Družinska doživetja na Destinaciji Rogla-Pohorje

1

Roglo Kam z mulcem ekipa že dodobra pozna in se vedno zelo radi vračamo. A tokratni obisk smo zastavili nekoliko drugače, saj smo želeli zajeti še okolico – občino Slovenske Konjice, Zreče, Oplotnica in Vitanje, ki se združene v okviru Turistične destinacije Rogla-Pohorje.  S tem smo pravzaprav naš obisk nadgradili, pri čemer pa smo aktivnostim na Rogli, ki vključujejo predvsem naravo in šport, dodali še kulturo, zgodovino, posebna doživetja in živali. Kombinacija vsega omenjenega je obetala odličen vikend in točno tako se je zgodilo. Vsekakor pozitivno presenečeni smo se odločili, da se zagotovo še vrnemo in odkljukamo še tiste aktivnosti, ki smo jih tokrat zaradi časovne stiske morali izpustiti.

  • Lokacija: Destinacija Rogla – Pohorje (občine Slovenske Konjice, Vitanje, Oplotnica in Zreče)
  • Čas obiska: avgust 2021
  • Priporočen čas obiska: Destinacija Rogla – Pohorje je res celoletna. Pozimi ponuja zimske užitke na snegu, preostanek leta pa en kup zanimivosti v naravi, ob kulturnih znamenitostih in drugih aktivnosti. Za spodnji izbor aktivnosti priporočamo sončen pomladni, poletni ali jesenski dan.
  • Priporočeno trajanje obiska: V kolikor izbirate samo del aktivnosti, se jih da skombinirati v zanimiv enodnevni izlet. Mi smo potrebovali vikend, pa bi še z veseljem ostali. Priporočamo torej (vsaj) vikend, kot pri nas.
  • Primerno za otroke: vseh starosti
  • Primerno za vreme: suho vreme; center Noordnung pa ob vseh ramerah.
  • Namestitev: Dvorec Trebnik-SOBE, Slovenske Konjice. Našo oceno bivanja lahko preverite tukaj.

Booking.com

Zanimive aktivnosti na destinaciji Rogla – Pohorje:

1. Žička Kartuzija

  • Odpiralni čas: poleti vse dni v tednu (10:00-18:00), ostale mesece v ponedeljek zaprto. Cenik tukaj.

Žička kartuzija je nekdanji samostan blizu kraja Žiče, ki sega v 12. stoletje. Od nekdaj mogočnega kompleksa je ostalo odlično ohranjeno obzidje in cerkev, ki je bila v času našega obiska ravno v prenovi. Celoten samostan si je mogoče ogledati s pomočjo pametnih očal ali  avdio vodnika, kar toplo priporočamo, predvsem za otroke od cca 6 let naprej, ki bodo že lahko smiselno sledili razlagam. Mlajši bodo pa našli motivacijo v ogromnem vrtu, ki obdaja ruševine, in krasni naravi. Ob odhodu priporočamo, da si vzamete nekaj dodatnega časa in spijete limonado na lepem vrtu Gostilne Gastuž, s pogledom na samostan. Nam se je mudilo naprej, a bi ob ponovnem obisku zagotovo načrtovali ta postanek.

2. Ogled Slovenskih Konjic s pomočjo legend

Slovenske Konjice so krasno srednjeveško mesto, s podobo konja praktično povsod, kamorkoli se človek obrne. Čeprav je legenda o nastanku izjemno zanimiva, smo bili sprva nekoliko skeptični nad vodenim ogledom mesta Konji(ce) spregovorijo. Ne toliko, da ne bi zaupali, a mulca imata interese popolnoma drugje. Na koncu smo odšli navdušeni! Vodička je znala na tako zanimiv, otrokom prijazen in vključujoč način prikazati zgodovino, s pomočjo legend, da sta nekje na sredini poti oba sodelovala, starša pa sva od daleč opazovala to dinamiko med njimi. Ob tem uporablja tudi pripomočke – maske, klobuke, ostale figure, tako da je celotno vodenje res razgibano.  Tako smo se npr. podučili v obstoju zmaja v konjiški gori in zakaj se potok/rečica, ki teče skozi Konjice imenuje Gospodična. Brezplačna vodenja po Slovenskih Konjicah potekajo vsak petek ob 18.00 uri in ob nedeljah ob 10.00 uri. Več informacij tukaj.

Prav tako priporočamo pohod po Zmajčkovi učni poti do Starega gradu. Gre za pohod po gozdu, ki traja skupno cca 2 uri. Nam je žal zmanjkalo časa, zato smo si ogledali zgolj izhodiščno in (na daleč) končno točko. Je pa zagotovo zanimiva pot za tiste, ki bi želeli zgodovino in kulturo mesta kombinirati s pohodništvom.

3. Pot med krošnjami

Pot med krošnjami Kam z mulcem družine že dobro poznamo, saj smo jo že obiskale v praktično vseh letnih časih. Potrdimo lahko, da ima obisk, ne glede na to, ali pokrajino prekriva snežna odeja, ali pa sredi vročega avgustovskega dne, vedno svoj čar, saj kombiniramo pohod, čudovite razglede, informacijsko – adrenalinske točke in vzpon na 37 metrov visok stolp, ki ponuja prekrasne razglede. Za mulce pa seveda tobogan, ki bo navdušil prav vse.

Več o Poti med krošnjami in zakaj jo priporočamo tukaj.

4. Center Noordung

  • Odpiralni čas: pon-čet 9.00-16-00, petek 9.00-17.00, sobota, nedelja 10.00-18.00. Cenik tukaj.

Center Noordung je nemogoče opisati z eno besedo. Izjemna arhitektura (ki je požela več nagrad) za obzidjem skriva center za raziskovanje in informiranje o vesolju in dosežkih ljudi pri njihovem raziskovanju. Tako so z osnovnimi značilnostmi prikazani vsi planeti, odprave v vesolje, pa tudi praktična doživetja, npr. kako v vesolju umivamo lase, se rekreiramo ali si pripravimo obrok. Del razstave je posvečen tudi pregledu kamnin, v 360-stopinjski sobi pa lahko doživite občutek potovanja po vesolju. Za mulce bo verjetno največji hit VR doživetje potovanja po vesolju, pilotiranja letala ali potovanja med planeti. Mlajši pa se je odlično zabaval ob stopanju na tehnico in ugotavljanju, koliko kilogramov ima na katerem planetu.

Izjemna arhitektura, Center Noordung

 

Spoznavajmo vesolje, Center Noordung

V Centru Noordung imajo tudi nov izziv- Misija: POBEG V VESOLJE! Prebiti se morate do nadzorne sobe in ponastaviti računalnik ter rešiti Noordungovo postajo!

Igrificirano doživetje z elementi sobe pobega traja do 30min in bo popeljalo vašo izkušnjo raziskovanja vesolja na novo raven! Priznamo- to je bila ena bolj zabavnih in vznemirljivih sob pobega- ravno prav dolga a zeloooo napeta!

Misija: Pobeg v vesolje, Center Noordung

Center Noordung si lahko ogledate samostojno (pri VR doživetjih je potrebna pomoč zaposlenih), z e- vodičem ali v okviru vodenega ogleda, ki traja 50 min. Za večje mulce definitivno priporočamo voden ogled, saj je vsebin preprosto preveč, da bi jih lahko izluščili sami, z mlajšimi (do cca 4,5 let) pa priporočamo samostojen ogled, saj se lahko lažje zadržite pri zanimivostih.

Simulator letenja, Center Noordung
V Center Noordung imate na voljo razčina VR doživetja
Simulator letenja, Center Noordung

 

Center Noordung
Center Noordung
Center Noordung

 

Z e-vodičem je tudi samostojni ogled Centra Noordung odličen, saj vas vodi skozi glavne točke razstav

Vsekakor pa ne pozabite na robotko Vito, ki navdušuje že pri vhodu. Pri nas sta se mulca kar prepirala, kdo bo komuniciral z njo (komunikacija poteka v angleškem jeziku, je pa na voljo list z vprašanji, ki jih lahko zastavite).

Robotka Vita, Center Noordung

 

Ko si enkrat ogledate vesolje, priporočamo, da se nekaj časa zadržite še v okolici. Zunaj je lepo košarkarsko igrišče in še lepše otroško igrišče. Potekajo pa tudi vodeni ogledi Vitanja, ki smo ga mi zaradi pozne ure žal morali izpustiti.

5. ZOO Land

  • Odpiralni čas: 9.00-19.00. Cenik tukaj.

Ljubitelji živali in otroških igral bodo svoj raj našli v ZOO Landu. Gre za kombinacijo živalskega vrta na eni strani, z možnostjo hranjenja živali (a le in IZKLJUČNO s kupljeno hrano in ob upoštevanju navodil!) in tematskega parka, kjer mulce čakajo gusarska ladja, več plezal, zip line itd. ZOO Land nudi tudi jahanje ponija ali najem brunarice (za praznovanja ali podobno).

Nam je bilo, ob sicer precejšnji gneči (svetujemo obisk res zgodaj zjutraj ali proti koncu odpiralnega časa), najbolj všeč hranjenje papig, kozic in damjakov. Mlajši je užival tudi ob opazovanju rib v ribniku, starejši pa na igralih.

Priporočamo tudi, da obisk načrtujete ob zmernih temperaturah in si za ogled celotnega parka vzamete vsaj 2 uri, saj bodo za kaj manj mulci zagotovo protestirali :).

Kulinarična doživetja

6. Nanina hiša/Ranč Dravinja

Če sta mulca najbolj uživala v doživetjih in živalih, je bil moj vrhunec vikenda obisk Nanine hiše v Slovenskih Konjicah. Čeprav smo tam oba dni le pojedli zajtrk, smo si vzeli dovolj časa za uživanje. Ker si ga je preprosto potrebno vzeti! Zajtrk, ki je namenjen gostom, je samopostrežen, uživali pa smo ga bodisi na terasi ali na leseni ploščadi ob vodi, kjer smo na daleč opazovali račke. Celoten koncept ranča je v malo boemskem slogu, z veliko naravnih materialov, a oprema in lastnica tako pašejo skupaj v celovito zgodbo, da je to težko opisati. Po kavi smo se sprehodili še po posestvu ter si ogledali še atelje, kjer nastajajo krasni izdelki iz lesa, pa tudi sobe za goste. Res, čisti zen z absolutno željo, da se še vrnemo!

 

7. Center okusov

V Center okusov v Slovenskih Konjicah smo zašli prvi dan, ob prihodu. Priporočamo predvsem za hitro kosilo ali prigrizek, z jedmi, ki so mulcem pisane na kožo (burgerji, tortilije, krompirček) pa tudi lepimi otroškimi igrali. Za senco na vroč dan poskrbijo senčniki, sam vrt pa je dovolj velik, da lahko starši v miru posedijo, medtem ko se mulci igrajo.

8. Gostišče Smogavc

Gostišče Smogavc na Gorenju pri Zrečah priporočamo predvsem ob obisku Rogle, saj se nahaja nekako na pol poti v dolino (nekoliko stran od glavne ceste). Všeč nam je bil velik in lepo urejen vrt, hrana je dobra, za dodatno zabavo ob čakanju na hrano pa poskrbijo lepo urejena otroška igrala in mini fitnes na prostem. Gostišče je sicer precej zasedeno, zato priporočamo predhodno rezervacijo, še posebej ob vikendih.

9. Sladoledarnica Mali Čoko

Sladoledarnica Mali Čoko, naravni sladoled v Slovenskih Konjicah,  nas je popolnoma presenetila. Nikoli si ne bi predstavljali, da se v okolišu avtobusne postaje skriva res RES odličen sladoled!! Iskreno, imeli smo zelo veliko dilemo, kaj sploh vzeti, ker so vsi okusi izgledali top. Na koncu so kar sami ponudili odlično možnost – degustacijsko porcijo, kjer gost izbere 5 okusov (manjših kepic), ki na koncu znesejo kot 2-3 velike kepice sladoleda. Ogromna količina, a še boljši okusi! Ob robu je mogoče tudi posedeti na klopeh, a kako je tukaj dejansko sladoled odličen, priča tudi dejstvo, da so ljudje v času našega obiska množično prihajali kar z avtomobili in s seboj v banjicah odnašali večje količine.

Druge aktivnosti, ki jih priporočamo:

V okolici je še en kup aktivnosti, ki smo jih Kam z mulcem družine že doživele:

Za prihodnji obisk bo ostalo:

Pripravo članka je podprla Turistična destinacija Rogla-Pohorje in Slovenska turistična organizacija, a zapisano v celoti izraža naše izkušnje lepega vikenda. #ifeelsLOVEnia #mojaslovenija #RoglaPohorje Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.