Družinski oddih na Slapove Krke, Hrvaška

0

Če dopust preživljate v Severni Dalmaciji, vam vsekakor priporočamo obisk Narodnega parka Krka in znamenitih Slapov Krke. Reka Krka, ki je dolga 75 km, pred izlivom v morje namreč tvori nekaj izjemno lepih slapov, ki so postali ena od najbolj obiskanih turističnih destinacij na Hrvaškem.

Park, ki je bil proglašen za narodni leta 1985, obsega 109 km2 veliko območje ob reki Krki, ki se začne tri kilometre severovzhodno od Knina, od koder hitro potuje proti manjšim slapovom, kmalu pa se razpeni v Roškem slapu, ki sega v višino 25 metrov.

IMG_2393
Narodni park Krka in Slapovi Krke
  • Lokacija: Nacionalni park Krka leži v bližini Šibenika in Vodic. Za boljši pregled najbolj pomembnih znamenitosti parka, si poglejte interaktivno mapo.
  • Vstopnina: otroci do 7. let imajo ogled slapov brezplačen, cena za odrasle pa se razlikuje glede na mesec obiska. Več informacij o cenah si poglejte na njihovi uradni spletni strani.
  • Primeren čas obiska: Najbolj priporočen čas obiska je pomlad (do vključno junija) in zgodnja jesen (september), saj je takrat gužva precej manjša, klima ugodne in karte občutno cenejše.
  • Priporočen čas obiska: za izlet je dovolj že pol dneva, za tiste bolj aktivne, pa priporočamo cel dan, saj je veliko sprehajalnih poti okrog slapov ter drugih znamenitosti v Parku, ki jih je vredno pogledati.
  • Primerno za otroke: vseh starosti
Booking.com

Dostop do Slapov Krke:

Slapove lahko dosežete na več načinov:

1. Izhodiščna točka – srednjeveško mestece Skradin in z ladjico do vstopne točke Slapov Krke

V mestu Skradin lahko parkirate tudi brezplačno ob kateri izmed restavracij, če jim obljubite, da si boste ob povratku pri njih tudi okrepčali ali vsaj spili kavo:) Cca. 500m od marine kupite v recepciji vozovnice za ladjico. Ladjice v sezoni vozijo na vsako uro- podrobnejši urnik pa si poglejte tukaj. V vožnji, ki traja cca 15min, boste lahko uživali vi in vaši mulci v prelep razgledu na mesto Skradin in bližnje jadrnice.

IMG_2315
Z ladjico od mestra Skradin do Slapov Krke

2. Izhodiščna točka – srednjeveško mestece Skradin in s kolesom do vstopne točke Slapov Krke

Od mesta Skradin in vse do slapa Skadinski buk vas pelje 3km dolga kolesarska pot, ki jo toplo priporočamo družinam z malo večjimi mulci, saj pot ni predolga, sama vožnja pa čudovita.

3. Izhodiščna točka – mesto Lozovac, kjer parkirate avtomobil in se nato z brezplačnim avtobusom pripeljete do slapov.

4. Izhodiščna točka – mesto Lozovac in do slapov po eni izmed številnih sprehajalnih in kolesarskih poteh.

Srednjeveško mestece Skradin očara prav vsakega obiskovalca z lepimi ulicami, obdanimi s starimi hišami in raznimi trgovinicami. Ne manjka tudi odlična ponudba v “konobah”, kjer vam postrežejo z domačim pršutom, svežimi ribami in dobrim vinom. Čeprav mesto deluje skromno in majhno, se v pristanišče vsako leto zasidra več sto motornih bark in jaht, tudi prestičnih.

Mesto Skradin

Narodni park Krka in Slapovi Krke

Na začetku parka se razprostira velik travnik, na katerem se sončijo ali samo poležavajo domačini in turisti. V parku boste družinice našle tudi veliko sence v zavetju dreves ter veliko lesenih klopi za počitek ali mini piknik. Če nimate s seboj nič za prigriznit, so v Parku tudi restavracije, trgovinice s prigrizki in seveda sladoled za najmlajše:)

IMG_2405
Park ob vstopu k Slapovoim Krke je odličen za poležavanje
IMG_2324
Ob parku boste našli tudi veliko prodajalnic spominčkov, prigrizkov in sladoleda (Slapovi Krke)
IMG_2406
V parku je veliko lesenih klopi za malico, piknik ali počitek (Slapovi Krke)

Le nekaj 10 m naprej se odpre veličasten pogled Skradinski buk, ki je visok kar 46 metrov. To je najdaljši, najbolj obiskan slap na reki Krki in sodi med bolj znane naravne lepote Hrvaške. Slap tvorijo lehnjakove pregrade, otočki in jezera, ogled pa je možen zahvaljujoč mreži stez in mostičkov, ki omogočajo varen in prijeten sprehod.

IMG_2340
Skradinski Buk, Slapovi Krke z otroki

Slapove si lahko ogledate iz različnih lokacij, reko lahko prečkate preko mostu, kjer je res lep razgled. Na drugi strani reke se lahko povzpnete tudi višje do slapov in si jih si jih ogledate še pobliže. Za sprehod okrog slapov potrebujete dobro uro, potem pa odvisno koliko časa boste namenili namakanju pod slapovi.

Za boljšo orientacijo in planiranje, si oglejte njihovo interaktivno mapo.

Lokalne dobrote, ki jih prodajajo v parku
Pitna voda, ki je na voljo v parku
Zemljevid parka
Idilični pogledi na razgibano reko
Ko reka Krka dobi pravo moč

Idilične hišice znotraj parka
IMG_2342
V vročih poletnih dneh

Pomembno za starše:

  • s seboj vzemite zadostno količino vode in kakšen osvežujoč prigrizek za otroke
  • otroke dobro zaščitite s sončno kremo, očali ter pokrivalom
  • za manjše otroke vzemite s seboj nosilko ali ruzak, z vozičkom boste v Parku omejeni
  • vzemite s seboj brisačo, ruto in kopalke, da se boste lahko osvežili in v parku tudi poležali
  • priporočamo zaprte sandale, saj boste naredili po parku kar nekaj korakov

Preberite si še članek 10 idej za morske počitnice na Hrvaškem.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih Kamzmulcem mame doživele s svojimi družinami. Za več informacij o oddihu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.