Chios – družinski oddih na otoku Mastike

0

Otok Chios je resnično poseben otok. Otok, ki obiskovalca navduši z bogato zgodovino, edinstvenimi srednjeveškimi vasicami, kristalno čistim morjem, dih jemajočimi razgledi, prekrasnimim zalivi…ležernostjo, umirjenim tempom življenja ter predvsem z dobrosrčnimi prebivalci.

Otok Chios je eden izmed otokov, kateri je še turistično manj razvit, vendar se razvija. Je otok kjer je ohranjen tradicionalni način življenja, kjer so me ponovno fascinirali domačini z njihovim siga siga (počasi, počasi) življenjem.

Destinacija: Grčija, otok Chios

Otok Chios je peti najdaljši grški otok. Nahaja se v Egejskem morju in je od Turške obale oddaljen približno 7 km. Otok meri 50 km v dolžino in 29 km v širino v najširšem delu, tako da je dovolj majhen da ga prevozite po dolgem in počez v enem tednu.

Čas potovanja: junij 2015

Časovna razlika: + 1 ura v primerjavi s Slovenijo

Dnevi na potovanju: 7 dni

Starost otrok: 2, 5, 6 let

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: Za vse grške otoke so značilna dolga suha in vroča poletja ter mile a deževne zime. Naš nasvet: Grške otoke je nam najlepše obiskati v mesecu juniju ali septembru. Junija je že vroče, voda dovolj topla za kopanje, septembra pa ponovno ni več tako zelo vroče, voda pa še vedno primerna za kopanje. Če se odpravljate junija ali septembra, vam bo kakšen dolgi rokav prišel prav za večere, kateri se rahlo ohladijo. V teh mesecih dobite tudi ugodnejše cene in se izognete gneči.

Pot: Letalska povezava direktno na otok Chios ali s trajektom. Mi smo leteli iz Brnika direktno na otok Chios na istoimensko letališče. Čas vožnje: Naš direkten let je trajal nekje 2 uri.

Namestitev: Priporočamo najetje apartmajev ali bivanje v hotelu. Mi smo bivali v apartmaju hotela Aegean Dream, kateri nam je ponujal čudovit razgled na morje in bil od glavne in najbolj znane plaže Karfas oddaljen le nekaj več kot 100 metrov.

Prevozi po Chiosu: Priporočamo rent-a-car, kateri je tam dokaj poceni, za Hyundai I10 smo odšteli 30,00 eur na dan, skupaj z otroškimi sedeži. Bodite pozorni na zavarovanje brez odbitne franšize. »Parkirišča« najdete povsod, razen v mestu Chios kjer vlada kaos, zato se tja raje odpravite z javnim prevozom. Naš nasvet: Bodite pozorni na druge voznike, saj domačini v večini ne upoštevajo predpisov. V času našega raziskovanja smo na cestah srečali zelo redke avtomobile, razen v mestu Chios. Otroški sedeži so bolj tako tako, naš dve letnik je dobil navaden otroški sedež, 5-letnik jahača, 6 letniku so pa v sredino namestili kar neko usnjeno blazino. Bolje je če rezervirate avto in sedeže že od doma, ker na destinaciji dobite to kar pač je na voljo in kar ostane.

10 nasvetov, kaj raziskovati na grškem otoku Chios

Najemite avto in se odpeljite izven turističnih krajev, ter raziščite čudovite ne oblegane plaže ter odročne kraje v katerih se boste vprašali, kdo še sploh tukaj živi.

Karfas

Karfas, kjer smo tudi bivali, je oddaljen od letališča 5 minut vožnje. Karfas je najbolj turističen kraj na otoku in se ponaša s prelepo najdaljšo peščeno plažo na otoku. Plaža je idealna za majhne otroke, saj se globina morja postopoma povečuje. Na plaži se otroci lahko brezskrbno igrajo, gradijo gradove, igrajo tenis…na svoj račun pa pridemo tudi mi starši, da potegnemo iz sebe otroško razposajenost pri kateri naši malčki še posebej uživajo.

Slika 3
Brezskrbna igra na plaži v Karfasu, Chios

 

Karfas je majhno mesto in je najbolj popularna destinacija na otoku, kjer najdemo nekaj hotelskih kompleksov, trgovinic, restavracij, klubov in s tem tudi nekaj nočnega življenja. Konec meseca junija v predelu Karfasa še ni bilo čutiti, da je to najbolj turističen kraj na otoku. Turistov ni bilo veliko, brez težav si kdaj koli čez dan našel prosti ležalnik in senčnik, seveda za plačilo 6 eur za cel dan.

Slika 4
Karfas Beach, najdaljša peščena plaža na otoku, Chios
???????????????????????????????
Obrobje Karfasa se nahaja na vzpetini, Chios

Emporio in Mavros Gyalos 

Ko smo pričeli naše raziskovanje otoka nas je pot odnesla proti jugu. Po obalnih cestah smo prispeli do majhne obmorske vasice Emporio.

Slika 6
Plaža s črnimi kamni v vasi Emporio, Chios

 

V vasici najdemo taverno kjer se lahko okrepčamo in najemo dobre grške lokalne hrane. Zraven taverne je tudi manjša plaža s črnimi kamenčki.

Slika 7
Zaliv v vasici Emporio, Chios

 

Pot smo želeli nadaljevati do plaže Mavros Gyalos ali Mavre Volie, kot jo imenujejo domačini. Ime pomeni črna plaža, zaradi črnih kamenčkov in peska iz izumrlega vulkana. Na poti do plaže smo se zmedli z branjem zemljevida (čeprav je bila pot čisto enostavna) in smo zapeljali po makadamski cesti med nasadi Mastike, kjer je cesta izgledala tako kot luknja zraven luknje v luknji.

Slika 8
Ceste za adrenalinsko vožnjo, Chios

 

Ko smo prispeli do konca poti, se je pred nami razprl dih jemajoč razgled na plažo Mavros Gyalos. Tako je bila adrenalinska vožnja vredna mojih vzdihljajev in jamranja, da nam bo počila guma.

???????????????????????????????
Razgled na plažo Mavros Gyalos ali Mavro Volio, kot jo imenujejo domačini, Chios

 

Ko smo se naužili prekrasnega razgleda smo se vrnili nazaj in skozi vasico Emporio končno prišli do plaže Mavros Gyalos, kjer smo zaplavali v kristalno čisto morje. Voda je bila tukaj nekoliko hladnejša ampak prijetna za kopanje. Globina morja se hitro spušča. Plaža konec junija ni bila oblegana, saj smo bili naša pet članska družina in še trije mladostniki na drugem koncu plaže edini obiskovalci v celem dopoldnevu. Brezplačno parkirišče se nahaja tik nad plažo. Nasvet: pojdite po stopnicah iz plaže ob parkirišču na drugo stran, kjer boste našli bolj samotne kotičke.

Slika 10
Črna plaža Mavros Gyalos, Chios

 

Pyrgi in plaža Kato Fana

Po prijetni osvežitvi v čarobnem morju smo pot nadaljevali proti vasici Pyrgi. Pyrgi je ena najlepših vasic na otoku, katera je oddaljena 24 km od glavnega mesta. Znana je po hišah katerih pročelja so okrašena z sivo belimi geometrijskimi vzorci. Vzorce naredijo tako, da zidove omečejo s črnim peskom in premažejo z apnom. Nato apno previdno spraskajo v vzorce tako da odkrijejo črno podlago. Vasica je dobila ime po osrednjem srednjeveškem stolpu, ki še vedno stoji v vasi in ohranja tradicionalno arhitekturo.

???????????????????????????????
Znamenito pročelje hiše v vasici Pyrgi, okrašeno z znamenitimi »xysta« vzorci, Chios

 

Prebivalci vasice se večinoma preživljajo s kmetijstvom in proizvodnjo mastike. Mastika je bila najbolj dobičkonosen produkt že v srednjem veku. Pridobivajo jo iz grma mastike, kateri izloča smolo. Ko se izločena smola posuši jo spraskajo z lubja in predelajo za razne namene. Zelo okusen je Mastikin liker. Dodajajo jo tudi k grškemu tradicionalnemu janeževemu žganju Ouzu, uporablja pa se tudi v kozmetiki in nenazadnje tudi v zobnih pastah. Presenetila me je tudi kava z dodatkom mastike. Nasvet: kupite kakšno steklenico Mastikinega likerja še za domov, dobite ga v lokalnih trgovinicah s suvenirji.

Slika 12
Mastika je uporabljena tudi kot okrasna rastlina, Chios

 

V bližini mesta Pyrgi se nahaja divja plaža Kato Fana, do katere se pripeljemo po makadamski cesti. Plaža je prijetna, ne oblegana, morje pa navduši z čistostjo. Nasvet: Na plažo Kato Fana vzemite dovolj tekočine in kakšno hrano, saj je tam ni možno nikjer kupiti, je pa kar oddaljena od glavne ceste in res do konca ne veš če si na pravi cesti ali ne.

Vessa

Naslednji dan po ogledu južnega dela otoka, smo se odločili, da se podamo na zahod. Pot nas je vodila čez hribovito pokrajino. Ko smo se pripeljali iz vasice Agios Georgios nas je presenetil osupljiv razgled na vasico Vessa, katera se popolnoma zliva z naravo.

???????????????????????????????
Vessa, tipična srednjeveška vas, Chios

 

Vessa je zelo dobro ohranjena srednjeveška vasica. Vas je zgrajena iz kamnitih hiš. Zgrajena je bila med 14. In 16. stoletjem za nadzor in zaščito prebivalcev ter njihove dragocene mastikine smole. Dandanes so mnoge od hiš zastarele in prazne. V vasi najdemo cerkve Panagia, Agios Dimitrios in Panagia Petrousena, ki velja za najbolj starodavno cerkev na otoku.

Lithi

Po vožnji čez hribovito pokrajino smo se ustavili na čudoviti peščeni plaži Lithi. Tudi tukaj nas preseneti čista voda ter plitvina v morju, katera je idealna za otroke. Tukaj prvič na otoku doživimo brezvetrje. Namreč kot je značilno za grške otoke, tudi na Chiosu rado piha.

Slika 14
Cela plaža samo za nas, Lithi, Chios

 

V ozadju plaže najdemo bare in taverne, kjer ponujajo odlično sveže pripravljeno hrano. Domačini so zelo prijazni in ustrežljivi. V bližini je tudi slikovito pristanišče z tipičnimi grškimi ribiškimi čolniči, s katerimi se domačini vsak dan podajo po svež ulov.

???????????????????????????????
Tipični grški ribiški čolni, Lithi, Chios

 

Po prijetno preživetem dopoldnevu v objemu vasice Lithi, smo se v taverni prepustili užitkom grških dobrot, nato pa pot nadaljevali do Trahili plaže.

Slika 16
Idej za igro na plaži ne zmanjka, Lithi, Chios

 

Trahili plaža 

Trahili je plaža znana po kristalno čisti vodi locirana 20 km zahodno od glavnega mesta Chios. Je divja plaža, katere lepota te prevzame že ob pogledu nanjo iz ceste. Ob majhni pozornosti na obliko je vidna oblika srca, plaža predstavlja levo polovico srčka. Pot do plaže vodi po griču in je obdana z borovci.  Plaža ni oblegana, prav tako ob plaži ni nobene taverne.

Slika 17
Divja plaža Trahili, z na vzpetini zelo dobro ohranjenim razglednim stolpom, Chios

 

Na hribu ob plaži si lahko pobliže ogledamo opazovalni stolp. Opazovalni stolpi, ki so bili zgrajeni v genovskem obdobju stojijo na več področjih. Namenjeni so bili za spremljanje morja, nadzor obale in varovanje prebivalcev pred pirati.

???????????????????????????????
Opazovalni stolpi še iz genovskega obdobja, stojijo na več lokacijah po otoku, Chios

 

Elinta 

Plaža Elinta slovi kot najlepša plaža na otoku. Nahaja se na zahodni strani otoka, severno od Lithi in Trahili plaže. Morje je globoko in kristalno čisto. Plaža je zaradi lege zaščitena pred vetrom. Elinto zelo radi obiskujejo domačini, turisti se je pa v večini izognejo zaradi sršenov. V bližini so izviri sladke vode, zaradi katere se tukaj zadržujejo sršeni in ose. Mi smo se je zaradi alergije našega 5-letnika na pike raje izognili.

Slika 19
Plaža Elinta velja za najlepšo plažo na otoku, najbolj priljubljena je med domačini, Chios

 

Po celem otoku smo naleteli na posamezne sršene, ose in čebele katere pa nas vsekakor niso odvrnile od odkrivanja lepot Chiosa, samo malo previdnosti je potrebno in je vse ok. Prav zanimiv je bil pogled na razmetano postavljene panje, po pobočjih kjer ni ničesar drugega kot samo borovci.

???????????????????????????????
Na čebelje panje sredi ničesar naletimo na več mestih po otoku, Chios

 

Pitios

Po fascinantnih razgledih na zalive, smo se podali proti severo-vzhodnemu delu otoka. Na poti čez hribovje zapeljemo skozi naselje Pitios, ki leži na severni strani otoka in je dobilo ime po borovcih, ki rastejo na tem območju. Pitios je srednjeveška vasica z ozkimi ulicami in majhnimi kamnitimi hišami. V vasi stoji obnovljen srednjeveški stolp, bizantinska cerkev Agios Dimitrios in spomenik prebivalcev, ki so zapustili svoje rojstne hiše. Ko prideš v vas Pitios imaš občutek, da se je tam čas ustavil že dolgo nazaj.

Slika 21
Srednjeveški stolp v vasi Pitios, Chios

 

Lagada

Še ena slikovita vasica, v kateri prebivalci dosegajo zavidljivo starost. Upravičeno, njihova življenja so skromna, brez stresa predvsem pa si vejo vzeti čas zase in za družino. Lagada je ribiška vasica oddaljena 16 km od glavnega mesta Chios.  Tukaj turisti lahko rezervirajo sobo ali apartma in uživajo v lagodnosti vasice ter v odlični sveži morski hrani v kateri izmed tavern, ki se nahajajo ob plaži. Če vas pot na Chios zanese meseca septembra, se je vredno napotiti v Lagado 17. septembra, saj takrat praznujejo praznik Svete Sofie. Najbolj prepoznavna znamenitost, katera krasi tudi razglednice je majhna cerkvica Agios Isidoros.

Slika 22
Pogled na slikovito vasico Lagada, Chios

 

Glavno mesto Chios

Seveda smo si morali ogledati tudi glavno mesto otoka – mesto Chios ali Chora kot ga imenujejo domačini. Prvotno je bilo mesto zgrajeno na severni strani naravnega pristanišča. Grad je sprva zaobjemal celotno mesto, kasneje pa se je mesto razširilo izven obzidja. Mesto je bilo naseljeno že v bronasti dobi. Po uničujočem potresu leta 1881 je bilo mesto prenovljeno, velik del obale in obrobje mesta je zgrajeno v modernem stilu. Sedanje mesto sega precej izven obzidja in se še širi na severu in jugu. Središče mesta še je vedno med gradom in pristaniščem, kjer najdemo nekaj muzejev, glavno nakupovalno ulico ter občinske vrtove. V mestu se nahaja tudi eden izmed najstarejših in najlepših samostanov v Grčiji – Nea Moni. Gradnja samostana se je začela leta 1042 in je bila končana do leta 1055. Ustanovil ga je bizantinski cesar na mestu, kjer je bila najdena ikona Device. Leta 1990 je bil samostan Nea Moni vključen pod UNESCO–vo zaščito.

Slika 23
Pogled na letališče in v ozadju na mesto Chios

 

V mestu velja cel kaos, gneča, avtomobili drvijo en čez drugega, prosto parkirno mesto je zelo težko najti. Cestno prometni predpisi – kaj je že to? Tako da menimo, da je glavno mesto bolje obiskati z avtobusom. V glavnem mestu si je vsekakor vredno pobližje ogledati znamenite kamnite mline na veter, ki so nanizani vzdolž obale. Tudi otroci so z navdušenjem in zanimanjem občudovali mline, obzidje gradu ter pristanišče.

???????????????????????????????
Znameniti kamniti mlini na veter v Tampakiki, glavno mesto Chios

 

Po vseh ogledih in raziskovanju smo zaključili, da se zadnja dva dni po prigovarjanju otrok prepustimo objemu zlate plaže Karfasa. Se predamo igri in norčijam v vodi, ter si privoščimo poležavanje na plaži, pod senčnikom v prijetnem pihu vetra. Jaz pa, kot navdušenka nad grškimi otoki, kateri me vedno znova fascinirajo, vsekakor komaj čakam, da ponovno izrečem Kalimera kateremu od biserov Mediterana.

Slika 25
Pogled iz našega balkona, v ozadju sosednja Turčija
Slika 26
Hiše domačinov v predelu Karfasa, Chios

 

Pomembno za starše:

  • Varnost: Grški otoki veljajo za varne destinacije. Domačini s katerimi smo imeli stik so bili zelo prijazni, ustrežljivi. Do sedaj še na nobenem Grškem otoku nismo imeli slabe situacije. Vedno se pa držimo načela: Če sem jaz prijazen bo tudi sogovornik prijazen, če pa sogovornik ni prijazen se pa zahvalim in grem naprej.
  • Zdravje: Na otoku je več sršenov in os, zato ne puščajte odprtih sokov in sadja v svoji bližini. Na odročnih poteh nam je cesto prečkala tudi kar velika kača, ne vemo kakšna. Ampak grmovju smo se od takrat naprej izogibali na veliko. Bolnišnico in ambulante najdete v glavnem mestu Chios. Pred potovanjem si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco ter Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. S seboj vzemite tudi potovalno lekarno.
  • Dokumenti: Preverite, da imate veljavne osebne dokumente, veljavnost dokumentov bi naj bila še tri mesece ob vstopu v državo.
Slika 27
Potujoča trgovina s čevlji, Chios

 

Članek je napisala mamica Renata, ki pravi: smo 5 – članska družina, katero sestavljamo mama Renata, ati Damjan ter trije fantje 8-letni Noel, 7-letni Nevio ter 4-letni Nigel. Obožujemo potepanja in raziskujemo nam še nepoznane destinacije. Mami vedno poskrbi za vso organizacijo, ati nas z veseljem zapelje na stran poti, da raziščemo čim več in prejmemo tudi kakšno dozo adrenalina. Fantje pa na vsakem potepanju poskrbijo za to, da nam nikoli ni dolgčas. Ko se vrnemo s katerega potepanja vedno sledi vprašanje otrok: “Gdaj spet kam gremo?. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.