Ciper – sredozemski otok za aktivne počitnice z mulci

4

Ciper je otok v južnem Sredozemlju, znan po neskončnih peščenih plačah in številu sončnih dni, ki lahko letno sežejo celo do 340. Hkrati je še veliko več kot zgolj raj za željne sonca, lepih plaž in morja. Da je slednje res lepo, kaže tudi dejstvo, da je prav Ciper od svojega ljubimca Marka Antonija v dar prejela Kleopatra. Njegova naravna bogastva, neokrnjena narava, prijazni ljudje, odlična kulinarika in burna zgodovina, ki se še danes kaže v razdelitvi otoka na dva dela, so vsekakor vredni ponovnega obiska v praktično katerem koli letnem času.

Otok Ciper
 • Destinacija: Ciper
 • Čas potovanja: april – maj 2019
 • Časovna razlika: + 1 ura (v primerjavi s Slovenijo)
 • Dnevi na potovanju: 8 dni
 • Starost otroka: 7 let in 9 mesecev
 • Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: najlepši čas za obisk in raziskovanje Cipra je spomladi in jeseni, ko so dnevne temperature okoli 25 stopinj, morje pa dovolj toplo za hitro osvežitev. Poletja znajo biti precej vroča; v obalnih predelih pričakujte okoli 35 stopinj, v notranjosti pa do 40, zaradi česar so manj primerna za različne izlete po otoku, še posebej z majhnimi mulci. Zime so na obali mile, a hkrati  vetrovne in deževne. V gorati predelih Cipra je pozimi mogoče tudi smučati.

Let: direktni triurni let z Dunaja v Larnaco, z družbo Level (med drugimi za podobno ceno letijo tudi Austrian Airlines in Laudamotion). Nekoliko slabše povezave nudi tudi letališče Pafos na zahodu otoka.

Parkirišče na letališču: Obstaja veliko ponudnikov parkiranja v bližini letališča, ki so v večini cenejši kot samo letališče. Ponudniki poleg parkiranja omogočajo tudi prevoz s kombijem do letališča in nazaj. Mi smo izbrali Arion parking. S samim parkiriščem smo bili zadovoljni, manj pa z dejstvom, da ponudnik kljub vnaprejšnjemu zaprosilu za otroške sedeže le tega za 9 mesečnika ni zagotovil, pot do letališča pa v delu poteka tudi po avtocesti.

Namestitev: Ciper ponuja vse vrste nastanitev – od all inclusive hotelov, apartmajskih naselij do zasebnih hiš. Ker je bil to naš prvi večji potep z 9 mesečnikom in glede na dejstvo, da Ciper zaradi relativne majhnosti ter dobrih povezav omogoča delanje dnevnih izletov v vse smeri otoka, smo se odločili ostati na enem mestu. Preko bookinga smo rezervirali Orchard View Cottage, krasno hiško v idilični vasici Maroni na jugu Cipra z bazenom, s katero smo bili izjemno zadovoljni. Tudi sicer priporočamo najem zasebne hiše/apartmaja, saj je ponudbe precej, dobiti pa se da zelo lepe nastanitve, tudi z bazenom, za nizko ceno.

Številne nastanitve imajo bazen, ki ponuja veliko veselja za mulce in malo večje, Ciper z otroki

Prevozi po otoku: 

Ciper zaradi svoje majhnosti in dobro vzdrževanih cest omogoča udobno in hitro potovanje v vse predele. Kraji so dobro označeni, prometnih zamaškov nismo zasledili. Dvopasovnice povezujejo vsa večja mesta (Nikozija, Larnaka, Limasol, Pafos  ter v severnem delu Cipra Nikozijo in Famagusto). Posebnost je, da vozijo po levi strani, kar lahko na čase v najetem avtomobilu povzroči nekaj težav (vsaj nam je :)), še posebej v rondojih, ki jih je precej.

Če ne bivate v večjem mestu ali turističnem središču ter če želite otok dobro raziskati, je najet avto  (rent-a-car) nujen. Cene so ugodne, gorivo malenkost cenejše kot pri nas. Avtocest ni potrebno plačati. Otroški sedeži in navigacija se pri najetih avtomobilih plačujeta posebej in precej drago, zato je dobro vsaj nekaj od tega zagotoviti sam.

Med večjimi mesti vozijo lokalni avtobusi, ki so v času nizke sezone manj pogosti. Opcija so tudi taksiji. Vlakov ni.

Budget: (avto, let, namestitev, hrana)

 • najem parkirišča: Dunaj, Arion parking, 52 eur za 8 dni s prevozom na letališče.
 • letalske vozovnice: 490 evrov za 2 odrasla, 7 letnika in 9 mesečnika ter 1 dodaten kovček (preostanek v ročni prtljagi).
 • namestitev v hiši: 360 evrov za cel teden.
 • najem avtomobilaza 8 dni preko portala com: 202 € s Full Protection zavarovanjem (rezervirali Renault Megane oz. podobnega, dobili VW Golf 7). Doplačali smo še najem avtosedeža za 9 mesečnika (40 €). Za večjega mulca smo napihljivega jahača prinesli s seboj.
 • hrana čez dan:Zaradi otrok smo večinoma kuhali sami. Cena hrane v supermarketih je podobna naši, izbire, sploh sadja in zelenjave, je veliko. Kosilo/ večerja na cesti/v restavraciji je od 5€ naprej (souvlaki v obcestni gostilni). Priljubljen in odličen fish&chips je 9€, v povprečju pa lahko računate na okoli 15-20€ za glavno jed in sladico, brez pijače. So pa, v primerjavi s Slovenijo, dražji razni napitki in kava v kavarnah (instat kava brez mleka od 3€ naprej).

7 razlogov zakaj na Ciper

Čeprav so prve asociacije na Ciper verjetno plaža, morje in veliki hotelski kompleksi, ponuja veliko več kot to. Nas je očaral na vsakem koraku, je pa tudi res, da smo se tistih klasičnih turističnih predelov izogibali.

Odločitev, da se izogibamo hotelskih kompleksov in raje najamemo hišo v mirni vasici Maroni, je bila vsekakor pravilna

Naštetih je nekaj razlogov, zakaj bi se na otok z veseljem ponovno vrnili.

1. Narava

Nas je neokrnjena narava na Cipru popolnoma navdušila. Redko kje srečaš tako raznoliko pokrajino, pa naj gre za dolge in neobljudene peščene plaže, čisto morje, klife, nacionalne parke, soteske, slana jezera ali visokogorsko rastje na vrhovih, ki segajo preko 1900m nad morjem. Z raznolikostjo pride tudi pestra vegetacija z več kot 1800  različnimi rastlinami (od tega 140 značilnih zgolj za Ciper)  in številnimi živalmi. Kar 200 različnih vrst ptic selivk uporablja Ciper za čas prezimovanja, od tega jih čez leto ostane okoli 50. Za mulce so še posebej zanimivi razni kuščarji in martinčki, ki se sončijo po skalah in bežijo pred turisti.

Pozna pomlad na Cipru pomeni še veliko zelenja in cvetočih rastlin

2. Bogata zgodovina

Ciper med drugim odlikuje tudi bogata zgodovina, ki je bila na čase precej kruta, a je hkrati pripeljala do politične in ozemeljske razdeljenosti, kot je prisotna še danes. Zaradi lege in naravnih danosti (predvsem bakra), so samostojno kraljevino v času antike hitro zavzeli tuji zavojevalci, ki so vsak zase pustili pomemben pečat. Pod tujo nadvlado Grkov, Rimljanov,Bizantinskega cesarstva, Benečanov in Otomanskega cesarstva je bilo postavljenih veliko stavb, ki še danes spominjajo na tiste čase. V novem veku so preteklo mešanje ljudstev in kulture, tuji vplivi in številni le delno uspeli poskusi doseganja dogovora privedli do ozemeljske razdeljenosti otoka.

3. Plaže in morje

Klasika, a tukaj ne razočarajo. Plaže variirajo od zlato peščenih, do zanimivih klifov in drobnega kamenja. Morje je povsod zelo čisto in v času prvomajskih počitnic prijetno osvežujoče :). Smo pa v vodi uživali vsi, eni dlje časa, drugi malo manj, le najmlajši mulc je počakal na plaži pod senčnikom. Za ljubitelje potapljanja je predvsem na vzhodnem in južnem delu otoka veliko zanimivih točk (ostanki ladij, vodne jame, zanimivo morsko življenje) in s tem tudi ponudnikov storitev.

Plaža z drobnimi kamenčki v kraju Zygi, blizu naše nastanitve, Ciper z otroki

4. Kulinarika

Hrana je odlična :). Četudi smo v večji meri zaradi mulcev kuhali sami, smo skušali izbirati med lokalnimi sestavinami in jedmi. Vsakodnevno smo si privoščili sveže stisnjen pomarančni, kavo/pivo in sladoled v kakšnem lokalu na poti, nekajkrat pa smo zavili tudi na kosilo ali večerjo v restavracijo.

V kolikor načrtujete potep po Cipru, vsekakor ne smete izpustiti naslednjih jedi:

 • Prigrizki/predjedi: veliko je okusnih pit, ki so polnjene z različnimi polnili, kot je sir, krompir, šunka. Nam je bila zelo všeč spanakopita, pita narejena iz špinače in feta sira. Odličen je tudi haloumi, kozji sir, ki je namenjen pečenju na žaru. S pečenim krompirjem, olivami, tzatzikijem (osvežilna solata iz jogurta, svežih kumaric in začimb) je lahko okusno kosilo. Zelo dobre so tudi enostavne kombinacije popečenega kruha, svežega paradižnika in feta sira.
 • Glavne jedi: težko je iti mimo souvlakija (pečeno meso, zavito v tortilijo, dodana je zelenjava in, pogosto, tudi pečen krompirček) ali kebaba. Ljubitelji morskega bodo na svoj račun prišli v večini obmorskih krajev. Eden takšnih je Zygi, par minut vožnje od naše  nastanitve. Mi smo v eni izmed gostiln na obali izbrali odličen fish&chips, ponujajo pa tudi številne druge sveže morske dobrote. Uživali smo tudi ob melintzanes yiahni  (popečeni jajčevci s česnom, v paradižnikovi omaki, posuti s sirom). Večina gostiln ponuja tudi t.i. meze (mesna ali morska varianta), obrok, sestavljen iz več tradicionalnih hodov ciprskih dobrot, ki se lahko zavleče dolgo v noč. Mi smo ga zaradi prisotnosti najmlajšega mulca tokrat izpustili.
 • Sladice: ker smo sladoledna družina, smo, tudi večkrat dnevno :), posegali večinoma po sladoledu. Za kakšno bolj tradicionalno poskušanje sladic se moramo zagotovo še vrniti.

5. Vreme

Kaj si človek lahko želi še več kot 340 dni na leto sonca? Čeprav so poletja lahko manj prijetna za raziskovanje (a bolj za morske dogodivščine), zime pa ne omogočajo daljšega poležavanja na plaži, je Ciper idealna destinacija za vse letne čase. Mi smo uživali na 23-27 stopinjah in čeprav smo pričakovali, da se bo v višjih predelih temperatura nekoliko spustila, je bilo vseeno toplo. Sonce in prijetne temperature so nam omogočale tudi raziskovanja in krajše trekinge, le opoldanski vročini smo se zaradi najmlajšega mulca nekoliko izognili.

Raziskovanje s soncem obsijanega slanega jezera v okolici Larnace, Ciper z otroki

6. Prijaznost domačinov in destinacija prijazna mulcem

Lepo je, ko hodiš naokoli, in vidiš prijazne obraze domačinov ob pogledu na mulca. Tako vsekakor je na Cipru. Na letališču, v gostilnah, na poti, povsod smo bili deležni spodbudnih besed. Dodaten velik plus je, da je povsod za mulce lepo poskrbljeno. Otroška igrišča so zelo pogosta in lepo vzdrževana. Na javnih mestih smo našli prostor za previjanje, tudi občasno dojenje smo popolnoma brez težav speljali povsod. Največje presenečenje je bila pa vsekakor naša nastanitev, kjer smo poleg otroške postelje, sedeža za hranjenje, otroške banje in celotne kozmetike za nego dojenčka ter otroškega pribora za hranjenje, imeli na razpolago še podlogo za na travo in plažo, ki smo jo uporabljali za naše piknike na poti.

Podloga nam je prišla prav za piknike v senci, da smo se izognili največji vročini, Ciper z otroki

7. Varnost

Ciper je popolnoma varna destinacija za vas in vaše mulce. Kot povsod po svetu je potrebne malce pazljivosti samo v večjih mestih in na glavnih turističnih točkah. Pozornost pa je seveda potrebna tudi na cesti, tako ob vožnji v najetem avtomobilu, kakor pri prečkanju ceste, saj avti vedno pridejo s tiste strani, kjer jih najmanj pričakuješ :).

Varna je tudi uporaba vode iz pipe. Mi smo v naši nastanitvi imeli ločeno pipo s filtrom, ki smo jo veselo koristili tudi za najmlajšega mulca.

