Družinska doživetja v Idriji in na njenem podeželju

1

Če rečem, da me že dolgo časa ni kaj tako navdušilo kot obisk mesta Idrije, verjamem, da se bo marsikdo čudil. Pravzaprav mi je eno bolj turistično zanimivih in pestrih mest. Idrija ima zelo zanimivo lego, bogato zgodovino z drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, čudovite muzeje, svetovno prepoznano čipko, bisernato čiste potoke in reke, neobljudene doline in soteske, prečudovite pohodne poti z visokogorskimi kmetijami in seveda vrhunsko kulinariko, kjer ne smemo spregledati znamenitih žlikrofov, ki so prva zaščitena jed na ravni EU… in še in še.

Idrija je vsem poznana po čudoviti čipki

Lokacija: Idrija in Idrijske Krnice

Čas obiska: julij 2021, februar 2023

Priporočen čas in trajanje obiska: iskreno – priporočam minimalno 5 dni ali pa večkrat podaljšan vikend. Idrija in vse možnosti preživljanja prostega časa vas bodo popolnoma prevzele. Najlepše je od pomladi do jeseni, pozimi pa bodo okoliški hribi super iztočnica za zimsko veselje.

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za vreme: za odkrivanje narave suho vreme, je pa v Idriji veliko aktivnosti tudi za deževne dni.

Booking.com

Nastanitev: tukaj je edina šibka točka Idrije trenutno. V Idriji ni nezaposlenosti, 2 veliki tovarni zaposlujeta lepo število domačinov (in priseljencev v mesto). Zato tudi ni tako velike potrebe po povečanju števila namestitev. Naše prvo priporočilo je Hiška na Griču v Idrijskih Krnicah, kamor smo se tudi sami že vrnili ter užili tako poletje kot zimo. Našo oceno namestitve si preberite tukaj.

Hiška na Griču, Idrijske Krnice (poletje 2021)
Hiška na Griču, Idrijske Krnice (zima 2023)

Nočitev v apartmaju lahko rezervirate tudi pri Ana Sever (ki je daleč naokoli znana po svoji jahalni šoli Sever). Še ena preverjena možnost bivanja pa je na Cerkljanskem – Turistična kmetija Želinc.

Sever jahalna šola, Idrija

Spletna stran za več informacij in doživetij v Idrijivisit-idrija.si

11 doživetij z otroki v Idriji in na njenem podeželju

1. Čudovite Idrijske Krnice, kjer čas (pre)hitro mine

Če imate le možnost, nekaj dni namenite samo Idrijskim Krnicam. Idrijske Krnice so razpotegnjena hribovska vas, z domačijami, posejanimi po razgibanem svetu med 850 in 1.106 mnv. Na Krniški planoti še doživite skoraj neokrnjeno naravo, domačini na vsakem koraku kažejo svoj spoštljiv odnos do naravnega okolja, negujejo vrednote kmečkega dela in medsosedske pomoči, vsak obiskovalec pa je tu deležen pristne hribovske gostoljubnosti.

Kaj je nas najbolj navdušilo na Krniški planoti?

Katarina z družino poskrbi prav za vsak delček mozaika, da se počutite kot doma. V hladilniku vas čakajo same domače dobrote s planote, večer zaznamuje druženje z njeno družino ob ognju in prvovrstni izkušnji kuhe oglarske polente, mulci bodo raziskovali italijanske bunkerje, ki se nahajajo v neposredni okolici Hiške, vi pa se boste zbujali z domačim čajem Hiša zelišč in čudovitimi razgledi na dolino, Alpe, celo do Triglava nam je segel pogled.

Hiška na Griču, Idrijske Krnice (poletje 2021)
Hiška na Griču, Idrijske Krnice (zima 2023)
Zimske radosti v Idrijskih Krnicah (zima 2023)

Hiška na Griču je del njihove domačije, kjer vam z veseljem odprejo vrata, da z njihovimi 3 mulci pogledate prašiče, opazujete krave, ki se pasejo za hišo v naravi ali vzamete v roke kokoške. To otrokom vedno veliko pomeni.

Hiška na Griču odpre tudi vrata za obisk domačih živali

Več o Hiški na Griču si preberite tukaj.

V Idrijskih Krnicah prepletanje dinarsko-kraškega sveta s predalpskim in morskih vetrov, ki priveje po dolinah Soče in Idrijce, ustvarja idealne razmere za izjemno pestrost rastlinstva. To velja tako za redke zavarovane vrste kot zdravilne zeli. In tu je doma Hiša zelišč, kjer po načelih ekološke pridelave vzgajajo, ročno naberejo, naravno posušijo in po receptih starih mam pripravljajo čaje, likerje in mazila iz okrog 60 različnih zdravilnih rastlin.

Dežela doživetij Log, Idrijske Krnice
Hiša Zelišč
Čaji iz Hiše zelišč

Z Laro smo si ogledali njihov Vrt Vile Sibile, kjer najdemo preko 100 rastlinskih vrst. Lara pa je iz blagovne znamke Hiša zelišč ter vrta Vile Sibile razvila naprej zgodbo o Deželi doživetij Log, kjer za obiskovalce od blizu in daleč organizirajo posebna doživetja v naravi, kot so Čajanka v objemu zelišč, Mir na travnati preprogi …

Vrt Vile Sibile, Dežela doživetij Log
Dežela doživetij Log
  • Obisk visokogorskih kmetij

Tako lepo se je peljati na 1000mnv, opazovati krave na paši in kupiti prave domače izdelke. Kar je nam v teh časih luksuz, je našim staršem bilo vsakdanje. Zato pa še toliko bolj cenimo, ko odkrijemo take visokogorske bisere in se založimo z njihovimi dobrotami. Le pokličite kmetije vnaprej, vam z veseljem pripravijo tudi pokušino.

Mi smo obiskali 2 kmetiji: kmetijo »Pr’ Kendu«, ki se ukvarja z govedorejo, osnovno dejavnost pa so dopolnili s predelavo mleka v različne odlične mlečne izdelke ter »Pr Krnčanu«, ki se lahko pohvali z dolgoletno tradicijo kmetovanja, prirejo kravjega mleka in pridelavo različnih mlečnih izdelkov, med katerimi izstopa trdi sir Krnčan, ki se ponaša z AGRA nazivom Šampion kakovosti 2017.

Dobrote z visokogorskih kmetij, Idrijske Krnice
Zajtrk (tudi) z dobrotami kmetij Pr’Kendu in Pr’Krnčan, Idrijske Krnice
Kravice Pr’ Kendu, Idrijske Krnice
Daleč naokoli poznan sir Krnčan
  • Pohodništvo in razgledne točke

Iz Hiške na Griču vodijo marsikatere pohodne poti do razglednih točk, katere pa lahko obiščete tudi z avtom. Povzpnite se na Jelenk (1106 m), najvišjo vzpetino na Krniški planoti, naužijte se razgledov z Markovega griča, ki je le dober kilometer hoje od Hiške Na Griču, nam pa se je najbolj vtisnil spomin 360 stopinj razgled z Lokvarskega vrha, ki vam bo vzel dih.

Lokvarski vrh s čudovitimi razgledi, Idrijske Krnice (poletje 2021)
Lokvarski vrh s čudovitimi razgledi, Idrijske Krnice
Sončni vzhod v Idrijskih Krnicah…
in krasni razgledi z Markovega griča, Idrijske Krnice (zima 2023)

Idrijske Krnice ponujajo še vrsto krožnih poti, ki so vsaka zase slikovite, zanimive in posebne. Mnoge med njimi lahko obiskovalec doživi tudi na kolesu. Kliknite na uradno stran Geopark Idrija za več idej.

2. Obisk Rudnika živega srebra in lov za škratom Perkmandelcom

Obisk drugega največjega živosrebrovega rudnika na svetu je bilo eno izmed doživetij našega vikenda v Idriji, ki si ga je predvsem starejši mulc dobro zapomnil. Za otroke rojen vodič nas je popeljal na dvourno potovanje po preteklosti rudarjev in na lov za škratom Perkmandelcem.

Škrat Perkmandelc tudi kot spomin “Idrija izbrano”

Na poti je pripovedal o težkem delu rudarjev, pokazal dragoceno cinabaritno rudo, kapljice živega srebra ter edinstveno podzemno kapelo svete Trojice, ki je bila postavljena na koncu rova. Med ogledom so prikazani stari načini rudarjenja – vsa dela so prikazana z originalnimi orodji, kopijami starih orodij in lutkami, da imaš na trenutek občutek, da si se prav zares »presvetlil« v tisti čas in kraj. Preberite si naše doživetje tukaj.

Iskanje Škrata Perkmandelca v rudniku živega srebra, Idrija

3. Lov na alkimistični zaklad in virtualno doživetje rotacijske peči v Topilnici Hg

Lov na alkimistični zaklad je zabavno in poučno enourno doživetje za vso družino z otroki do 10. leta starosti. Otroci se bodo skozi igro seznanili z lastnostmi in uporabnostjo živega srebra, nadeli si bodo magična pregrinjala ter se odpravili na lov za zakladom s pomočjo zemljevida. Če bodo pravilno rešili vse naloge, jih na vrhu pričaka zaklad in čisto pravo potrdilo o opravljenem alkimističnem tečaju.

Lov na alkimistični zaklad, Topilnica Hg
Lov na alkimistični zaklad, Topilnica Hg

Virtualna resničnost obiskovalce za 15 minut popelje v svet idrijskih žgalničarjev, ki so skozi stoletja sooblikovali napredek v tehnologiji pridobivanja živega srebra v svetu. Virtualno doživetje je zasnovano tako, da uporabnik skozi pet postaj s pomočjo VR očal na poljuden in atraktiven način spozna delovanje rotacijske peči ter si na koncu napolni svojo prvo virtualno jeklenko živega srebra. Izvedba poteka pod vodstvom animatorja in je primerna za otroke od 5/6 let naprej (zaradi velikosti VR očal).

  • Predhodna rezervacija za obe doživetji na elektronski naslov infohg@cudhg-idrija.si ali na telefonsko številko 031 810 194.

4. Krajši pohod: od topilnice Hg na Raufnk po lepe razglede na Idrijo

Po stoletjih žgalništva, zaradi katerega je bilo ozračje v Idriji precej onesnaženo, so v drugi polovici 19. stoletja začeli odvajati dim skozi centralni dimnik, ki se dviguje kar 158 m nad topilnico. S tem so zmanjšali izgube pri pridobivanju živega srebra in precej izboljšali zrak in posredno zdravstveno stanje prebivalcev.

Nekdaj precej visok dimnik so po koncu uporabe precej znižali, prej neporaščen hrib pa si je ob prenehanju delovanja počasi opomogel. Raufnk s svojim lepim razgledom na Idrijo je danes postala priljubljena točka za pohodnike, od koder vodijo tudi steze in poti v različne smeri.

  • Čas hoje: cca 1,5 ure
  • srednje zahtevna označena steza (ozka pot, večinoma težko hodiš z roko v roki z mulcem :))
  • Pohodna obutev nujna!
Pohod od Topilnice Hg do Raufnka
Pohod lahko podaljšate tudi na katero od naslednjih točk, Raufnk
Razgledi na Idrijo so čudoviti, Raufnk

5. Obisk Centra za obiskovalce UNESCO globalnega Geoparka Idrija

Ste že slišali za UNESCO Globalni Geopark Idrija? Gre za posebnost v Sloveniji, pa tudi v Evropi. Prepletanje alpskega in kraškega sveta je Idrijo obogatilo s pestrimi naravnimi pojavi, ki jih lahko z otroki spoznate v Centru za obiskovalce Geoparka Idrija. Na enem mestu na razstavi Zapisano v kamninah spoznate, kaj vse si velja ogledati na Idrijskem – od naravnih in kulturnih znamenitosti do nadaljnega potepanja in raziskovanja Idrijskega.

Center za obiskovalce Geoparka Idrija
Center za obiskovalce Geoparka Idrija
Center za obiskovalce Geoparka Idrija
Center za obiskovalce Geoparka Idrija

Otroke je po centru vodila zaposlena Geoparka Idrija in jima v njunem tempu ter z različnimi animacijami približala zgodbo o nastanku idrijskega območja – mulki je bila še posebej zanimiva dinozavrica, mulca pa je najbolj pritegnila tektonika in njena pomembna vloga pri oblikovanju območja, kjer se nahaja tudi slavno živosrebrovo rudišče.

Sama sem razstavo obiskala s pomočjo audio vodiča Scopolija.

Center za obiskovalce Geoparka Idrija
Center za obiskovalce Geoparka Idrija

6. Delavnica: Rokodelsko doživetje za družine

Čudovita delavnica, kjer smo spoznali ovčjo volno, njeno obdelavo in uporabo v rokodelstvu.

