Družinski oddih na zelenem otoku Koh Chang na Tajskem

1

Zeleni otok, poln mladih družin, ki leži na V delu Tajske proti Kambodži. Peščene plaže za majhne in velike so bile dovolj, da smo se v dobrih dveh tednih popolnoma sprostili.

 • Destinacija: Tajska, Koh Chang
 • Čas potovanja: januar/februar 2017
 • Časovna razlika: UTC + 7 ur (Slovenija + 6 ur)
 • Dnevi na potovanju: 17 dni
 • Starost otrok: 4 leta in 8 mesecev
 • Raj za: ljubitelje narave, trekingov, dobre ulične hrane, nasmejanih ljudi, denarnici prijaznega potovanja
 • Primerno za: za otroke vseh starosti
 • Vreme: Čeprav v splošnem velja, da je najprimernejše obdobje potovanja na Tajsko od novembra do februarja, pa se da po Tajski potovati kadarkoli v letu. Povprečne temperature za čas našega potovanja so od 25-30 stopinj Celzija.
 • Let: Leteli smo z letalsko družbo Turkish Airlines iz Ljubljane preko Istanbula do Bangkoka na Tajskem. Let je trajal 13 ur s 2-urnim postankom v Istanbulu. Večino časa smo leteli ponoči, kar nam je olajšalo pot, saj smo vsi spali.

Stroški leta do Tajske:

 • Cena odrasle povratne letalske vozovnice do Bangkoka: 550 €
 • Cena otroške povratne vozovnice do Bangkoka (nad dve leti): 500 €
 • Cena otroške povratne vozovnice do Bangkoka (do dve leti): 60 €
 • Cena rizika odpovedi potovanja za celo družino (paket – enostavno): 63,20 €
 • Letalske karte smo kupili prek STA potovanja

Preden se odpravite na dolg let predlagam, da si preberete članek Kako se pripraviti na let z otrokom? Pred dolgim potovanjem pa priporočamo, da si prebrete tudi članek Potovalna lekarna – nasveti za brezskrbno pot.

Pot z Bangkoka do otoka Koh Chang: Do otoka Koh Chang smo si rezervirali prevoz z kombijem na strani www.iamkohchang.com. Kombi je prišel po dve štiričlanski družini do hotela, kjer smo spali v Bangkoku. Prevoznik je zagotovil avtomobilske stolčke za 4 otroke. Kot del prevoza od otoka, je tudi vožnja s trajekom, ki traja 45 min. Prevoz smo plačali, ko smo prispeli do končne destinacije. Pot do Koh Changa je dobra, skoraj cel čas smo se vozili po hitri cesti, ki je bila za razmere Tajske dobra. Vožnja je vse skupaj z enim postankom in vožnjo s trajektom trajala 7 ur.

Prevoz z kobijem za dve štiričlanski družini do otoka Koh Chang, Tajska
Prevoz z kobijem za dve štiričlanski družini do otoka Koh Chang, Tajska

Naša pot: Bangkok (1 nočitev) – Koh Chang (bungalovi v resortu Chang Park) (6 nočitev) – Koh Chang (bungalovi v resortu Tropical resort) (7 nočitev) – Bangkok (1 nočitev)

Namestitev:

 • Bangkok: Nasa Vegas hotel. Preprost, posloven hotel, ki stoji v bližini železniške proge, ki vodi iz letališča. Pot do hotela traja pol ure in je najenostavnejša in poceni. Cena dvoposteljne sobe brez zajtrka: 18 €/noč. V hotel se ne da dati dodatne postelje, v sobi je le zakonska postelja. Nasvet družine, s katero smo potovali: pogosto imajo postelje na Tajskem dva jogija. Enega položimo zraven drugega in imamo dodatno veliko posteljo.
 • Koh Chang: 1. Chang park resort: lepo urejeni bungalovi zraven bazena in s pogledom na morje.
 • Koh Chang: 2. Tropical beach resort: zares lepi in čisti bungalovi z lepo okolico in v bližini plaže.

Koh chang je največji in najbolj obiskan otok na V otočju Tajske. A je precej manj turističen v primerjavi z otoki, kot so Koh Samui, Pukhet in ostali. Kar nam je bilo za družinski oddih tudi pomembno.

Ker smo tokrat potovali v večji zasedbi in z 8 mesečno dojenčico, smo si dopust vzeli malo manj ambiciozno kot sicer. V spodaj naštetih točkah so opisane naše izkušnje in aktivnosti, ki smo jih doživeli. Kar nekaj pa je tistih, ki smo jih nameravali obiskati pa nam je ležanje na plaži prekrižalo načrte.

10 TOP otoka Koh Chang za družine:

1. Prenočišča

Kot drugod po Tajski smo si tudi tu izbrali za prenočišča bungalove, ki so na Tajskem še posebej priljubjeni. Izbrali smo si obalo Kae Bae, saj naj bi bila najlepša na otoku, primerna za družine in ne preveč turistična. Bivali smo v bungalovih v resortu Chang Park. Po 6-ih dneh smo prenočišče menjali in se nastanili južneje, na lokacijo, ki je še malce manj turistična, obala pa je lepa in peščena. To so bili bungalovi v Tropical Beach resortu.

