Družinski oddih z avtodomom po Sardiniji

0

Sardinija je odlična destinacija za družinsko potepanje z avtodomom. Večina jih gre na pot kar iz Slovenije in z nočnim trajektom, mi pa smo se odločili za potovanje z letalom in najem avtodoma na otoku. Sardinija kot mediteranska Slovenija, bogata s hribi, rekami, jezeri, gozdovi, le morja ima občutno več. Sardinija ne potrebuje zabaviščnih parkov, saj je že sama narava tako posebna, da ne zmanjka idej kaj početi. Za obisk smo izbrali prvomajske počitnice, saj takrat vse cveti in turistov še ni veliko. Le morje je bilo premrzlo za pogosto kopanje (16 stopinj), kar nas pa ni toliko motilo.

 • Destinacija: Severni del Sardinije
 • Čas potovanja: 29.4.- 8.5.2024
 • Dnevi na potovanju: 10 dni
 • Starost otrok: 7, 4 in 1 leto
 • Primerno za: Vse starosti otrok
 • Raj za: Vse ljubitelje narave, morja, gora, pohodništva, plezanja, adrenalinskih športov
 • Časovna razlika: ni razlike
 • Pot do letališča: Z avtom iz Ljubljane do Trsta, kjer smo parkirali na parkirišču.
 • Let: Z letalsko družbo Ryanair iz Trsta do Olbie. Let je trajal dobro uro.
 • Namestitev: Odločili smo se, da najamemo manjši kombi znamke Opel, ki je imel vgrajen strešni šotor. Sardinija je zelo prijazen otok za vse ljubitelje potovanja z avtodomom. To je bila naša druga izkušnja potovanja po tujini z avtodomom. Izbrali smo jo zaradi večje fleksibilnosti, pristnejšega izkustva in manjših stroškov potovanja. Vseeno pa priporočamo, da tak način potovanja najprej preizkusite za nekaj dni po Sloveniji. Spletna stran, kjer smo najeli avtodom: www.bvan.it

Budget:

 • Najem parkirišča pri letališču Trieste za 10 dni: 85€
 • Letalske vozovnice Ryanair: 361,25€ (vsi smo imeli le nahrbtnik+ en priority; za najmlajšo hčerko smo brezplačno vzeli še avtosedež in voziček)
 • Najem avtodoma za 10 dni: 1263€

Naše potovanje po dnevih

 1. dan: Olbia – Cala Ginepro

Po prevzemu avtodoma, smo se odpravili proti kampu ob plaži Cala Ginepro. Gre za družinam prijazen kamp z urejenimi sanitarijami, igrali, dobro restavracijo in trgovino. Ob kampu je dolga plaža z mivko in nizko gladino vode, ki je idealna za igro majhnih otrok. Za obisk kampa smo plačali 42€.

 1. dan: Cala Gonone – Cala Luna

Cala Gonone je izhodišče za mnoge pohodnike in plezalce, ki želijo obiskati skrite plaže in jame. Mi smo se na eno izmed plaž (Cala Luna) odpravili z barčico, ki ima določen vozni red. Pohod bi v eno smer trajal vsaj 4 ure, kar je za nas preveč. Za vožnjo smo plačali 64€ (odrasli 22€, otroci od dveh let dalje 10€)

Obiskati smo nameravali še akvarij, ampak je bil ravno takrat zaprt. Zato smo čas izkoristili za sprehod po mestu in nekaj časa preživeli na lepo urejenih otroških igralih.

 1. dan: Grotta Ispinigoli – Brunei – Arbatax

Ker je bil za ta dan napovedan dež, smo po zajtrku v mestu Dorgali, obiskali jamo Ispinigoli, ki slovi po največjem stalagmatu v Evropi. Je tudi največja jama na Sardiniji, v kateri so našli nakit iz bronaste dobe. Obisk nas je pozitivno presenetil. Plačali smo 20€ (8€ odrasli, 4€ otroci stari med 6 in 13 let).

Za popoldne smo načrtovali pohod do plaže Cala Goloritze. Vmes smo se ustavili v mestu Brunei na kosilu v restavraciji Murme, za posladek pa smo si privoščili odličen sladoled iz bližnje »gellaterie«(kepica stane 2,5€).

Cesta do izhodišča za pot in hkrati tudi postajališča za avtodome je bila kar strma in vijugasta. Na izhodišču so nas pričakali čuvaji narodnega parka. Povedali so nam, da je pot do plaže zaprta po 14.00, mi pa smo prišli ob 14.20. Informacija nas je precej razočarala in ker nikakor nismo mogli doseči dogovora, smo se odpeljali v mesto Arbatax, kjer smo obiskali nov adrenalinski park Portuand in si ogledali znamenite rdeče skale. Adrenalinski park nam je bil zelo všeč. Prilagojen je različnim starostim ter višinam otrok, zato so se vsi trije zelo zabavali. Za 2 uri smo plačali 25€ (starejši 15€, mlajši 10€), za ta denar smo dobili izposojeno plezalno opremo in osnovna navodila za uporabo opreme.

 1. dan: plaža S’Orologiu – Bosa

Po mirni noči na parkirišču ob samotni plaži, smo dopoldne izkoristili za igro na mivki. Vmes nas je razveselil še pogled na delfine.

Popoldne smo se odpravili od vzhoda proti zahodu na ogled idiličnega mesta Bosa. Mesto je vredno ogleda, saj je vsaka hiška drugačne barve in nekaj posebnega.

Prenočili smo na postajališču za avtodome ob cesti med Boso in Algherom s čudovitim razgledom na skale in morje. Fantje so čas pred večerjo izkoristili  za pohode in plezanje. Za parkiranje na tem mestu smo lastniku parcele plačali 15€.

 1. dan: Alghero – Capo Caccia – plaža Porto Palmas

Alghero je zelo lepo obmorsko mesto, ampak med našim obiskom je bilo precej vetrovno, zato mu nismo posvetili veliko časa.

Pot pa nadaljevali do Capo Caccia, kjer smo občudovali visoke klife in se sprehodili do vrha, kjer se nahaja meteorološka postaja. V bližini se nahaja tudi čudovita jama Grotta di Netuno, ki pa smo jo zaradi pomanjkanja časa izpustili.

Prenočišče smo našli ob plaži Porto Palmas.

 1. dan: Stintino – Sassari – Castesardo

La Pelosa, plaža pri Stintinu, je bila definitivno naša najljubša plaža. Bela mivka in sinje modro morje nas je popolnoma očaralo. Mivka je idealna za izdelovanje peščenih gradov in raznih umetnin. Paziti je le treba, da niso previsoke, saj te redarji, ki se sprehajajo po plaži hitro opozorijo. Na plaži tudi niso dovoljene navadne brisače ampak le tiste iz mikrovlaken, saj zelo pazijo, da se ohranja mivko.

Sassari je prijetno, drugo največje mesto na Sardiniji. Mi smo se po mestu sprehodili v soboto popoldne, ko je bilo v centru veliko dogajanja in utripa.

Prespali smo na lepem prostoru za avtodome s pogledom na Castelsardo in sončni zahod.

 1. dan: Santa Teresa Gallura – Capo Testa

Santa Teresa Gallura je obmorsko mesto, od koder peljejo trajekti na Korziko. Mesto ima čudovito plažo, dobre restavracije in lepo razgledno točko. Našli smo tudi trgovino z lesenimi spominki oz. ročno izdelanimi igračami, kjer sta si otroka lahko kupila nekaj s prihranki.

Bolj, kot samo mesto, nas je navdušil bližnji polotok- Capo Testa. Okrog polotoka je lepo speljana pešpot dolga približno 9 km. Del poti smo najprej prehodili pozno popoldne in nato še naslednji dan. Povsem so nas navdušile skale, ki so različnih oblik in velikosti primernih tudi za prosto plezanje. Ves čas smo iskali podobe različnih živali in drugih bitij, na katere so nas skale spominjale.

 1. dan: plaža La Licciola

Popoldan smo izkoristili za oddih na plaži. Izbrali smo plažo La Licciola, ki je cca 30 minut oddaljena od mesta Santa Teresa Gallura. Izbira je bila prava, saj je bila to ena najlepših plaž na naši poti, prekrita z drobnimi svetlečimi kristalčki. Mimo plaže je lepo speljana tudi pohodniška pot in trim steza.

 1. dan: Isola del Gabbiani – Le Saline – Baja Sardinia – Porto Cervo

Predzadnji dan smo si ogledali polotok Isola del Gabbiani, ki je raj za vse »wind« in »kite« surferje. Med sprehodom smo opazovali njihove spretnosti in učenje.

V kraju Le Saline smo imeli malico in hkrati srečo, saj smo na bližnjem jezeru opazovali flaminga.

Popoldne smo izkoristili za obisk petičnega dela Sardinije. Ustavili smo se v mestih Baja Sardinia in Porto Cervo. Gre za mesta, kjer so nastanitve precej drage, ampak nas je navdušila predvsem arhitektura, čudovite počitniške hiške in cerkev Stella Maris.

 1. dan: Romanzzino – Olbia

Zadnji dan smo namenili za pakiranje. Smo pa v mestu videli manjši delujoči zabaviščni park, ki ga pa žal nismo obiskali, saj se nam je mudilo na letalo.

Še nekaj dodatnih informacij:

 • Vreme je za prvi maj lahko precej muhasto in deževno, zato je dobro imeti plan B. Mi smo imeli s sabo otroške palerine, risanke in dodaten načrt za južni del Sardinije, v primeru, da bi bilo na severu bolj deževno.
 • Podnevi so bile temperature okrog 20 stopinj, ponoči so se spustile na 10. Ob najemu avtodoma, smo naročili še dodatne odeje. Spali smo pa večinoma v trenirkah.
 • Restavracije so v Italiji odprte med 12.00 in 14.30 in zvečer po 19.00, kar je včasih težava za načrtovanje obrokov.
 • Cene hrane so približno enake našim. V restavracijah so nekoliko dražje. Mi smo vedno raje vzeli glavno jed, kljub temu da bi kdaj raje testenine. Predjedi so večinoma majhne porcije. Vedno pa računajo vsaj 2€ na osebo za pogrinjek. Pričakuje se pa tudi napitnina.
 • Med potovanjem smo si največ pomagali z aplikacijami Park4night, Google maps in EasyPark. Pot smo načrtovali sproti.
 • Od igrač so nam najbolj prišle prav lopatka, lončki in žoga, ki smo jo kupili v Dechatlonu pri letališču.

Od vsega nam bo najbolj ostalo v spominu: nočni zvok valov, bose noge v mivki med zajtrkom, igra nogometa na skoraj vsakem parkirišču in večerje s pogledom na morje.

Prispevek je napisala družina Čadež, ki šteje 5 članov in prihaja iz Zaplane. Starša Mateja in Simon se trudita vsak prosti trenutek preživeti skupaj in čimbolj aktivno. Včasih to vključuje delo na vrtu, obisk gora, navijanje za atija, ki je gorski tekač; včasih pa jim uspe pobegniti tudi kam v tujino. Starša sta že od nekdaj pristaša kampiranja in spanja na prostem, z otroki pa jim je vedno bolj všeč potovanje z manjšim avtodomom, ki ima za vse poseben čar. Zavedata se, da je kakovosten čas preživet z družino, največje darilo, ki ga lahko predata naprej otrokom.