Družinske dogodivščine ob Gardskem jezeru (Lago di Garda)

2

Ko smo se odločali kam pobegniti za prvomajske počitnice, smo imeli 4 pogoje: da gremo lahko z avtom, da obiščemo kakšen živalski vrt, da smo v bližini vode ter da gremo v Italijo (želja našega 6-letnika:)). Tako se nam je zdelo Gardsko jezero kot nalašč za prvomajske počitnice. 

Gardsko jezero je najdaljše, najsevernejše in najbolj obiskano jezero v Italiji. Meji na tri pokrajine: na severu na Trentino, na zahodu Lombardijo in na vzhodu Veneto. Leži med Alpami in dolino Po. Turizem ob jezeru je zelo razvit, okrog in okrog jezera se nahajajo hoteli, apartmaji ter kampi. Severna stran jezera je bolj vetrovna in je priljubljena med ljubitelji jadranja, padalstva, zelo je razvito tudi gorsko kolesarjenje ter pohodništvo. Najbolj pa je jezero poznano po raznoraznih zabaviščnih parkih, med katerimi izstopa Gardaland.

Gardsko jezero se na topel pomladni dan spremeni v krasno, že kar malo eksotično destinacijo.

Destinacija: Gardsko jezero, Italija

Čas potovanja: prvomajski prazniki 2017, prvomajski prazniki 2022

Dnevi na potovanju: 6 dni

Starost naših mulcev: 3 otroci- 7, 6, 3 leta, ob drugem obisku 10,8,5,3

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: Področje Gardskega jezera ima milo submediteransko podnebje za katerega so značilna topla sončna poletja ter mile zime. Povsod ob jezeru lahko tudi piha, na severni strani bolj. Poleti je jezero primerno za kopanje. Če ga obiščete v drugih letnih časih pa dežnik ne bo odveč. Glede na to, da je v času našega obiska bilo v Sloveniji hladno, vetrovno, med drugim je vmes padal tudi sneg, so nas v Italiji večino počitnic božali sončni žarki. Čez dan smo se včasih sprehajali tudi v kratkih rokavih, drugače pa so bile jopice in windstopperji dovolj. Ob večerih pa se je toliko ohladilo, so nam prav prišle tudi bunde. Predvsem v bližini jezera, kjer je občasna zelo pihalo.

Pot: Glede na bližino Gardskega jezera, je najboljša izbira pot s svojim avtomobilom. Mi smo imeli do kraja Sirmione dobrih 500 km, od meje z Italijo pri Novi Gorici ostane še 276 km vožnje po Italiji. Edina slabost vožnje po Italiji so dražje cestnine in dražje gorivo. Cestnina v eno smer do Gardskega jezera nas je stala 18 eur.

Booking.com

Namestitev 1: Del Garda Village and Camping– TOP!! Kamp, ki se nahaja v neposredni bližini Peschiera del Garda (cca 2km lepe poti ob obali) pravzaprav sestavljajo apartmaji in mobilne hiške, v času našega obiska je bil precej prazen, igrala so na vsakem koraku. Kamp ima tudi otroški in plavalni bazen, teniško, košarkašno, nogometno igrišče, trgovino, lokalček, čudovite sprehajalne poti… Mobilne hiške so različnih tipov in velikosti, dobro opremljene. Zelo priporočamo!

Otroški bazen v Del Garda Village and Camping
Mobilne hiške različnih tipov – od preprostih, kot je bila naša, do precej večjih

Namestitev 2: Apartma v hotelčku z bazenom, kjer so dovoljeni tudi psi, smo izbrali zaradi lokacije. Ta namreč leži na sredini V dela jezera, kjer smo imeli blizu do Gardalanda in bili v neposredni bližini jezera, saj smo se odločili na počitnicah okolico jerera spoznati skozi prvo skupno družinsko kolesarjenje. Poleg lepo urejenih sobic, ima okoli hotela urejen lep vrt z igrali, bazen, mizice, da lahko v dopoldnevih pomalicaš zunaj. Ga priporočamo 🙂

8 idej za aktivne počitnice ob Gardskem jezeru
  1. Gardaland

Odpiralni čas:tukaj

Vstopnina: tukaj

Prva misel, ko omenjamo Gardsko jezero, vsaj pri mulcih, je Gardaland. Simpatičen, ogromen park, ki so ga z leti precej dogradili, ponuja obilo zabave za vse starosti otrok (in odraslih). Ljubitelji vodnih vragolij, hitrosti, adrenalina, pravljičnih bitij in risanih junakov bodo zagotovo prišli na svoj račun.

Pravljični Gardaland
Na “retro” skodelicah
Zabava tudi za mlajše mulce

Mi pa dodajamo le nekaj nasvetov:

  • če je le mogoče, se izzognite pomladnim vikendom in/ali dela prostih dni (tudi v Sloveniji), kajti takrat  zna biti nepopisna gneča.
  • park se odpira ob 10.00 – ne stati v vrsti ob 9.45, ker imajo podobno miselnost vsi. Boste za brezveze stali. Planirajte prihod še prej ali pol ure po odprtju parka.
  • Nujna voda (osvežilne napitke sicer lahko kupite tudi v parku), kapa in krema za sonce. Med prvomajskimi počitnicami zna biti sonce že precej močno.
  • Imejte s seboj prigrizek – vsaj kakšne oreščke, sadje, sendvič. Hrano se da kupiti tudi v parku, a je precej draga, večinoma klasična hitra hrana, v času kosila nastane gneča.
  • Nujna rezervna oblačila, saj se precej atrakcij dogaja na vodi. Ni fino biti preostanek dneva moker.
  • Po odprtju se večina obiskovalcev zažene v tiste najbolj zanimive atrakcije ali tiste pri vhodu. Če ne želite stati v vrsti, pojdite do konca parka in se nato tekom dneva vračajte proti vhodu.
  • Pri večini “tahudih” atrakcij je pogoj višina otroka- z razlogom. V času našega obiska so striktno merili višino otrok.
  • Predvsem mlajšim (ne škodi pa tudi starejšim) otrokom napišite na roko svojo telefonsko številko, za primer, da se izgubijo.
  • Uživajte!!

2. S kolesom ob Gardskem jezeru

Gardsko jezero smo ob drugem obisku izbrali tudi zaradi navdušenja nad kolesarjenjem. V preteklih letih so namreč ob jezeru uredili kar nekaj čudovitih poti, v roku nekaj let pa bo celotna obala, ki meri skoraj 160km, povezana.

Maja 2022 sva ob obali kolesarili kar dve KZM družini, ena na jugo-vzhodnem delu, v okolici Peschiera del Garda in Lazise,  druga na vzhodnem, skupaj pa smo naredili tudi pot od Castelletto do Malcesine na severo vzhodnem delu. Z veseljem potrdimo, da je celotna vzhodna obala, vsaj v delu, ki smo jo videli mi, res lepo urejena, z odličnimi kolesarskimi potmi, primerna za kolesarjenje tudi z mlajšimi otroki.

Čudovita obala Gardskega jezera z igrali in lokalčki, med Peschiera del Garda in Lazise

Na jugo -vzhodnem delu je čisto mediteranska, z veliko lokalčki ob plaži, primernimi za postanek s sladoledom in igro na igralih, mesteca pa so lepo urejena in tudi, vsaj deloma, primerna za kolesarjenje (kljub temu priporočamo, da kolo pustite na obrobju in se po notranjosti sprehodite peš, bo precej lažje zaradi gneče).

Lazise, Garda
Igrala pred mestnim jedrom, Lazise

Popolnoma drugačna je obala na severo-vzhodu, kjer so kolesarske poti še lepše urejene, voda v jezeru čistejša, precej več je tudi rož, je pa žal tudi pogosto slabše vreme, hladnejše in vetrovno. Pot Castelletto – Malcesine (možno jo je tudi skrajšati) je krasna, z enim ali dvema vzponoma, a sicer popolnoma ravninska in primerna za mlajše kolesarje. Ob poti je več lokalčkov, primernih za postanek. V Malcesine si ne pozabite ogledati krasnega jedra (a brez kolesa, ker je prevelika gneča).

Dve KZM družini na poti v Malcesine
Čudovito urejena pot Castelletto – Malcesine
Postanek na poti v Malcesine
Lepo urejene vasice na poti do Malcesine

Nam je sicer zmanjkalo časa, a zagotovo je na bucket listi tudi kolesarjenje po Limone sul Garda s svojimi tunelčki.

3. ZOO safari Parco Natura Viva

Na veliko željo naših mulcev smo se drugi dan odpravili v živalski vrt Parco Natura Viva, kateri med drugim nudi tudi safari med afriškimi živalmi (s svojim lastnim vozilom!). Park se razprostira na 42 hektarih in nudi dom nekje 250 različnim živalskim vrstam. Živalski vrt je odlično zasnovan. Obiskali smo že več različnih živalskih vrtov ampak nam osebno je ta eden izmed boljših. Potke so speljane tako, da greš mimo čisto vseh ograd brez, da katero iščeš.

Spletna stran: Parco Natura Viva

Nasvet: Preverite ceno vstopnice v hotelu ali recepiti apartmajskega naselja- pri nas so bile tako cenejše kot na spletni strani živalskega vrta.

Čas obiska: Za sproščen ogled celotnega parka si kar vzemite cel dan.

7 slika
V parku Natura Viva biva več kot 1500 živali (Parco Natura Viva)
8 slika
Vožnja z lastnim avtomobilom med afriškimi živalmi je posebno doživetje (Parco Natura Viva)
9 slika
Ku-kuc, radovedna žirafa nas je prišla pozdravit čisto do avtomobila (Parco Natura Viva)

Po ogledu safarija avtomobil pustite na brezplačnem parkirišču in ogled nadaljujete peš v predel Fauna park.

Fauna park je sestavljen iz enajstih tematskih sklopov, kateri so med seboj lepo povezani. Pot nas najprej vodi mimo flamingov in kamel do predela Afrike ter naprej do Madagaskarja in Oceanije.

11 slika
Beli nosorog in podvodni konji v parku živijo v skupni ogradi (Parco Natura Viva)

Ogled nadaljujemo naprej po Aziji in Ameriki. Med drugim si tukaj ogledamo tudi področje naše pradavnine z dinozavri v naravni velikosti. Ne manjka pa niti hiša plazilcev. Zanimiv pa je tudi tropski gozd in kmetija, kjer je naš najmlajši član še posebej užival.

12 slika
V hiši tropskega gozda smo imeli srečo opazovati poooočaaasiii premikajočega se lenivca (Parco Natura Viva)

V osrednjem delu živalskega vrta ob volijeri s papigami se nahajajo igrala za naše najmlajše, tukaj pa se lahko tudi okrepčate s kakšno pijačo in hrano, za katero je prav tako poskrbljeno.

13 slika
Eden izmed bolj ponosnih prebivalcev živalskega vrta (Parco Natura Viva)

4. Sea life Gardaland

Gardskega jezera nismo mogli zapustiti, ne da bi se zapeljali do Gardalanda. Zabaviščni park sem obiskala kot srednješolka in ponuja res “tapravo” dozo adrenalina. Najbolj so mi v spominu ostale atrakcije na vodi ter tiste katere so mi preveč pretresle želodec:) Naš namen pa tukaj ni bil obiskati zabaviščnega parka, saj so naši mulci še premajhni za te zadeve. Pritegnilo nas je podvodno življenje Sea life Gardaland akvarija.

Spletna stran: Sea life Gardaland 

Nasvet: vstopnice so najcenejše preko spleta, lahko jih kupite tudi v kombinaciji z zabaviščnim parkom.

Čas obiska: Za sproščen ogled samega akvarija boste potrebovali dobro uro, saj ni tako zelo velik. Zadržali pa se boste pred stavbo, kjer bodo mulci uživali v igri na igralih.

14 slika
Vstop v Sea life Gardaland Aquarium (Gardsko jezero z otroki)

V akvariju je na ogled razstavljenih 13 tematsko obarvanih področij z umetnostno urejenimi akvariji, kateri so prava paša za oči.

15 slika
Akvariji v Sea life Gardalandu so prave umetnine (Sea life Gardaland)
16 slika
Podvodni tunel skozi akvarij poln morskega živeža (Sea life Gardaland)

 

Največja atrakcija za naše mulce je bil akvarij poln klovnskih ribic ter tunel, kjer so nad nami plavali morski psi, skati in druge ribe.

17 slika
Naš najmlajši član se ni in mogel ločiti od akvarija s skati (Sea life Gardaland)

5. Na sladoled na grad Castello Scagliera – Sirmione

Sirmione je čudovit kraj, ki se nahaja na polotoku, na južnem delu Gardskega jezera. Na koncu polotoka se nahaja srednjeveški grad Castello Rocca Scagliero. Mi smo se na grad podali kar peš. Od predela S. Marie di Lugano do gradu Sirmione smo porabili 2 uri hoje (počasneje zaradi otrok) ob obali jezera. Grad je obdan z vodo, v grajsko naselje pridemo čez dvižni most.

18 slika
Grad Castello Rocca Scagliero je vsekakor vreden ogleda (Sirmione, Gardsko jezero)

 

Vstop v grajsko naselje je brezplačen, za plačilo se je možno povzpeti na razgledni stolp in obzidje. Zanimivo se je sprehoditi po grajskem naselju in si predstavljati, kako so nekoč tukaj živeli ljudje, sedaj pa nas na vsakih nekaj korakov čakajo trgovinice, sladoledarne in gostilne. Seveda pa morate biti pripravljeni tudi na množico turistov.

19 slika
Sprehod po tlakovanih uličicah grajskega naselja (Castello Scagliero, Sirmione)

V grajskem naselju se nagradite s sladoledom. Sladoledarn je v grajskem naselju več, prodajalci sladoleda se kar borijo za prodane kepice. Kričijo en čez drugega ter ponujajo sladoled za poskušnjo na majhnih žličkah. Okusov je veliko, odločate pa se med majhnim, srednjim in velikim sladoledom. Mi smo vzeli majhne sladolede, katere smo komaj pojedli. Cena majhnega sladoleda je bila 3 eure.

20 slika
»Majhni« sladoledi na gradu Castello Scagliero (Sirmione, Gardsko jezero) 

6. Pot okrog Gardskega jezera

Za pot okrog jezera smo porabili cel dan. Pot smo pričeli najprej po vzhodni strani jezera, skozi Peschiero del Garda. Mesto Peschiera del Garda nam je bilo eno izmed lepših krajev ob Gardskem jezeru, kjer bi z največjim veseljem preživela še nekaj dni počitnic. Mestu dajejo svoj čar kanali reke, ki se povezujejo z jezerom.

21 slika
Okrog Gardskega jezera se nahaja več grajskih utrdb (Gardsko jezero z otroki)

 

Eden izmed bolj priljubljenih krajev je kraj Malcesine, kateri je znan po survanju ter po gori Monte Baldo (2200 ndm). Iz mesta Malcesine je za plačilo možen vzpon na Monte Baldo z žičnico, katera obljublja spektakularen razgled na jezero. Mi smo si vzpon na goro prihranili za drugič, saj nismo imeli primernih oblačil in obutve. Vrhovi so bili namreč pokriti s snegom.

Skrajno na severu jezera se nahaja kraj Riva del Garda, kateri je priljubljen med windsurferji, jadralnimi padalci in plezalci. Je izhodiščna točka za pohodnike in gorske kolesarje. 3 km severneje se nahaja Parco Grotta Cascata Varone, lep botanični park in dostop do čudovitega slapa Varone v objemu skal, katerega si enostavno morate ogledati.

23 slika
Riva del Garda, najsevernejša točka jezera (Gardsko jezero z otroki)

 

Našo vožnjo okrog jezera smo nadaljevali nazaj po zahodni strani jezera. Obiskali smo še kraj, ki med turisti velja za enega izmed najlepših ob jezeru, Limone sul Garda. Priznam da je simpatično mestece, vendar nas enostavno ni prepričalo, mogoče zato ker  ni bilo možno nikjer parkirati avtomobila, da bi se lahko sprehodili med ozkimi uličicami. Zahodna stran jezera je hribovita, polna tunelov in tako nam osebno ne preveč prijetna.

