Družinski izlet na Šaleška jezera

0
Škalsko jezero

Nedeljsko popoldne, čas po kosilu, stanovanje pospravljeno, oblačila oprana in zlikana. Le kam bi jo danes mahnili? Ne preveč daleč, nekam, kjer se bomo lahko sprehodili, v prijetni naravi, mogoče naredili postanek za kavo in sladoled. Odločitev je padla! Gremo v Velenje, se sprehoditi po poteh Šaleških jezer. Izlet bo primeren tudi za naša dva mulčka.

  • Pot: Iz Ljubljane do Velenjskega jezera je dobra ura vožnje, približno 80 km.
  • Letni čas obiska: Mi smo ga obiskali spomladi, sicer primeren obisk v vseh letnih časih.
  • Priporočen čas obiska: Par uric, poleti cel dan (sprehod podaljšamo s kopanjem na Velenjskem jezeru).
  • Primernost: Za otroke vseh starosti (peš, kolesa, skiroji, poganjalčki). Poti so primerne tudi za vozičkarje (makadam).

Šaleška jezera sestavljajo 3 jezera:
– Velenjsko jezero
– Škalsko jezero in
– Družmirsko (Šoštanjsko) jezero.

Šoštanjsko jezero je najgloblje jezero v Sloveniji. Večje od Šoštanjskega jezera je Velenjsko jezero. Poleg Velenjskega jezera se nahaja manjše, Škalsko jezero.

Okoli Šaleških jezer je zelo lepo urejenih več poti, različnih razdalj. Poti so primerne tako za sprehajalce kot tudi za kolesarje. Poti so primerne tudi za družinski sprehod (tako družine z malimi otročki kot tudi sprehod z vožičkom). S sabo lahko vzamete tudi poganjalčke, skiroje ali kolesa, da se bodo mulčki lahko vozili po poteh. Lahko izbirate med različno dolgimi potmi in sicer med 2300 m in 7500 m. Poti so med seboj povezane.

Velenjsko jezero
Velenjsko jezero
Velenjsko jezero
Velenjsko jezero

Zapeljemo se do Velenjskega jezera, kjer na parkirišču, v neposredni bližini restavracije Jezero, parkiramo avtomobil, nato pa se peš odpravimo v smeri Škalskega jezera.  Ob Škalskem jezeru se nahaja Ribiški dom, kjer smo v miru popili kavo, otroka pa sta se med tem poigrala na manjših igralih. Igrala se nahajajo tudi ob Velenjskem jezeru, pod restavracijo Jezero. Tam se nahaja tudi pravljična Vila Čira Čara (Pika Nogavička).

Škalsko jezero
Škalsko jezero
Škalsko jezero
Škalsko jezero

Predlogi za dodatne izlete in aktivnosti:

  • Ogled Velenjskega gradu, v katerem se nahaja Muzej Velenje.
  • Obisk Muzeja premogovništva Slovenije (ki ga vas popelje v zgodovino rudarstva).
  • Ogled Vile Biance (nahaja se pod Velenjskim gradom), ki je obnovljena in kjer si lahko kupite kakšen lep spominek.
  • Obisk mestnega otroškega igrišča (tega se bodo mulci tudi najbolj razveselili), ki je pravi igralni park in se nahaja v samem centru mesta (zraven Avtobusne postaje Velenje).

Vse zgoraj napisano si lahko na interaktiven in zabaven način ogledate s Piko Nogavičko in lovom na svetilko skrivnosti –

Zgornji potep je za Kamzmulcem delila Mateja, ki se je na potep odpravila s svojo družino. Mateja je mamica dveh mulcev – Sare in Marka. Zase pravi, da se rada zabava, bere knjige, posluša glasbo, rada potuje in fotografira. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.