Družinska kolesarska in pohodniška doživetja na Rabu – otoku sreče

0
Razgledi na Goli otok

Za prvomajske počitnice smo se odpravili na otok Rab, saj je poznan kot otok naravnih doživetij in kolesarjenja. V poletnem času so dnevna doživetja sicer omejena na vodne aktivnosti, jutra in večere pa lahko izkoristite za vsaj 5 družinskih aktivnosti, ki smo jih doživeli in opisali v članku.

  • Destinacija: San Marino Kamping Resort, Lopar, Rab, Hrvaška
  • Čas počitnic: maj 2023
  • Dnevi na potovanju: 4 dni
  • Starost otroka: 6 in 10 let
  • Primerno za: za vse starosti otrok
  • Prevoz: Z avtom iz Ljubljane, s trajektom iz kopnega – Stinice, kjer vožnja traja 18 minut, cena pa se razlikuje glede na sezono. Na otok Rab pa lahko pridete s trajektom tudi preko otoka Krk (Valbinska) s pristankom na Loparju.
  • Namestitev: mobilna hiška v kampu. Hiška ima dve spalnici (po dve ležišči), kuhinjo in malo jedilnico, kopalnico s tušem in  straniščem. Ima prostorno teraso z dvema ležalnikoma, jedilno mizo s 4 stoli. Ob najemu dobiš tudi kartico za uporabo klime.
  • Cena: preko booking. Klik spodaj.

1. Urejen in senčen kamp San Marino

San Marino Camping Resort, imenoval tudi kamp Lopar, se ponaša s svojo lego v slikovitem zalivu poleg peščene Rajske plaže, ki je zaradi plitvega, kristalno čistega morja in peska idealna za najmanjše člane družine. Tu smo najeli mobilno hiško z dovolj prostora, da smo se v jutranjih urah igrali balinčke ali badbinton. V kampu je poleg spalnih kapacitet (mobilnih hišk, prikolic in šotorov) tudi otroško igrišče, restavracije, celodnevni animacijski program za otroke in Wellness & lepotni center.

Mobilna hiška v kampu
Rajska plaža v kampu
Igrala v kampu

2. Kolesarjenje po otoku Rab z izhodiščem v kampu San Marino, Lopar

Vožnja s kolesom je z več kot 100 kilometri kolesarskih stez po celem otoku verjetno najboljši način, da uživate z družino na Rabu.

Prvi izlet, na katerega smo se odpravili s kolesom je Lopar Trek and Family (Epario) ruta v dolžini 10 km in je idealna izbira za družine, saj zagotavlja počasno in sproščujočo vožnjo ob cesti, morju, skozi polja, vinograde, sadovnjake, oljčne nasade proti Rajski plaži. Mi smo obdelali le del poti, se prilagodili kondiciji najmlajše mulke. Zastavili umirjen tempo s postanki na manjših skritih plažicah in na koncu na kosilu v restavraciji v Loparju.

Urejena in prijetna sprehajalna ali kolesarska pot
… s čudovito okolico…
… skritimi kotički in plažami…
… ter igrali na poti.

3. Kolesarjenje po polotoku Kalifront ob mestu Rab

Na zahodnem delu otoka boste našli kolesarsko traso Rab Trek and Family (Capo Fronte), namenjeno celotni družini, z začetkom v Suhi Punti v smeri severa proti polotoku Kalifrontu. Celotno pot pelje skozi neokrnjeno naravo, poleg številnih prodnatih in kamnitih zalivov, vse v globoki senci iglastih gozdov. Čeprav dolga le 22 kilometrov, ta ruta ponuja dovolj zanimivosti, da boste skupaj z otroci uživali vso pot. Težak je samo začetnih nekaj minut vzpona, potem je pot precej položna. S seboj vzemite kopalke in brisačo.

Izhodišče in parkirišče pri otroškem igrišču
Po krajšem, a strmem klancu do točke, kjer se začne razgibana, a po večini položna pot.
Zemljevid polotoka Kalifront
Prijetna kolesarska pot po polotoku
Zanimive naravne postojanke na poti
V bližini Capo fronte, rta polotoka Kalifronte
Pogledi iz ruševin
Na cilju

4. Družinski pohod na najvišji vrh otoka Rab – Kamenjak

Obiskali smo tudi najvišji vrh otoka Rab – Kamenjak s svojimi 408 mnv. Med vzpenjanjem  navzgor se vijejo panoramski razgledi na sosednje otoke (Cres, Pag, Lošinj, Silba, Olib, Ugljan in Molatac). Na vrhu se vam odpre čudovit razgled na zloglasni Goli otok in hribovje Velebit.

Razgledi z začetka pohoda
Vsaj polovica poti poteka po senci
Naravna osvežitev na poti
Čudoviti razgledi na poti
Razgledi skorajda z vrha
Zadnji del poti poteka po soncu
Na cilju 🙂

S seboj smo si vzeli veliko vode in malico, ki smo jo pojedli v zavetju dreves v bližini vrha.

Obilna malica v sencu drevesa na poti

5. Pohodniški izlet po arheološki poti Flux trail

Frux trail povezuje Lopar in Supetarsko Drago v obe smeri in je primerna za pohodnike in MTB kolesarje. Je del poti, znane kot Premužićeva pot, znana po suhozidni gradnji. To območje je bogato z rodovitno prstjo in vodnimi viri, nekoč v veliki meri kmetijsko izkoriščeno. Med posebno zanimivimi naravnimi in geološkimi posebnostmi v bližini poti so Fruška lokva in fascinantne erozije prsti.

Začetek poti v kampu Lopar
Po Flux trail s pogledom na Rajsko plažo
Panoramska pot
Postanek na poti
Učna pot Flux trail
Umetnost na poti – gledajoči se kamni
Prijetna pot za celo družino

6. Ogled mesta Rab in obala

V mestu Rab smo se ustavili tokrat le na kosilu in krajšem sprehodu po starem delu mesta. Ta je tudi turistom najbolj zanimiv, saj se nahaja na manjšem in dokaj ozkem polotoku, ki je opasan s starodavnim, delno porušenim, obzidjem. Najbolj prepoznavno vizuro starega mestnega jedra sestavljajo štirje visoki zvoniki, s katerimi Rab spominja na veliko jadrnico s štirimi jambori. Na žalost nam fotografija ni uspela, a marsikdo pozna mesto Rab prav po tej značilnosti.

Sprehajalna pot ob mestu Rab
Plaža v mestu Rab
Pogled na dva od štirih znamenitih spomenikov mesta Rab

Otok sreče, Rab, je vsekakor vreden obiska v vseh letnih časih!

Zapisano odraža naše izkušnje počitnikovanja na otoku Rab. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si.

Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime