Družinski izlet po naravoslovni učni poti Rakov Škocjan

2

Rakov Škocjan je čudovita kraška dolina med Cerkniškim in Planinskim poljem, ki jo je izoblikovala reka Rak. Po dolini poteka naravoslovna učna pot, ki doseže vrhunec z ogledom Velikega in Malega naravnega mostu ter Zelške jame. Čudovit družinski izlet v poletnih dneh, ko iščete pobeg v senco narave.

Naravoslovna pot je speljana po enkratni kraški dolini in vam ter otrokom predstavlja naravne zanimivosti, kot so kraški izviri, naravni mosto, jame, pestro rastlinstvo in živalstvo ter kulturno dediščino ob Raku. Pot je opremljena s 16 tablami s poučno vsebino.

Družinski izlet v Rakov Škocjan

Primeren čas obiska: vse leto, je pa obisk Rakovega Škocjana najbolj priljubljen prav poleti, saj so zaradi reke Rak ter gozdu temperature veliko bolj znosne.

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Priporočen čas obiska: dnevni izlet, za celotno pot (od Malega do Velikega naravnega mostu in nazaj) pa si rezervirajte vsaj 4 ure, skupaj s postanki ob znamenitostih ter malico pri Hotelu Rakov Škocjan.

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci.

Dve družini, 5 mulcev različnih starosti

Primerno za vozičkarje: ne, razen po krožni makedamski poti. Do mostov in Zelške jame z vozičkom ne boste mogli dostopati.

Zahtevnost: lahka, večinoma položna pot, vendar je pomembna dobra športna obutev, predvsem pri sestopu v Tkalce jamo.

Pot do izhodišča: Primorsko AC zapustite pri izvozu Unec. Z vožnjo nadaljujemo Uncu, kjer smo pozorni na oznake za Rakov Škocjan, ki nas bo usmerila levo na makadamsko cesto.

Parkirišče: Lahko parkirate že pri prvi veliki tabli in se odločite za celotno krožno pot ali pa se zapeljete naprej do hotela Rakov Škocjan, kjer parkirate. Ta krožna pot bo krajša in bolj primerna za raziskovanje z mulci.

Naše izhodišče je bil Hotel Rakov Škocjan

Družinsko raziskovanje Rakovega Škocjana

Naravoslovna učna pot vas popelje po gozdnih poteh in je opremljena s tablami polnimi informacij o naravnih znamenitostih. Na poti so najbolj zanimive točke: Mali naravni most in Zelške jame, izvir Raka, Veliki naravni most, Tkalca jama in ostanki cerkvice Sv. Kancijana, po kateri je dolina tudi dobila ime. Ob velikem deževju, kadar priteče voda iz številnih kraških izvirov in ne more sproti odteči v Tkalca jamo, Rak naraste in poplavi dolino.

Pričetek poti po prijetni senci gozdu, Rakov Škocjan

Pot pričnemo po makadamski cesti naprej od Hotela Rakov Škocjan ter se najprej spustimo do reke Rak, kjer se lahko tudi malo osvežimo.

Naš prvi postanek ob reki Rak
Del spusta proti reki Rak, prvi postanek

Od tu se vrnemo naprej na makedamsko cesto, ki nas bo hitro pripeljala do razpotja za Mali naravni most ter Zelške jame. Sledimo markirani pešpoti in kmalu nas učna pot (označena z modro-rdečimi markacijami) pripelje na vrh Malega naravnega mostu, ki se dviga nad Zelškimi jamami.

Učna pot, Rakov Škocjan
Učna pot, Rakov Škocjan
Pogled na Mali naravni most zgoraj, Rakov Škocjan
Na vrh Malega naravnega mostu

Če nam nivo vode dopušča (kar nam je) se lahko spustimo povsem do vode oz. do vhoda v Zelške jame ter se skozenj tudi sprehodimo. Pogledi na mogočne stene ter rastlinje so naravnost fantastični. Reka Rak tukaj tudi priteče na dan in prinaša vodo iz Cerkniškega jezera, takoj spet ponikne ter nekaj sto metrov nižje zopet priteče na plan (tam, kjer smo se mi najprej osvežili:))

Pot proti Zelškim jamam, Rakov Škocjan
Zelške jame, Rakov Škocjan
Vhod v Zelške jame, Rakov Škocjan
Čudoviti pogledi, Zelške jame, Rakov Škocjan
Mali naravni mostiček v Zelških jamah, Rakov Škocjan
Zelške jame, Rakov Škocjan
Zelške jame z druge strani, Rakov Škocjan
Pogled na Mali naravni most z Zelških jam

Vrnemo se nazaj k hotelu Rakov Škocjan, se okrepčamo z malico, otroci pokurijo nekaj energije na njihovem prostranem travniku ter igralih, nato pa se naprej odpravite proti Velikem naravnem mostu (peš ali z avtom).

Igra pri Hotelu Rakov Škocjan
Večji travnik ter možnost kosila ali le okrepčila pri Hotelu Rakov Škocjan

Mi smo se zaradi pozne popoldanske ure premaknili kar z avtom bližje Velikemu naravnemu mostu- od parkirišča ob cesti do mostu smo ieli le približno 10 min hoje. V kolikor pa želite pot nadaljevati peš, pa v bližini hotela prečkate lesen mostiček in nadaljujete po levem bregu reke Rak. Pešpot se občasno zooža, pripelje do makadamske ceste in nato desno čez veliko gozdno jaso. Na njenem robu pot zavije desno in nas nad travnato dolino reke Rak pripelje do Velikega naravnega mostu. V kolikor je struga pod mostom suha se po njej sprehodimo do približno dvesto metrov oddaljene Tkalce jame (možnost zdrsa!, varovano z jeklenico)). Nad oknom nadaljujemo levo proti ruševinam cerkvice svetega Kocijana. do katere je le še cca 10 min hoje.

Pod Velikim naravnim mostom, Rakov Škocjan

Skozi Rakov Škocjan je speljana cesta in med glavnimi znamenitostmi se lahko peljemo tudi z avtom, a bomo čudovito naravno najbolj doživeli peš. Resnično zelo lep izlet za vse ljubitelje narave.

Izleti v okolici:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mame z družino. Za več informacij o počitnicah nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si