Družinska doživetja v Ljubljani – aktiven oddih v prestolnici

4

Zelo radi odkrivamo evropska mesta, odkar smo se preselili v tujino, pa se še raje izgubljamo po ulicah Ljubljane in vedno znova ugotavljamo, da imamo res najlepše mesto na svetu.

Ljubljana je letos naša, živahna a hkrati umirjena in vsaka družinica bi si morala vzeti nekaj počitniških dni časa zanjo. Zagotavljamo vam čudovit in aktiven družinski oddih, tako skozi nešteto aktivnosti v mestu kot tudi v naravi.

Kje prespati, ko ste v Ljubljani?

Skozi družinska raziskovanja smo se naučili, da se počasi dlje pride. To pomeni tudi, da si sedaj za raziskovanja vzamemo vsaj vikend oz 2-3 dni.

Priporočamo namestitev v hotelu Four Points by Sheraton (bivši Mons Ljubljana), letos prenovljeni hotel, ki se nahaja na stičišču dogajanja Ljubljane, a v osrčju narave. VSe glavne znamenitosti Ljubljane so le nekaj min vožnje stran od hotela. Starše bo navdušila dobra odlična in zdravju naravnana kulinarika v restavraciji Robin, prostorne sobe, otroke pa bo takoj pritegnil nov notranji bazen z razgledom na zeleni gozd.

V hotelu imajo pripravljene tudi raznolike pakete ugodnosti (med seboj se ne seštevajo!), tako da je izbira nočitve pri njih prava izbira:

 • SHOPPING PAKET: Paket za 200 EUR, ki vključuje 1 x nočitev z zajtrkom za 2 osebi v novi Superior sobi (z možnostjo koriščenja bonov) s tem, da hotel omogoča namestitev + podari 10 x bone DESETAK
 • FREE2DRIVE PAKET: Paket za 200 EUR, ki vključuje 1 x nočitev z zajtrkom za 2 osebi v novi Superior sobi s tem, da hotel podari darilno kartico PETROL v vrednosti za 100 EUR
 • FAMILY OFFER: 50 % popust na drugo sobo.
 • KIDS STAY AND EAT FREE: Namestitev z zajtrkom za 2 osebi, s tem da otroci pri nas bivajo in jedo zajtrk brezplačno.
Four Points by Sheraton Ljubljana

Doživetja v Ljubljani za vso družino

1. Sprehod po mestnem jedru

Dopoldanski sprehod po ulicah Ljubljane, ki jo boste to poletje res začutili v vsej lepoti, je najlepši. Razdalje med posameznimi najlepšimi kotički so kratke in tako primerne tudi za najmlajše mulce. Z otroci postanite pri maketi Ljubljane, ki je naš 8 letnik ne spregleda že od malih nog in se potopite v živahen utrip Ljubljanske tržnice, od koder mi vedno pridemo domov z domačimi dobrotami slovenskih kmetij ter unikatnimi spominki (nasvet: če iščete domiselne izdelke slovenskih oblikovalcev priporočamo Trgovina Ika v bližini tržnice, kjer vas bo mavrica izdelkov navdušila!). Za kosilo pa je obvezna postojanka v Moji štruklji Slovenije na tržnici, kamor se mi vedno znova vračamo na okusne juhe in najboljše štruklje (izbirate lahko med več kot 20 vrstami).

Sprehod po čudoviti Ljubljani
Na Ljubljanski tržnici je vedno lepo in okusno, Moji Štruklji Slovenije

2. Panoramska vožnja z ladjico po Ljubljanici

Ljubljana na nogah je enkratno doživetje, popolnoma drugačno perspektivo pa dobite z vožnjo z ladjico. Naši mulci so jo doživeli že v vseh letnih časih, letošnje poletje pa ima vožnja svojevrsten čar, saj je reka čista, število ladjic manjše, pogledi na Ljubljano bolj jasni. Priporočamo plovbo z Ladjica, ki prva izmed ponudnikov turističnih voženj po Ljubljanici nudi panoramske in vodene oglede mesta Ljubljane z rečne gladine. Vstop na ladjico je pri Kavarni Lolita.

Eden lepših pogledov na Ljubljano je z Ljubljanice
Plovba po Ljubljanici

3. Krožna vožnja z vlakcem Urban

Kateri otrok si ne želi vožnje z vlakcem? In če boste imeli tako prijetnega strojevodjo kot mi, bo vaše otroke mogoče posadil za volan 🙂 Vlakec Urban ima različne postaje po Ljubljani, kjer lahko izstopite in si pobližje ogledate znamenitosti, na vlakcu pa lahko vi in mulci željni znanja poslušate vodeno razlago glavnih znamenitosti, mimo katerih se peljete.

Krožna vožnja z vlakcem Urban

Mi smo na vlakec vstopili na Ljubljanskem gradu ter naredili postanek na Špici. “Špica je res špica”, saj tam lahko z otroki nahranite račke, mogoče vidite nutrijo, se ustavite na bližnjem igrišču in se okrepčajte s sladoledom ali drugimi slaščicami v Špica Caffe.

Počitek na Špici

4. Grajske dogodivščine na Ljubljanskem gradu

Ljubljanski grad je ena od “must” doživetij z otroki v Ljubljani. Kateri otrok pa ne mara gradov?

Na grad se lahko povzpnete peš, ker pa se naš dan še nikoli ni končal le z obiskom gradu, se nanj raje povzpnemo z vzpenjačo, ki nudi čudovit panoramski pogled na prestolnico, nazaj v mesto pa se peljemo z vlakcem Urban. Zabava za otroke zagotovljena!

Vožnja z vzpenjačo na Ljubljanski grad odkriva čudovit pogled na prestolnico

Na gradu si vsekakor oglejte Lutkovni muzej, kjer boste spoznali zgodovino lutkarstva v Sloveniji, pozdravili Sapramiško in Žogico Marogico, najbolj zanimiv del za otroke pa je vsekakor zgornja etaža, kjer lahko starši vklopite svojo domišljijo in otrokom priredite lutkovno predstavo. Otroke bodo prav tako pritegnili tudi kratki animirani filmi iz časa naše mladosti in tudi starejši.

Lutkovni muzej Ljubljana

Po končanem ogledu, se sprehodite po grajskem dvorišču, si privoščite ohladitev na letnem vrtu kavarne, nato pa se povzpnite na Razgledni stolp – ob jasnem dnevu pričakujte najlepši pogled na našo Ljubljano! Če imate šoloobvezne otroke, jih bo pritegnil tudi kratek film o zgodovini Ljubljane v Virtualnem gradu.

Razgledni stolp in Virtualni grad

Za družine nudijo prav posebni paket Ogled gradu za družine, lahko pa se odločite za nakup Grajske vstopnica, ki vključuje dostop do vseh grajskih vsebin (Virtualni grad, razstava Slovenska zgodovina, Lutkovni muzej in Razgledni stolp).

5. Hiša iluzij – vstopite v svet iluzij in preizkusite svoje čute na zabaven in poučen način

Interaktivni muzej Hiša iluzij na Kongresnem trgu je muzej zabavnih in poučnih doživetij, kjer lahko družinsko preizkušate meje svojega zaznavanja. Iluzije v njem nam omogočijo doživetje prostora na drugačen način a hkrati z veliko mero zabave in smeha.

Hiša Iluzij zagotavlja zabavo za celo družino
Na glavi, Hiša iluzij

6. Muzeji, primerni za otroke

Veliko muzejev svoje vsebine predstavlja tudi na načine, ki so zanimivi in prilagojeni otrokom (že predšolskim) in jih aktivno vključujejo v dogajanje: omogočajo eksperimentiranje, ustvarjanje, uporabo vseh čutil, učenje skozi igro in jim na ta način novo znanje približajo prek izkušenj iz prve roke. Nekateri muzeji pripravljajo tudi občasne delavnice za otroke, zato se splača pobrskati po njihovih koledarjih na njihovih spletnih straneh. Žal v času korone, nekatere interkativne točke ne delujejo, a obisk zaradi tega ni nič manj zanimiv.

 • Prirodoslovni muzej Slovenije

V Prirodoslovnem muzeju so na ogled stalna razstava, občasne razstave in vitrine četrtletja. Obiskovalce po razstavah popeljejo zvočni vodniki in tiskani vodniki za odrasle in otroke.

Osrednji eksponat Prirodoslovnega muzeja Slovenije predstavlja okostje mamuta, ki je staro okoli 20.000 let, otroke pa bo vsekakor pritegnil največji eksponat v muzeju – okostje brazdastega kita, poimenovanega Leonora.

Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana
Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana
 • Železniški muzej Slovenskih železnic

Na Parmovi v Ljubljani se nahaja izredno zanimiv muzej za mulce. še posebej za tiste, ki obožujejo vlake. Železniški muzej je začel nastajati v šestdesetih letih in se je v nekdanji kurilnici na Parmovi 35 postopoma razvil v manjši, a izoblikovan in celovit muzej. V osrednjem objektu, rotundi, je na ogled del zbirke parnih lokomotiv in drugih muzejskih vozil.

Kar nekaj dodatnih idej, kam z otroki v muzej, pa najdete vnašem članku. 

7. Pobeg v zeleni Tivoli in družinski piknik pod krošnjami

Le kratek sprehod iz centra je do zelenega Tivolija, ki v svojem senčnem zavetju nudi toliko aktivnosti in doživetij – otroška igrišča, razstavo (trenutno o nogometu) na Jakopičevem sprehajališču, kavarno z razgledom Caffe Bienale ali le posedanje in igro na travi.

V kolikor se odločite za paket Plečnik in vsi skriti kotički Ljubljane pa vas čaka še pika na i – piknik pod krošnjami dreves, ki ga za vas pogrne Caffe Bienale.

Tivolski grad in piknik pod krošnjami, Caffe Bienale
Sanjski družinski piknik, Caffe Bienale

8. Spoznavanje živali v ZOO Ljubljana

Ljubljanski živalski vrt je predvsem poleti odlična izbira, saj vam nudi senčno zavetje gozda, eno največjih in lepše urejenih igrišč v Ljubljani, spoznavne urice živali, predvsem pa lep in aktiven družinski dan v naravi.

Pobrskajte po njihovi spletni strani za posebna doživetja z živalmi. Mi smo se odločili našemu otroku podariti paket Naj žival, skozi katerega se je s pomočjo prijaznih ZOO oskrbovalcev naučil marsikaj novega o kamelah, žirafah in slonih ter jih imel priložnost hraniti, kamelo pa tudi jahati. Za zaključek pa je v roki držal tudi kačo! Popoln dan!

Nepozabna doživetja za naše mulce v ZOO Ljubljana
Nepozabna doživetja za naše mulce v ZOO Ljubljana

9. Igrivo popoldne na enem izmed ljubljanskih igrišč

Ko imajo otroci dovolj znamenitosti in pohajkovanja po Ljubljani, so igrišča vedno dobra ideja.

Naša najljubša igrišča:

 • igrišče v Župančičevi jami,
 • igrišče v parku Tivoli
 • igrišče v Tomačevem, kjer ne gre brez ogleda živali in jahanja ponijev – preberite naš članek “Veliko igrišče ob Savi z mini živalsko farmo
 • igrišče ob Šmartinki, kjer se na vroč dan otroci lahko osvežijo z vodo

Za vse ideje kam na igrišče, pa v članku “top 16 igrišč v Ljubljani“.

Veliko igrišče ob Savi z mini živalsko farmo

10. Testiranje ljubljanskih sladoledov

Ljubljana ima res odlične slaščičarne in vrhunske sladolede. Mi smo skozi tridnevno raziskovanje Ljubljane preizkusili sladolede v slaščičarnah Cacao, Lolita, Zvezda in Vigo. Težko se odločiš kateri je boljši:)

Ko te sladkanje še nagradi z zmajčkom:)

11. Dodatne ideje doživetij v Ljubljani

 • Woop park

Večkrat smo že obiskali največji trampolin park v Sloveniji in na kratko lahko rečemo, da bi WOOP! lahko preimenovali tudi v WAW!. Letos so ponudbo še razširili s kartingom – kaj vse lahko doživite, si preberite v našem članku.

 • Sprehod na vrh Rožnika

Ena naših ljubših hitrih, spontanih in vedno zmagovalnih odločitev. Senčen in nezahteven sprehod skozi gozd, na vrhu pa odlično kosilo v Gostilna Rožnik. V našem članku pa še preostalih 8 idej gozdnatih kotičkov v Ljubljani.

 • Kolesarski parki

Ljubljana ponuja kar pet urejenih kolesarskih parkov KD Rajd za adrenalinske spuste in skoke za majhne in velike. Proge so namenjene izpopolnjevanju kolesarskega znanja, igri in urjenju spretnostnih veščin z različnimi vrstami voznih pripomočkov, od koles, skirojev, rolk, rolerjev in kotalk, do poganjalčkov. Mi smo stestirali vse – več v članku.

 • Koseški bajer

Ko ste v Ljubljani, zavijte tudi do Koseškega bajerja; okoli se lahko sprehodite, še bolj zabavno pa je s kolesom ali poganjalčkom. Na bajerju vas čaka labodja družina, ki bo vesela koščka kruha, otroci pa se bodo razveselili tudi lepega igrišča. Na koncu pa se posladkajte in osvežite v Kavarni Lokus, ki ima prav tako prostran travnik z nekaj igrali za mulce.

Koseški bajer z otroki in kavarna Lokus
 • Mestne plaže in kopališča

V Ljubljani je veliko plaž. Za sončenje je čudovita naravna plaža ob Savi, do katere lahko pridete s kolesom po urejeni poti, tam pa se lahko zleknete na prostornem kamnitem ležalniku.

Če iščete urejena kopališča, pa priporočamo prenovljena kopališča Kolezija, Ilirija in Kodeljevo.

Do plaže Sava lahko pridete tudi s kolesom
 • Kam v primeru dežja?

Za vas imamo zbranih top 5 aktivnosti, v primeru, da vaš počitniški oddih v Ljubljani prekine dež.

Kje se z mulci okrepčati, ko ste v Ljubljani?

Restavracije preverjene s prve roke:

 • Gostilna Čad – če iščete senco in objem zelene, otroško igrišče, prijazno osebje in odlične balkanske specialitete z žara, potem vas bo Gostilna Čad navdušila
 • Moji štuklji Slovenije – najboljši štruklji s čudovito lokacijo na Ljubljanski tržnici
Gostilna Čad je odlična izbira za družinko kosilo
Moji štruklji Slovenije na Ljubljanski tržnici

Kam na kavo z otroki:

 • Lepa žoga (poleg je tudi kolo park)
 • Sladka jama v Župančičevi jami – kavarna in slaščičarna
 • Kavarna Lokus pri Koseškem bajerju

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem družine. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.