V prvem delu delavnice smo se najprej na kratko seznanili s potekom obdelave volne do niti: da je volno potrebno ostriči, prebrati, oprati, razčesati, zmikati in na koncu še spresti, prav tako smo z mulci spoznali osnovna orodja kot so krtače za razčesavanje, mikanje, kolovrat. Najbolj luštno je bilo tipati in gnesti oprano volno, spoznali pa smo tudi oprano ter zmiano volno. Pokazali so nam postopek predenja volne- naš starejši mulc se je tudi sam preizkusol v predneju, medtem ko je naša 4- letnica pomagala pri poganjanju kolesa kolovrata.

Delavnica: Rokodelsko doživetje za družine, Idrija
Delavnica: Rokodelsko doživetje za družine, Idrija

V drugem delu delavnice smo se spoznali z rokodelsko tehniko tkanja na tkalsko deščico ter v cca 1 uri izdelali svoj izdelek, ki smo ga z veseljem odnesli domov. V tkanju smo prav vsi našli sprostitev 🙂

Delavnica: Rokodelsko doživetje za družine, Idrija
Delavnica: Rokodelsko doživetje za družine, Idrija

7. Naravno kopališče Pri Lajštu (Idrijska Bela)

Idrijska Bela je sotočje Idrijce in Belce, na tem sotočju pa je izjemno priljubljeno in poleti oblegano naravno kopališče Pri Lajštu. Ob kopališču so že nekaj let urejeni prostori, ki jih lahko najamete za piknike v naravi, lepo urejeni sta tudi dve igrišči za odbojko na mivki, na voljo je košarkarski koš, otroško igrišče in prav posebno igrišče Igrišče je prodišče, ki bo z materiali iz narave nudilo urice igranja celi družini. Ob kopališču je tudi okrepčevalnica, za katero pa je v času Covida potrebno preveriti ali dela.

Visit Idrija, Idrijska Bela
Prodišče je igrišče, Pri Lajštu
Igrišče Pri Lajštu

Kopališče v Idrijski Beli je primerno praktično za vse, tudi za najmlajše. Le ob vstopu v vodo se boste morali malo potruditi, predvsem če ste navajeni na poletne temperature morja, ali večjih jezer. Naš mulc se je preizkusil tudi v kajakiranju in osvajal prve osnove tega športa.

Naravno kopališče Pri Lajštu, Idrijska Bela
Naravno kopališče Pri Lajštu, Idrijska Bela
Naravno kopališče Pri Lajštu, Idrijska Bela

Do kopališča se da priti tudi z avtom, a upajmo, da bo občina Idrija sprejela iniciatino “Vikend brez avtomobila” in s tem omogočila obiskovalcem še bolj pristno doživetje v naravi. Soteska nudi odličen izlet s kolesom, rolarji, vozičkom, do kopališča pa bodo organizirani tudi prevozi z avtobusom. Parkirišče ob kopališču je tudi izjemno dobra izhodiščna točka za gorske kolesarje, katerim Idrijska Bela ponuja pravi kolesarki raj.

Lepa in čista Idrijca, ki se napaja v osrčju krajinskega parka Zgornja Idrijca, je zaradi izjemnega bogastva rib tudi pravi raj za ljubitelje športnega ribolova. Posebnost Idrijce je čistokrvna marmorirana soška postrv.

8. Divje jezero

Predno zapustite Idrijsko Belo, se ustavite in oglejte Divje jezero, prvi slovenski muzej v naravi. Divje jezero je največja hidrološka posebnost Geoparka Idrija – je posebne vrste kraški izvir. Jezero je sicer večino časa zelo mirno in spokojno, a po močnih nalivih lahko iz njegovih globin bruhajo ogromne količine vode, kar se pokaže tudi na vodni gladini. Od tod mu tudi ime, Divje jezero. Jezero je eno najglobjih jezer v Sloveniji. Potapljači so njegov sifon raziskali do globine 160 metrov, a se tam še ne konča.

Parkirišče pri Divjem jezeru, Idrijska Bela
Divje jezero, Idrijska Bela

To kraško jezero je tudi izvir najkrajše Slovenske reke Jezernice, ki se nekaj metrov za mostom izliva v reko Idrijco.

Ob cesti je nekaj parkirnih mest. Do jezera lahko dostopate z obeh straneh mostu.

9. Jahanje konjev v Jahalnem centru Sever

Otroka sta se zelo razveselila, ko smo del našega vikenda namenili tudi jahanju- v jahalni šoli Sever. Mulka je osvojila majhnega ponija Gringota, medtem ko je naš mulc pod vrhunskim vodenjem Ane osvojil galop s kobilo Nino.

Najprej sta se mulca zagnala k ponijem, Jahalna šola Sever
Za spoznavanje sta mulca konja najprej skrtačila, Jahalna šola Sever
Ana je čudovita učiteljica, Jahalna šola Sever
Ljubezen
in še ena 🙂

10. Znameniti žlikrofi in ostala kulinarika

Prave znamenite idrijske žlikrofe smo preizkusili v Gostilni Škafar, v mestnem jedru Idrije kot tudi na Kmetiji Podobnik malo izven centra, kjer vas gostoljubna družina postreže z jedmi, ki jih imajo tisti dan sveže pripravljene:)

Idrijski žlikrofi so jed pripravljena iz testa in polnjena s krompirjevim nadevom ter značilno oblikovana. Idrijčani od nekdaj radi postrežejo žlikrofe z bakalco, jedjo iz koštrunovega mesa in zelenjave.

Idrijski žlikrofi, Gostilna Škafar
Odlična turistična kmetija Podobnik, Idrija
Kjer se prepustite dnevni ponudbi domače odlične hrane, Gostilna Podobnik

Pri Škafarju morate za sladico naročiti tortico Rezi. Puhasta borovničeva sladica je oblita s čokolado, na vrhu pa jo krasi prava idrijska čipka! No, ni čisto prava, saj jo lahko pojeste:)

Božansko okusna tortica Rezi, Gostilna Škafar

11. Sprehod po mestu in obisk gradu Gewerkenegg

Danes v Idriji skoraj ni več pravih rudarjev, toda njihova kulturna in tehniška dediščina spremljata obiskovalce na vsakem koraku. Uprava rudnika je nekoč domovala na gradu Gewerkenegg, kjer je danes Mestni muzej Idrija, trenutno pa poteka tudi čudovita razstava čipke.

Grad Gewerkenegg, Idrija
Pogled z gradu Gewerkenegg, Idrija
Notranje dvorišče, grad Gewerkenegg, Idrija

Tudi sam sprehod skozi mestno jedro bo odkrival čar čipke na vsakem koraku.

Čipka na tleh, Idrija
Pred čipkarsko šolo, Idrija

Dodatni predlogi izletov v Idriji

Samo 17 km od Idrije, v neposredni bližini vasi Črni vrh, se za bivšim hotelom Bor nahaja odlično družinsko smučišče, namenjeno predvsem družinam z majhnimi otroki in smučarjem začetnikom. V bližini smučišča so speljane proge za smučarski tek, prav tako je poleg otroškega poligon smučišča urejeno sankališče.

Na smučišču je zaživela tudi ŠOLA SMUČANJA SKI BOR, ob smučišču stoji brunarica, kjer se lahko pogrejete, popijete topel napitek ali nekaj pojeste.

Informacije za starše:

  • dolžina proge 400m, širina proge 50m, višinska razlika 90m.
  • Vlečnica 400m (sidra) in nizkovrvna vlečnica dolžine 75 m na otroškem poligonu.
  • Cene smučarski kart – tukaj
Smučišče in sankališče SKI BOR

Namig: Raziskovanje mesta z aplikacijo TeachOut. Tehnologija je preplavila tudi življenja najmlajših, a ni treba, da je njen vpliv zgolj negativen. Aplikacijo si lahko snamete na svoj telefon ter Idrijo raziščete malo drugače. Aplikacija vas bo z namigi in izobraževalnimi informacijami vodila do različnih pomembnih točk v mestu.

Mi smo aplikacijo TeachOut uporabljali v Idrijski Beli
Za uspšeno opravljene naloge pa dobili te čudovite čipkaste tatooje, Idrija

Projekt “Idrija izbrano”, ki podpira domače obrti

In kaj iz Idrije lahko odnesete domov? Kolektivna blagovna znamka Idrija izbrano je bila ustanovljena z namenom povezovanja lokalnih ponudnikov in skupnega predstavljanja široke palete kakovostnih izdelkov, pridelkov in storitev Idrijskega. Med prejemniki certifikata Idrija izbrano najdete odličen med, čaje z okoliških travnikov, jogurte in sire, ognjičevo mazilo, različne pletenine, seveda pa tudi čipko in izdelke navdihnjene z njo. 

Idrija izbrano – izdelke lahko kupite tudi v TIC Idrija
Set prisrčnih skodelic je šel z menoj 🙂

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.