Bungalovi s pogledom na plažo, Chang park, Koh Chang, Tajska
Bungalovi s pogledom na plažo, Chang park, Koh Chang, Tajska
20170208_145132
Najlepši bunglovi s pogledom na plažo, Tropical beach resort, Koh Chang, Tajska

 

Pri prenočiščih, ki smo si jih izbrali, smo pazili, da so bila čim bližje plaži, da so urejena in čista. Z majhnimi otroci bi vsekakor vedno priporočali bungalove. Z izbiro tokratnih pa smo bili več kot zadovoljni. Ob nastanitvi smo vedno vzeli zajtrk, saj so ti na Tajskem po naših izkušnjah dobri in nasitni. Vedno vsebujejo jajca (vmešana, na oko itd.) in pestro izbiro lokalnega sadja.

Bogati zajtrki, ki so nas nasitili za vsa 4 ure :) Krožna jedilnica na prostem s pogledom na morje je naredila začetek dneva neprecenljiv, Koh Chang, Tajska
Bogati zajtrki, ki so nas nasitili za vsaj 4 ure. Krožna jedilnica na prostem s pogledom na morje je naredila začetek dneva neprecenljiv, Koh Chang, Tajska
Jedilnica se čez dan spremeni v pravo otroško igrišče, Tropical beach resort, Koh Chang, Tajska
Jedilnica se čez dan spremeni v pravo otroško igrišče, Tropical beach resort, Koh Chang, Tajska

2. Plaže

Plaže so po večini otoka peščane. Kopali smo se na plažah, kjer smo bili tudi nastanjeni – to sta obali Kai Bae in Bang Bao, ki sta super, sploh za otroke. Obala se počasi spušča v globino in ni gneče. En dan smo obiskali tudi bolj znano plažo otoka – severno White sand beach. Ta plaža je dolga, obljudena, ob njej veliko število resortov, z velikim število restavracij in lokalov. Tu priporočamo, da opravite tudi različne nakupe, saj je izbira zaradi velikega števila turistov res bogata.

Plaža v bližini Chang Park resorta, Koh Chang, Tajska
Plaža v bližini Chang Park resorta, Koh Chang, Tajska
Čudovite plaže Tajske, Koh Chang, Tajska
Čudovite plaže Tajske, Koh Chang, Tajska
20170203_181718
Gugalnice na plažah so na Tajskem stalnica, Koh Chang, Tajska

 

Vzhodna obala otoka je precej bolj umirjena, neturustična, verjetno tudi cenejša. A so slabše cestne povezave do ostalih interesnih točk otoka.pota

Pri plažah smo občudovali večerne oseke, ki so nam razkazale domovanja rakcev, polžev in školjk, ki jih domačini nabirajo in verjetno zvečer postrežejo turistom na krožnike 🙂

3. Potapljanje

Na otoku ni veliko mest za potapljanje oz. snorklanje za družine, a lahko nekaj otroškega “tauhanja” doživite kar na svoji plaži, marsikatera je koralna. Eden izmed treh top mest za potapljanje je blizu Bang Bao vasice, kakšnih 15 minut iz našega Tropical beach resorta. Do tega mesta ni treba vzeti ladjice in turističnega aranžmaja, ki ga ponujajo na otoku. Tja se odpravite kar z avtom. Več o top treh mestih za potapljanje najdete tukaj.

Snorklanje na plažah, kjer smo bili nastanjeni, Koh Chang, Tajska
Snorklanje na plažah, kjer smo bili nastanjeni, Koh Chang, Tajska

4. »Romantične« družinske večerje na plaži

Na obali Bang Bao smo z otroci podoživeli največ okusnih in »romantičnih« večerij. Celotna obala se od 18h dalje začne spreminjati v restavracije na plaži. Top stvar za družine, katerih mulci se lahko med večerjo igrajo z mivko in zganjajo druge lumparije, ki bi jih drugače ob mizi.

Plaže se proti večeru spemenijo v restavracije, Koh Chang, Tajska
Plaže se proti večeru spemenijo v restavracije, Koh Chang, Tajska
Družinski večerni sprehod ob obali, Koh Chang, Tajska
Družinski večerni sprehod ob obali, Koh Chang, Tajska

Eden izmed boljših družinam prijaznih resortov obale Bang bao je vsekakor Klong Kloi Cottage. Polno otrok, staršev, prijaznih psov, osebja in dobre hrane.  

Družinski resort, ki smo ga odkrili, ko smo večerjali v njihovi restavraciji, obala Bang Bao, Koh Chang, Tajska
Družinski resort, ki smo ga odkrili, ko smo večerjali v njihovi restavraciji, obala Bang Bao, Koh Chang, Tajska

5. Hrana (street food, sladoledi, sadje, oreščki ipd.)

Tajska se vsekakor lahko pohvali z dobro in raznoliko hrano, ki jo lahko uživajo tudi mulci. Preizkusili smo tako ulično hrano, kot tisto iz restavracij in bili nad obojim navdušeni. Pazite, da naročite nepekoče jedi in da poudarite, da so za otroke, saj tajska kuhinja redno uporablja »nepekoče« čilije. Z ulično hrano, kjer pred vami skuhajo ali spečejo jedi, ste skorajda varni, saj so živila pogosto dobro zapečena in sveža.

Izbereš si kaj boš jedel in ti jed pripravijo, Koh Chang, Tajska
Izbereš si kaj boš jedel in ti jed pripravijo, Koh Chang, Tajska

 

Na tržnicah smo redno kupovali lokalno sadje in oreščke po ugodnih cenah, Koh Chang, Tajska
Na tržnicah smo redno kupovali lokalno sadje in oreščke po ugodnih cenah, Koh Chang, Tajska
Riže sladoled z rižem je okusna specialiteta Tajske, Koh Chang
Rižev sladoled s kuhanim rižem je okusna specialiteta Tajske, Koh Chang

Super za otroke je vsekakor velika izbira svežega lokalnega sadja. Redno smo jedli sladke mangote, mini banane, ananase, pasionke – vitaminske bombe, zmajev sadež itd.

Male sladke banane in sadež imenovan rose apple (podoben jabolku ali rdeč papriki), Koh Chang, Tajska
Male sladke banane in sadež imenovan rose apple (podoben jabolku ali rdeč papriki), Koh Chang, Tajska
Zmajev sadež ali "dragon fruit", Koh Chang, Tajska
Zmajev sadež ali “dragon fruit”, Koh Chang, Tajska

6. Tajska masaža

Ne pozabite si privoščiti tajske masaže, kar tiste na plaži. Med masažo z različnimi eterničnimi olji boste poslušali zvok valov in čutili nežno morsko sapico. Kaj je lepšega za mulce, kot sproščen starš 🙂

Masaža na plaži medtem, ko se otroci igrajo, Koh Chang, Tajska
Masaža na plaži medtem, ko se otroci igrajo, Koh Chang, Tajska

Cene tajskih masaž se gibljejo od 7 do 10 € na uro.

7. Ribice na vsakem koraku

Ribice, ki se hranijo z odmrlo kožo na stopalih in drugod po nogi. Otrokom zelo zabavno, staršem pa cenovno prijazno.

Dr. Fish kot jim pravijo ponekod, Koh Chang, Tajska
Dr. Fish kot jim pravijo ponekod, Koh Chang, Tajska

8. Topli večeri in nočno kopanje otrok

V februarju na Tajskem zaide sonce cca 18.30 uri, tako da so otroci pogosto uživali v nočnem kopanju. Preverite v resortu, do katere ure je dovoljena uporaba bazenov. V Chang Park resortu je bila uporaba dovoljena celo noč.

Topli večeri se včasih zaključijo s sladoledom v roki, Koh Chang, Tajska
Topli večeri se včasih zaključijo s sladoledom v roki, Koh Chang, Tajska
Večerna oseka na plaži White sand beach, Koh Chang, Tajska
Večerna oseka na plaži White sand beach, Koh Chang, Tajska

 

9. S kajaki po obalah otoka ali do bližnjih otočkov

Vožnja s kajaki ali s supom ob obalah je priporočljiva za družine z otroki. Seveda, ko je morje umirjeno, sploh če imate otroke majhne. Z najemom dobite tudi manjše rešilne jopiče. Ne pozabite na oblačila za zaščito od sonca, kapico in visok  zaščitni faktor. Nasproti obale Kae Bae leži otoček, do katerega greste lahko s kajakom. Vožnja traja približno eno uro – do otoka in nazaj.

S kajaki ob obali otoka Koh Chang, Tajska
S kajaki ob obali otoka Koh Chang, Tajska
Mulka z rešilnim jopičem, Koh Chang, Tajska
Mulka z rešilnim jopičem, Koh Chang, Tajska
 1. Ljudje

Tajci so zares prijazni, sploh do družin, ki potujejo z otroki. Sprejmejo te z nasmehom, pogosto želijo otročke vzeti v naročne in jih slikati.

Osebje resorta Chang Park, Koh Chang, Tajska
Osebje resorta Chang Park, Koh Chang, Tajska
Prijazen policaj je takoj privolil v slikanje z našimi mulci, Koh Chang, Tajska
Prijazen policaj je takoj privolil v slikanje z našimi mulci, Koh Chang, Tajska

Aktivnosti, ki smo jih imeli namen doživeti na otoku pa zaradi starosti dojenčice (8 mesecev) in prevelike potrebe po poležavanju nismo uspeli:

 • Tracki po džungli – super sploh za večje otroke. Tokrat smo se džungli izognili, saj je na otoku prisotna dengue fever in ponekod tudi malarija.
 • Slapovi – vredno ogleda, tudi z manjšimi otroki
 • Trampolin park – razlaga verjetno ni potrebna 🙂
 • Obisk otokov ob Koh Changu – Koh Klum, Koh Mak, Koh Wai itd. – nujno ob naslednjem obisku!

Več o potovanjih po Tajski si preberite v naslednjih člankih:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih na potovanju doživela s svojo družino. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.