Doživetje z mulcem v zavetišču za slone na Tajskem

0

Čudovit dan, poln aktivnosti prek katerih otroci in starši spoznavajo te mogočne, a pogosto izkoriščane živali. Učenja, zabave in nepozabnih doživetij tu ne manjka.

 

Kanchanaburi je od prestolnice Tajske oddaljen dpbro uro vožnje z avtom (Tajska)
Kanchanaburi je od prestolnice Tajske oddaljen dobri dve uri vožnje z avtom (Tajska)

 

Destinacija: Kanchanaburi, Tajska

Čas potovanja: april/ maj 2015

Časovna razlika: GMT +7 ur (Slovenija +5 ur)

Dnevi na potovanju: 16 dni – ostale podrobnosti potovanja najdete v članku Tajska – aktivna sprostitev deželi nasmehov in članku Nasveti za potovanje z mulcem po Tajski – pred in med.

Starost otroka: 2 leti in pol

Primerno za otroke: vsaj 2 leti

Namestitev: Dvoposteljna soba Thai Guesthouse v mestu Kanchanburi.

Kanchanaburi je mesto Z od Bangkoka, ki je bolje poznano po znanem mostu na reki Kwai, kot začetek 2. svetovne vojne in Železnici smrti, ki je med vojno povezovala Tajsko in takratno Burmo (sedaj Myanmar).

ElephantsWorld je zavetišče za bolne, ostarele, poškodovane in zlorabljene slone, za katere skrbi organizacija, ki deluje že osmo leto v sodelovanju s prostovoljci iz celega sveta. Zavetišče je locirano v okolici Kanchanaburija (mesto dve uri vzhodno od Bangkoka). Slogan zavetišča je »V ElephantWorld mi delamo za slone in ne oni za nas!« smo družinsko izkusili v enodnevnem programu, v katerem poleg spoznavanja in opazovanja slonov, kar je že samo po sebi prečudovito, saj si čisto blizu njih, spoznavaš kaj lahko in kaj radi jejo, predvsem pa si ti odgovoren tisti dan, da jih nahraniš. V zavetišču imajo več kot 20 psov, za katere skrbijo in se v zavetišču prosto gibljejo.

Skupaj s prostovoljci zavetišča smo slonom pripravljali sadje, kuhali lepljive riževe krogljice in se na koncu z njimi v reki tudi okopaš. Dan smo preživeli dobesedo v družbi slonov.

  • Enodnevni program: 63 € za odraslega, 38 € za otroke od 4 do 12 let, za mlajše od 4 let brezplačno.
  • V zavetišču pa je mogoče preživeti tudi dva dni, torej noč preživeti/prespati v bungalovih v zavetišču.
Kako je potekam naše doživetje v zavetišču za slone?                      

1. Dopoldansko hranjenje slonov in kopanje

Ob prihodu v zavetišče so nam njegovi prostovoljci, ki prihajajo iz celega sveta, predstavili delovanje zavetišča in kako bo potekal naš dan s sloni.

Vsaka družina, par ali pa le oseba je dobila »svojega« slona, za katerega bo tisti dan poskrbela in se z njim in njegovim vodnikom (mahouti) cel dan družila. Mi smo dobili slonico po imenu Tangmo (po tajsko lubenica :)) v njenih 50 letih, ki je bila delovna slonica – pomoč pri prenašanju hlodov, lesa iz gozda in v turizmu. Ker v zavetišču bivajo starejši sloni, ima vsak od njih posebno prehrano. Dobili smo poseben zabojček s hrano, pripravljeno le za njo, s katerim smo jo z veseljem nahranili.

Dopoldansko hranjenje slonov s košaro sadnja pripraljeno posebej za vsakega njih, Kanchanaburi, Tajska
Dopoldansko hranjenje slonov s košaro sadja, Kanchanaburi, Tajska
Sprehod z "našo" slonico in njenim mahmoutom (oskrbnik) do reke na kopanje, Kanchanaburi
Sprehod z “našo” slonico in njenim mahmoutom (oskrbnik) do reke na kopanje, Kanchanaburi
Dnevno umivanje slonov v reki, Kanchanaburi, Tajska
Dnevno umivanje slonov v reki, Kanchanaburi, Tajska

 

2. Priprava hrane za slone

Posebej za slone se v zavetišču s prostovoljci in gosti vsak dan pripravlja “sticky rice” krogljice, kjer dobijo sloni vse hranljive snovi za čez dan, ki jih potrebujejo. Celotna priprava hrane je zanimiva izkušnja za celo družino, sploh ko sloni skoraj ves čas bolj ali manj potrpežljivo čakajo na svoj okusen obrok.

Ličkanje koruze, njeno rezanje, mešanje s “slonjimi” briketi, njeno kuhanje in na koncu tudi hlajenje je prav zahtevno opravilo dneva, ki se seveda obrestuje, ko gledaš kako jih sloni z užitkom pojedo.

Ličkanje koruze, Kanchanaburi, Tajska
Ličkanje koruze, Kanchanaburi, Tajska
Priprava hranilnih "stiky rice" kroljjic za slone ni bila enostavna, a za otoke zares zanimiva Kanchanaburi, Tajska
Priprava hranilnih “stiky rice” kroljjic za slone ni bila enostavna, a za otoke zares zanimiva Kanchanaburi, Tajska
“Sticky rice” krogljice so pripravljene, Kanchanabui, Tajska
“Sticky rice” krogljice so pripravljene, Kanchanabui, Tajska

 

3. V zavetišču je v celoti poskrbljeno za pijačo, kosilo in malice

Samopostrežno kosilo z okusno tajsko hrano, ki je primerna tudi za otroke, ker ni začinjena, smo pojedli na lesenem podestu, od koder smo lahko opazovali slone pri svojih dnevnih opravilih.

Kosilo z opazovanjem slonov, Kanchanaburi, Tajska
Kosilo z opazovanjem slonov, Kanchanaburi, Tajska
Opazovanje slonov pri kopanju v blatu, Kanchanaburi, Tajska
Opazovanje slonov pri kopanju v blatu, Kanchanaburi, Tajska

 

4. Kopanje s sloni

Na slona se v zavetišču lahko usedeš le v vodi, ko je težnost zaradi vode manjša. “Slonje kopanje” smo težko pričakali, tako starša kot mulka (mogoče midva še malo bolj). Za to so nam dodelili slonico, ki je še posebej potrpežljiva za delo z otroci, jih je vajena, je umirjena, a nagajiva. Nadeli smo si rešilne jopiče in se sloni opravili v osvežujočo reko, ki zelo prija v temperaturah in vlagi tajskega podnebja.

V vodi smo se na slonico posedle skupaj z slonjim vodičem (mahoutom), ki je poskrbel, da je ta v vodi še postala še posebej igriva in nas s potapljanjem in špricanjem zabavala.

Pripravljeni na kopanje s sloni, Kanchanaburi, Tajska
Pripravljeni na kopanje s sloni, Kanchanaburi, Tajska
Na slonici, ki je vajena otrok, Kanchanaburi, Tajska
Na slonici, ki je vajena otrok, Kanchanaburi, Tajska
Osvežitev smo si privoščili vsi skupaj, mi, sloni in zavetiški psi, Kanchanaburi, Tajska
Osvežitev smo si privoščili vsi skupaj, mi, sloni in zavetiški psi, Kanchanaburi, Tajska

ZA STARŠE:

  • V zavetišče vzemite dodatna rezervna oblačila za otroke pa tudi zase. Namreč med kopanjem s sloni si oblečen v svoja oblačila.
  • Sončna krema in repelenti so nujna oprema.
  • S sabo vzemite še prigrizke, v primeru, da otrokom ne bo všeč hrana.

Še eno zavetišče za slone na Tajskem, ki izvaja prakse odgovornega ravnanja s sloni, torej upošteva njihove biološke in socialne potrebe, je Elephant Nature park. To zavetišče obiščite, če potujete na sever Tajske, v znano mesto Chiang Mai. Ostala “odgovorna” zavetišča na Tajskem so še opisana v tem članku.

Zakaj ne bi smeli jahati slonov na Tajskem ali drugod, kjer jih ponujajo v turistične namene:

Sloni lahko okoli vratu prenesejo težo do 500 kg, na hrbtu pa le 100 kg. Seveda v turizmu prenašajo precej več, ko imajo poleg sedišča, ki je sam po sebi težak okoli 50 kg, običajno na hrbu celo družino. To povzroča na njihovemu hrbtu trajne poškodbe. Več o tem najdete tudi v tukaj.

Kako lahko vi pomagate slonom?

  • Tako, da se izogibate organizacijam, ki ponujajo jahanje slonov,
  • s prostovoljnim delom,
  • z donacijami in
  • tako, da širite informacije o tem, zakaj je jahanje slonov za njih škodljivo in kaj narediti za njihove boljše pogoje,
Za čudovito doživetje, je dovolj, da smo lahko v njihovi bližini, Tajska
Za čudovito doživetje, je dovolj, da smo lahko v njihovi bližini, Tajska

 

Ali je na Tajskem možno videti slone v divjini?

Divjih slonov je na Tajskem malo (2000-3000) in se gibljejo predvsem v narodnem parku Khao Yai, v zatočiščih za divje živali Thung Yai ter Huai Kha in ob tajski meji z Myanmarom. Divji sloni so na Tajskem zaščiteni.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z družino. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.