Čudoviti Schwarzwald z družino, Nemčija

0

Schwarzwald (Črni gozd) smo imeli res dolgo na naši družinski listi želja in končno smo ga obiskali v sklopu 8 dnevnega roadtripa po Nemčiji. Je čudovita destinacija za družinske počitnice, saj ponuja raznovrstna doživetja in aktivnosti v naravi.

Destinacija: Hochschwarzwald, Nemčija

Čas potovanja: prvomajske počitnice 2024

Starost otrok: 6 let, 12 let

Priporočeno trajanje obiska: vzemite si vsaj 5 dni (4 nočitve) za spodaj opisana doživetja.
Pot do destinacije: Črni gozd smo obiskali v sklopu 8- dnevnega roadtripa po Nemčiji.
Magični Črni gozd

Top 6 doživetij našega obiska v Hochschwarzwald

1. Farnbauernhof- kmetija, ki bo zadovoljila tako odrasle, še bolj pa otroške želje po kvalitetnem času

Družinam prijazna kmetija se nahaja v kraju Schönwald in je idilična namestitev za družine. Ko že mislite, da ste zgrešili pot do nje, ste tam. Na cca. 1000 nmv se nahaja pravi raj, poln notranjih in zunanjih igral, čudovito opremljenih apartmajev v naravnem stilu, lepih razgledov ter domačih živali, ki jih lahko hranite in božate. Na kmetiji boste spoznali zajčke (za vas bodo posebej pripravili hrano za njih, kar bo prvo in zadnje jutranje opravilo :)), goske, koze, krave, bike in teličke, kokoši, kužki in mucke…Na kmetiji smo preživeli dva dni, a bi z veseljem ostali še kakšen dan več in se ne premaknili od tam.

Lokacija: Farnbauernhof, Farnberg 7, 78141 Schönwald

Raj za otroke, Farnbauernhof
Najini jutranji sprehodi, Farnbauernhof
Zunanji igralni raj, Farnbauernhof
Notranji igralni raj, Farnbauernhof
Čudovito opremljeni apartmaji v naravnem stilu, Farnbauernhof

2. Izvir Donave ter krožni sprehod skozi magični Črni gozd

Izvir Donave je čudovit zgodovinski kraj, kjer lahko vidite začetek ene najdaljših evropskih rek. V našem času smo imeli srečo, saj smo prišli po obilnem sneženju, tako da je bil tudi izvir bogat.

Otroci bodo lahko spoznali geografski in zgodovinski pomen reke Donave, ki ga varuje bronasti kip rečnega boga Danuviusa. Sprehodite se po urejenih poteh okoli izvira in si oglejte skulpture in informativne table.

Lokacija: Neuweg 11/1, 78120 Furtwangen

Izvir Donave

Po ogledu izvira se odpravite na čudovito cca. 1,5h krožno pot z naravnimi znamenitostmi od Martinskapelle do Brend in nazaj. Hodili boste mimo impresivnih formacij Günterfelsen, ki je naravni spomenik s prazgodovine do stolpa Brendturm s čudovito alpsko panoramo.

Čudovita krožna pot z naravnimi znamenitostmi od Martinskapelle do Brend
Impresivne formacije Günterfelsen
Brend razgledni stolp
Panoramski razgled, Brend

Po koncu pohoda bo več kot pasal postanek za kosilo v Kolmenhof, ki se nahaja neposredno pri izviru Donave (Donauquelle). Restavracija ima prijeten, rustikalen ambient z značilno arhitekturo Črnega gozda, priporočamo pa da sedite zunaj na terasi in uživate v razgledih, medtem ko bodo otroci lahko risali in barvali (res je poskrbljeno za najmlajše). Ponujajo tradicionalne jedi Schwarzwalda, pripravljene iz lokalnih sestavin ter seveda znamenito Schwarzwaldsko torto, za otroke pa tudi poseben otroški meni. Poleg restavracije je tudi igrišče, ki pa je bilo v času našega obiska preveč prekrito s snegom :).

3. Doživetja Triberga

Triberg, slikovito mesto, je čudovita destinacija za družine z otroki, saj ponuja veliko naravnih ter kulturnih znamenitosti kot tudi ostalih doživetij za otroke.

 • Tribergski slapovi- so eni najvišjih slapov v Nemčiji, saj se spuščajo kar 163 metrov v globino. Sprehodite se po poteh različnih težavnostnih stopenj, uživajte v slikovitih razgledih in hranite veverice.
 • Schwarzwaldmuseum- muzej prikazuje kulturo in zgodovino Schwarzwalda. Skozi razstave spoznate tradicionalne obrti, glasbo in vsakdanje življenje. Na voljo je tudi velika zbirka kukavičjih ur.
 • Triberg Land- obsežna razstava modelnih železnic, ki potujejo skozi realistične pokrajine in okolja in navdušuje ljubitelje vlakov vseh starosti kot tudi tiste, ki to niso :).
 • Triberg Fantasy- instagram okolje za malo smeha in zabave ob fotografiranju!
 • Največja kukavičja ura v Tribergu- ni le merilnik časa, ampak simbol kulturne dediščine in obrti regije. Poustvarjena je v merilu 60:1 iz originalnega mehanizma s kukavico in si jo je mogoče ogledati od znotraj in od zunaj. Ura tehta 6 ton, nihalo pa je dolgo 8 metrov. Seveda ne zamudite polne ure in glasu kukavice, ki prileti iz ure. Kukavice imajo dolgo zgodovino v regiji Črnega gozda in veljajo za ikoničen simbol obrti in dediščine območja.
 • Kam na kosilo? V Landgasthof Lillie, ki je odlična izbira za okušanje lokalne kulinarike in hkrati ponuja senčno teraso v bližini slapov.
Triberg slapovi
Triberg slapovi
Hranjenje veveric, Triberg
Schwarzwaldmuseum, Triberg
Schwarzwaldmuseum, Triberg
Schwarzwaldmuseum, Triberg
Triberg Land- obsežna razstava modelnih železnic
Triberg Land- obsežna razstava modelnih železnic
Triberg Fantasy
Triberg Fantasy
Največja kukavičja ura, Triberg
Največja kukavičja ura, Triberg
Poleg je tudi trgovina z bogato izbiro ur

4. Poletno sankališče Hasenhorn

Hasenhorn Rodelbahn velja za najbolj spektakularen gorski tobogan v Nemčiji. Celotna proga za sankanje je dolga 2,9 km, med vožnjo pa uživate v v čudovitih razgledih na Schwarzwald, mesto Todnau in okolico. Sanke lahko dosežejo kar visoko hitrost, kar je super novica za adrenalinske mulce, vendar je mogoče hitrost tudi nadzorovati s pomočjo zavornih ročic na sankah.

Na začetek sankališča se peljete s sedežnico, ki ponuja tako lepe razglede na Todnau in okolico, Hasenhorn Rodelbahn
Hasenhorn Rodelbahn
Hasenhorn Rodelbahn
Otroci do 8. leta gredo lahko na sanke v spremstvu staršev

5. Slap Todnau in viseči most Blackforestline

Eden izmed naših vrhuncev Črnega gozda v Nemčiji je bil sprehod okoli čudovitega slapu Todtnauer ter sprehod čez viseči most. Viseči most Blackforestline so odprli šele maja 2023, dolg je skupno 450m ter na višini 120m. Priporočamo, da se najprej sprehodite čez most, občudujete slap s ptičje perspektive, na koncu pa se podate še na 1h gozdni sprehod ter si slap ogledate od spodaj in z različnih perspektiv ter se vrnete na vaše izhodišče (center za obiskovalce). Doživetje je od odprtja postalo eno glavnih znamenitosti v Črnem gozdu.