7. Ogled slapa Cascata Varone

Botanični vrt z jamskim slapom Varone se nahaja nekje 3 km iz mesta Riva del Garda, na skrajnem severu Gardskega jezera. Ob vstopu se najprej sprehodite skozi lep botanični park z različnimi drevesi, javori, palmami in drugim rastlinjem.

Spletna stran: Cascata Varone

Nasvet: Če si želite slap ogledati čisto od blizu, imejte oblečena primerna oblačila (dežni plašč ob vstopu v votlino nebo odveč!). Pri ogledu slapa v zgornji jami je enostavno prš vode od slapa tako gost, da te totalno premoči. Enako priporočam kakšno vrhnje oblačilo tudi za ogled botaničnega parka, bolj ko greste v notranjost hladneje je.

Vstopnina: 6,00 eur na osebo, na voljo so tudi družinske vstopnice. Mi smo za družinsko vstopnico odšteli 22,00 eur, 2 odrasli + 2 otroški karti. Tukaj smo prvič na teh počitnicah doživeli, da nam za našega 3 letnika ni bilo potrebno kupiti karte. Povsod drugod je bil za kakšen cm previsok za brezplačno vstopnino.

24 slika
Botanični vrt pred votlino slapa, poskrbi za zelo prijeten dostop (Cascata Varone, Gardsko jezero)

Tukajšnji slap je prava redkost z vidika geologije. Slap se napaja iz jezera Lago di Teno in leži v soteski, kjer si je v 20.000 letih izdolbel 100 metrsko globel – votlino v skalah.

25 slika
Dostop do slapa v spodnji jami (Cascata Varone, Gardsko jezero)

Slap si lahko ogledate iz spodnje in zgornje jame – v obeh primerih boste mokri, odvisno kako blizu boste šli. Že pred vstopom v votlino občutimo prš vode, ob vstopu v votlino pa enostavno brez kapuc ni šlo ob vsem tem pa še oglušujoče bučanje slapu. Naš najmlajši član (3 leta) se je malenkost prestrašil, zato sva si z možem slap ogledala posamično z večjima mulcema.

26 slika
Votlina s slapom videna iz zgornje jame (Cascata Varone, Gardsko jezero)
27 slika
Gardsko jezero je zelo primerno za družinske počitnice

8. Raziskovanje okolice namestitve

Naš prvi dan na destinaciji, vedno preživimo v raziskovanju okolice namestitve. Prepešačimo celotno naselje, si nagledamo trgovine, odkrijemo in preizkusimo igrala, bližnjice do namestitve itd. Naše apartmajsko naselje se je nahajalo v bližini samega centra Sante Marie di Lugana.

5. slika
Santa Maria di Lugano je zelo lepo urejeno, čisto in prijetno naselje z nekaj trgovinami, bari in restavracijami (Gardsko jezero z otroki)

Iz našega apartmajskega naselja do središča Sante Marie di Lugano smo lahko prišli peš tudi po potki ob jezeru, katera je zelo lepo urejena. Ob hoji po potki so nas spremljali labodi ter race, kateri kar čakajo na kakšen kos kruha. Živali so tako navajene ljudi, da pridejo čisto blizu. Destinacija je odlična tudi za kolesarjenje.

6. slika
Labodi in race brez strahu pridejo v bližino ljudi (Gardsko jezero z otroki)

Preberite si tudi članek 5 italijanskih družinskih doživljajskih parkov v 5 dneh.

Članek je napisala mamica Renata, ki pravi: smo 5 – članska družina, katero sestavljamo mama Renata, ati Damjan ter trije fantje 8-letni Noel, 7-letni Nevio ter 4-letni Nigel. Obožujemo potepanja in raziskujemo nam še nepoznane destinacije. Mami vedno poskrbi za vso organizacijo, ati nas z veseljem zapelje na stran poti, da raziščemo čim več in prejmemo tudi kakšno dozo adrenalina. Fantje pa na vsakem potepanju poskrbijo za to, da nam nikoli ni dolgčas. Ko se vrnemo s katerega potepanja vedno sledi vprašanje otrok: “Gdaj spet kam gremo?. Članek je dopolnjen z izkušnjami dveh KZM družin. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.