Najboljše znamenitosti za mulce in malo večje mulce

Ker smo prvič potovali kot štiričlanska družina, smo naše raziskovanje Cipra zastavili z veliko mero optimizma, a kljub temu možnostjo, da znižamo aktivnosti, če bi se izkazalo, da najmlajši ne zmore slediti načrtovanemu ritmu. Vsi smo bili presenečeni, saj smo videli vse, kar smo si zadali, pa še malenkost več. Dneve smo v večji meri preživljali na izletih, jih popestrili z obiskom plaže, pozno popoldne pa smo se okopali še v bazenu pred hišo.

Eden izmed trekingov, na katerih sta uživala oba mulca, Ciper z otroki

Med videnim najbolj priporočamo naslednje:

1. Gorovje Troodos

S svojim najvišjim vrhom, goro Olimp (1952m), je gorovje Troodos prava osvežitev po dnevih na plaži. Bujna vegetacija, kjer prednjačijo borovci,treking poti, slapovi, lične vasice, dobro vino in štiri smučarske proge, ki omogočajo smučanje tudi do aprila, so vsekakor dober razlog za izlet. Mi smo se odpravili na krajši, 45 minutni treking do Kaledonia slapa. Pot ob vodi je lepo urejena in ponuja klopi za postanke utrujenih mulcev in njihovih staršev :). Porabljene kalorije smo nato hitro nadomestili na sladoledu v bližnji vasi Platres, pozimi smučarskem središču, ki ponuja lepo urejeno otroško igrišče, številne gostilne in tovarno čokolade.

Kaledonia slap ponuja prijetno osvežitev po trekingu, Ciper z otroki

2. Cape Graeco

Cape Graeco nas je sezul! Nacionalni park, na skrajnem jugo-vzhodnem delu otoka ponuja neokrnjeno naravo, več kot 14 kilometrov treking poti in zelenomodro morje. Mi smo se po Afroditini poti najprej povzpeli na razgledno točko, ki ponuja krasne razglede na pokrajino naokoli, nato pa smo uživali ob klifih in vodnih jamah, ki jih je naredila narava. Za večje mulce in adrenalinsko vzdržljivejše je mogoče skočiti v vodo z 10- metrskega previsa, mlajši muci pa lahko uživajo ob gledanju. Priporočamo tudi kopanje v kristalno čisti vodi, a je potrebno malenkost previdnosti pri spuščanju do vode. Dobra obutev je vsekakor nujna!

Igra narave na Cape Graeco je res neverjetna, Ciper z otroki

3. Nikozija

Prestolnica Cipra in hkrati edino glavno mesto, ki je z zeleno črto ločeno na dva dela, grški in turški, je vsekakor vredno obiska. Prepletanje zgodovine v mestu se kaže v številnih objektih, najbolj markantno je obzidje, ki so ga v 16. stoletju postavili Benečani, da bi se izognili otomanskih vpadom v mesto. Za mulce bo zanimiv že sprehod po glavni ulici Ledra, z obilico gostiln in ponudnikov sladoleda, za njihove starše pa predvsem majhen mejni prehod, ki omogoča prehajanje peščev med obema deloma mesta.

4. Polotok Akamas in Lara beach

Najbolj divji del Cipra z, za nas, najlepšo naravo. Treking ob obalnih poteh, po klifih in s pogledom na neskončne peščene plaže. Za daljše razdalje je dobro imeti avto s štirikolesnim pogonom, za daljše pohode pa malenkost večje mulce kot so naši. Je pa polotok vsekakor vredno raziskati, saj ponuja preko 600 različnih vrst vegetacije in je prebivališče skoraj 70 različnim vrstam ptic ter številnim plazilcem. Po mnenju mnogih najlepša je Lara bearch z želvjo valilnico, kjer se želve v začetku poletja zbirajo, da izležejo svoja jajca.

5. Soteska Avgas in Pafos

V neposredni bližini polotoka Akamas se nahaja soteska Avgas. Mi smo se za ogled odločili precej skeptično, saj nismo nikjer zasledili, da bi sotesko pretirano oglaševali. Tudi prihod je malenkost zakompliciran, vsaj če nimaš avta s štirikolesnim pogonom, saj je makadamska pot slaba in na čase strma. Vendar sprehod po soteski odtehta vse to! Za nas je bil to eden najlepših izletov. Skoraj 1 ura krasnega trekinga po zeleni dolini, z bujno vegetacijo in klopmi za oddih. Zaradi potočka, ki teče po soteski, je še posebej zadnji del izjemno zanimiv za vse generacije, saj je del poti priporočljivo opraviti kar po vodi. Strme stene soteske  in noge v vodi zagotavljajo prijetno osvežitev, mulci pa bodo uživali ob  čofotanju po nizkem potoku.  Ljubitelji fotografije bodo prišli na svoj račun ob igri svetlobe v vedno ožji soteski, vsem ostalim pa priporočamo, da imajo vedno polno baterijo na vsaj enem telefonu (mi smo namreč na ta račun ostali brez vseh fotografij :)).

V Pafosu, ki je od polotoka oddaljen nekje 20 minut vožnje, so za mulce zanimivi tudi Pafos zoo in kraljeve grobnice, ki bodo morali žal počakati na naš naslednji obisk Cipra.

6. Kamelji park

Zadnji dan našega potepanja smo obiskali kamelji park v Mazotosu. Nekoč glavni način potovanja na Cipru, danes pa kamele predstavljajo le še turistično atrakcijo za mulce in njihove starše. Čeprav je park množično oglaševan, smo bili skorajda sami, in ob številnih aktivnostih za mulce bi tam zlahka preživeli cel dan! Park za dokaj nizko vstopnino ponuja številno – od jahanja kamel, mini živalskega vrta, lepo vzdrževanih igral, gradu za skakanje, mini kina do velikega in lepo urejenega bazena z ležalniki. Živali je mogoče tudi hraniti, kar je mulcem še posebej zanimivo. V parku obratujeta tudi restavracija in kavarna, kjer lahko starši v miru spijejo ledeno kavo, medtem ko se mulci zabavajo naokoli.

Lepo vzdrževana igrala v kameljem parku, Ciper z otroki
Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

4 KOMENTARJI

 1. Zdravo,
  Ste potovali z rent a carjem po J in S delu? Kaksne komplikacije glede zavarovanja in preckanja meje pri rent ponudniku?
  Hvala za odgovor ze v naprej.
  Lp, P

  • Pozdravljeni,

   pošiljam odgovor Eve, ki je napisala članek:
   Mi smo že na začetku vedeli, da potovali na S del z avtom ne bomo (opcija je tudi peš, v Nikoziji). Sem pa sedaj dodatno preverila pogoje najema in zavarovalno polico in nikjer ni navedenih tovrstnih omejitev; prav tako niso ob najemu nič rekli na to temo.

   Predlagam, da se pri rent a car podjetju vseeno pisno preverite in dobite odgovor, da se lahko premikate po celotnem otoku z avtom.
   Pa uživajte!

   lp, Urša

 2. Pozdravljeni,

  zanima me, kako ste bili zadovolji z lokacijo nastanitve. Se vam je zdela dovolj blizu vseh delov? Razmišljam, ali bi rezervirala par dni na eni lokaciji in par na drugi, ali vse na eni.
  Hvala.

  Lp,
  Marjana

  • Pozdravljena Marjana,

   Eva je zelo hitro odgovorila in pravi:
   Mi smo bili izjemno zadovoljni tako z lokacijo kot s samo nastanitvijo (hiško) – v bistvu nam redko tako zelo uspe zadeti kot smo s temle na Cipru. Zakaj? Lokacija na jugu/jugovzhodu je idealna, saj imaš, v primeru želje po raziskovanju (grškega dela) otoka, v vse smeri približno enako dolgo pot – nam je vzelo nekje 1 uro do vzhoda ter uro in pol do skrajnega severozahoda, kar je bilo na našega 10-mesečnika dovolj ugodno in smo lahko delali dnevne izlete. Če bi ponovno izbirala, bi ponovno rezervirala to lokacijo in ponovno bi ostala cel čas dopusta na enem mestu (predvsem zaradi našega najmlajšega fantka, bližine vsega in res lepe in mirne lokacije).

   Seveda pa imajo tudi selitve svoje prednosti, še posebej v primeru da:
   1. so otroci nekoliko večji, da ponovna selitev ne predstavlja večjih logističnih zapletov;
   2. bi želeli tudi na turški del (potovanje npr na skrajno severovzhodni- turški- del vzame več časa in je težje narediti enodnevni izlet);
   3. bi želeli več časa nameniti raziskovanju ene lokacije (nam je bil severozahodni del – okolica Pafosa – zelo všeč, a se zaradi ponovne vožnje nismo vračali);
   4. ostajate na Cipru kaj več kot 1 teden.

   Če je še kaj, kar na plano 🙂
   lp, Eva

   Upam, da vam je v pomoč 🙂
   lp, Urša za KZM

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime