Družinska doživetja Vrhnike

0

Vrhnika je mestece, ki ga nekateri poznamo po Ivanu Cankarju, drugi po izviru Ljubljanice, večina pa kot točko, mimo katere vse prehitro švignemo na poti proti Primorski. Premalo krat pa na Vrhniko pomislimo kot na odlično vikend ali popoldansko izletniško destinacijo, saj nudi prav vse, kar potrebujemo za lep izlet – veliko narave, raziskovanja in delček kulture.

Vrhnika je razgibana in ima krasne pohodne poti

Lokacija: Vrhnika

Čas obiska: junij, september 2022

Priporočen čas obiska: Vrhnika je celoletna destinacija. Za čim večji izkoristek pa priporočamo sončen pomladni, poletni ali jesenski dan.

Priporočeno trajanje obiska: Večino aktivnosti v Vrhniki je mogoče obdelati skozi lep in doživljajsko poln enodnevni izlet z vmesnim kosilom. Če nimate celega dneva, se je fino zapeljati tudi zgolj za eno aktivnost, še posebej tisti, ki prihajamo iz prestolnice ali okolice.

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za pse: da (pri večini aktivnosti), na povodcu.

Primerno za vreme: suho vreme; za obisk kulturnih znamenitosti  tudi ob slabšem vremenu.

TOP družinska doživetja Vrhnike

1. Poniji s klanca

Poniji s klanca se nahajajo na delu Vrhnike, za katerega sploh ne veš, da obstaja, a vendarle skorajda v centru. Kljub temu, ko enkrat zapelješ z avtom v hrib, stopiš v popolnoma drugačen svet – svet krasnih razgledov, živali, urejenih vrtov,…

Veselje ob skrbi za ponije

Poniji s klanca, ki jih vodi mlada, zagnana ekipa, obsegajo več zanimivih programov za mulce in starše – od jahanja na ponijih ali terenskega jahanja s konji, do tečajev, praznovanja rojstnega dne in poletnih taborov za otroke.

Krtačenje ponijev, Poniji s klanca

Naša mulca sta nadvse uživala ob oskrbi živali (krtačenju, osedlanju), nato pa v ježi po okolici. Žal nas je ob obisku vse prehitro ujel dež, saj bi sicer celotna družina z veseljem ostala veliko dlje.

Jahanje, Poniji s klanca
Čudovit vrt, Poniji s klanca

2. Cankarjeva spominska hiša

Cankarjeva spominska hiša stoji kje drugje kot pa na klancu in predstavlja odlično priložnost, da se mulci spoznajo s kančkom slovenske zgodovine na res zanimiv in domiseln način. Skozi hišo jih namreč popelje kar Ivan Cankar sam.

Cankar je našemu mulcu tudi prebral “Pehar suhih hrušk”

Že pri vhodu v hišo, kjer se je rodil in prva leta živel naš največji slovenski pisatelj, nas pozdravi tipična črna kuhinja, kjer smo spoznali, kako so včasih kuhali in pekli kruh. V nadaljevanju so predstavljeni prostori (pozor – za otroke je zelo zabavna zgodba predvsem s straniščem), tipična kmečka opravila, pa tudi slike in dela Ivana Cankarja.

Kuhinja v Cankarjevi hiši ima črn strop 🙂

Ob koncu je predvsem starejši mulc tudi z veseljem poslušal odlomke nekaterih Cankarjevih del, oba pa sta se še raje posladkala s čokoladnimi brki in se tako tudi po videzu približala Ivanu :).

Cankarjeva spominska hiša, Na klancu 1

3. Star maln

Star maln verjetno dobro poznajo mamice z dojenčki, saj je res idealno mesto za vozičkanje, pa tudi vsi Vrhničani in prebivalci okolice, saj je še posebej v poletnem času idealno zbirališče pred sončno pripeko.

Čudovita okolica, Stari maln

Gre za krasno, 3 kilometre dolgo ravninsko makadamsko pot skozi gozd, na koncu katere prispete do Starega malna, ki je ime dobil po starinskem lesenem mlinu. Pot je sicer primerna tako za pohod, kot tudi za vožnjo s kolesom, poganjalčkom, pri čemer avto pustite na označenem parkirišču ob koncu zaselka (45.963486512386524, 14.270135179797224), lahko pa se do Starega malna tudi zapeljete.

Zgodovinski trak, Star maln
Novo igrišče, Star maln

Ob koncu poti vas pričakajo gozdna jasa, primerna za kakšen nogomet in druge igre na prostem, zajezeno naravno kopališče potoka Bela, primerno predvsem za dobre plavalce (pozor, voda je zelo mrzla!), koča z odlično domačo hrano ter na novo postavljena lepa igrala z baliniščem.

Balinišče, Stari maln

4. Učna pot “Tempelj zmaja Lintverna”

Nova dogodivščina Zavoda Škareljc, ki je svojo otvoritev doživela v začetku letošnjega septembra, je čudovita učna pot “Tempelj zmaga Lintverna“. Speljana je od Starega malna, navkreber, ob potoku Bela, do njenega izvira, kjer bi naj zmaj bruhal svoje mladiče. Skozi celotno pot, ki je mestoma tudi nekoliko spolzka in strmejša, vas vodi zgodba o zmajih in je zaradi tega čudovito mistična.

Zmajevi simboli po poti

Toplo priporočamo, da s seboj vzamete tudi kartonček, ki ga dobite v koči pri Starem malnu ali pri Zavodu Škraljec, na katerega lahko mulci po poti odtisnejo žige in tako še raje spoznavajo zanimivosti na poti.

Zmaj ob izviru potoka Bela
Zbiranje štampiljk ob poti
Kartonček za učno pot

Zaradi nekoliko težje dostopnega terena in mestoma ožje poti, je pot samostojno primerna za mulce od cca 4 ali 5 leta naprej (odvisno od zmogljivosti) oz. za 1 uro samostojne hoje (tja in nazaj). Dobra pohodna obutev je nujna!

Pot je razgibana, z mostovi

5. Učna pot “Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

Še ena čudovita pot Zavoda Škrateljc se nahaja na poti med Vrhniko in Logatcem, v smeri Zaplane. Z regionalne ceste med Vrhniko in Logatcem je potrebno kar nekaj previdnosti, da odcepa za Zaplano ne zgrešite (GPS: 45.944832, 14.246776), pri čemer lahko avtomobil pustite na majhne označenem parkirišču in pot nadaljujete peš.

Ostanki rimskega zidu, učna pot

Učna pot je speljana ob ostankih rimskega zidu, skozi gozd, navkreber in je dolga cca 2km v eno smer. Ob poti se srečujemo s kipi rimskih vojakov, spoznavamo drevesa in smo na vrhu deležni čudovitih razgledov na Vrhniko in celotno Barje, zaradi česar je vredno premagati nekaj več kot 260 višinskih metrov.

Kdo je dovolj močan, da izdre meč?

Tudi tukaj priporočamo, da s seboj vzamete beležko z nalogami, ki jo dobite v TIC Vrhnika ali pri Zavodu Škrateljc. Naloge so res domiselno zastavljene, s prepoznavanjem simbolov, spoznavanjem flore in favne ter ob vključevanju zgodovine.

Rimski vojaki ob poti

Tudi tukaj je teren mestoma nekoliko strmejši, zato je pot samostojno primerna za otroke od cca 5 let naprej (oz 1 uro hoje v obe smeri). Pot ni primerna za otroški voziček, dobra pohodna obutev je nujna!

6. Izvir Ljubljanice

Zanimiva točka je tudi Močilnik, kjer (ponovno) izvira Ljubljanica. Zakaj ponovno? Ker Ljubljanica izvira pravzaprav iz kraškega sveta, kjer se v Pivški kotlini in Notranjskem podolju sicer pojavlja pod različnimi imeni (Pivka, Unica), nato pa spet ponikne in na koncu izvira v Močilniku kot Ljubljanica, ki nato preko Barja teče do Ljubljane in se izlije v Savo.

Za ogled izvira se odpravite po regionalni cesti v smeri Logatca, kjer avto pustite pri oznakah za Močilnik (45.95858452378111, 14.289744811743782), nato pa se odpravite do 10 min oddaljenega izvira. Sama pot ni zahtevna, tudi okoli izvira smo hitro, a je otrokom vseeno zanimivo, še posebej če vključite zgodbo o ponikalnicah in številnih preteklih imenih Ljubljanice.

Zanimivosti v bližini:

Opisane so dogodivščine, ki smo jih doživeli ob družinskem obisku Vrhnike. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime