Družinski kolesarski vikend v Breginjskem kotu, dolina Nadiže

2

Če vas mika del počitnic preživeti v čudoviti naravi, brez pretirane gneče in polno prijaznih in preprostih ljudi, vam priporočamo obisk Breginsjkega kota. Najbolj zahodni del naše Slovenije priporočamo vsem družinam, ki so rade aktivne in iščejo manj obljudene kotičke Slovenije. 3 družine smo se tokrat odpravile na kolesarski vikend, ampak bo Breginjski kot, dolina Nadiže všeč tudi vsem pohodnikom, ljubiteljem vodnih športov in ljubiteljem kulturne dediščine. Mi zagotovo kmalu spet pridemo!

Breginjski kot je znan po čudovitem gozdu in ogromno možnostih za aktivne počitnice
Napoleonov most čez Nadižo

Čas obiska: junij 2020

Primeren čas obiska: Breginjski kot je najbolje obiskati pozno pomladi, poleti ali jeseni, ko se je še možno osvežiti v Nadiži. Ker je območje relativno nerazvito v turističnem smislu, je pozimi tudi manj kapacitet za nočitev in hrano.

Kako do tja: Iz Ljubljane smo se do Breginja odpravili prek Nove gorice. Alternativa je pot čez Idrijo in Tolmina, ki pa je bolj ovinskasta.

Primerno za mulce: vse!

Nastanitev: Naša baza za raziskovanje so bili apartmaji Apartmaji Bandaron. Nastanjeni smo bili v hiši, ki jo je mlad par podeloval od babice in spremenil v simpatične apartmaje, ki skupaj sprejmejo 15 oseb. Hiše je primerna tudi za več družin, saj se za njo razsprostrira čudovit skupni vrt z jablanami. V hiši boste našli več lično predelanih starih kosov pohištva, lastnica pa je z dodatki namestitvi dodala poseben čas in domačnost. V vseh apartmajih je izjemno dobro opremljena kuhinja, na skupnem vrtu pa lahko uporabite tudi žar ali ognjišče. Naši otroci so z veseljem izkoristili plezanje po drevesih in trampolin. Za rezervacije pokličite na 031 452 275 in povejte, da ste kontakt zasledili na naši strani. Smo se za vas dogovorili za nižjo ceno kot na bookingu.

Razgled na ognjišče z balkona apartmajev Bandaron v Breginju
Po celodnevnem kolesarjenju smo si privoščili razvajanje pod jablanami (Apartmaji Bandaron)
Lično opremljena spalnica v spodnjem apartmaju Bandaron
Polno opremljena kuhinja v zgornjem apartmaju Bandaron

7 stvari, ki jih priporočamo v Breginjskem kotu, dolini Nadiže

1. Vas Robidišče

Robidišče je najbolj zahodna vas v Sloveniji, ki ima baje še 6 stalnih prebivalcev. Obvezna postaja za vse, ki boste obiskali ta konec Slovenije  Razgled na Prosind, Beneška Slovenija in Breginjski kot z idiličnim pobočjem Kobariškega stola ter domača hrana, kot je Frika na Ekološki turistični kmetiji Robidišče sta dovolj dober razlog za postanek. V vasi si je mogoče ogledati tudi črno kuhinjo. Že en sprehod po njej pa vam bo dal občutek, kot da se je čas tukaj zares ustavil. V zadnjem času pa je Robidišče priljubljeno zaradi gorskega kolesarjenja. V zadnjih parih letih so tam uredili tudi kolesarski penzionček Zeleni domek z 10 lično opremljenimi sobami in družinskim apartmajem, od letos dalje pa bo možno na Robidišču tudi kampirati. Preprost kamp z božanskim razgledom se nahaja tik pod Turistično kemtijo.

Robidišče je najbolj zahodna vas v Slovenijii
Čudovit razgled na Beneško Slovenijo, Breginjski kot
Bodoči kamp z razgledom na Beneško Slovenijo
Domača frika na ekološki turistični kmetiji Robidišče
Center kolesarskega turizma na Robidišču najdete v penzionu Zeleni domek

2. Robidišče trail Center

Eden od glavnih ciljev našega družinskega vikenda je bilo družinsko rajdanje na Robidišče trails. Tja smo se odpravile 3 družine. Najmlajša članica ima 5 let, fotri pa vsaj 2x toliko izkušenj z gorskim kolesarjenjem. Na koncu dneva smo imeli vsi člani nasmeške do ušes. Cel dan smo zdržali predvsem zato, ker je na Robidišču organiziran shuttle, kar pomeni, da se v dolino spustiš s kolesom, na vrh pa te odpeljejo s kombijem. Na Robidišču logistika res odlično deluje, tako da smo se kljub različnim nivojem znanja in spretnostim skoraj vedno dobili na vrhu hriba.

Veselje na obrazu na koncu proge Fat hans, Robidišče trail center

V Robidišču kupiš vinjeto (36 eur/ osebo), ki velja za eno osebo za cel dan shuttlanja. Mi smo nakup opravili prek spleta. Za otroke nimajo posebnih cen, vendar svetujemo da vprašate za popust. Predlagali smo jim tudi družinske vstopnice, tako da držimo pesti, da bodo mogoče ob našem naslednjem obisku že na voljo 😉 Če ne boste koristili shuttla, je dnevna uporabnina parka 5 eur/ osebo. V centru vam organizirajo tudi izposojo kolesa, vendar je obvezna predhodna najava.

Na Robidišču je organizirano elegantno shuttlanje, nad katerim se ni pritoževal noben član odprave 😉
Robidišče trail center ponuja urejene poti za različne nivoje znanja

Na voljo je 5 urejenih prog in skills park. Ob našem obisku je dan prej močno deževalo in so imeli predvsem bolj izkušeni pomisleke, kako se bodo obnesli manj izkušeni člani. Po prvi vožnji smo vsi soglasno odločili, da je Fat Hans odlično pripravljen, tako da bomo zagotovo ostali cel dan. Ostale proge so zahtevnejše. predvsem pa bolj blatne. Pred odhodom obvezno preverite obratovanje, saj imajo redni delovni čas med vikendi, med tednom pa po dogovoru.

Priporočamo vsem bolj izkušenim mtb rajderjem in rajderkam, da na Robidišče odpeljete vse tiste, ki bi jih radi navdušili za mtb. Pa naj bodo to vaši mulci ali mulke ter/in boljše polovice ?

Urejene enoslednice, primerne za vse nivoje znanja v Robidišče trail centru
Ekipa pred spustom po Fat Hansu, Robidišče trail center

3. Napoleonov most

Če se boste od Robidišča odpravili nazaj prosti Podbeli, boste na desni videli parking za Napoleonov most. Vsekakor vredno postanka. Med sezono je sicer parking plačljiv, vendar si le vzamite urico ali dve za ogled. Bolj pogumni pa tudi za kopanje.

Nepoleonov most čez Nadižo naj bi bil zgrajen okrog 1812,v času napoleonovih osvajalskih pohodov, zato tudi nosi njegovo ime. Pod njim je čudovit tolmun, ki je poleti primeren tudi za kopanje. Kopanje je zaradi težkega terena primerno za starejše mulce in odrasle. Voda pa je nedvomno bolj topla kot recimo v Soči.

Pot do Napoleonovega mostu, reka Nadiža
Pogled z mostu: pogumni kopalci so izkoristili postanek za skok v vodo (reka Nadiža)
Pogled na most iz napoleonovih časov je zanimiv v vseh letnih časih

4. S kolesi od Podbele do Nadiških korit

Naslednji dan smo se s kolesi odpravili na izlet od Kampa Nadiža v Podbeli do Nadiških korit.  Pot ni dolga, je pa razgibana. Ima par mini vzponov, je makadamska, mnogi pritoki Nadiže pa vam popestrijo pot. Ob poti je tudi priložnost za osvežitev na katerem od naravnih kopališč ob reki Nadiži.

Kolesarska pot ob reki Nadiži
Pot vam popestrijo številni pritoki reke Nadiže
Čudovita okolica reke Nadiže
Prečkanje mostu pri Nadiških koritih

Mi smo pavzo naredili na plažici ob Nadiških koritih. Nekateri se peš odpravijo nazaj proti toku Nadiže in si ogledajo še korita. Mi pa smo se odpravili nazaj proti kampu.

Pavza za malico pri mostu pri Nadiških koritih
Izlet obvezno zaključite s skokom v Nadižo

5. Kamp Nadiža, Podbela

Kamp Nadiža velja za enega bolj priljubljenih družinskih kampov v Sloveniji. Mi smo šli tokrat le v “izvidnico”. Mogoče pa se še to sezono vrnemo s šotorom.

Postanek na igrišču v kampu Nadiža

V kampu imajo dobro opremljeno igrišče in restavaracijo. Pice so bile super. Zoprno je le to, da ne strežejo na vrtu in da moraš hrano in pijačo do mize prinesti sam.

6. Vas Breginj

Breginj je bilo naše izhodišče za raziskovanje. V tej majhni vasici boste našli kar dva muzeja, je pa tudi odlično izhodišče za vzpon na Kobariški stol.

Središče vasi Breginj je cerkev s trgom
Breginj je odlično izhodišče za pohodništvo po tem delu Slovenije
Muzej na prostem v Breginju

Breginjski muzej predstavlja kompleks dvonadstropnih, z ganki prepletenih kamnitih hiš in je arhitekturni in etnološki spomenik. Edina priča o izgledu nekdanje vasi je t.i. staro vaško jedro z muzejem ter cerkev Sv. Nikolaja z župniščem, ki jih uvrščamo med kulturne spomenike. (vir: Soča Valley)

7. Od Breginja, čez Logje do Robidišča

Ena bolj zanimivih razglednih poti je če se odpeljete od Breginja, čez Logje do Robidišča. Ob poti je nekaj razglednih točk, v vasi Logje pa po priporočilu domačina tudi dobra gostilna (žal je nismo obiskali). Cesta je na določenih delih zelo ovinkasta, zanimivo pa je tudi prečkanje mostu čez Nadižo. Čer boste obiskali gostilno, javite, če se splača 😉

Prečkanje mostu čez Nadižo pod vasjo Logje

 Zgoraj opisane informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.