Costa Brava – 11 idej za poletne družinske počitnice

0

Letos smo si na seznam destinacij dodali špansko obalno regijo, Costa Bravo, ki spada pod bolj znano provinco Katalonijo. Da bi obiskali resnično najboljše kar nam Costa Brava ponuja, sem povprašala dva sodelavca, Katalonca, ki tam vsako poletje z družinami preživljata počitnice z družinami. Preberite si, katerih 11 doživetij sta nam priporočila. Lokalne informacije iz prve roke so vsekakor vedno najbolj vredne:)

Destinacija: Costa Brava (Katalonija), Španija

Raj za: ljubitelje plaž, raziskovalce narave, dobre hrane ter za vse družinice, ki si želijo aktivnega a hkrati sproščenega dopusta.

Primerno za otroke: vseh starosti

Costa Brava ali “Divja obala” se razprostira 160 km ob severovzhodni španski obali. Tukaj lahko najde vsakdo nekaj zase, za družine pa se najbolj priporoča del, ki leži južno od (nam iz mladih let) znanega Lloret del Mar (Malgrat de Mar in Santa Susanna) ali severno od njega (do Tossa de Mara in vse do območja Sant Feliu de Guixols), kjer so plaže veliko manj obljudene in “divje”, od koder tudi drugo ime za Costa Bravo.

Medieval castle in Tossa de Mar, Costa Brava, Spain
Costa Brava za družinske počitnice, Tossa de Mar

 

11 idej, kako doživeti Costa Bravo z družino

 

1. Najamite čoln ali kajak, saj je to najlepši način doživetja obale Costa Brave. Nam so priporočili poldnevni izlet od plaže Platja de Sa Riera vse do divjih klifov.

2. Preživite z otroki dan na eni izmed čudovitih plaž, priporočenih s prve roke- Platja Sa Tuna, Cala Aiguablava, Virgin Beach Palamos.

3. Doživite lunino pokrajino na Zemlji- Cap de Creus Natural park, ki se nahaja na severu Costa Brave. Pravijo, da ne bomo pozabili prečudovitih pogledov na obalo, klife, skrite zalive, zanimive skale, ki so jih izoblikovali veter in erozija morja. Z malo domišljije (kar pri otrocih ne bo problem) naj bi lahko videli različne živalske figure. V notranjosti parka pa bomo odkrivali biološko raznolikost gozdov. Prijetna mesta za postanek naj bi bila Llançà, El Port de la Selva, La Selva de Mar, Cadaqués, Roses, Palau-saverdera, Vilajuïga in Pau.

Parc Natural de Cap de Creus, Gerona, Costa Brava
Parc Natural de Cap de Creus (Costa Brava z otroki)
cap de creus, Costa Brava, Španija
Parc Natural de Cap de Creus (Costa Brava z otroki)

4. Spoznajte in preučujte Dalija– otrokom bodo njegove kreacije zagotovo zanimive!

  • Hiša Dalija v Port Lligat, ki je bila edino uradno prebivališče Dalija, kjer je živel in delal do leta 1982. Vstop v majhnih skupinah vsakih 10min, predhodna rezervacija je obvezna. Obiska hiše naj ne bi smeli izpustiti:)
  • Dalijev Muzej v kraju Figueres. Dalijev muzej je na spisku tistih, ki si jih na tem območju vsekakor morate ogledati. Pripravljeni moramo sicer biti na kakšno uro ali dve čakanja v vrsti za vstop v muzej, vendar je že sama zunanjost zgradbe dovolj privlačna, da bo čakanje nekoliko znosnejše.
IMG_1974
Dalijeve muzej, Fugueres

5. Obiščite ribjo tržnico in ribji muzej v mestu Palamos, kjer moramo preizkusiti tudi znane palamoške rakce in spiti kavo nekje na ulici Carrer Major – glavni ulici starega dela mesta (iz sredine 15. stoletja). Za sprehod nam priporočajo sprehod po vrhu klifov do severnega dela mesta, ki ponuja prečudovite razglede in lepe plaže.

6. Skrivanje se med ruševinami iberskega mesta Puig de Sant Andreu Ullestret, ki datira v 7. stoletje BC. V tistem času so Iberijci zgradili ograjeno mesto ter ustanovili svojo kulturo. Ostanke si lahko ogledamo tudi v arheološkem muzeju v samem mestu.

7. Sposodite si kolo in preživite pol dneva v odkrivanju panoramske ceste Via Verda Costa Brava. Kolesarska pot se prične v Gironi in se po 40km konča v čudovitem obalnem mestu Sant Feliu de Guíxols, vmes pa naj bi občudovali prelepo pokrajino in razglede na morje.

8. Odkrivajte morski svet z otroki: najbolj priporočeno nam je doživetje šnorklanja na Illes Medes (ponudnik EL Rei del Mar). Otoki Medes danes predstavljajo enega pomembnejših rezervatov flore in favne na zahodnem Mediteranu, kar je uspeh več kot 20 let okoljske zaščite. Pri potapljanju bomo navdušeni nad ohranjenim podvodnim svetom kot tudi samo ohranjenostjo narave otokov.

Natural Reserve of Illes Medes (Spain)
Naravni rezervat Illes Medes (Costa Brava z otroki)

9. Kam ljubitelji dobre hrane:

  • na plažo Cala Aiguablava, kjer nas bo čakala lepa plaža ter kar nekaj dobre izbire restavracij
  • pristaniško mesto L’Estartit, kjer si moramo privoščiti večerjo v restavraciji N’gruna 
  • mesto Sant Feliu de Guixols-  restavracija El Dorado Mar (priporočili so nam mesto na terasi v prvi liniji, s pogledom na morje)

10. Obiščite najlepša mesta Costa Brave

  • Begur- za nekatere najlepše srednjeveško mestece Costa Brave in kar je najlepše, še dokaj neturističen. Celotno mesto je namenjeno pešcem in tako lahko v njem preživimo prijetno popoldne z mulci.
  • Peratallada- ograjeno, srednjeveško mestece v regiji, ki navdušuje z malimi tlakovanimi uličicami, butičnimi trgi in pestro ponudbo majhnih restavracij, lokalov in galerij (še posebej na Plaça de les Voltes)
  • Cadaquesza pobeg od masovnega turizma Costa Brave, je priporočljiv pobeg v mesto Cadaques, kjer nas bo predvsem poleti pričakal prijeten utrip mesta. Regija okoli pa nam ponuja paleto odkrivanja neokrnjenje narave (točka 3).
Idilična vasica Cadaques, Costa Brava, Španija
Idilična vasica Cadaques (Costa Brava z otroki)
11. In nenazadnje Barcelona!

Barcelona je mesto, za katerega si je potrebno vzeti vsaj nekaj dni časa. Mi smo ga obiskali že nekajkrat solo, tokrat pa je plan z mulcem. Ima zelo bogato zgodovino umetnosti in arhitekture, dobro pa poskrbljeno tudi za zabavo otrok. Široke plaže, toplo morje in veliki zeleni parki, kjer se v poletnih mesecih dogajajo različne animacije. V bližini parka je tudi živalski vrt in prekrasne fontane, kjer se starejši in mlajši ohlajajo v poletnih mesecih. Preberite si več v članku “Katalonija- špansko kulturno središče”.

barcelona-107
Park Guell, Barcelona
plaža
Barcelonska plaža

 

Kje prenočevati? Raznoliko ponudbo, primerno za družine ponuja Kompas – kliknite in raziščite na tej povezavi.

Članek je podprlo podjetje Kompas. Njihovo ponudbo si lahko ogledate tukaj. Za več informacij, nam pišite v komentar.

KalabrijavsCostaBrava_600x400