Doživetje za otroke- z vlakom iz Ljubljane do Kamnika

0
Mesto Kamnik velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji, z bogato zgodovino ter kulturno dediščino, ki ga lahko obiščemo v vseh letnih časih. Zakaj ga ne bi tokrat obiskali z vlakom in tako otrokom pričarali lepo in predvsem drugačno doživetje izleta?

IMG_2918na Litostrojski postaji
Tudi, ko ne gremo na izlet, radi opazujemo prihode in odhode vlakov (Litostrojska, Ljubljana)

Dedi in naš mulc sta res veliko dopoldnevov preživela na železniški postaji. Opazovala sta zapiranje in odpiranje zapornic ter poslušala zvoke…tudi piknik na postaji sta si že pripravila. Njuna prva vožnja je bila z domače lokalne postaje do glavne postaje v Ljubljani. Kmalu zatem pa sta odkrila “njuno pot” – iz Ljubljane do Kamnika. To sta podoživela že v vseh letnih časih in jo priporočata kot odlično idejo za prvi izlet otroka z vlakom.

Primeren čas obiska: izlet je primeren v vseh letnih časih.

Priporočen čas obiska: 3h do cel dan

Primerno za otroke: dojenčki (v nosilkah in vozičkih), malčki  predšolski, šolarji

Primerno za vreme: vse, tudi v dežju

Cena: enosmerna vozovnica za odrasle stane 2,58€, za otroke od 6. do 12. leta 1,29€, otroci pod 6.let se vozijo brezplačno.

Vozni red: vožnja v eno smer traja 43 min, dnevni vozni red pa si lahko pogledate tukaj. Pomembno: vlak na omenjeni relaciji ne vozi ob vikendih.

Pot: Ljubljana (glavna železniška postaja) – Kamnik mesto

IMG_1377na peronu
Na peronu v Ljubljani
IMG_1416veselje na vlaku
Veselje na vlaku
Dogodivščine dedka in njegovih vnukov v Kamniku, v dveh različnih letnih časih
Pot z vlakom je dovolj kratka in ravno prav dolga, da so otroci ves čas razposajeni in zvedavo gledajo čez okno. Po prihodu v Kamnik, vas pot najprej pelje čez lep park, ki je predvsem poleti odličen kraj za postanek in igro. V kolikor imate s seboj malico, si tukaj tudi lahko pripravite mini piknik.
IMG_1448igra vparku
Igra v parku v Kamniku

Pot pelje naprej do starega dela Kamnika, ki je bogat z lepoto zgodovinskih stavb ter kulturno dediščino. Kulturni dogodki in številne prireditve bogatijo staro mesto jedro v vseh letnih časih. Le nekaj korakov iz starega mestnega jedra se pričenja priljubljena pešpot na Stari grad, ki jo zmorejo tudi manjši otroci. Kapela na Malem gradu, nekdaj sestavni del grajskega kompleksa, je danes ena od glavnih simbolov mesta ter hkrati tudi ena najpomembnejših kulturno-zgodovinskih znamenitosti. Leži na vzpetini sredi mesta, od koder se odpira čudovit pogled na srednjeveško mestno jedro in Kamniško-Savinjske Alpe.

IMG_4375obisk rastave v cirkvi
Kapela na Malem gradu
IMG_0530pogled  na Kamnik z malega gradu
Pogled na Kamnik z Malega gradu
Ob spustu z Malega gradu proti centru mesta, je na levi strani prijeten lokalček z vrtom ter nekaj igrali za otroke. Nova točka za postanek, okrepitev z osvežilno pijačo in klepet.
IMG_4390posedanje na sončku
Posedanje na sončku
IMG_4392pogled v preteklost
Pogled v preteklost
Izlet nas vodi naprej po glavni sprehajalni ulici Šutna, ki velja za najlepšo ulico v mestu. Ulica je zaprta za promet in tako tudi brezskrben sprehod z otroki. Krasijo jo značilne srednjeveške hiše, ki so naslonjene ena ob drugo. Pot vas vodi naprej mimo osrednjega trga, kjer stoji silhueta Rudolfa Maistra pred njegovo rojstno hišo, mimo cerkvice ter nazaj na odličen sladoled v slaščičarno Šutna ali pa na odlično kavo v Kavarno Veronika.
IMG_1435sprehod po starem Kamniku
Sprehod po starem mestnem jedru Kamnika
IMG_1442Nagrada najboljši sladoled
Nagrada: najboljši sladoled v slaščičarni Šutna, Kamnik
IMG_4410čakamo vlak za nazaj
Čakamo vlak za nazaj v Ljubljano

 

Dodatne ideje, kako si popestriti izlet v Kamniku in njegovi okolici:
  • Vsako zadnjo soboto v mesecu od 8. do 13. ure Kamnik vabi s posebno tržnico Okusi Kamnika Podeželje in Eko, ki se odvija na Glavnem trgu. Na njej okoliški pridelovalci ponujajo domače pridelke in izdelke. Mestno tržnico pa lahko obiščete tudi vsak torek in soboto od 7. do 13. ure na Tomšičevi ulici v Kamniku.
  • V bližini mesta se nahaja botanični park Arboretum Volčji Potok, ki je novo edinstveno doživetje za starše in mulce. Preberite si naš članek Arboretum – dinozavri, botanične razstave, super igrišče in otroške delavnice.
  • Ob lepem dnevu obiščite Veliko planino ter si na svežem zraku privoščite pravo kmečko kosilo.
Oglas Kamnik
Vabljeni v čisto drugi svet, Kamnik
Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.