Družinski oddih v mestu mozaikov, Ravenni in Hiši metuljev

0

Bogata kulturno-zgodovinska dediščina italijanskega mesta Ravenna, poznanega po mozaikih in dejstvu, da mesto leži pod nadmorsko višino, nas je očaralo tudi z zeleno okolico in vonjem po morju. Kar pa v tej okolici najbolj težko čakajo, še posebej, otroci je obisk znanega zabaviščnega parka Mirabilandija.

  • Destinacija: Italja, Ravenna in Milano Marittima (regija Emiglia Romagna)
  • Čas potovanja: marec, april 2024
  • Dnevi na potovanju: 4 dni
  • Starost otroka: 14, 13, 11 in 7 let
  • Primerno za: vse starosti otrok
  • Raj za: ljubitelje kulturnih in adrenalinskih doživetij
  • Časovna razlika: ni razlike
  • Pot: z avtom iz Ljubljane približno 4,5 ur

Namestitev: Long beach village Residence

Za tiste, ki se odpravljate v znani zabaviščni park Mirabilandija

Booking.com

Kaj lahko počnete v Ravenni in okolici z družino?

1. Ogled bazilike San Vitale in Mavzoleja Gale Placidije

Bazilika San Vitale je cerkev v mestu Ravenna in kot eden najpomembnejših ohranjenih primerov zgodnjekrščanske bizantinske umetnosti in arhitekture v Evropi in kot tak vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. Ob vstopu v baziliko pogled pritegnejo mozaični okraski po stenah in stropu prostora.

Bazilika San Vitale
Freske mozaikov

Bazilika leži v centru Ravenne blizu ostalih pomembnih znamenitosti mesta, kot je Mavzolej Gale Placidije, ki smo si ga tudi ogledali, a je za ogled pomembna rezervacija. Ogled traja le 5-10 minut, a je vreden ogleda.

2. Delavnice izdelave svojega mozaika

V Ravenni ne izpustite delavnice izdelave čisto svojega mozaika. Nahaja se le 5 minut stran od Bazilike v studiu polnem mozaičnih izdelkov. Na delavnico se je potrebno naročiti pri izvajalcih Dimensione Mosaico. Ob našem obisku je bila cena na osebo 20 EUR – vodena delavnica in izdelek za domov. Starši lahko sodelujejo ali pa so zraven, kot opazovalci. Delavnica traja cca 1 uro.

Prikaz najrazličnejšnih tehnik in vrst izdelave mozaikov.
Vodena delavnica

3. Z vodo prekrita Bazilika di San Francesco

Za Dantejevo grobnico stoji ena najlepših bazilik v Ravenni, vsaj po mnenju meščanov. Zakaj je tako posebna? Ker je na delu bazilike, dno prekrito z vodo. Ste vedeli, da je mesto Ravenna pod nadmorsko višino morja, zato se v mestu čuti vlaga.

Impresiven pogled na zgodovinski prostor prekrit z vodo.

4. Ogled grobnice italijanskega pesnika Danteja Aliglierija

V Ravenni je “must” ogled grobnice najbolj znanega italijanskega pesnika Danteja Aliglierija, ki je napisal delo Božanska komedija. Morda koristi, da pesnika spoznajo na ta način predvem otroci, saj se bodo o njem učili v šoli.

Grobnica pesnika Dante Aliglieri

5. Ogled in obed v pokriti mestni tržnici 

Ko smo v mestih, vedno iščemo in obiščemo tržnice vseh vrst. Mestna tržnica v Ravenni je prava paša za oči in brbončice. Priporočamo obisk in postanek za kosilo.

Zunanjost mestne tržnice v Ravenni

6. Obisk Hiše metuljev (Casa delle farfale) v bližnjem Milano Marittima

V obmorskem mestu v bližini Ravenne, Milano Marittima, se nahaja Hiša metuljev, ki je pravzaprav hiša najrazličnejših žuželk, rastlinja in krajših učnih poti.

Seveda je (vsaj za nas) najlepši obisk tropskega prostora metuljev najrazličnejših vrst, od zares velikih, do tistih običajne velikosti. Tu je tudi veliki ribnik z ogromnimi ribami in posebnimi vodnimi želvami, ki imajo mehak oklep.

Vstop v Hišo metuljev
Čudoviti metulji
Zanimive mesojedke sobivajo z metulji
Učne poti in poligoni v okolici Hiše metuljev
Madagaskarski sikajoči ščurki 🙂
Prikaz žuželk na vse možne načine

Iz metuljega rastlinjaka se lahko sprehodite v prostor najrazličnejših žuželk, domovanja mravelj, velikih sikajočih madagarskarskih ščurkov in družine čmrljev. Ogledate si lahko vrt najrazličnejših zelišč in uživate v prosti okolici travnika in vrta, kjer poteka nekaj krajših učnih poti in poligonov.

MUST VISIT na tem koncu je vsekakor znani zabaviščni park Mirabilandija, ki je pri večini družin tudi razlog, da se podajo na ta konec Italije. Nam je tokrat ni uspelo obiskat. 

Predlogi nastanitev v Mirabilaniji (nepreverjeno):

Booking.com
Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime