kaj početi v Gozdu Martuljek, Kranjski gori in okolici priporočamo v branje članek 11 razlogov zakaj je Kranjska Gora predvsem pomladno poletna destinacija in Kolesarski izlet z otrokom od Kranjske gore do Belopeških jezer

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Dodatna vprašanja ali pa vaše izkušnje lahko zapišete v komentar.