Družinska doživetja v Cerknem in okolici

0

Cerkno je s svojimi vrhovi in slikovitimi dolinami odlična izbira za vse navdušene kolesarje, pohodnike in družine, ki iščejo nove skupne dogodivščine. Cerkno poleg izjemnih kulturnih in naravnih znamenitosti ponuja odlično osvežitev v objemu gozdov, nahaja pa se ob idrijski prelomnici iz katere prihaja termalna voda, zajeta v edinih termah v Julijskih Alpah. Obiščite še znamenito partizansko bolnišnico Franja in arheološki park Divje babe, kjer domuje najstarejša piščal na svetu, pozimi pa se seveda spustite po smučišču Cerkno, ki je eno boljših družinskih smučišč v Sloveniji.

Utrinki s panoramske vožnje na vrh smučišča Cerkno, kozolec

Lokacija: Cerkno z okolico

Čas obiska: september 2021

Priporočen čas in trajanje obiska: vsaj podaljšan vikend. Najlepše je od pomladi do jeseni, pozimi pa je večkrat nagrajeno smučišče Cerkno super iztočnica za zimsko veselje.

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za vreme: za odkrivanje narave suho vreme, v primeru dežja pa boste našli veselje v Terme Cerkno.

Nastanitev: mi smo bivali v čudoviti Alpski perli, ki je na na samem vrhu smučišča. Nastanitev bo navdušila vse ljubitelje narave in pohodništva, pozimi pa seveda vse smučarske in sankaške navdušence. Na voljo je 6 dobro opremljenih apartmajev.

Alpska Perla na vrhu smučišča Cerkno
Pogled z višine, Alpska perla, Cerkno
Otroška igrala pred Alpsko Perlo, Cerkno
Alpska Perla, Cerkno
Notranjost prostornih apartmajev v Alpski Perli, Cerkno
Ena od spalnic, Alpska Perla, Cerkno
Večerni zahod z balkona, Alpska Perla, Cerkno

Vsi, ki imate raje turistične kmetije, pa boste navdušeni nad Turistično kmetijo Želinc. Našo oceno namestitve si preberite tukaj.

Spletna stran za več informacij in doživetij v Cerknem: visitcerkno.si

5 doživetij z otroki v Cerknem in njeni okolici

1. Raziskovanje mesta Cerkno skozi Termalkovo pustolovščino

Mesto z mulci je vedno lepše odkrivati s pomočjo interaktivnih iger, ugank ter skritih namigov. Tudi mesto Cerkno je ponudbo obogatilo s tovrstnim doživetjem – Termalkovo pustolovščino. Starši se z otroki samostojno odpravite na interaktivno tematsko pot, pri čemer vas lik Termalko, s pomočjo zemljevida, namigov na zgibanki in napotkov na informacijskih tablah, popelje do geotermalnih točk, ki se nahajajo v središču Cerkna.

Pustolovščina se prične v Turistično informacijskem centru, kjer prejmete zgibanko, prvi namig za skrito geslo, ter prvi žig. Kam vas pot popelje naprej, ter kaj prejmejo otroci na zadnji točki kot Termalkovo nagrado, pa naj ostane skrivnost:)

Izhodišče: TIC Cerkno, Močnikova ulica 2

V TIC Cerkno prevzamete zgibanko, s katero iščete točke in zbirate štampiljke, Cerkno
Celoten krog traja okvirno 1h, Termalkova pot, Cerkno
Termalkova pot, Cerkno
Pridno izpoljujemo uganko, Termalkova pot, Cerkno
Termalkova pot, Cerkno
Razgled na mesto Cerkno
Na poti se včasih tudi veliko dogaja 🙂

2. Partizanska bolnica Franja

V skriti soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem je med 2. svetovno vojno delovala partizanska bolnica Franja. Težko prehodna soteska, ki vodi do bolnice je nudila varno zavetje pred okupatorjem, v letu in pol delovanja pa se je v njej zdravilo 578 ranjencev.

Kompleks bolnice Franja sestavlja 14 lesenih barak ter nekaj pomožnih objektov, kjer so bile spalnice ranjencev ter osebja, kuhinja, skladiščni prostori, soba za rentgen, operacijska soba, lekarna in celo električna centrala. Žal je bila bolnica v povodnji 2007 povsem uničena in voda je odnesla večino originalne opreme. Barake so danes popolnoma rekonstruirane, izdelane so kopije nekaterih predmetov, prav tako pa so bili pridobljeni drugi nadomestni predmeti, ki prikazujejo delovanje ter življenje v bolnici Franja.

Pot do bolnice je čudovita, sama bolnica pa kljub nedavni naravni katastrofi ostaja pomemben in ogleda vreden spomin na medvojne dogodke ter plemenito tovariško oz. medčloveško pomoč.

Smerokazi za Bolnico Franja so lepo označeni iz smeri Cerknega proti vrhu smučišča.

Lepa pot skozi sotesko, Bolnica Franja, Cerkno
Mlajšim mulcem je včasih treba malo pomagati, Bolnica Franja, Cerkno
Čudoviti utrinki s poti, Bolnica Franja, Cerkno
Poučne table na poti, Bolnica Franja, Cerkno
V povodnji 2007 je bilo žal veliko uničenega
Partizanska bolnica Franja, Cerkno
Partizanska bolnica Franja, Cerkno
Z mulci smo raziskali vse (rekonstruirane) stavbe, Partizanska bolnica Franja, Cerkno
Partizanska bolnica Franja, Cerkno

3. Razgled in pohodne poti na vrhu smučišča Cerkno

Cerkno in okolica ponujata veliko lepih pohodnih planinskih poti za mulce, za vse letne čase. Nekaj možnosti si preberite tukaj.

Ker smo bivali v Alpski perli, smo izkoristili prvo jutro kar za krajšo pohodno pot po vrhu smučišča- Črni vrh. Z vrha, v bližini katerega so naredili umetno jezero, je lep razgled predvsem po zahodni Sloveniji, kjer vidimo večji del Julijcev, v lepem vremenu pa lahko opazujemo tudi Kamniško Savinjske Alpe.

Čudoviti razgledi, pohodne poti Cerkno
Črni vrh, pohodne poti Cerkno
Lepo označene krožne poti na vrhu smučišča Cerkno

4. Vodni užitki v Terme Cerkno

Terme Cerkno so edine slovenske terme v zavetju pravljičnih Julijskih Alp. V Termah boste našli notranji termalni bazen (30°C), masažna ležišča, gejzirje, whirlpool in otroški bazen za najmlajše.

V Termah imajo tudi savne, nas pa je v času vrtcev in šole še bolj prepričala solna soba, ki je obdana z morsko soljo, zrak v njej pa obogaten s solnim aerosolom, ki ima dokazano dobrodejen učinek na dihala in kožo.

Termalni užitki v Terme Cerkno
Solna soba, Terme Cerkno

5. V vzporedni svet v vas Šebrelje ter obisk zgodovinsko pomembnega arheološkega parka Divje babe

Še en čudovit kraj, ki si ga morate dati na listo vaših družinskih raziskovanj. Šebreljska planota z vasjo Šebrelje in arheološkim parkom Divje babe. Mešanica čudovitih razgledov, dobre energije in zgodovine.

Najlepši razgledi in čudovita energija, Šebrelje
Cerkvica Sv. Ivana, Šebrelje

Del Šebreljske planote oz najvišje ležeči Lokvarski vrh smo že obiskali, ko smo se potepali po Idrijskih Krnicah. Tokrat pa smo v sklopu raziskovanja Cerknega obiskali drugo stran le te – vas Šebrelje s cerkvijo Sv. Ivana, ki je poznana tudi kot najmočnejša slovenska energijska točka. V okolici cerkve so s prodniki označene energijske točke. Že sam izlet do Šebrelja je čudovit, vsekakor pa ga združite tudi z ogledom jame in arheološkega najdišča Divje babe, ki je eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu ter najstarejšega glasbila na svetu. Več o našem doživetju si preberite v članku Šebrelje in arheološki park Divje babe.

Informativna tabla pri cerkvi Sv. Ivana, Divje babe
Najstarejše glasbilo na svetu, Divje babe
V jami so izkopali skoraj 30.000kg kosti, še veliko jih je ostalo, Divje babe

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.