Doživetje v »Narobe obrnjeni« hiši – Bispingen v Severni Nemčiji

0

Ste že kdaj slišali za nenavadno hišo, ki stoji na strehi? Če še niste, potem se morate odpraviti na sever Nemčije. Pazite le, da se vam ob obisku hiše ne zvrti…

Hiša na naslovnici je kompletno opremljena. Ne manjka niti Nutella na kuhinjski mizi, le da je vse obrnjeno na glavo (in seveda dobro prilepljeno).

2
Bispingen, Nemčija

 

Destinacija: Bispingen (S Nemčija, 50 km južno od Hamburga, blizu avtoceste)

Čas potovanja: julij 2014

Dnevi na potovanju: Na doživetju “Narobe obrnjene hiše le en dopoldan. Doživejte je del 14-dnevnega potovanja po Nemčiji in Danski.

Starost otrok: 9 in 12 let

Primerno za: za vse starosti otrok

Vreme: V času obiska v juliju je bilo prijetno toplo, dnevne temperature med 25 in 28 °C.

Pot: Z avtodomom od Ptuja preko Avstrije in Nemčije do Danske. V Nemčiji smo si vzeli kar nekaj časa za razne oglede in aktivnosti, še posebej v severni Nemčiji, ki nas je posebno navdušila. Tako je vožnja do Danske trajala, v več krajših odsekih nekaj dni, a je bila zato manj naporna. Na Danskem smo se največ časa zadržali v kraju Ribe, naša končna destinacija pa je bil danski otok Fyn. Pot nazaj nas je vodila skozi vzhodni del Nemčije, kjer smo se v kopališkem kompleksu »Tropical islands« v bližini Berlina počutili kot na rajskem otoku, nato pa smo nabirali kolesarske kilometre v čudovitem narodnem parku Spreewald, ki je pod okriljem Unesca.

Namestitev: avtodom

Budget:

 • Najem avtodoma ca. 100 € na dan, vendar je cena precej odvisna od starosti in tipa avtodoma (naš AD je bil star 8 let, tako je dnevni najem s popustom znašal nekaj manj kot 100 € na dan, medtem ko segajo cene najema novejših AD tudi do 160 € na dan)
 • Postajališče za avtodome: od 10 € naprej (na noč)
 • Hrana: Nemčija je kar se tiče hrane cenovno primerljiva s Slovenijo, Danska je pa dražja dežela. Da bi si čim bolj znižali stroške, smo hrano nakupovali v cenovno ugodnih supermarketih ob poti (npr. Lidl) in si obroke pripravili v avtodomu

TOP 3 doživetja Bispingen, severna Nemčija

1. “Narobe obrnjena” hiša

Ta nenavadna hiša stoji v kraju Bispingen že od leta 2011 in je res posebno doživetje za mlade in stare. Vse v hiši je obrnjeno za 180 stopinj, izjema so le stopnice, okna in vrata. Posebnost hiše je tudi v tem, da je nagnjena za 5 stopinj, tla pa celo za 7 stopinj. Zato hoja po hiši povzroča nekaterim manjše probleme pri ravnotežju ali celo rahlo vrtoglavico.

Da ne bo kakšne dileme, fotografije so seveda obrnjene na glavo (člani naše družine zaenkrat nimamo kakšnih posebnih akrobatskih veščin stanja na glavi ipd. 🙂

(Bispingen, Nemčija)
(Bispingen, Nemčija)

Hiša pa ne fascinira le otrok, ampak tudi odrasle in ponuja prav posebne fotografske izzive.

(Bispingen, Nemčija)
(Bispingen, Nemčija)

Verjetno vas zanima, kako so zgradili takšno hišo. Torej, zgornji del hiše s streho je bil zgrajen po običajnem postopku, nato sta pa 2 žerjava to 34 ton težko gmoto obrnila na glavo. Ko je bil ta del hiše pritrjen na tla, so mu zgoraj dogradili še pritličje, zdaj zgornji del hiše. Če vas podrobneje zanima znamenitost, si lahko na videoposnetku ogledate, kako je potekal »obrat hiše na glavo«.

Tudi kuhanje v takšni hiši ni šala. Paziti je treba le, da juha ne odteče iz lonca… :-) (Bispingen, Nemčija)
Tudi kuhanje v takšni hiši ni šala. Paziti je treba le, da juha ne odteče iz lonca… 🙂 (Bispingen, Nemčija)

Še nekaj zanimivosti o hiši:

 • Ta atraktivna hiša je bila med drugim že prizorišče poročnega obreda, saj sta dva para v tej hiši dahnila svoj »da«. Pa tudi nekaj fantovščin je imelo tukaj svoj postanek (s kakšno prav posebno nalogo za bodočega ženina seveda)
 • V Nemčiji je ta »odštekana« hiša (imenovana »das verrückte Haus«) seveda pravi hit. Ampak ne le v Nemčiji. O tej atrakciji so v časopisih ali na televiziji poročali že v Rusiji, Južni Ameriki, Avstraliji itd.
 • Pred hišo se lahko preizkusiš tudi v vožnji s posebnim kolesom (krmilo je obrnjeno narobe). Komur uspe s tem kolesom prevoziti določeno progo, dobi povrnjen denar za ogled hiše. Do zdaj jih je baje bilo uspešnih le deset!
 • V razmislek: Zakaj niso stopnice, okna in vrata obrnjeni za 180 stopinj tako kot vse ostalo v hiši? Razlog je varnostni vidik, tako da bi npr. v primeru požara evakucija lahko potekala normalno.
 • In nenazadnje: če želite za svojega otroka organizirati malce drugačno praznovanje rojstnega dneva, je seveda tudi to mogoče v tej nenavadni hiši.
Po ogledu pa zaslužen počitek – kar na strehi, zakaj pa ne? (Bispingen, Nemčija)
Po ogledu pa zaslužen počitek – kar na strehi, zakaj pa ne? (Bispingen, Nemčija)

Ogled: vse leto, od ponedeljka do nedelje, mar–okt.: 10–19h, nov–feb: 11–17h
Vstopnice: kupiš  jih v lokalu »Kopfüber«, ki je v neposredni bližini hiše in kjer je prav tako marsikaj obrnjeno na glavo, npr. WC (da ne bo panike: samo oznaka za WC je obrnjena narobe, školjka pa je na tleh 🙂

7

Cena:

 • otroci do 3 let: zastonj
 • otroci od 4 do 14 let: 4 €
 • odrasli: 6 €
 • družinska karta: 14 €

Opozorilo: hoja po prostorih, kjer so tla nekoliko pod naklonom, zna biti za nekatere malce naporna. Sicer pa ogled ne traja več kot uro, tako da si kmalu spet na ravnih tleh in svežem zraku 🙂

Več informacij na povezavi.

Dodatne zanimivosti v Bispingenu:

2. Pokrito smučišče »Snow dome«

V Bispingenu se da početi še marsikaj zanimivega. Če se odpraviš na kratek sprehod od obrnjene hiše, prideš kmalu do druge posebnosti v tem kraju – to je pokrito smučišče »Snow dome«. Tukaj vas čaka 300 m dolgo pokrito smučišče  s sedežnico, ki deluje v vseh letnih časih že od leta 2006. Za otroke je urejeno tudi sankališče, a zabava vsekakor ni poceni.

Pokrito smučišče (»Skihalle«) z 20.000 kvadratnimi metri snega (Bispingen, Nemčija)
Pokrito smučišče (»Skihalle«) z 20.000 kvadratnimi metri snega (Bispingen, Nemčija)

Mi smo smučišče obiskali ob takšni uri, ko žal ni bilo odprto za smučarje. Smo pa iz restavracije z imenom »Pogled na ledenik« ob srebanju kave in čaja opazovali ogromno snežno površino ter delavce, ki so (sredi vročega poletja) pripravljali smučarsko progo.

 • Odprto: vse leto (pon – pet: 13 – 21h, sob: 9h – 21h, ned: 9 – 19h)
 • Nadmorska višina smučišča: manj kot 100 m nad gladino morja
 • Naklon smučišča: 20% (zg.del proge), sp.del položnejši
 • Cena: 1 ura smučanja 19,50 €, dnevna karta 37 € (odrasla oseba) / družinska karta 73 €; 1 ura sankanja – ista cena kot za smučanje (vključen najem sani)
 • Razveseljivo za otroke: Na snegu lahko otroci praznujejo svoj rojstni dan, tudi poleti (cena praznovanja 200 evrov za pet otrok)
 • Še več informacij dobite tukaj
Alpsko vzdušje ob smučišču (Bispingen, Nemčija)
Alpsko vzdušje ob smučišču (Bispingen, Nemčija)

 

3. Kartodrom Ralfa Schumacherja

Naša nadobudneža seveda nikakor nista spregledala, da se ob cesti med obrnjeno hišo in pokritim smušiščem razprostira ogromen kartodrom (notr. in zun. steze). Lastnik je Ralf Schumacher, nemški dirkač formule 1 oz. brat še bolj poznanega Michaela Schumacherja.

(Bispingen, Nemčija)
(Bispingen, Nemčija)

Sledila so dolga prepričevanja našega najstnika, da odpelje kakšno vožnjo. Glede na to, da nas je ta dan čakala še dolga pot z avtodomom naprej proti severu, sva starša le ugodila tej želji … In bila poplačana s širokim nasmehom, ki je držal še dolgo po prestopu danske meje.

(Bispingen, Nemčija)
(Bispingen, Nemčija)

Prispevek je napisala Vesna Godicelj, Ptujčanka, ljubiteljica potovanj in aktivnega preživljanja časa z družino ter mama dveh nadobudnežev.