Družinski izlet po učni poti kanjona Kokre ob starem mestnem jedru Kranja

0

Z užitkom nadaljujemo z raziskovanjem 20 top idej za izlete v okolici Kranja, ki jih je Goodyear pripravil za svojo 20. obletnico. Med njimi je tudi lahkoten družinski izlet po Učni poti po kanjonu Kokre, do katere dostopaš iz zgodovinsko bogatega starega mestnega jedra Kranja. Na Goodyear 20 poti strani je eden izmed 5 učnih poti, katere predstavljajo tudi podjetje Goodyear in njegove vrednote. Podroben opis poti po kanjonu reke Kokre smo našli na Goodyear 20 poti strani.

Staro mestno jedro Kranja, v katerem se srečujeta reki Sava in Kokra, ponuja bogato kulturno dediščino, ki v veliki meri temelji na slovenskem najpomembnejšem pesniku Prešernu, ki je v Kranju pustil pomemben pečat. Kranj pa se lahko pohvali tudi z naravno znamenitostjo, ki leži kar pod mestnim središčem – kanjonom reke Kokre, po katerem je speljana učna pot, ki ponuja lahkoten sprehod v naravni senci in svežini »mestne« reke.

  • Primeren čas obiska: v vseh letnih časih.
  • Priporočen čas obiska: od polovice dneva do cel dan.
  • Primerno za otroke: dojenčki (v nosilkah), malčki, predšolski, šolarji.
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja.
  • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka.
  • Dostop: Gorenjsko avtocesto zapustite na izvozu Kranj-vzhod in z vožnjo nadaljujete levo proti Kranju. Na velikem krožnem križišču pred Mercator centrom greste naravnost, na prvem križišču zavijete levo na Cesto Jaka Platiše, po kateri peljete do križišča, kjer zavijete desno na Cesto Rudija Šelige. Avto pustite na urejenih mestih za parkiranje in se peš odpravite v mestno jedro Kranja. Tam boste našli tudi kažipote za kanjon reke Kokre.
4 IDEJE ob obisku učne poti po kanjonu reke Kokre z ogledom starega Kranja
1. Krajši ogled starega mestnega jedra Kranja

Središče starega dela Kranja predstavlja osrednji Glavni trg z vzporednima ozkima ulicama, Tavčarjevo in Tomšičevo ulico. Z glavnim trgom ju veže vrsta prečnih ulic in prehodov. Po mestnem jedru se lahko zapeljetete s kolesom ali pa se umirjeno sprehodite z vozičkom. Znamenitosti vredne ogleda v starem Kranju so nekdanja Stara pošta, znan gorenjski muzej Kranj s Prešernovo sobo v Prešernovem muzeju. Tudi Mestna hiša, kjer potekajo razstave in Mitničarska hiša, ki je ena najpomembnejših srednjeveških stavb v Kranju, sta vredni ogleda. Ker je najbolj znani slovenski pesnik Prešeren svoja zadnja leta življenja živel v Kranju, je njemu namenjenih še veliko več spomenikov v mestu. Sprehod skozi jedro Kranja je primerno za družine, saj so glavne ulice lepo urejene in ob določenih dnevih polne dogajanja.

Vhod v staro mestno jedro Kranja
Vhod v staro mestno jedro Kranja
Po ulicah starega mestnega jedra Kranja
Po ulicah starega mestnega jedra Kranja
Pred vstopom do kanjona reke Kokre (pri starem mestnem jedru)
Pred vstopom do kanjona reke Kokre (pri starem mestnem jedru)
2. Lahkoten sprehod po kanjonu reke Kokre

V neposredni bližini starega mestnega jedra oz. tik pod njim leži kanjon reke Kokre, kjer je speljana kilometer in pol dolga učna pot. Kanjon Kokre velja za dragoceno naravno znamenitost zaradi nastanka, značilnih površinskih procesov, pestrega živalstva in rastlinstva v reki in ob njej. Če pot začnete pri Poštnem mostu, se spustite po velikem številu stopnic do kanjona, kjer tisti, ki se na izlet odpravljate z vozičkom računajte, da ga boste ta del poti nosili. Če pot začnete po levem bregu, boste priča zanimivem pogledu na zunanje fasade starih hiš mestnega jedra. Pot po kanjonu reke Kokre je krožna, zato boste med potjo prečkali dva mosta čez reko. Ne pozabite narediti nekaj foto spominov, saj je okolica zares lepa. Kanjon reke Kokre pa je znan tudi po ostankih mlina v Pečeh, ki ga je leta 1915 podrl odlom skalnega bloka.

Pot do kanjona reke Kokre
Pot do kanjona reke Kokre
Na mostu čez reko Kokro
Na mostu čez reko Kokro
Travniki med bregom Kokre in hišami starega mestnega jedra Kranja
Travniki med bregom Kokre in hišami starega mestnega jedra Kranja
Most čez Kokro (pot nazaj)
Most čez Kokro (pot nazaj)
Ogromno dreves za plezanje po kanjonu Kokre
Ogromno dreves za plezanje po kanjonu Kokre
3. Osvežitev na bregovih reke Kokre

Višina vode je na bregovih reke Kokre ob suhem dnevu nizka in zato primerna za osvežitev za otroke, starše in hišne ljubljence. Okolica kanjona je bogata z rastlinjem, slišati je številne ptice, ki tu domujejo, srečali pa se boste tudi z večjim številom polžev ob poti, zato le pazite, da jih ne pohodite. Obisk kanjona reke Kokre je dobra rešitev za pobeg pred vročino, ki je predvsem v poletnih dneh v mestnih središčih stalnica.

Na brgovih Kokre
Na brgovih Kokre
Senčni breg Kokre
Senčni breg Kokre
Pasja radost v reki Kokri
Pasja radost v reki Kokri
4. Piknik na travnih površinah ob kanjonu Kokre

Ob bregovih kanjona je kar nekaj travnih površih pa tudi klopic, ki so primerne za družinski piknik. Privoščite si malico ali kosilo v objemu narave. Vsepovsod ob kanjonu so tudi smetnjaki, kamor lahko odvržete smeti in ostale ostanke od piknika.

Travniki med bregom Kokre in pročelji hiš starega mestnega jedra Kranj
Travniki med bregom Kokre in pročelji hiš starega mestnega jedra Kranj
Klopce ob učni poti kanjona reke Kokre
Klopce ob učni poti kanjona reke Kokre

Kosilo pa si lahko privoščite v številnih dobrih gostilnah v mestnem središču Kranja. Do avtomobila se lahko vrtete z brezplačnim vozilom Kranvajem, ki bo za otroke zagotovo doživetje. Za hišne ljubljence je vstop prepovedan, vendar je za nas naredil izjemo,

Vozilo Kranvaj je super doživetje, predvsem za manjše mulčke
Vozilo Kranvaj je super doživetje, predvsem za manjše mulčke
 Dodatni predlogi za izlet v okolici:

Pomembno za starše:

  • s seboj si vzemite dekico in nekaj prigrizkov za družinski piknik
  • voziček raje pustite doma, saj je do kanjona kar veliko število stopnic (mi smo ga morali na žalost po njih nositi :))

Objavo je podprlo podjetje Goodyear, ki pa ni vplivalo na vsebino članka. Hvala podjetju Goodyear za zaupanje, saj nam na ta način omogočajo, da si pokrijemo vsaj del stroškov, ko raziskujemo  vedno nove poti z našimi mulci in mulkami. 

GOODYEAR_600x400_banner

 

Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime