Druženje z živalmi v neokrnjeni naravi na posestvu Valdek

0

Posestvo Valdek je malo drugačna kmetija na obronku zelenih gričev Jarenine v Slovenskih goricah, kjer v sožitju živi pisana druščina zelo prijaznih živali: islandski konji, mini osli, lame, alpake, ovce, koze, dva pujsa, račke, kokoške, pes in mačke.

Skupno jim je to, da so vse te živali naši družinski člani z imeni in da se od njih ne zahteva nič drugega kot to, da v življenju uživajo. Ker so zelo družabne in umirjene, je preživeti nekaj časa z njimi res enkratna dogodivščina in učna ura za vse, od najmlajših do najstarejših. Živalska družba deluje zelo pomirjujoče tudi na starše.

Spoznavanje osličkov
 • Lokacija: Posestvo Valdek, Jarenina
 • Spletna stran za več informacij: www.posestvovaldek.si
 • Kontakt: 070659024, posestvovaldek@gmail.com
 • Primeren čas za obisk: Primerno oblečeni lahko ob naših živalih uživate v vseh letnih časih, potrebna pa je rezervacija termina.
 • Kakšno vreme je najprimernejše? Suho – ko dežuje, so tudi oslički radi pod streho.
 • Predvideno trajanje obiska: Vodeni ogledi trajajo približno eno uro, z doplačilom pa je mogoče daljši obisk z dodatnimi aktivnostmi, prilagojenimi obiskovalcem.
 • Primerno za otroke: za vse starosti
 • Primerno za starše: da
 • Primerno za vozičkarje: delno (spodnji del izpusta je na ravnini, del je na bregu)
 • Parkiranje: asfaltiran dovoz do hiše
 • Oprema: Športna obutev, po dežju so najprimernejši škornji, in praktična oblačila, ki jih ni škoda umazati.

Od živalskih vrtov se posestvo razlikuje po tem, da lahko na Valdeku Venus, Nodija, Majo, Vinkota in ostale prijatelje spoznate v njihovem domačem okolju, in to brez vmesne ograje in mrež. Lahko jih božate, krtačite ali pa preprosto sedite med njimi na klop pod mogočno lipo in uživate, obkroženi z radovednimi oslički. (Tisti, ki vas je živali na začetku morda malo strah, pa jih seveda lahko začnete spoznavati z druge strani ograje.)

Poleg vodenih ogledov na posestvu Valdek organiziramo tudi tematske delavnice za šole in vrtce, otroške rojstne dneve in dnevno počitniško varstvo, vse s poudarkom na spoznavanju živali in druženju z njimi.

Deklice z mini oslico, posestvo Valdek

AKTIVNOSTI

1. Enourni voden ogled posestva in spoznavanje živali

Med približno eno uro trajajočim ogledom se sprehodimo po posestvu in od blizu spoznamo vse njegove živalske prebivalce. Obisk je primeren za otroke in odrasle vseh starosti.

V izpustu, posestvo Valdek

2. Dvourni voden ogled posestva z dodatnimi aktivnostmi

V družbi naših živali lahko ostanete tudi dalj časa. Dodatne aktivnosti prilagodimo vašim željam: sprehod z lamo, oslički, konji, jahanje v maneži – za vsakogar se nekaj najde!

Spoznavanje življenja alpak, posestvo Valdek

3. Tematske delavnice za vrtce in šole

Spoznavanje živali v sklopu delavnic prilagodimo starosti učencev in velikosti skupine. Obiščejo nas lahko tako triletniki iz vrtca kot srednješolci na naravoslovnem dnevu.

Učitelj Nodi
Otroci iz vrtca s kobilo Skardi

4. Otroški rojstni dnevi

Za otroke od 6. leta starosti (oziroma po dogovoru) v družbi živali organiziramo praznovanje rojstnodnevna praznovanja, ki jih prilagodimo vašim željam.

Rojstnodnevni poljubček naše Inke

5. Dekla ali hlapec za en dan

Dopoldansko ali popoldansko spoznavanje življenja na naši kmetiji za manjše skupine otrok in/ali odraslih, ki vključuje ogled posestva, skrb za živali (čiščenje/kidanje izpusta in štale, krtačenje, čiščenje kopit, hranjenje) in sprehod z njimi.

Hlapec in dekla čistita štalo

6. Dnevno varstvo med poletnimi počitnicami

Letošnje poletje bodo na voljo štirje tedenski termini za počitniško varstvo otrok. Za več informacij nas kontaktirajte ali pa jih poiščite na naši spletni strani.

V Majini družbi

Cenik (velja od 1.6.2022 naprej)

Enourni vodeni ogledi

 • za družine (do 5 ljudi): 30 eur
 • skupine nad 5: otroci 3-12 let 6 eur, otroci nad 12 let in odrasli 9 eur

Dvourni obisk (voden ogled in aktivnosti po dogovoru)

 • za družine (do 5 ljudi): 50 eur
 • za skupine nad 5: 10 eur na osebo (za odrasle in otroke od 3 let)

Za cenik dodatnih aktivnosti nas kontaktirajte.