Drsanje z otroki na Cerkniškem jezeru

0

Cerkniško jezero je eno najbolj atraktivnih jezer pri nas. Največje evropsko presihajoče jezero vas bo ob vsakem obisku presenetilo z novo obliko, ne glede na letni čas. Po mnenju mnogih pa je najbolj čarobno ravno pozimi, ko njegova vodna gladina vsako leto za nekaj dni spremeni tudi v pravljično naravno drsališče.

Primeren čas obiska: drsalni izlet je seveda primeren v času, ko je jezero dovolj zamrznjeno. Drugače pa priporočamo obisk Cerkniškega jezera v vseh letnih časih, še posebej na sončen pomladni ali jesenski dan, ko se po jezeru lahko tudi vozite s kanuji ali SUP-i. Prav posebno doživetje pa je tudi sprehod po praznem jezeru v poletnih mesecih.

Najlepše je na Cerkniškem jezeru dopoldne, na lep, hladen, sončen dan
Najlepše je na Cerkniškem jezeru dopoldne, na lep, hladen, sončen dan

Priporočen čas obiska: 2h do cel dan

Primerno za otroke: dojenčki (v nosilkah in vozičkih), malčki  predšolski, šolarji

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Izhodišče: parkirajte na velikem brezplačnem parkirišču, ki je za koncem vasi Dolenje Jezero na levi strani – od tam pa do jezera je minutka hoje.

Če želite Cerkniško jezero in delovanje vodnega sistema bolje spoznati, nikar ne spreglejte (po vnaprejšnjem naročilu) muzeja in žive makete Cerkniškega jezera.

Primeren čas za drsanje: Pogoji za drsanje na jezeru včasih trajajo le nekaj dni na sezono, zato je potrebno malce spremljati, kdaj se ti dnevi začnejo ter prav tako, kdaj končajo ter tiste dni dodobra izkoristiti. Najbolje je, da se o razmerah na jezeru pozanimate na Turistično informacijskem centru Cerknica. Na jezeru je v zimskem času popoldne hitro senca, saj se sonce skrije za Javornike, zato še posebej priporočamo obisk v dopoldanskem času, če imate to možnost.

Na Cerkniškem jezeru se lahko drsate, igrate hohek ali celo sankate
Na Cerkniškem jezeru se lahko drsate, igrate hokej ali celo sankate

Dodatne aktivnosti za otroke: če so otroci še premajhni za drsanje, jih lahko vlečete po ledu s sankami, lahko pa se tudi samo sprehajate po zanimivi ledeni gladini. V starih časih so se otroci po ledu drsali kar na gumah ali pa na vrečah, napolnjenih s slamo.

Sprehod po ledenem jezeru
Sprehod s sankami po ledenem Cerkniškem jezeru

 

Pomembno za starše:

  • Drsanje in ostale vragolije na ledu so na lastno odgovornost. Cerkniško jezero lahko presahne tudi pod ledom, zato previdnost ni odveč! Poskrbite za zaščito pred poškodbami in pred mrazom. Drsajte samo na predelih, kjer so vidne sledi drugih drsalcev pred vami, saj drsanje ni povsod varno!
  • Drsalke si lahko tudi sposodite na TIC Cerknica, Tabor 42, Cerknica; telefon 01 709 36 36
  • Preverjeno dobra ideja je, da sabo prinesete kakšen zložljiv stol, na katerem se boste lahko preobuli v drsalke tik ob jezeru ali pa si spočili noge po drsanju.
Drsanje, Cerkniško jezero (2)
Drsanje po Cerkniškem jezeru na lepo sončno dopoldne

Še več idej kaj lahko to zimo počnete v Cerknici in njeni okolici pa najdete v članku 5 razlogov zakaj obiskati Cerknico še to zimo

Nekaj idej iz prve roke in slike za prispevek nam je zaupala Jana iz Rakeka, ki obožuje Cerkniško jezero v vseh njegovih podobah. 

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime