Družinski podaljšan vikend v Barceloni

0

Po enotedenskem potovanju po Andaluziji, smo z Ryanairom leteli iz Malage v Barcelono. Fantje v naši družini so namreč družno izglasovali, da je ogled ene nogometne tekme v Španiji nujen! In ker so najini podmladki za razliko od naju navijači Barcelone, tekma z Vilarrealom pa je bila datumsko najbolj ustrezna, smo počitnice podaljšali in leteli na drugo stran Španije.

Pot do destinacije: leteli smo z Ryanairom iz Malage, domov pa v Treviso, kjer smo imeli avto. Preberite si tudi naše potovanje po Andaluziji.

Prevoz na destinaciji: v Barceloni avta ne potrebuješ. Z metroji, avtobusi oziroma v našem primeru s kolesi prideš praktično vsepovsod. Mi smo kupili T-10 vozovnico, ki velja tako za metro kot avtobuse in jo lahko uporablja več oseb. Stane 9,95 € in velja za 10 voženj (1 vožnja se šteje 75 min).

Namestitev: prek airbnb.com smo našli zelo lepo novo stanovanje blizu stadiona Camp Nou in metrojem 5min stran. Pri iskanju nastanitve nam je bilo pomembno le to, da je metro blizu. V strogem centru bi za isti denar dobili le hostel.

Čas potovanja: 3. 5. 2017 – 8.5.2017 (4 dni)

Starost otrok: 6 in 8 let

Primerno za otroke: vseh starosti

Kaj si z otroki pogledati v Barceloni

O Barceloni smo na Kam z mulcem že pisali, k temu bi dodali še naše predloge:

1. dan: Ogled mesta s kolesi

Let smo imeli zelo zgodaj tako, da smo ob prihodu v stanovanje najprej malo počivali. Potem smo prebrali, da je Barcelona najprijaznejše kolesarsko mesto v Mediteranu in se odločili to trditev preveriti. Pri www.cruisingbarcelona.com smo najeli kolesa, prejeli mapo z vsaj 200 km kolesarskih stez v mestu, 6-letnika stlačili v sedežek zadaj, 8-letnik pa je dobil svoje kolo in se tako odpravili na malce hitrejši ogled mesta. Super zabavno, zanimivo in aktivno. Obvezno ponovimo v kakšni od drugih metropol, kjer so kolesarske poti urejene.

IMG_7237
Znamenita La Sagrada Familia arhitekta Antoni Gaudija, ki jo obnavljajo že od leta 1880
IMG_7180
Do Arc de Triomfa gre kolesarska steza kar po sredi avenije (Barcelona z otroki)
IMG_8731
Barceloneta, kolesarska steza po celi dolžini plaže (Barcelona z otroki)

 

2.dan: Ogled znanstvenega muzeja CosmoCaixa

Prvi dan smo zaključili z druženjem s prijatelji iz Barcelone, zato smo ta dan pričeli z raziskovanjem v zgodnjih popoldnaskih urah:)

Odličen (in poceni) pobeg od turistično obleganih must-see točk v Barceloni je znanstveni muzej, ki je bil leta 2006 celo razglašen za najboljši muzej v Evropi. Presenečeni nad slabo obiskanostjo in navdušeni nad simulacijo amazonskega poplavljenega deževnega gozda smo tu preživeli odlično popoldne. Super interaktivni muzej, ki poskusi razložiti naravne pojave in zakone fizike na praktičen način, in sicer tako, da se vsega lahko dotakneš! Odličen kraj za otroke … in odrasle, da ne bo pomote.

IMG_7247
Pred vstopom v muzej (Barcelona z otroki)

 

DSC_3556
Replika amazonskega poplavljenega godza (Barcelona z otroki)
DSC_3574
Lep prikaz Brownovega gibanja (Barcelona z otroki)
DSC_3596
Za zabavo otrok je torej poskrbljeno (Barcelona z otroki)
IMG_7315
Ponovno nas je navdušila fotografska razstava Genesis Seabstiãa Salgada (Barcelona z otroki)

 

3.dan: Ogled nogometne tekme

Dopoldne šoping v predelu Gothic, kosilo zopet na tržnici in počasi odhod proti stadionu. Zaradi tega smo prišli v Barcelono in tukaj smo – prava tekma na Camp Nou (ki si ga pa kot popolni ignorant nogometa nikakor ne bi ogledala praznega!). Za dve karti smo poskrbeli že v Ljubljani, ker smo se strinjali, da si tekmo ogledata samo člana, ki ju nogomet zanima. Ko pa smo bili enkrat vsi pred tem svetim hramom nogometnih navdušencev, je tudi naju z Oskarjem zamikalo, da bi stopila med množico. Šla sva na blagajno in dobila dve vstopnici čisto zgoraj, na najbolj oddaljeni točki, s katere pa se kljub temu kar dobro vidi. Tekma je bila zanimiva, zmaga Barce 3:1, stadion nabito poln, in ko se iz dobrih 90.000 grl po vsakem golu njihovega nogometnega »boga« Messija še minuto ali dve po golu sliši družno huronsko grmenje z obveznim klanjanjem: »MEEEESSI, MEEEEESSI, MEEEESSI!!!«, se tudi najbolj nezainteresiranemu gledalcu naježijo vse kocine. Vsakemu pa je tudi hitro jasno, da Barca za njene navijače ni navaden klub, temveč nekakšna religija. Ob vhodu in izhodu v/iz stadiona nam je bilo tudi neverjetno, da nismo čakali praktično nič, kljub temu, da je bilo tam 90.000 ljudi(!). Verjetno sta glavni razlog kultura ljudi in pa dejstvo, da ima stadion blizu 100 vhodov/izhodov. Vse skupaj »tiki-taka«, podobno kot Barcina igra hitrih, kratkih in natančnih podaj.

IMG_7399
Obisk na tržnici Baquerua (Barcelona z otroki)
IMG_7514
Gremo navijat! (Barcelona z otroki)
IMG_7498
Razdeljeni na: zelo navdušeni bližje igrišču…
IMG_0935
..in malo manj navdušeni daleč stran (Barcelona z otroki)

4.dan: Barceloneta (plaža)

Mestna plaža je kraj, kjer smo sicer vsak dan dočakali sončni zahod. In zadnji, 12. dan našega potovanja po Španiji, smo pa kar celega posvetili Barceloneti. Topel pesek, »dekca«, šumenje valov, mrzlo pivo za fotra, sangria za mami, otroci igrajo nogomet, ljudje iz celega sveta, mešanica kultur in ras, super vzdušje, ulični umetniki, skaterji, živa glasba … ni da ni, bi lahko rekli. In to nam je pasalo, počitek☺.

IMG_8737
Otroci hitro najdejo skupni jezik (Barcelona z otroki)
IMG_7734
Do solz nas je nasmejal ulični klovn Karcocha (Barcelona z otroki)
IMG_7756
Barceloneta ob sončnem zahodu (Barcelona z otroki)

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust v Barceloni v Španiji na portalu Z LETALOM NA POTI. 

Družino Ferkolj boste na izletih po Sloveniji ali potovanjih drugod po svetu lahko hitro prepoznali. Oče Janez, organizator, skače okoli z velikim fotoaparatom in poskuša ujeti vsak zanimiv njihov trenutek ali dogajanje okoli njih. Mama Nina, navigator, je raziskovalna duša, ki navezuje stike z domačini ali gleda v telefon, da se niso kje izgubili. 8-letni sin Lukas ne gre nikamor brez nogometne žoge in si vedno popravlja frizuro. 6-letni Oskar pa, ko ne riše ali čeblja, verjetno visi s kakšnega drevesa. Njihova doživetja lahko spremljate na Instagram profilu: https://www.instagram.com/janezferkolj/.