Družinski izlet na vrhove nad Mislinjo

0

Ko se boste odpravljali na eno bolj odmaknjenih slovenskih regij, Koroško, se boste iz smeri Celja najprej zapeljali skozi prvi kraj Koroške, to je Mislinja. Na videz sicer nezanimiv majhen kraj, ki pa nad seboj skriva lepe pohodne poti.

Lokacija: Koroška

Vrhovi: Črepič (798m), Časov vrh (821) in Fričev vrh (881)

Morda so vrhovi sami po sebi dokaj nezanimivi, saj jim gozd zakriva razglede. So pa razgledi čudoviti med samo potjo, kjer boste lahko opazovali tako Pohorje kot tudi ostalo hribovje, pašnike, samotne kmetije. Lepa neokrnjena narava, pobeg vanjo, odmik v naravo so glavni razlogi, da se podate s svojimi mulci kdaj tudi na te odmaknjene, nepoznane vrhove nad prav tako slabo poznano in odmaknjeno Mislinjo na Koroškem.

DSC_1947
Poti so dobro označene, vrhovi nad Mislinjo

Izhodišče: preberite si na hribi.net

Priporočen čas obiska: vsi letni časi

Primerno za: mulce vseh starosti. Na vse vrhove je možno le peš. Zaradi enostavnih in lepo označenih poti, so poti primerne za vse starosti otrok

Čas vzpona: cca 1,5 ura

Raj za: ljubitelje narave in miru.

DSC_1922
Razgledi iz Mislinjskih vrhov

Na Fričev vrh čez Črepič in Časov vrh

Oznake za vrhove nas opozarjajo že v centru Mislinje ob avtobusni postaji. Sprva nas vodijo čez in delno ob kolesarski stezi, ki vodi proti Dravogradu, nato pa nas oznake usmerijo v gozd. Pot se sprva nekoliko bolj strmo vzpne skozi gozd, kasneje po gozdnatem grebenu in nas pripelje na razgleden travnik. Le nekaj minut naprej se v gozdu skriva vrh Črepič, s katerega pa zaradi poraslosti z mogočnim smrekovim gozdom ni razgleda.

DSC_1930
Na vrhu Črepiča, Mislinja

Iz Črepiča lahko pot nadaljujemo naprej proti Časovem vrhu. Do Časovega vrha je potrebno prehoditi nekaj travnikov, pohodnih poti, tirnice vlaka ter tudi nekaj ceste. Pot vmes bodo popestrili lepi razgledi na okoliške hribe ter samotne kmetije. Vrh je tako neizrazit, da je potrebne nekaj pozornosti, da opazite napis, ki opozarja, da ste prispeli na vrh.

DSC_1963
Časov vrh, Mislinja
DSC_1918
Postanek ob hranilnici za divjad, vrhovi nad Mislinjo

S Časovega vrha nas pot vodi le dobrih 15 minut in prispemo še na zadnji omenjen vrh, Fričev vrh. Pot do tja je speljana po nekoliku slabšem kolovozu ter nato po lepo uhojeni gozdni poti. Kot prej omenjena vrhova, je tudi ta porasel z mogočnim smrekovim gozdom.

DSC_1952
Travnata pobočja ter samotne kmetije med potjo na vrhove, Mislinja
DSC_1928
Zapuščen hlev med potjo, vrhovi nad Mislinjo
DSC_1967
Pozdrav planincem, vrhovi nad Mislinjo

 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.