Viseči most Blackforestline
Pogled na slap Todnauer s ptičje perspektive
Na sprehod do slapov Todnauer od spodaj
Lepo urejena gozdna pot
Slap od spodaj, kjer lahko ob lepem dnevu tudi poležite na velikih ležalnikih in meditirate 🙂
Do izhodišča se potem vrnete ob slapu navzgor, Todnauer slap
Happy people 🙂

Vstopnina: aktualen cenik najdete tukaj. Vstopnica ni ravno poceni, vendar je razgled od zgoraj res vreden vstopa.

Pomembno za starše:

 • sprehod do vznožja slapu ni primeren za vozičke, priporočljiva je tudi dobra obutev, saj je na nekaterih mestih strmo in spolzko zaradi slapu.
 • Priporočamo celoten pohod od konca mostu do slapov, a obstaja tudi krajši dostop- avto parkirate na parkirišču pri centru za obiskovalce in od tam je do slapu cca 15 minut hoje
 • Ideja za kosilo: odlična restvaracija Brückenheimat, ki vam postreže z lokalnimi jedmi in prijetno atmosfero sredi Črnega gozda.
Čudovita pokrajina Črnega gozda

6. Titisee

Naša zadnja postojanka v Črnem gozdu je bilo mesto Titisee s čudovitim jezerom. Ker smo bili še v predsezoni, je kraj še nekoliko spal, v poznejših pomladnih in poletnih mesecih pa zagotovo ponuja zelo živahno vzdušje.

Urejeni parki v Titisee
 • Vožnja s čolni: Ob jezeru lahko najemete čoln in se odpravite na vožnjo po jezeru ter občudujte čudovite razglede na okoliške gore.
 • Plaža ob jezeru: Titisee ima peščeno plažo ob jezeru, kjer se lahko otroci igrajo in kopajo v toplejših mesecih.
 • Pohodništvo: Okoli jezera vodijo številne urejene poti za pohodništvo, primerne tudi za otroke. Pot okoli jezera traja cca 1h odrasle hoje in je čudovita!
 • Kolesarjenje po kolesarskih poteh okoli Titiseeja.
Vožnja s čolni po Titisee
Vožnja s čolni po Titisee in peščena plaža
Jutranji sprehod okoli jezera Titisee
Jutranji sprehod okoli jezera Titisee
Na drugem delu jezera imajo tudi odlično urejen kamp, ideja za avtodom izlet!
 • Nočitev: Hotel Coucou. Res prijeten hotel s preprostimi a moderno opremljenimi sobami. Restavracija v hotelu je odlična, sama lega pa je poleg železniške postaje, kar je bilo otrokom zelo všeč, saj so ob zajtrku lahko spremljali prihod in odhod vlakov. Lokacija je odlična tudi za vse, ki bi želeli Schwarzwald odkrivati z vlakom, saj je odlično povezan z glavnimi znamenitostmi.
Hotel Cou Cou, Titisee
Zajtrk na gugalnicah, Hotel Cou Cou
Ikonična jed- Flammkuchen 🙂

7. Europa- park in Rulantica

Če smo se lani res navdušili nad Legolandom v Nemčiji in Legolandom na Danskem, smo šli letos še korak dlje v izkušnji tematskih in zabaviščnih parkov. Končno se nam je uresničila želja (ja, celi družini:)) in smo obiskali kar dva največja parka v Nemčiji- zabaviščni park Europa-Park in vodni park Rulantica. Eno samo veliko navdušenje otrok, ki izkušnje in doživetij zagotovo ne bosta pozabila še dolgo. Napisali smo prav poseben članek za to doživetje: Zabava vso družino! Europa- Park in Rulantica v Nemčiji

WODAN Timburcoaster v ozadju ter Whale Adventures – Northern Lights spredaj, Europa- park
Isbrekker in Vinter Rytt, Rulantica

Nemčijo smo obiskali na povabilo Nemške turistične organizacije, vendar zapisano mnenje popolnoma odraža našo izkušnjo. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.