Doživetja ob največjem jezeru v Sloveniji – Bohinjsko jezero

3

Tišina in mir v osrčju Julijskih Alp, sprehod okoli jezera, pohodni izleti po bližnjih vrhovih ali le piknik z razgledom. Bohinjsko jezero, največje naravno jezero v Sloveniji ponuja idiličen družinski izlet.

Priporočen čas obiska: skozi celo leto. Pohodni izleti so priporočljivi od zgodnje pomladi do pozne jeseni, poleti nudi Bohinj tudi veliko prijetnejše temperature kot notranjost Slovenije, pozimi vas čaka zimska idila. Vedno bodo na voljo aktivnosti, ki bodo zapolnile še tako visoka pričakovanja.

Primerno za: otroke vseh starosti

Izlet do Bohinjskega jezera je primeren za otroke vseh starosti

Raj za: ljubitelje narave, miru, adrenalinskih doživetij, pohodnike, kolesarje, aktivne družine

Parkirišče: na večih točkah ob ali v bližini jezera so na voljo urejena (plačljiva) parkirna mesta, ki imajo že na začetku prihoda v Bohinj označbe, kje in koliko jih je na voljo. Poleg tega je na voljo dovolj parkirišč stran od jezera, od koder pot udobno nadaljujete z brezplačnim avtobusnim prevozom in tako nekaj malega prispevate tudi k ohranjanju okolja. Izven sezone je cena parkiranja več kot sprejemljiva (0,5eur za 1h, v času sezone 3eur za 1h).

Plačljivo parkirišče tik ob jezeru, Bohinjsko jezero

Več prostora za »največje« izlete s Peugeot 5008

Prenovljeni PEUGEOT 5008 je bil s svojo izjemno prostornostjo (na izlet smo se peljali 3 starši, 4 mulci, poganjalček in kuža:)) in športnim duhom prava izbira za družinski izlet. Verjetno je tudi ena izmed vaših večnih težav družinskih potepanj vsa prtljaga, ki jo morate spakirate v avto ter nujna udobnost, da so poti prijetnejše (in tišje :)). Preberite si našo oceno trenutno najbolj zaželjenega družinskega popotnika tukaj.

Ko se v Peugeot 5008 združita 2 družini
Prostornost in udobje, Peugeot 5008

Želite testirati, če je avto dovolj prostoren tudi za vašo družino? Izpolnite online obrazec na povezavi.

1. Sprehod okoli Bohinjskega jezera

Pot ali del poti okoli jezera vas bo popeljala na čudovit izlet. Sprehod je izvedljiv v obeh smereh, vendar priporočamo, da ga opravite v smeri proti urinemu kazalca iz vasi Ribčev Laz.

Sprehod okoli Bohinjskega jezera
Užitki otrok…
…in kužkov ob Bohinjskem jezeru

Razdalja po poti okrog Bohinjskega jezera je približno 12 kilometrov. Celoten krog vzame med 2 – 5 ur, odvisno od števila postankov, (kopanja) in uživanja narave lahko tudi cel dan. Pot okrog jezera je položna, lahka, dobro sledljiva in varna. Na celotni razdalji je le nekaj metrov vzpona in sestopa, zato je primerna za širok krog obiskovalcev.

Bohinjsko jezero ima na obali jezera postavljene številne lesene klopi, na katerih si lahko spočijete in uživate ob pogledih na okoliške Julijske Alpe in Triglavski narodni park ter neokrnjeno naravo.

Bohinjsko jezero

2. Pohodni izleti

Bohinjska Bistrica je odlična izhodiščna točka za pohodne izlete po urejenih planinskih in gorskih poteh Julijskih Alp.

Bohinjsko jezero kot izhodišče za raznolike pohodne poti
Peč – Bohinjsko jezero z razgledom
Vogar – Bohinjsko jezero
  • Zlatorogova pravljična pot: na prelepi lokaciji v Ukancu v Bohinju, za katerega so po legendi verjeli, da se tukaj svet konča, je speljana Zlatorogova pravljična pot, namenjena predvsem družinam z manjšimi otroki. Na učni poti vas bodo spremljali pravljični junaki iz bohinjskih pravljic in igre, ki bodo spodbudile čutila, doživljanje čustev ter predvsem gibanje v naravi.
Zlatorogova pravljična pot – Bohinjsko jezero
  • Planina pri Jezeru: planota s pašniki, kjer se sprehajajo krave in ovce, “nametane” pastirske hiške, gorska koča z lepim zunanjim vrtom, pod njo jezero s kristalno čisto vodo in pogled na gore, ki objemajo planoto z vseh smeri.
Planina pri Jezeru – Bohinjsko jezero

3. Piknik z razgledom

Za piknik z razgledom na čudovito Bohinjsko jezero ne potrebujete daleč na pot 🙂 Le povzpnite se na prvi hrib ob jezeru (seveda hodite le po poti) in po nekaj 10min hoje, izberite prostor, položite dekico in uživajte v razgledu ter otroških vragolijah.

Povzpnite se na bližnji hrib pri jezeru
Uživajte v prvih znakih pomladi…
Najlepših razgledih..
Igri otrok…
In seveda v zasluženem pikniku <3 Bohinjsko jezero

4. Spomladansko – poletna doživetja ob Bohinjskem jezeru

Šumeča zeleno modra Sava Bohinjka, plavanje in veslanje v osvežilni in čisti jezerski vodi,  adrenalinski užitki raftinga in adrenalinskega parka, raziskovanje bohinjskih dolin na islandskih konjih, kolesarjenje po urejeni kolesarski poti ali vragolije v Vodnem parku. Bohinj ponuja raznolika doživetja za celo družino.

Več si preberite v članku 8 razlogov za poletni družinski vikend oddih v Bohinju.

Pomladno – polenta doživetja ob Bohinjskem jezeru

Zgodovina Bohinjskega jezera in zanimiva dejstva

  • Voda se v jezeru v celoti obnovi kar trikrat na leto
  • Konec zadnjega ledeniškega obdobja je bilo Bohinjsko jezero približno 18 metrov višje in je segalo vse do vasi Stara Fužina.
  • Le desetina Bohinjskega jezera je plitvejša od 10 metrov. Oziroma 80% jezera je globljega od 20 metrov, celih 20% pa celo globlja od 40 metrov.
  • Bohinjsko jezero ima dovolj vode, da v celoti pokrije celotno Slovenijo
  • V Bohinjskem jezeru živi 65 vrst alg, 8 vrst mehkužcev in 5 vrst rib.
  • Jezernica, druga najkrajša reka v Sloveniji, izvira iz Bohinjskega jezera, po priključku z reko Mostnico (100 metrov od mostu) pa se imenuje Sava Bohinjka.

Preostali naši izleti s prostornim Peugeot 5008:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mame z družinami. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si