Družinski obisk Brionov: 7 aktivnosti, ki bodo všeč tudi otrokom

3

Ker večkrat obiščemo Istro, so bili Brioni že dolgo na našem seznamu želja, vendar nikoli nismo našli prave priložnosti za obisk. Konec oktobra pa smo zasledili, da  organizirajo dneve odprtih vrat, ki so namenjeni predvsem obisku domačinov. Ker je teden sovpadal z našimi jesenskimi počitnicami smo izkoristili priložnost in se na lep sončen dan z mulci odpravili na izlet.

Brioni veljajo za enega najbolj znanih Hrvaških nacionalnih parkov in se nahajajo v bližine Pule. So edini Hrvaški nacionalni park v Istri in dostop do njih je bil dolgo časa rezerviran samo za izbrance.  Znani so predvsem po Titovi rezidenci in slovitem živalskem vrtu. Sestavljajo jih trije otoki, številni otočki in grebeni, za nacionalni park pa so bili razglašeni leta 1983. Slovijo kot eno najlepših otočji  v Sredozemlju.

Obisk Brionov je primeren za otroke vseh starosti
Obisk Brionov je primeren za otroke vseh starosti

Primeren čas obiska: park je odprt vse dni v letu, zato je izlet primeren v vseh letnih časih. Zaradi gneče in vročine odsvetujemo obisk v visoki poletni sezoni. Mi smo ga obiskali konec oktobra na lep sončen dan in nam je obisk ostal v zelo lepem spominu.

Priporočen čas obiska: pol dneva do cel dan. Priporočamo, da si za obisk vzemite cel dan, saj je vstopnina visoka, ponudba pa izredno pestra za otroke različnih starosti. Še posebej, če boste del poti prepešačili.

Primerno za otroke: dojenčki (v nosilkah in vozičkih), malčki  predšolski, šolarji… Mi smo ga obiskali s 6 tedene starim dojenčkom, 5-letnikom, 9-letnikom in 11-letnikom.

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Primerno za pse: psi so dovoljeni, vendar morajo biti ves čas na vrvici. Psom je prepovedan vstop v živalski vrt, na vlak in v muzeje.

Dostop: Ladjica na Brione vozi iz mesteca Fažana. Ko pridete do mesteca, vas pred starim delom mesta ob obali čaka veliko plačljivo parkirišče.

Pogled na mestece Fažana. Za pomolom se skriva veliko parkirišče.
Pogled na mestece Fažana. Za pomolom se skriva veliko parkirišče.

Vozni red: ladja izpluje iz starega dela mesta Fažana. Vozni red najdete na tej povezavi. Karte za ladjo kupite v informacijskem središču, ki se nahaja v bližini pomola.

Karte za NP Brioni lahko kupite v informacijskem središču v Fažani, Hrvaška
Karte za NP Brioni lahko kupite v informacijskem središču v Fažani, Hrvaška

Cena: cena se razlikuje glede na letni čas obiska in programa, ki ga izberete. Celoten cenik izletov si lahko ogledate tukaj.

Posebna ponudba: konec oktobra poteka teden odprtih vrat. Takrat lahko karte kupite za posebne vodene izlete po polovični ceni, vendar je število vstopnic omejeno, zato poskrbite za pravočasno rezervacijo. V času tedna odprtih vrat nudijo tudi posebne cene nočitev. Na njihovi spletni strani se večkrat najdejo posebni promocijski dogodki, ki pa so hitro zasedeni, zato pohitite s prijavo. Po naših izkušnjah je najbolje, če pošljete mail. Na telefon so bili vsaj v našem primeru neodzivni 🙂

Brioni so dostopni iz Fažane. Če boste načrtovali obisk s spanjem, priporočamo posebno Megabon ponudbo. Več si poglejte TUKAJ

Na Brionih lahko tudi prespite (NP Brioni)
Na Brionih lahko tudi prespite (NP Brioni)

Gostinska ponudba: na otoku boste našli hotel in bar. V času našega obiska je bil odprt tudi bar pri safari parka. Druge ponudbe izven sezone nismo zasledili, zato si malico prinesite s sabo.

Na ladijco smo vzeli voziček in skiroje (NP Brijoni)
Na ladjico smo vzeli voziček in skiroje (NP Brijoni)

Kako smo organizirali naš izlet po Velikem Brionu tako, da smo uživali vsi člani družine?  

Standardni izlet po Velikem Brionu navadno vključuje krožno vožnjo s turističnim vlakcem po otoku, do safari parka. Na poti lahko uživate ob pogledu na različne živali in rastline. Otoki so namreč  dom številnim vrstam ptic, na njem pa prebivajo številne živali, ki jih je Tito dobil v dar od posameznih državnikov. Ogled vključuje tudi ogled cerkva in ostankov iz antičnih časov. med tem ko čakate na povratek pa si lahko ogledate stalno razstavo »Tito na Brionih«, na kateri so prikazana obdobja, ko so Brione obiskovali številni politiki iz celega sveta.

Naš cilj je bil, da si ogledamo živali, se peljemo z vlakcom in sprehodimo oz. peljemo s skiroji po parku in da pojemo našo malico na čim lepšem koščku plaže. Po možnosti sami. Vse to smo združili v čudovit dnevni izlet. Z vami delimo seznam aktivnosti, ki bodo všeč še tako zahtevnemu članu vaše posadke 🙂

1. Vožnja z ladjico od Fažane do Velikega Briona

Vožnja traja približno 30 minut in bo zabavna predvsem večjim mulcem. Ker je v okolici Brionov ribolov prepovedan jih lahko zamotite z zgodbo, da naj opazujejo morje, saj je velika verjetnost, da bodo zagledali delfine ali pa kakšno drugo zanimivo morsko žival 🙂 Mi smo na ladjo vzeli voziček za dojenčka, večji otroci pa skiroje, čeprav nas je gospa na informacijskem središču opozorila, da nam verjetno skirojev ne bodo dovolili. So pa prepovedana lastna kolesa. Možnost najema koles je na otoku.

Obisk Brionov je primeren za otroke,vseh starosti
Obisk Brionov je primeren za otroke,vseh starosti

2. Vožnja z vlakcem po Brionih

Ker je bila v promocijskem paketu dneva odprtih vrat vključena tudi krožna vožnja z vlakcem, smo se z njim odpeljali do Safari parka. Preden smo se vkrcali na vlak, nam je vodička odsvetovala, da s seboj odpeljemo voziček, saj po njeno na vlaku ni bilo prostora. Ker se naš voziček dobro zloži s tem nismo imeli problemov. Če se odpravljate z dojenčkom, razmislite o primernem vozičku ali nosilki.

Na vlaku nam je vodička razložila zgodovino otokov in nas opozorila na zanimivo floro in favno. Dolgčas za otroke, vendar toliko bolj zanimivo za nas starše 🙂 Vlak vodi mimo zgodovinskih stavb, antičnih ruševin in obrne na končni postaji Safari parka. Tam smo izstopili in se nazaj odpravili peš. Preden smo se obrnili, pa smo si ogledali še Safari park, park Dinozavrov in pojedli malico.

Pot z vlakcem do safari zooja čez čudovit park (NP Brioni)
Pot z vlakcem do Safari parka čez čudovit park (NP Brioni)
Na vlak smo uspeli vzeti tudi voziček, čeprav so nam odsvetovali
Na vlak smo uspeli vzeti tudi voziček, čeprav so nam odsvetovali (NP Brioni)

3. Ogled Safari parka na Brionih

Safari park je zagotovo najbolj zanimiva točka za otroke na otoku. Zasnovan je bil leta 1978 kot mesto za živali, ki jih je Tito prejel v dar od državnikov iz celega sveta. Safari park stoji še danes in je edinstven v Evropi. Od prvotnih prebivalcev pa je v njem le slavna slonica Lanka, partnerica najbolj znanega slona Sonya in pa papagaj Koki, ki pa je bil v času našega obiska na prezimovanju. Baje 60 letni papagaj veliko preklinja. Zažvižga le, če sliši ime Tito.

Danes se srnjad prosto sprehaja po parku, Istrsko govedo – boškarini, lame in zebre pa se pasejo na prostranih travnikih. Med njimi pa boste opazili tudi kakšnega pava ali kozo. Vsekakor nam je bilo zanimivo, ko nam je zebra prečkala cesto 🙂

Po parku se prosto sprehajajo živali
Po parku se prosto sprehajajo živali (NP Brioni)
Pozor! Zebra na cesti (NP Brioni)
Pozor! Zebra prečka cesto (NP Brioni)
Ogled živali v Safari zoo
Vlakec vas pripelje do Safari parka, NP Brioni
Želva v Safari ZOO
Želva v Safari parku, NP Brioni
Najbolj znani prebivalec Brionov Koki je bil v času našega obiska na počitnicah na toplem (NP Brioni)
Najbolj znani prebivalec Brionov Koki je bil v času našega obiska na počitnicah na toplem (NP Brioni)

4. Malica v parku Dinozavrov

Nedaleč stran od Safari parka se nahaja park Dinozavrov. Da so tu nekoč res živeli, priča odtis stopinj v skali. V parku so zato na plažo postavili maketo dinozavra v naravni velikosti in njegovo gnezdo. Če so vaši otroci ljubitelji dinozavrov, ne pričakujte preveč, saj je dinozaver samo en. Marsikateri otrok zna biti razočaran, če je navajen množice dinozavrov v naravni velikosti iz kakšnega drugega parka, so pa stopinje bojda pristne.

Mi smo vseeno z veseljem poleg dinozavra pojedli malico, saj je plaža tam več kot primerna za kratek oddih. Če bi imelo morje kakšno stopinjo več, bi se tam zagotovo tudi okopali 🙂

Park dinozavrov (NP Brioni)
Park dinozavrov (NP Brioni)
Mulci preučujejo dinozavrovo stopinjo (NP Brioni)
Mulci preučujejo dinozavrovo stopinjo (NP Brioni)
Dinozavrova stopinja
Dinozavrova stopinja
Brioni so zanimivi tudi za ljubitelje dinozavrov
Brioni so zanimivi tudi za ljubitelje dinozavrov
Piknik na plaži
Piknik na plaži na Velikem Brionu
Plaža
Plaža na Brionih

5. S skiroji in vozičkom po Brionih

Otok je izredno slikovit in lepo urejen, zato priporočamo, da se sprehodite in obiščete tudi kak ne tako obljuden kotiček in uživate v lepotah sredozemskega rastja. Mi smo z namenom na otok vzeli skiroje, saj smo želeli, da bo sprehod zanimiv vsem članom.

Sprehajanje čez Safari zoo na čudovit jesenski dan (NP Brioni)
Sprehajanje čez nacionalni park na čudovit jesenski dan (NP Brioni)
Čudovita narava in urejena poti (Brioni)
Čudovita narava in urejene poti (Brioni)
Morje, skiro in veseli mulci :) Nacionalni park Brioni
Morje, skiro in veseli mulci 🙂 Nacionalni park Brioni

6. Po Brionih z električnim avtomobilom ali kolesom

Če želite biti neodvisni od vlakca in voznega reda, lahko na otoku najamete električni avtomobil ali pa si izposodite kolesa. Mi bomo naslednjič zagotovo poskusili še vožnjo z avtomobilčkom.

ali avtomobilček
Otok si lahko ogledate tudi z najetim električnim avtomobilčkom (NP Brioni)
Na otoku je možen tudi najem koles
Na otoku je možen tudi najem koles (NP Brioni)

7. Z otroki si lahko ogledate razstavo in antične izkopanine

Starejšim otrokom bo zagotovo všeč tudi razstava Tito na Brionih in pa različne antične izkopanine. Če si želite tematskega izleta, si oglejte program tukaj.

Na Velikem otoku je stalna razstava Tito na Brionih
Na Velikem otoku je stalna razstava Tito na Brionih
Raziskovanje antičnih izkopanin
Raziskovanje antičnih izkopanin (NP Brioni)

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.