Čudež narave sredi Pohorja – z mulci do Lovrenških jezer

4

(Pre)kratke vikend počitnice lansko poletje na Rogli smo izkoristili za sprehod do v zadnjem času precej obiskanih Lovrenških jezer. Na podlagi naših vtisov lahko rečemo le to, da so z razlogom precej opevana in obiskana izletniška točka. Močvirnata tla na nadmorski višini več kot 1500 metrov so na 22 hektarjih ustvarila številna mini jezerca, ki se napajajo izključno s padavinami, obkrožajo pa jih pohorski gozdovi. Sprehod med jezerci po lesenih brveh daje pomirjujoč občutek staršem, mulčki pa bodo našli svoje veselje v čudovitih razgledih z razglednega stolpa ali ob opazovanju lokvanjev na temnomodri gladini jezer.

V času našega obiska so nas razveselili tudi lokvanji s svojimi cvetovi.
 • Primeren čas obiska: lep spomladanski, poletni ali jesenski dan, pozimi z več previdnosti, a je lahko pokrajina še bolj sanjska;
 • Priporočen čas obiska: od 3 ur naprej;
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah in nahrbtnikih, malčki, predšolski, šolarji peš;
 • Primerno za vreme: suho vreme;
 • Izhodiščna točka: Rogla, v bližini hotela Planja so označene table s smerokazi za Lovrenška jezera;
 • Končna točka: Lovrenška jezera (vrniti se je mogoče po enaki poti ali pa v smeri koče na Pesku);
 • Razdalja: 1h30min-1h45min v eno smer z majhnimi otroki in več postanki;
 • Fino za: ljubitelje lažjih/položnejših pohodov, lepe narave, pašnih živali ob poti;
 • Primerno za pse: da, a na povodcu;
 • Potrebna oprema: pohodna obutev, dolge hlače (zaradi visoke trave in klopov), pokrivalo v primeru močnega sonca. Tudi poleti svetujemo dolge rokave, ker so temperature na Rogli nižje in rezervno vetrovko, ker se vreme hitro spreminja:
 • Pozor: po poti ali ob jezerih ni gorske koče ali postojanke, zato je nujno vzeti s seboj zadostno količino vode in vsaj manjši prigrizek za malčke. Z željo ohranitve lepe narave VSE smeti odnesemo s seboj!
Ker smo imeli s seboj dvoletnika, je pri nas obvezna oprema, poleg nahrbtnika za nošenje, tudi kahlica :).

Pot, ki jo pričnemo v bližini hotela Planja na Rogli, je cel čas pohoda lepa, razgibana in ne pretežka tudi za mlajše mulčke. Z vidika zahtevnosti ali višinske razlike bi jo zmogli že 3- ali 4-letniki, problem predstavlja edino njena dolžina, zato bo na čase morda potrebno malo pomoči staršev.

Pot je lepa in nezahtevna.

Z Rogle pot vodi mimo igral, bike parka ter mimo večjega akumulacijskega jezera, kjer se mulčki lahko preizkusijo tudi v “lovljenju rib”. Nadaljuje čez travnik, z veliko pašnih živali, kar bo dodatna motivacija za malčke, nato pa do konca skozi gozd.

Na Rogli, pri bike parku zavijemo v levo…
… mimo akumulacijskega jezera, kjer se nahaja tudi ribiška palica.
Nadaljujemo čez travnik, kjer je bilo v času našega obiska ogromno krav.
Pot je lepo označena ves čas.
Klopi ob poti ni veliko (morda 1 ali 2), se pa povsod najde možnost za krajši postanek ali mal

Zadnjih 10 minut se nekoliko vzpne po lesenih brveh (ki so mestoma že precej dotrajane, zato previdno), nato pa se pokrajina zravna in zagledamo razgledni stolp od pričetku močvirja. Od razglednega stolpa naprej so potke speljane do in okoli lepih jezerc, kjer so v času našega obiska tudi cveteli beli in roza lokvanji.

Lep razgledni stolp, ki omogoča razglede daleč naokoli.
Pokrajina okoli jezerc je res sanjska.
Lokvanji na jezerih.

Ob poti ali pri jezerih ni postojanke ali gorske koče, zato je potrebno pijačo in prigrizke prinesti s seboj. So pa ob razglednem stolpu klopi, kjer lahko malčki pomalicajo, medtem ko uživajo ob razgledu ali preberejo zanimivosti na informativnih tablah.

Poučne table ob razglednem stolpu.

Vračamo se lahko po isti poti ali po krožni poti do koče na Pesku oz. izkoristimo sedežnico Planja, ki nas popelje nazaj na Roglo. Mi smo ubrali zadnjo možnost in ob rahlem dežju, ki nas je ujel po poti, samo upali, da bo sedežnica obratovala (in bili v tistem trenutku presrečni, da imamo s seboj pametni telefon za ogled spletne kamere!).

Pot nazaj je prav tako lepa, skozi gozd, a ker nas je ujel dež…
…. smo komaj čakali sedežnico Planja.
S sedežnice se ponuja lep razgled na okoliške travnike in bike park.

Čeprav malenkost premočeni in prezebli, smo bili veseli, da smo skupaj z mulčki zmogli pot do Lovrenških jezer. Če ostane kaj energije za isti dan ali za prihodnje dni, pa predlagamo še naslednje aktivnosti:

Za še več idej kaj početi na Rogli razišči Kam z mulcem ZEMLJEVID:

Članek je prispevala Eva, mamica dvema mulcema.