Družinski obisk danskega Legolanda

0

Eden izmed bolj znanih zabaviščnih parkov v naši bližini je Legoland. Morda res nemški, a mi smo se tokrat podali do tistega prvega in originalnega – v Billundu, na Danskem. Obiskali smo že nekaj zabaviščnih parkov, a z zagotovostjo rečemo, da je ta eden ljubših na račun univerzalnosti za vse starosti otrok, lepih atrakcij, urejenosti in igralnih postaj z lego kockami, ki vabijo na vsakem koraku.

Danski Legoland v Billundu – prvi in originalen

Destinacija: Legoland Billund Danska

Čas potovanja: avgust 2023

Starost otrok: 5, 11 let

Primerno za otroke: 2 – 99 let. Večina znamenitosti je omejena na 100, nekaj 110 cm. Nekaj atrakcij ima omejitev 80 in 90 cm. Za tiste najbolj adrenalinske pa bodo otroci morali meriti vsaj 120 oz. ponekod 130 cm.

Mini letališče iz lego kock, Billund

Za koliko časa obiskati Legoland? Mi smo bili zgolj en dan, prijatelji 4 dni in mislimo, da da so se oni odločili pravilneje:).

Priporočamo vsaj 2-dnevni vstop, ker: a.) je park prevelik, da bi lahko vse obdelali v enem dnevu (razen, če ste z vožnjami zelo omejeni, npr. zelo majhni otroci ali najstniki, ki hočejo več adrenlina), b.) se zna v visoki sezoni tudi precej čakati na vrsto, kar vzame precej časa, c.) ker ni velike razlike v ceni med 1- in 2-dnevnim vstopom, dodana vrednost 2-dnevnega vstopa pa je veliiiiika:).

Za koga Legoland ni (oz. bi znal biti razočaran)? Razočarani bi znali biti otroci/najstniki, ki želijo več adrenalina (npr. bolj ekstremne vlakce, z obračanji na glavo, prosti pad itd.) ali otroci, ki niso ljubitelji lego kock.

Legoland Danska vs. Legoland Nemčija: zelo nehvaležna primerjava, še posebej, ker je v enem bila ena KZM družina, v drugem pa druga. Našo izkušnjo iz Nemčije, si lahko ogledate v tem članku: Kam z mulcem med počitnicami? V Legoland!

Legoland Nemčija

Priporočamo, da si vtis ustvarite sami na podlagi obeh potopisov, mi pa dodajamo zgolj nekaj nians v razmislek:

 1. Legoland Danska je prvi in originalen, stoji zraven Lego factory, in ima to svoj čar. Prav tako je letališče skoraj del Legolanda (tako blizu je, da skorajda gledate na pisto oz. slišite ter vidite vzletanje/pristajanje letal, ko ste na vlakcu), kar je pomembno, če želite obiskati Legoland z letalom.
 2. Legoland Nemčija je novejši in večji ter je (Sloveniji) bližje, v kolikor bi ga želeli obiskati z avtom (in za to nameniti podaljšan vikend). Tudi sicer je Nemčija (v primerjavi z Dansko) finančno nekoliko prijaznejša (ne pa sam vstop v Legoland!)
Ogromen pajek iz lego kock, Legoland

Pot do destinacije: Legoland smo obiskali v okviru našega 3-tedenskega potovanja po Nemčiji in Danski, ki si ga lahko preberete tukaj.

Če se odločite za potovanje z avtomobilom (Ljubljana – Billund je slabih 1500km), priporočamo, da si vzamete vsaj kak teden (in obiščete tudi druge zanimive kraje na poti).

Priporočamo, da si vzamete čas za obisk tudi drugih lepot Danske

Super in (ugodne) možnosti so tudi z letalom – Ryanair povezuje Venice Treviso/Dunaj in Billund.

Namestitev

Če se odločite in obiščete Legoland več dni zaporedoma, priporočamo, da bivate v enem izmed tematsko obarvanih nastanitev v okviru Legolanda, saj bo tako izkušnja najbolj pristna.  Izbirate lahko med hotelom Legoland (je tudi del zabaviščnega parka), Castle hotelom (najdražji izmed možnosti, sobe od 440 eur/noč) in Lego village, kjer imate na voljo motel, mobilne hiške, indijanske šotore in parcele za prikolice/avtodome (cene za kampiranje se pričnejo pri cca 35 eur/noč, a hitro za 4-člansko družino narastejo na cca 70 eur/noč)

Mi smo se, kljub 1-dnevnemu vstopu, odločili, da našo izkušnjo podaljšamo s spanjem v Lego village, kar bi omogočilo igranje otrokom po zaprtju parka ob 19.00 uri oz. uporabo igral še prihodnji dan do odhoda. V praksi se je izkazalo, da smo ostali v Legolandu do zaprtja (in še kakšno minut čez:)), v Lego village prispeli šele po 20h, otroka pa sta bila že utrujena od celega dneva, zato je igranje odpadlo. Prihodnje jutro je deževalo, zato od igral nismo imeli praktično nič. Ima pa kamp res lepa igrala in mini zoo ter figure iz lego kock na vsakem koraku.

Lego village z lepimi igrali, ki smo jih mi žal opazovali samo od daleč – prvi večer na račun utrujenosti in prihodnji dan zaradi dežja.

Naslednjič bi naredili bolje in si zagotovili 2- dnevni vstop v tematski park, bolj užili prednosti Lego village ali pa za ta denar prespali kje drugje (v mirnejšem kampu).

V kolikor pa želite nekoliko prihraniti (cene, vsaj hotelov, so res visoke!), pa priporočamo še katero izmed teh (nepreverjenih) opcij:

Pomembne informacije za obisk Legolanda

 • Odpiralni čas: čez poletje (do 19.8.) je Legoland odprt vsaj dan med 10.00 in 19.00 uro, kasneje med tednom med 10.00-18.00 in čez vikend med 10.00 in 19.00 (uro pred zaprtjem ugasnejo vse atrakcije, zato priporočamo ogled miniaturnih maket na koncu). Nekatere dneve je Legoland zaprt, zato pred načrtovanim obiskom preverite na njihovi strani.
 • Hiter dostop (fast line): Legoland omogoča tudi t.i. fast line, kar vam omogoča preskakovanje vrste, a je cena ubijalska (107 eur/osebo), kar pomeni več kot podvojitev dnevne vstopnice. V času našega obiska smo videli le 2-3 osebe v fast line. Priporočamo, če vam finančne zmožnosti res (!) omogočajo, sicer ni vredno.
 • Vstop s kužki: DA, ob določenih pogojih (vedno pod nadzorom in na povodcu, vstop ni dovoljen v notranje prostore restavracij, na voljo so posode z vodo in plastične vrečke)
 • Parkirišče: dovolj veliko, tudi za avtodome, in plačljivo (parkirnina 8 €, ki jo plačaš ob izhodu).
V Legolandu se bohoti več milijonov kock.

Cenik

Vstopnice za Legoland vsekakor kupite že pred odhodom na njihovi spletni strani, saj so vstopnice cenejše, kot ob vstopu, hkrati pa vam ni potrebno stati v vrsti. Cene se razlikujejo glede na dan.

 • Redna cena (leto 2023): cca. 45 €/osebo. Otroci do 2 let prost vstop. Družinskih kart NI!
 • Če boste prenočili v Lego village oz. hotelu, je fino vzeti cel paket (nočitev in vstopnica), saj je cenejši. Mi smo za eno nočitev (parcela v kampu) in vstopnico za 4 ljudi odšteli cca. 260 EUR (dvodnevna vstopnica in nočitev bi bila 310 EUR).
Lego movie, Legoland Billund

DOŽIVETJA ZA OTROKE IN STARŠE V LEGOLANDU, Danska

V Legolandu najdemo 11 različnih tematskih predelov s preko 50 atrakcijami, kjer se bohoti preko 75 milijonov Lego kock.

1. Za celotno družino: Arctic Icebreakeras (izdelava ladjic in spuščanje po reki), Atlantis (akvarij), Cole’s rock climb (plezalna stena), creative workshop (izdelava izdelkov in figuric iz kock), Fire brigade (tekmovanje z gasilskimi avtomobili), lego Ferrari build&race (izdelava avtomobilov, ogled izdelanega ferrarija), Lego studios (4D kino), Lego train (vlakec po delu parka), legoland Gallery (izdelava stavb iz lego kock), Legoldmine (iskanje zlata), Legotop (dvigalo za 360-stopinjski ogled Legolanda od zgoraj), Lloyd Laser Maze (labirint z laserji), Miniland (stavbe, vasi, letališče, mesta narjena iz več kot 20 mio lego kock), Monster wall (izdelava strašljivih prikazni), Glasbena fontana, Nintendo game zone (igranje video igric), The great lego reef (izdelava podvodnih živali iz kock).

Miniland
Miniland s celotno prometno infrastrukturo.

2. Za manjše od 100 cm: vse zgoraj+ Benny’s playship  (igrala v obliki rakete), DUPLO Express (vlakec okoli DUPLO dežele), DUPLO Planes (vrtiljak z letali), DUPLO Fun (igranje z DUPLO kockami), DUPLO Playhouses (igrala in figure), Frog Hopper (vrtiljak z žabicami), Western ride (klasični vrtiljak).

3. Za majhne otroke (nad 100 cm): vse zgoraj + Driving School (6-13 let), Safari Tour (vožnja z avtomobilom po džungli, pod 100 cm v spremstvu), Legondol (vrtiljak), Miniboats (z lego čolnjičkom po reki, pod 100cm v spremstvu), Pirate boats (v večjih, piratskih, čolnih, pod 100 v spremstvu), Pirate Carousel (vrtiljak, pod 100cm v spremstvu), Captain Nick’s Splah Battle (obstreljevanje med ladjami z vodo).

Castle, kjer najprej opazujete tipično grajsko življenje, nato pa se zapeljete še s precej hitrim vlakcem.

4. Za večje otroke (nad 120 cm): vse zgoraj + The Dragon (vlakec, nad 100 -120 v spremstvu), Flying Eagle (vlakec, nad 100 -120 v spremstvu), Lighthouse (dvigalo, na katega se potegneš z rokami, nad 90 -120 v spremstvu), Ice Pilot Schools (vlakec), Jungle racers (čolni, nad 100 -120 v spremstvu), Caterpillar (vlakec, nad 90 -120 v spremstvu), Lego canoe (čoln s precejšnjim spustom, nad 100 – 120 v spremstvu), Monorail (do 110 cm v spremstvu), Unikitty Disco Drop (mini prosto pad, nad 100 -120 v spremstvu), X-treme racers (hiter in adrenalinski vlakec), Polar X-plorer (hiter in adrenalinski vlakec)

Unikitty, Legoland
Ena izmed redkih atrakcij, ki ima omejitev 130 cm.
Hrana in pijača v Legolandu

Pomembno za starše

 • Obvezna oprema ob obisku parka: sončna krema in pokrivalo (tudi če trenutno ne zgleda, da bo lep sončen dan – vreme se hitro spreminja), rezervna oblačila (kar nekaj je vodnih atrakcij), vetrovka/dežna oblačila za mlajše (hej, ste le na Danskem:)), dobra obutev (poleti priporočamo sandale, a ne usnjenih, ker bodo verjetno mokri), voda, prigrizek.
Dežna oprema ali kvalitetna vetrovka mora biti spravljena v nahrbtniku ob obisku – bodisi za dež, bodisi za vodne igre.
 • Sanitarije so lepe, čiste, kljub številnim obiskovalcem, previjalnice so v okviru sanitarij.
 • Za otroke do 2.5 let priporočamo, da imate s seboj nosilko/otroški voziček. Korakov se po parku nabere kar precej, zato so lahko utrujeni.
 • V kolikor želite čez dan iz parka izstopiti in se nato v istem dnevu ponovno vrniti, je slednje mogoče – na roko dobite žig ob vhodu.
 • Čakalna doba: Poleti se, tudi čez teden, na najbolj zaželene atrakcije precej čaka, tudi do 45 min. Mi smo slednje izpustili in čakali max. 20, 25min na srednje zaželene. Na atrakcijah za mlajše obiskovalce ni gneče.
 • Kjer so bolj želene atrakcije, so ob robu vrste igralni kotički z lego kockami, pri čemer lahko starši čakajo v vrsti (ali eden izmed obeh), otrok (s spremstvom ali brez) pa se ob robu vrste igra.
Igralne postaje ob robu vrst, Legoland Billund
 • V trgovinah je res pestra izbira različnih LEGO proizvodov, ki so precej dragi. Ne računajte torej, da boste privarčevali, je pa res, da je na voljo ogromno različnih setov.

Opisane so izkušnje potovanja, ki sem jih doživela z družino. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime