Algarve, Lagos – družinska osvežitev na skrajnem jugu Portugalske

0

Jug Portugalske je oblegan s turisti in turistično ponudbo večino leta. Sonce, valovi, hladnejše morje in prekrasne plaže so dragulji obmorske pokrajine.

Destinacija: Algarve, Lagos, Portugalska

Čas potovanja: september

Časovna razlika: -1h

Dnevi na potovanju: 6 dni od skupaj 18-ih dni na potovanju

Starost otroka: 5 let

Raj za: ljubitelje zabave, morskih dobrot, slavnega portovca, dobre družbe, starih mest, prelepih plaž, surfanja, potapljanja, jahanja, planinarjenja, zgodovine in umetnosti.

Primerno za otroke: vse starosti

Vreme: ob našem obisku (septembra) so bile temperature še vedno nad 25°C, posebej na jugu. Veter je stalnica po skoraj celi Portugalski. Občasno tudi dežuje, vendar dež ne vztraja dolgo. Morje ima v septembru (predvsem na jugu) kakšno stopinjo nad 20.

Let: Tap Portugal, Zagreb – Lizbona, 3h 15min

Pot z letališča do lokacije: uporabili smo podzemno železnico, postaja se nahaja pri vhodu letališča. Za uporabo podzemne potrebujete kartico, ki jo kupite pri avtomatu za 0,50 EUR, na katero si naložite denar. Ena vožnja stane 1,40 EUR. Svojo kartico morajo imeti tudi otroci. Do juga smo se odpravili z vlakom iz Porta. Vožnja je trajala slabih 9 ur s prestopanjem.

Namestitev: posluževali smo se AirBnB. Izkušnje so pozitivne, zato priporočam vsem, solo popotnikom, družinam in ravno tako družinam z kosmatinci.

Budget: Za letalske karte smo odšteli 600 EUR, za vsa prenočišča na Portugalskem 700 EUR, kupili smo si še Interrail karte za tri dni, za katere smo odšteli 150 EUR. Pri potovanju z vlakom po Portugalski smo spregledali dejstvo, da je potrebno pri nakupu Interrail kart plačati rezervacijo na mestu, tako da so samo rezervacije za tri potovanja nanesle 45 EUR. Če potujete na daljše razdalje po Portugalski z družino, se kljub stroškom rezervacij Interrail izplača, saj otrok potuje zastonj.

Pomembno za starše: Bolnice so skoraj v vseh večjih mestih, cepljenja niso potrebna. Pomembno pa je, da se cela družina zaščiti pred soncem, saj se zaradi vetra vročina skoraj ne občuti. V kovček dodajte tudi kakšno vetrovko in oblačila za deževne dni, pa tudi kakšen trak za ušesa je dobrodošel.

Zabave in dogajanja je na vsakem koraku dovolj, tako za otroke kot odrasle. Če greste solo brez otrok, potem je kakšen fado ob večerji obveza, potapljanje, raziskovanje vinskih poti in kleti ter obisk »resnih« galerij.

TOP 3 na potovanju po LAGOSU, ALGAVRE:

Jug Portugalske je poleg Lizbone največkrat obiskana turistična destinacija. Če se že odločite za obisk juga, ga priporočam izven turistične špice, saj so takrat cene občutno nižje, pa tudi plaže so večinoma manj natrpane.

1. Mestece Lagos

Lagos je mestece, ki je zgodovinsko igralo veliko vlogo pri uvozu in prodaji prvih sužnjev na področju Evrope. Kot kulturni spomenik je ohranjena stavba z pripadajočo tržnico, kjer se je vršila prodaja sužnjev. V času našega obiska je bila na žalost stavba zaprta.

Tržnica sužnjev, Lagos (Algavre, Portugalska)
Tržnica sužnjev, Lagos (Algavre, Portugalska)

Na jugu je mogoče čutiti precejšen maroški vpliv, od arhitekture, do kulinarike, pa tudi klima med ljudmi je precej različna od ljudi na severu Portugalske.

Lagos, Algavre (Portugalska)
Lagos, Algavre (Portugalska)
Glavni trg, Lagos (Algavre, Portugalska)
Glavni trg, Lagos (Algavre, Portugalska)

V marini se nahaja muzej voščenih lutk, ki prikazuje zgodovino odkritij in pomorstva. Upodobljeni so skoraj vsi pomembnejši pomorščaki, kralji in princi tistega časa.

Muzej voščenih lutk, Lagos (Portugalska)
Muzej voščenih lutk, Lagos (Portugalska)

2. Čudovite plaže

Čeprav ima mesto Lagos kljub majhnosti veliko ponudbe, pa so najbolj vabljive plaže v okolici mesta. Nekatere so oddaljene tudi po več kilometrov, zato je za ta namen organiziran turistični avtobus, ki se ustavlja na najlepših kopališčih. Mi smo se zapeljali vse do rta Ponta de Piedade, od koder smo se potem tudi sprehodili do ene izmed skritih plaž.

Ponta de Piedade, Algarve (Portugalska)
Ponta de Piedade, Algarve (Portugalska)

Do Ponta de Piedade lahko dostopate tudi z najetim čolnom ali s kajakom. Ker so plaže dih jemajoče, smo preživeli največ časa ravno na obali.

Plaža v okolici Lagosa, Algavre (Portugalska)
Plaža v okolici Lagosa, Algavre (Portugalska)

Ob napovedanemu slabemu vremenu smo sklenili, da se zapeljemo z avtobusom eno uro stran, do rta Cabo de Sao Vicente. Na rtu se zaradi visokih valov dnevno zbirajo številni surfarji. Ker pa so razgledi na pečine izjemni, turistov ne manjka.

Cabo de Sao Vicente, Algarve (Portugalska)
Cabo de Sao Vicente, Algarve (Portugalska)

Avtobus se na rtu ustavi za 15 minut, nato nadaljuje pot proti postaji v mestecu Sagres. Tam smo si kljub močnemu dežju in vetru ogledali svetilnik in utrdbo, okoli katerega so speljane sprehajalne poti. Vstopnina je simbolična.

Sprehod okoli svetilnika in utrdbe, Algarve (Portugalska)
Sprehod okoli svetilnika in utrdbe, Algarve (Portugalska)
Plaža v Sagresu, Algarve (Portugalska)
Plaža v Sagresu, Algarve (Portugalska)

3. Opazovanje delfinov

Najbolj od vsega smo se veselili ogleda delfinov. Z gliserjem smo se odpravili na odprto morje. Bili smo polni pričakovanj, čeprav nismo mogli dobiti zagotovila, da bomo delfine dejansko tudi videli. Po skoraj uri vožnje se nam je nasmehnila sreča. Jata delfinov nas je obkrožila in doživetje je bilo nepopisljivo.

Delfini ob obali Algarve (Portugalska)
Delfini ob obali Algarve (Portugalska)

Polni prijetnih spominov in ožgani od sonca, smo zapustili Lagos in se opravili z vlakom nazaj proti Lizboni, od koder nas je čakal še let proti domu. Več o našem potovanju na Portugalskem, si preberite tudi v članku Potovanje po Portu ter v članku Družinsko potepanje po Lizboni.

Slovo od Lagosa, Algavre (Portugalska)
Slovo od Lagosa, Algavre (Portugalska)

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust na Portugalskem na portalu Z LETALOM NA POTI.

Članek je napisala Tina Drovenik, mamica 5 letne letne Isabele in lastnica psičke Lady. Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki jih je doživela s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si